• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Рекордна година за инвестиционния пазар в България

  Дата: 
  10.11.2017
  Категория: 
  Имотен пазар

  Обемът на инвестиционните сделки в България от началото на 2017 г. е рекорден - над 850 млн. евро, като очакванията са сумата да достигне 1 млрд. евро до края на годината. Това стана ясно по време на годишната конференция BalRec. Тя бе открита от столичния кмет Йорданка Фандъкова. А специална презентация направи Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017).

  Участниците на първия панел, посветен на инвестиционната среда, изразиха мнение, че интересът от чуждестранни инвестиционни фондове от Великобритания и САЩ ще нараства. 2017 е годината на моловете, въпросът е накъде ще бъде насочен инвестиционният интерес догодина: към офис сгради, големи хотели, build-to-suit проекти или други активи.

  На дискусията бе отбелязано, че икономиката на страната ни се развива успешно и е сред най-бързо растящите в ЕС. Чуждестранните инвеститори са привлечени и от ниските данъци, държавната подкрепа за големите проекти, членството в ЕС, отговарящото на европейските стандарти законодателство, качествената работна ръка, достъпните строителни терени, балансираните нива на задлъжнялост.

  Други изводи от панел 1 са, че банките са по-предпазливи при финансиране на нови проекти в настоящия икономически цикъл. Строителните предприемачи в София са привлечени от районите с наличие на метро, а основни трудности пред тях са липсата на инфраструктура и бюрокрацията.

  „Оптимист съм. България стои много добре от гледна точка на всички макропараметри. Държавата управлява финансите си консервативно и не раздава благосъстояние по списък на един или друг политически субект. Имаме много здрави фундаменти, а вие разбирате от строителство. За да расте една къща, да стане висока и красива, трябват здрави фундаменти. Такива са нашите фундаменти - време е да строим”, каза Плевнелиев. Той изрази надежда инвестициите в България да се увеличат, тъй като потенциалът на страната ни е много голям.

  Йорданка Фандъкова заяви, че Столична община е готова да подкрепи всеки бизнес, който работи за своя град, който е с отношение към хората, които живеят и работят тук. За съжаление, все още в София има проекти, които са насочени само и единствено към продажба на определени площи. Мисля, че времето на тези проекти постепенно отминава и е дошло времето на проектите, насочени към хората и към града”. По думите й най-важно сега е да се създаде законовата рамка, която да не допуска продължаване на безконтролното застрояване на града. Затова са разработени промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които вече са в Народното събрание. "Важно е да се съобразим с новите условия, с темпото на развитие на града", допълни Фандъкова.

  Жилища

  Жилищният пазар в София и в най-големите градове е много активен през 2017 г. по отношение на брой сделки и отпуснати жилищни кредити. Очакванията са пазарът да запази високата си скорост и през 2018 г., но съществени изменения в цените не се предвиждат. Това прогнозираха участниците в панел 2: Жилищен пазар на BalREc. Там се разгоря и интересна дискусия за настоящето и бъдещето на затворените комплекси. Повечето участници изразиха мнение, че клиентите ще продължат да търсят този тип имоти, привлечени от сигурността, средата на живот и други удобства. Консултанти отчетоха, че предлагането на луксозни имоти в България не отговаря на изискванията на новото поколение успели хора - т. нар. милениум клиенти.

  На форума бе представен проекта "Резиденшъл парк Лозен", който ще се реализира между селата Лозен и Герман. Управителят на "Резиденшъл парк София" Георги Ранчев съобщи, че вече са завършени идейният проект и мастърпланът. Комплексът ще бъде разположен върху 522 декара и ще включва луксозни жилищни сгради, административни и офис сгради, училище, детска градина, парк и търговски обекти. Участниците на жилищния панел се обединиха, че има ниша за проекти в периферията на града.

  Търговски площи

  Стабилно развитие се отчита и на пазара на търговски площи в България и той се доказва от доказва от огромния обем на инвестиционните сделки през 2017 г. Усвояването на площи във всички сегменти се развива положително. Увеличението на наемните нива в търговските центрове е маргинално - средно 8% за София и около 4% за Пловдив, Варна и Бургас. Свидетели сме на активна, но здравословна експанзия на успешните търговци. Веригите за бързооборотни стоки са сред най-агресивните на пазара по отношение на откриване на нови обекти. Това споделиха участници на панел 3: Пазар на търговски площи.

  Експертите са на мнение, че електронната търговия има своето място на пазара, но тя няма да доведе до залеза на класическия ритейл. На конференцията беше представен и единственият мол в София, който е в етап на строеж - като част от многофункционалния проект Grand Kanyon.

  Офис площи

  Положителни са трендовете и при офис сегмента като повечето нови сгради в София се отдават под наем още преди завършването им. Като тенденция се очертава търсенето на големи площи /7000-12 000 кв. м/ от компании, чиито офиси сега са разпръснати на няколко места и които искат консолидация.

  В следващите 4-5 години се очаква да бъдат завършени близо 500 000 кв. м нови офис площи в столицата. Участниците обаче не са притеснени от това предлагане, тъй като сградите ще излизат на пазара постепенно, а не накуп. Икономическото оживление и бързо растящи сектори като IT и BPO ще доведат до наемане на новите офис площи. Прогнозите са, че Пловдив, Варна и Бургас ще продължат да се оформят като добри локации за бизнеса и оттам за офис предприемачите. Това стана ясно на панел 4: Офиси.

  Хотели

  Основните локации за развитие на хотелиерския пазар са София и Черноморието и там ще бъде концентрирано изграждането на нови туристически обекти. Навлизането на международни хотелски вериги в България вдига нивото на обслужването и положителния образ на страната като туристическа дестинация за бизнес пътувания и почивка. С появата на нови брандирани хотели, особено в София, се очаква заетостта и средната цена на нощувка да се повишат. Около това се обединиха участниците на панел 5: Хотели - градски и ваканционни.

  Очакванията за хотелския пазар през 2018 г. са положителни с оглед на благоприятната геополитическа конюнктура за България. Събитията в Северна Африка, несигурната ситуация в Турция спомагат индиректно за възходящия тренд на страната ни като туристическа дестинация. Сериозен проблем в сектора остава липсата на квалифицирани кадри, особено при ваканционните хотели.

  Източник: 
  economic.bg

  Други новини

  Новини

  Осем пъти по-бързи електронни услуги за гражданите и бизнеса от Агенция по вписванията

  6 June, 2018
  ГФО могат да бъдат подавани освен в Агенция по вписванията и в 13 офиса на НАП в София

  Какво дa oчaквaмe oт пaзaрa нa зeмeдeлската зeмя в близко бъдeщe?

  29 May, 2018
  Земеделската земя у нас е поскъпнала с около 5% по данни на Българската асоциация на СЗЗ

  Добромир Ганев, НСНИ: Браншът продължава да страда от лоши практики, необходим е закон

  25 May, 2018
  Новият етичен кодекс на НСНИ се стреми да реши част от проблемите в бранша

  НСНИ има нов Председател и Управителен съвет

  23 May, 2018
  Добромир Ганев пое ръководството на организацията след Общото събрание на НСНИ на 18 май

  Репортаж от семинара на Радослав Благоев в гр. Варна

  22 May, 2018
  Събитието във Варна е петият подред семинар на експерта за членовете на НСНИ и колегите от бранша

  НСНИ с ново ръководство - мандат 2018-2020

  18 May, 2018
  Обобщение на Общо-изборното отчетно събрание на Национално сдружение Недвижими имоти

  Българин е новият президент на световната федерация за недвижими имоти FIABCI

  14 May, 2018
  Асен Македонов е първият българин, избиран за Световен президент на FIABCI в историята на организацията

  Продажбата е 60% слушане! Как да водим успешна комуникация с клиентите

  9 May, 2018
  "Да не инвестираш в реклама, за да пестиш пари, е като да спреш часовника, за да пестиш време"

  Имотните измами - тема на "Малки истории" по БНТ1

  16 April, 2018
  Какви са капаните в сделките с недвижими имоти и как измамниците намират своите жертви

  ТОП 5 обучения, семинари и он-лайн курсове за брокери на недвижими имоти в България

  13 April, 2018
  Тази професия изисква знания в различни науки и редица личностни качества

  България остава сред лидерите в ЕС по ръст на цените на жилищата

  12 April, 2018
  Цените на жилищата у нас растат почти два пъти по-бързо, отколкото в ЕС и еврозоната, сочат данни на Евростат

  Имотните данъци може да се вдигнат догодина

  10 April, 2018
  Промяна на методиката за изчисляване на данъчната оценка ще наложи да се подават нови декларации за жилищата

  Орлин Владиков: Пазарът на имоти е ленив

  4 April, 2018
  Преките чуждестранни инвестиции са още по-малко от тези, които се посочват от Агенцията за инвестиции

  Недвижими имоти във Варна: защо е изгодно да инвестираме

  31 March, 2018
  Как се развива пазарът на недвижими имоти в морската столица и къде да инвестираме

  Новият GDPR регламент ще произведе още сив сектор

  30 March, 2018
  Нека клиентът да не предоставя личните си данни на непроверени агенции и нелегитимни брокери

  GDPR – регламентът за защита на личните данни

  28 March, 2018
  Регламентът, който влиза в сила на 25 май, въвежда нови правила за обработването на личните данни

  12 компании и брокери взеха статуетките в третите „Годишни награди на Imoti.net"

  22 March, 2018
  В надпреварата за най-добри агенции и експерти в имотния бранш се включиха над 200 компании

  Онлайн проверка на автентичността на удостоверението за тежести

  19 March, 2018
  От днес всеки може да провери онлайн автентичността на удостоверението си за тежести върху имот

  5% скок на цените на имотите за година във Варна

  14 March, 2018
  Най-голям е интересът на клиентите към закупуването на апартаменти с една или две спални

  Как да подобрим финансовата отчетност в жилищните комплекси

  13 March, 2018
  За инвеститори, предприемачи, професионални домоуправители, фасилити и пропърти мениджъри

  Как регулирането на пазара на недвижими имоти в България ще спре некоректните практики

  12 March, 2018
  Най-приемливи за бизнеса са пазарите със смесен модел между държавна регулация и саморегулация

  ​Недвижими имоти във Варна: какво ще се строи през 2018г?

  9 March, 2018
  Настоящата година ще бъде успешна за недвижимите имоти във Варна, но не за всички сегменти

  Девет нови услуги от Агенцията по вписвания

  7 March, 2018
  „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и допълнителни е-услуги“

  В бъдеще няма да се издават удостоверения за тежести, а преписи от досието на имота

  7 March, 2018
  АВ започна изграждането на нова електронна система, която интегрира кадастралния и имотния регистър

  Ирена Перфанова: Увеличава се броят на атрактивните имоти на пазара

  6 March, 2018
  Какво трябва да имате предвид, когато си избирате бъдещия дом през 2018 година?

  Какво да направим, ако агенции продължават да предлагат имота, който сме придобили

  1 March, 2018
  Как да защитим правата си на потребители – продавачи или купувачи на недвижими имоти

  Двустайните и тристайни жилища ново стоителство най-търсени във Варна

  26 Февруари, 2018
  През изминалата година в морската столица са реализирани 12 хиляди сделки

  Експерти отчитат активен жилищен пазар във Варна

  25 Февруари, 2018
  Данни за пазара на недвижими имоти за 2017 г и тенденции за 2018 г представиха във Варна

  24% от жилищата в София са необитаеми

  19 Февруари, 2018
  Въпреки постоянната миграция към големите градове в страната, броят на „тъмни прозорци“ остава голям

  Имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците

  2 Февруари, 2018
  Стъпките на кабинета към приемане на еврото привлича французи, белгийци и др.

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата