• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Ще промени ли 3D-принт технологията пазара на имоти?

  Дата: 
  07.04.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Телефонът на Стивън Кинг започва да звъни почти веднага, след като на 25 януари тази година публикува в мулти-листинг системата (MLS) в САЩ информация за продажбата на къща с три спални и две бани в Ривърхед, Ню Йорк. Огромният интерес е предизвикан не само от твърде добрата за лонгайлъндския пазар цена за ново сторителство. Описанието на имота съдържа забележителна подробност: това е първата в страната легална продажба на 3D-принтирана къща.

  Предвид вложената вълнуваща технология, не е изненадващо, че водещите медии в страната се надпреварват за интервю с Кинг, брокер от Ню Йорк и член на Националната асоциация на реалторите. Кинг е залят и от обаждания от потенциални купувачи, привлечени от примамливата цена от 299 000 долара за 1 400 кв. фута къща. „В Лонг Айлънд не съществуват недвижимости под 300 000 долара“, обяснява брокерът.

  До началото на март, за имота е сключен договор, въпреки че строителството... принтирането му все още не е започнало. Кинг и компанията за 3D-принтиране, която ще изработи къщата в Ривърхед, получават стотици оферти. Според брокера, за създателите на конструкцията е по-важно къщата да бъде населена, отколкото закупена с инвестиционна цел. Благодарение на подобренията, извършени от местния бизнес, имотът е продаден на по-висока от обявената цена, макар и все пак под пазарната му стойност.

  Достъпността на цената е критична в момент, в който в САЩ се наблюдава недостиг на къщи. Националното предлагане се срина с 49% през февруари, в сравнение със същия месец на миналата година, докато средната им цена нарасна с 13,7% на годишна база до 353 000 долара. Голямото търсене и ниските лихви движат покачването на цените. Но оскъпяването на строителните материали също допринася за възходящия тренд. Цената на дървения материал се е увеличила със 180% от април 2020 г., като това добавя около 24 000 долара към стойността на средностатистическата еднофамилна къща.

  3D-принтирането предлага решение за този проблем, казва Лоурънс Руизи от SQ4D – компанията, която ще изгради къщата в Ривърхед. Принтирането на имота е планирано да започне през април и се очаква къщата да бъде готова през юни. Автономната роботизирана строителна система на компанията изстисква бетона като паса за зъби, за да създаде конструкцията на имота, включително стъпките, основата, вътрешните и външни стени, тръбопровода, което представлява 41% от завършения продукт. Процесът е три пъти по-бърз от традиционното строителство с дървена конструкция и намалява стойността му със 70%. Само трима работници са били необходими на SQ4D, за да създадат модела на къщата в Ривърхед, който е бил принтиран за 48 часа. Покривът, електричеството, вентилационната система и комуникационните връзки са добавени впоследствие, като с това общото време за построяване на сградата достига няколко седмици.

  Резултатите са революционни за строителния бранш, който за разлика от телекомите и компютърната индустрия остава статичен. „Ние строим по същия начин, както и преди 75 години. И сега искаме да намерим начин да строим къщите по-евтино“, казва Руизи.

  Подготовката за излизане на пазара на къщата в Ривърхед отнема над три години. Според Кинг, строителите първо трябва да намерят град, който би издал разрешително за обитаване, да закупят земя и да принтират тестови модели. Районът не е от съществено значение, доколкото къщата е стандартна бетонна конструкция.

  „Предизвикателството беше в проверките. Инспекторите са свикнали да посещават обекта на два-три месеца, за да проверяват всеки етап от строителството при неговото завършване. Това не работи, когато принтираш конструкцията за 48 часа. Затова трябваше да намерим място, което е по-гъвкаво с проверките и може да се приспособи към графика“, обяснява Кинг.

  Кинг е въвлечен в процеса рано, чрез нетуъркинг група, в която членува. Щом SQ4D се свързват с него, той грабва възможността да се включи в проекта. Запитан от какво се нуждае един брокер, за да продаде 3D-принтирана къща, Кинг казва: „От целия си потенциал. Това е изцяло ново и има много неща, които не могат да бъдат предвидени.“ Относно маркетирането, Кинг добавя, че къщата в Ривърхед на практика се продава сама. „Моите възможности за маркетиране дори не могат да се докоснат до силата на националните медии.“

  Брокерът показва на клиентите модела на конструкцията, който е вече завършен в Ривърхед, за да ги убеди в потенциала на проекта. Когато публичността му се разраства, местният бизнес дарява подобрения за къщата, като прозорци, врати, плоскости и слънчеви панели, които да бъдат добавени към завършената конструкция.

  Обявата на Кинг вероятно открива нова ера на 3D-принтирани домове, които скоро ще са широко достъпни. И други компании в САЩ – в Калифорния и Тексас строят сгради с тази технология, но те все още не са публикувани в MLS. „Майти билдингс“ са продали няколко 3D-принтирани модулни къщи. Те варират от 400 до 1 400 кв. фута и клиентите могат да ги поръчат онлайн. След това модулите биват транспортирани и сглобени, но клиентите трябва да осигурят земята. "Майти билдингс“ планира създаването на квартал от 3D-принтирани къщи в Калифорния през следващата година.

  През март 2020 г. ICON завършва цяло 3D-принтирано селище, в сътрудничество с неправителствения сектор, чието предназначение е да подслони бездомни хора. Първите му обитатели се нанасят през септември същата година. На 4 март 2021 г. ICON обяви, че предлага частично 3D-принтирани къщи за продажба в Остин, Тексас. Четирите сгради имат 3D-принтиран първи етаж и традиционно построен втори етаж. Според уебсайта им, едната къща вече е продадена, а за втората е сключен договор.

  ICON дори планира да изнесе строителството на ново, буквално по-високо ниво. Компанията е получила финансиране от НАСА, за да започне проучвания и разработка на космически-базирана строителна система, която ще спомогне бъдещите изследователски мисии на Луната.

  А за бъдещето в строителството на къщи тук, на Земята, Кинг казва, че то вече е пристигнало. „3D технологията трябва да стане мейнстрийм. Трудно може да се намери нещо едновременно по-евтино, по-добро, по-бързо и по-здраво.“

  Източник: 
  Realtor Magazine

  Други новини

  Новини

  Петко Петков, "Алба Имоти": Индустрията определя имотния пазар в Стара Загора

  15 April, 2021
  Блиц-интервю с Петко Петков, "Алба имоти", Стара Загора

  Компаниите продават свои имоти с най-бърз темп в историята

  14 April, 2021
  Фирми от Европа, Близкия изток и Африка са продали корпоративни имоти на стойност 27 млрд. евро през 2020 г.

  Карибите – предпочитано място за инвестиции в недвижими имоти по време на пандемията

  12 April, 2021
  Карибите – предпочитано място за инвестиции в недвижими имоти по време на пандемията

  Жилищата в България са поскъпнали с над 30% от 2010 г. насам

  9 April, 2021
  Жилищата в България са поскъпнали с над 30% от 2010 г. насам

  Галина Максимова, "Софконсулт": Инвеститорите очакват инфлация

  8 April, 2021
  Блиц интервю с Галина Максимова, "Софконсулт"

  Ще промени ли 3D-принт технологията пазара на имоти?

  7 April, 2021
  В началото на тази година на пазара в САЩ се появи първата изцяло 3D принтирана къща с разрешение за обитаване

  Рим се превръща в "умен град"

  5 April, 2021
  Рим ще намали разходите и ще създаде по-добра среда за жителите си

  София се изкачи с 50 места в глобална класация за поскъпване на жилищата

  2 April, 2021
  Столицата заема 40-о място в индекса на Knight Frank за четвъртото тримесечие

  Павлина Тодорова, "Престиж-П": Българи в чужбина вдигат цените на имотите в Добрич

  29 March, 2021
  В района на областния град най-много сделки се извършват със земеделска земя

  Фалшиви обяви за имоти в интернет

  29 March, 2021
  Най-малко 20% са неистински или зарибяващи

  COVID-19 обърна търсенето на жилища у нас

  29 March, 2021
  Все по-желани стават апартаменти край парк и метро

  Цените на световните пазари на недвижими имоти отбелязват рекордни нива

  23 March, 2021
  Недвижимите имоти в международен план са поскъпнали средно с 5,6% през миналата година

  Особености на ипотечното кредитиране и жилищния пазар през 2021 г.

  18 March, 2021
  Средният ипотечен лихвен процент е спаднал до 2.6%

  Необвързаните жени подминаха необвързаните мъже в покупката на жилища

  15 March, 2021
  Дамите притежават с 44% повече имоти от силния пол в 50-те най-големи метрополиина САЩ

  Какви са цените на недвижими имоти в Занзибар?

  9 March, 2021
  Танзанийският остров се превърна в една от най-търсените дестинации за почивка през зимата

  Ходът на епидемията очертава 2 сценария пред пазара на жилища във високия сегмент

  5 March, 2021
  През изминалата година, въпреки трудностите и ограниченията заради пандемията, броят на сключените сделки през

  Технически паспорт на сграда ще струва между 100 и 500 лева на апартамент

  1 March, 2021
  До 2022 г. всяка жилищна сграда в страната трябва да има технически паспорт

  Как се развива пазарът на имоти в пандемията?

  25 Февруари, 2021
  Спадът в обема от сделки в големите градове е по-нисък от очакваното, но наемният пазар страда сериозно

  Още една мечта на бранша се сбъдна

  25 Февруари, 2021
  Министерски съвет официално обяви 30 октомври за професионален празник на брокерите и агентите на недвижими им

  Презастрояването погубва най-ценните активи на Пловдив

  23 Февруари, 2021
  Агенции рекламират 9-етажни билдинги като "малки сгради"

  Онлайн сделките за жилища набират скорост по време на пандемията

  22 Февруари, 2021
  Технологиите позволяват на купувачите да придобият нов дом, дори без да са го виждали на живо

  Масово разпродават хотели в Гърция, заради кризата

  18 Февруари, 2021
  Към днешна дата се оферират над 300 обекта, но броят им вероятно ще се удвои в края на лятото

  Бизнес имотите в София носят най-висока доходност в ЦИЕ

  16 Февруари, 2021
  Наемите на офиси и на първокласни площи в търговски центрове в столицата са най-ниските в региона

  Ръстът в строителството на жилища се забавя в края на 2020 г.

  9 Февруари, 2021
  НСИ отчита повече нови къщи, блокове и вили и по-голяма средна площ на жилищата

  Над 30% от жилищата в България са необитаеми

  2 Февруари, 2021
  Лошото състояние на жилищния фонд, липсата на подкрепа за придобиване на първи дом и енергийната бедност са ср

  Спад в събираемостта на наеми притиска собствениците на жилища в САЩ

  1 Февруари, 2021
  Първоначално многофамилните жилища бяха светъл лъч по време на COVID-19, но сега банките поставят повече креди

  Какви са били средните цени на 1 кв.м жилищна площ в Европа през 2020 г.?

  19 Януари, 2021
  Statista публикува резултатите от проучване за цените на недвижими имоти в Европа, които държат най-високи сто

  П. Илиев: През 2021 г. лихвите и достъпността на жилищните кредити ще се запазят

  14 Януари, 2021
  От септември пазарът се върна в нормалното си русло и затруднения да получават кредити имат само заетите в зат

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата