• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Цените на жилищните имоти ще продължават да се движат нагоре

  Дата: 
  28.01.2022
  Категория: 
  Имотен пазар

  Изминалата 2021 г. се очерта като най-добрата за последните 12 години на имотния пазар в България. По данни на Aгeнциятa пo впиcвaниятa, бpoят нa cĸлючeнитe cдeлĸи зa имoти в Coфия пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2021 г. нapacтвa c 20%, cпpямo cъщия пepиoд нa ĸpизиcнaтa 2020 г. Покупката на жилища се превърна в сигурна и доходна инвестиция, най-вече заради нарастващата инфлация, нулевите лихви по депозитите и въведените високи такси от банките. Ниските лихви по ипотечните кредити също поддържат тази тенденция, особено в търсенето на ново строителство и инвестициите в имоти „на зелено“. От друга страна големият интерес към недвижими имоти доведе и до намаляване на предлагането.

  След продажбата на имот, хората търсят отново да вложат средствата си, но се сблъскват със забавянето на новите проекти, повлияни от нарастващите цени на строителите материали. А това също се отрази на поскъпването на жилищата. Затова представителите на имотния сектор са категорични, че повишението на цените отговаря на действителността.

   - Господин Ганев, в крайна сметка имаше ли ценови балон? Какво се случва през последните седмици във вашия икономически сегмент?

  Това, което коментираме постоянно на различни форуми с колеги експерти, включително и макроикономисти е, че трудно можем да определим сегашната ситуация, особено 2021 година, че е имало някакъв ценови балон. Да има увеличение на цените, но според националната статистика е в рамките на 10 -11% на годишна база средно за големите градове, които са наблюдавани. Това не е размер на ръст, който би могло да се  определя, като балон.  

   - Енергийната криза ли е основната причина? Знаем, че тя повлече след себе си повишаване на цените на различни сегменти, които са необходими и в строителството.

  Това, което можем да кажем, че не са един или два факторите, които повлияха на пазара за последните една, две години, особено за 2021г. и които вероятно ще продължат да влияят и през 2022г. Мога да изброя вероятно повече от десет фактора, които едновременно оказват позитивно влияние на този пазар и те изобщо не са свързани с определението за някакъв балон.  Като започнем от ниските лихви, които са факт не само през последната година, но  и продължават да бъдат основен катализатор на пазара. Като ги съчетаем и с нулевите или отрицателни лихви по депозитите, комбинацията става изключително интересна по отношение на желанието на много хора да вложат част от спестяванията си в жилищни недвижими имоти. Отличните макроикономически данни  за възстановяването на икономиката, въпреки последните месеци, в които наблюдавахме сериозни проблеми с цените на енергоносителите и на електричеството, повлияха не чак толкова добре на икономиката на страната. Като цяло България се възстановява  много добре и очакванията на повечето финансови институции бяха надвишени. Ръстът на БВП надвиши очакванията за 2021 година, но не само той. Много от параметрите, които следят макроикономистите са позитивни за страната и те са с подобно очакване за 2022 година.  

   - Преди няколко дни четох Ваш анализ и Вие изложихте тезата, че през третата година на пандемията има голяма вероятност да се повтори картината от 2021 година. На базата на какво можем да направим такава прогноза?  

  На подобните или на почти същите фактори, които продължават към настоящия момент да влияят на пазара, като добавим и възможността евентуално от някакви добри решения в работата на правителството свързани с икономика и инвестиции, които очакваме всички. Надяваме се да бъдем свидетели всички на още един фактор, който ще повлияе позитивно. За разлика от миналата година, когато бяхме свидетели на политическа нестабилност, тази година вероятно ще бъдем свидетели на още по-добри решения свързани с политиката и икономиката на нашата страна. Инфлацията също се отразява на желанието на хората да се разделят с част от спестяванията си, тъй като техните пари губят част от своята стойност и влагайки в някакъв инструмент, включително в жилищен имот тази стойност със сигурност се запазва много по-добре. Според Камарата на строителите през миналата година средно цените на строителните материали са се повишили с 30%. Има материали и суровини, които са поскъпнали с над 100%. Това оказва влияние на себестойността на жилищния продукт. Самата здравна криза от 2020 година и досега също, промяната в навиците и в работата и ученето на едно семейство, катализираха на пазара в положителна посока. Голяма част от нас искаха да придобият по-голяма площ с идеята да могат да учат и да работят едновременно по няколко члена от семейството и това е абсолютно логично. Други поискаха да придобият второ жилище и това се случва за първи път в България. Българите купуват втори дом.

   -  На какво според Вас се дължи това от психологическа гледна точка?

  От абсолютно прагматична гледна точка, хората искат в тези времена, в които не се знае какво би се случило през следващата година да имат допир до пространство и въздух. Около 200 000 души са сменили местожителство от по-голям град в по-малък през 2020 година по статисника на НСИ. 2021 година е най-добрата от гледна точка на сделки. Няма подобна година от 2007/08г. насам. Това е най- силната година по данни на Агенция по вписванията. В някои градове, като например в Благоевград, ръстът на сделките е с 42% за 2021г. Спрямо 2019 е с 36%. В Благоевград няма такава година от 2007г. насам.  На пазара общия брой купувачи, които миналата година са закупили някакъв тип имот са общо 247 937. Това е четвърт милион на база 6 млн. и половина души. Това не е никак голям процент участващи на този пазар. Много се шуми около този сектор, но виждате колко души реално участват на пазара за покупко - продажба на някакъв тип имоти за една година. В повечето големи градове, например покупките с ипотеки са около 25 -35 процента. Повечето от покупките са със спестявания за разлика от София, където процентът  е 50 и това е логично, заради по-големите доходи.  Според моите оценки, пазарът е нормален с голям интерес и с голяма динамика базираща се на реални фактори, които повлияха позитивно през 2021г. Очакванията са тези фактори да продължават да влияят и през 2022 година.

   

   

   

  Източник: 
  БНР

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата