• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Пазарът на жилища се пренасища, ръстът на цените ще се забави

  Дата: 
  27.10.2017
  Категория: 
  Имотен пазар

  Българите в чужбина все повече купуват луксозни имоти у нас

  Какви жилища търсят българите? Ще продължат ли да поскъпват имотите в София? Каква е тенденцията на пазара на ваканционни имоти в страната? Има ли фалшиви и какъв е размерът на сивия сектор в бранша? Отговорите на всички тези въпроси от председателя на националното сдружение „Недвижими имоти“ Ирена Перфанова.

  Госпожо Перфанова, според европейски доклад Housing Europe, който бе разпространен преди дни, 87% от българите са притежавали собствено жилище през 2016 година. Въпреки това повечето имоти са на възраст около 40-50 години. Реална ли е тази картина?

  – Тези статистика може да бъде приета за реална. България е една от държавите с много висок процент на притежание на лично имущество. Нормално е по-голямата част от имотите да са на 40-50-годишна възраст. Все пак за „ново строителство“ говорим през последните 27 години, тоест периодът на частния бизнес в строителството и неговия размах. Има, разбира се и много имоти, построени преди повече от 50 години и семейства, които са станали собственици на тези имоти преди повече от 50 години. Сред тях можем да включим и жилищата, възстановени по реституция.

  Какви жилища търсят българите през тази година от гледна точка на бюджета им за втори имот?

  – Много купувачи през тази година продължават с търсенето на първи дом, в повечето случаи става дума за млади семейства и хора, които са несемейни. Голяма част от тях допълват своето финансиране чрез банков кредит и бюджетите им варират обикновено между 60 000 и 200 000 евро. Когато става въпрос за второ жилище, самоучастието е по-голямо и диапазонът по-висок – от 45 000 до 350 000 евро. Жилищата в диапазона между 60 000 и 150 000 евро обаче са най-търсени от купувачите.

  Има ли ръст на цените на жилищата в София и ако да, в какъв размер на годишна база?

  -За отделните категории имоти този ръст е различен, както и в различните райони на столицата. Най-отчетливо увеличение на цените в идеалния център на града, в южните и източни квартали на столицата. Има по-висок ръст на цените при новото строителство, луксозните имоти и тези с квадратури под 75 кв. метра. Ръстът на цените в тези категории се движи между 5-10% на годишна база, като част от стойностите вече са трудно достижими от купувачите, които все по-често започват да навлизат във фазата на размисъл от типа „ще изчакам да паднат цените“.

  Каква е прогнозата ви за 2018 година?

  Очакваме същите темпове на пазара, укротяване на ръста на цените и известно пренасищане с ново строителство в определени райони на столицата. Може да се прогнозира и по-висок интерес към наемите в централната част на града, най-вече заради българското председателство на Европейския съюз в София.

  Кои квартали са най-предпочитани към днешна дата?

  – Централните, южните и източните райони продължават да бъдат най-търсените. Остава висок и интересът към всички зони около и в близост на линията на метрото.

  Купуват ли се все още апартаменти „на зелено“?

  – Да, купуват се, но не със същите темпове както отчитахме преди три-четири години. Тогава купувачите очакваха с нетърпение да се появи нещо новопостроено, изградено по по-нови стандарти и на достатъчно добри цени, като се има предвид до какви нива бяха стигнали цените. Днес стойностите държат нивата от 2009-2010 година, а новото строителство не е голям дефицит. Това прави купувачите по-предпазливи.

  Все по-популярни стават затворените комплекси в периферията на града. Как варират цените на апартаментите в тях и какъв е профилът на купувачите?

  – Към тях проявяват интерес повече млади семейства, клиенти от среден и висок клас, които освен, че търсят спокойствие и по-добри условия за отглеждане на деца, могат да си позволят логистичното обслужване на подобен род ежедневие и имат съзнанието, че трябва да заплащат такси за поддръжка на общите части в комплекса. Цените варират средно между 900 и 1500 евро на квадратен метър.

  В каква посока ще се разраства София?

  – Все още има потенциал за развиване на северозападната част на града и в зависимост от политиките на Столична община за балансиране на натоварването на града, тази зона може да се превърне в по-развита територия. Там и цените на имотите са по-ниски, което увеличава потенциала за инвестиране. Смятам обаче, че югоизточната дъга, която е с най-голям подем, също ще продължава да се развива.

  Колко изгодно е да отдадеш жилище под наем като доходност и възвращаемост в момента?

  – Средната възвръщаемост от инвестицията в жилищни имоти в столицата е между 4,5-5%. По-високи проценти може да се постигнат при малки жилища в добро състояние и с добра локация, както и в сегмента на луксозните имоти, където и началната инвестиция е по-голяма.

  Как се развива луксозният сегмент на пазара на имоти в страната?

  – Според българските стандарти за лукс, този сегмент постигна добро развитие през последните 4-5 години. Именно в него можем да видим реализирани сделки на високи ценови нива, които не са обичайни за пазара. Луксозните имоти имат по-малко алтернатива за сравнение, а предлагат много по-висок стандарт на живот. Завръщането на много българи, които живеят и работят в чужбина като купувачи на българския пазар, е един от факторите, който също допринася за засилването на интереса към тази категория имоти.

  Често ли се срещат фалшиви обяви за имоти и какъв е мащабът на сивия сектор в бранша?

  – Фалшивите обяви са господстващи на наемния пазар. Причината за това са ниските комисионни на брокерските агенции, които са се утвърдили като практика на нашия пазар, в сравнение с практиката в повечето държави и липсата на регулация на бизнеса. С наемни отношения като преобладаващи сделки в своето портфолио се занимават често агенции, които не са компетентни да обслужват сделки за покупко-продажба на имоти. Тази ниска компетенция води след себе си и нисък морал на професионално поведение, което създава лоши практики, сред които и фалшивите обяви.

  Какъв е дялът на сивия сектор на пазара на недвижими имоти?

  – Трудно е да дефинираме точния процент, но показателят не е малък. Със сигурност не повече от 20% от участниците на пазара на имоти преминават през специализирани професионални обучения и тренинги и са посветени в етичните норми в бранша.

  Как се движа пазарът на имоти в българските курорти?

  – В момента тези райони отчитат по-голям застой на броя на сделките и поради тази причина цените на не малко места дори регистрират понижение. Причината за това е по-ниската доходност от тази категория имоти, непостоянната заетост през различните сезони, нуждата от по-високо и специализирано ниво на поддръжка. Оттеглянето на чуждестранните инвеститори също оказва много голямо влияние върху темповете и ценовите нива. Засилването на вторичния пазар – също.

  Популярно ли е споделянето на жилища с чужденци в България чрез платформи като Airbnb и възможно ли е тази тенденция да измести традиционното отсядане в хотел?

  – Тази форма на туристическо настаняване става все по-популярна у нас, както и по цял свят. В някои държави обаче хотелите вече започват да взимат мерки срещу отнемането на бизнеса им чрез подобен род обслужване. Все пак не трябва да пренебрегваме факта, че Airbnb не е секюритизиран бизнес, но цените на обслужване са тези, които привличат много привърженици. Всичко е въпрос на регулация – докато общините го позволяват, той ще се разраства.

  Преди дни водеща агенция за недвижими имоти публикува данни, според които се очаква ново увеличение на цените на имотите през 2018 година. Какъв е коментарът ви?

  – Вероятно ръст ще има, тъй като той все още не е спрял, но темповете на увеличение намаляват, защото пазарът започва да се пренасища и цените вече не са толкова лесно приемливи за купувачите. Големите градове обаче стават все по-интересни, особено за тези, които освобождават средства от вложени имоти в по-малките населени места. Този процес няма как да не окаже влияние върху цените.

  Разкажете ни повече за професионалния празник на агентите и брокерите на недвижими имоти на 27-и октомври в София?

  За четвърти пореден път в края на октомври отбелязваме този празник. Това е една инициатива на национално сдружение „Недвижими имоти“ за почитане на професията и онези, които я упражняват по утвърдените европейски и международни норми. Среща за хората, които търсят нова информация, знания, условия за комуникация и обмяна на опит.

  Какво е мотото на събитието?

  – Тази година събитието, на което вестник „Труд“ е медиен партньор,  се проведе под мотото „Брокерът на бъдещето от голямата игра до малкия инвеститор“. Бяха обсъждани редица интересни теми като новите предизвикателства пред професионалните брокери, готови ли са те за новите технологии и знаят ли как да ги прилагат в практиката си, какви са новите техники за по-ефективни продажби и до какво ще доведат промените в лихвените проценти и някои международни политики за нашия пазар. По време на срещата  се коментираха и въпроси като докога ще ни радва размахът на новото строителство, връщат ли се руснаците и идват ли украинците у нас, какво трябва да знаем при покупка на недвижим имот в съседна Гърция, както и защо Фън Шуй навлезе в бизнеса с недвижими имоти.

  Професионалните семинари, които провеждаме всяка година, са много ценни, не само заради интересните гост-лекторите, които каним и новите запознанства, които установяваме. Празникът се превърна в традиция и с всяка изминала година участниците в него стават все повече, което изисква и покачване на нивото на организация на цялото събитие.

  НАШИЯТ ГОСТ

  Ирена Перфанова е настоящ председател на национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНС) в два последователни мандата – 2014-2016 г. и 2016-2018 г. Тя е първата жена на тази позиция в историята на организацията и е избрана след двата й последователни мандата като президент на българското представителство на Международната федерация по недвижими имоти FIABCI. Член е на Управителния съвет на НСНИ от 2009 година, а от 2007 г. е член на УС на FIABCI България. Нейна основна цел е поддържането и развитието на НСНИ като силна и единна национална организация, етичен имотен пазар, прозрачен и легитимен бизнес, сътрудничество между агенциите, основано на доверие, както и повишаване на имиджа на професията и нейното регулиране по най-ефективен начин.

  Източник: 
  в. Труд

  Други новини

  Новини

  Ръководствата на КСБ и на НСНИ обсъдиха общите теми за сътрудничество

  20 July, 2018
  Очертаха се пет направления, по които двете браншови организации ще работят съвместно

  IV-то регионално изложение „Имоти-Експо Бургас“ премина при изключителен интерес

  17 July, 2018
  НСНИ планира провеждането на подобни изложения и в други градове в страната

  Ръководствата на КСБ и на НСНИ проведоха работна среща

  16 July, 2018
  Двете страни обсъдиха актуални въпроси от взаимен интерес и възможни сфери за сътрудничество

  Влизането в чакалнята на еврозоната няма да се отрази на имотния пазар

  14 July, 2018
  В края на годината се очаква леко завишаване на лихвените проценти, но то няма да е толкова сериозно

  Д. Ганев: „Абсолютно подготвени сме да предложим проект на Закон за брокерите“.

  12 July, 2018
  Законът ще осигури прозрачност на пазара и ще сведе до минимум некоректните практики

  Добромир Ганев: НСНИ има много допирни точки, по които може да работи с КСБ

  11 July, 2018
  Ще насочим усилията си в регулацията на имотния пазар в интерес на потребителите

  Сектор недвижими имоти: все по-голяма прозрачност чрез НСНИ - запазен знак за качество!

  9 July, 2018
  Членовете на НСНИ имат много ясна визия по отношение на целите, които стоят пред нас

  Банка ДСК получи голямата награда „Банка на годината” за втора поредна година

  6 July, 2018
  Отличия бяха връчени и в категориите Пазарен дял, Ефективност, Динамика, Чуждестранен клон, Таен клиент

  Не може да се говори за „балон“ на пазара на недвижими имоти в България

  4 July, 2018
  Ситуацията в момента е много по-спокойна, а действията на инвеститори и купувачи – по-обмислени

  Жилищният пазар е счупен, но държавата няма ясна идея как да го поправи

  3 July, 2018
  Какви са основните констатации на проекта за Национална жилищна стратегия

  Броят на необитаемите жилища у нас расте, те са 1 220 416 по данни на МРРБ

  2 July, 2018
  Една от основните задачи е броят на необитаемите жилища да бъде намален

  Големите инфраструктурни проекти влияят на имотния пазар във Варна

  27 June, 2018
  Тенденцията за продажба на имоти "на зелено" тревожи главния архитект на града

  Професионалният регистър - за засилване на прозрачността и етичните правила в бизнеса

  20 June, 2018
  Всеки членуващ в него ще има професионална карта, с която ще се легитимира пред клиентите

  Инж. Йовев: 96% от страната ще е покрита с кадастрална карта през 2019 г.

  18 June, 2018
  За довършване ще остане урбанизираната територия на някои малки населени места

  Осем пъти по-бързи електронни услуги за гражданите и бизнеса от Агенция по вписванията

  6 June, 2018
  ГФО могат да бъдат подавани освен в Агенция по вписванията и в 13 офиса на НАП в София

  Какво дa oчaквaмe oт пaзaрa нa зeмeдeлската зeмя в близко бъдeщe?

  29 May, 2018
  Земеделската земя у нас е поскъпнала с около 5% по данни на Българската асоциация на СЗЗ

  Добромир Ганев, НСНИ: Браншът продължава да страда от лоши практики, необходим е закон

  25 May, 2018
  Новият етичен кодекс на НСНИ се стреми да реши част от проблемите в бранша

  НСНИ има нов Председател и Управителен съвет

  23 May, 2018
  Добромир Ганев пое ръководството на организацията след Общото събрание на НСНИ на 18 май

  Репортаж от семинара на Радослав Благоев в гр. Варна

  22 May, 2018
  Събитието във Варна е петият подред семинар на експерта за членовете на НСНИ и колегите от бранша

  НСНИ с ново ръководство - мандат 2018-2020

  18 May, 2018
  Обобщение на Общо-изборното отчетно събрание на Национално сдружение Недвижими имоти

  Българин е новият президент на световната федерация за недвижими имоти FIABCI

  14 May, 2018
  Асен Македонов е първият българин, избиран за Световен президент на FIABCI в историята на организацията

  Продажбата е 60% слушане! Как да водим успешна комуникация с клиентите

  9 May, 2018
  "Да не инвестираш в реклама, за да пестиш пари, е като да спреш часовника, за да пестиш време"

  Имотните измами - тема на "Малки истории" по БНТ1

  16 April, 2018
  Какви са капаните в сделките с недвижими имоти и как измамниците намират своите жертви

  ТОП 5 обучения, семинари и он-лайн курсове за брокери на недвижими имоти в България

  13 April, 2018
  Тази професия изисква знания в различни науки и редица личностни качества

  България остава сред лидерите в ЕС по ръст на цените на жилищата

  12 April, 2018
  Цените на жилищата у нас растат почти два пъти по-бързо, отколкото в ЕС и еврозоната, сочат данни на Евростат

  Имотните данъци може да се вдигнат догодина

  10 April, 2018
  Промяна на методиката за изчисляване на данъчната оценка ще наложи да се подават нови декларации за жилищата

  Орлин Владиков: Пазарът на имоти е ленив

  4 April, 2018
  Преките чуждестранни инвестиции са още по-малко от тези, които се посочват от Агенцията за инвестиции

  Новият GDPR регламент ще произведе още сив сектор

  30 March, 2018
  Нека клиентът да не предоставя личните си данни на непроверени агенции и нелегитимни брокери

  Недвижими имоти във Варна: защо е изгодно да инвестираме

  31 March, 2018
  Как се развива пазарът на недвижими имоти в морската столица и къде да инвестираме

  GDPR – регламентът за защита на личните данни

  28 March, 2018
  Регламентът, който влиза в сила на 25 май, въвежда нови правила за обработването на личните данни

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата