• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Ходът на епидемията очертава 2 сценария пред пазара на жилища във високия сегмент

  Дата: 
  05.03.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  През изминалата година, въпреки трудностите и ограниченията заради пандемията, броят на сключените сделки през 2020 г. е сходен с този от 2019 г. Най-продаваните типове имоти са къщи и апартаменти с 2 или 3 спални - това е един от изводите в последния доклад на члена на НСНИ - "Колиърс" (Colliers) за пазара на жилищни площи във висок и средновисок сегмент в София.

  Предлагането е с ръст от 1% и достига малко над 11 100 жилищни единици, като тези в активно строителство са 4 хил., посочва компанията. Търсенето през 2020 г. във висок и средно висок сегмент жилища е основно с цел покупка на имот за собствени нужди (62%) спрямо имоти закупени с инвестиционна цел (38%). Независимо от достъпното банково кредитиране и ниските лихвени проценти има значителен ръст в покупката на жилище със собствени средства - от 43% на 62% от общия брой сделки.

  Пандемията предизвиква и редица промени в поведението на участниците на пазара, показва анализът. Наред с основните изисквания при избор на жилище като квартал, зелени площи, все по-голямо внимание се отделя на социалната инфраструктура, заобикалящата среда и възможностите за спорт и почивка на цялото семейство, както и на видовете услуги, включени в поддръжката на комплекса. Разширява се значението на фактора функционално вътрешно разпределение - освен големината на помещенията по-голяма тежест добива допълнителното пространство, което да се обособи за работа/кабинет, както и наличността на партерна тераса, двор, градина към имота.

  Независимо от неблагоприятните ефекти от пандемията цените в разглеждания сегмент към момента остават стабилни. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 145-240 хил. евро за апартаменти и 250-450 хил. евро за къщи. При наемите също няма промяна. Те се задържат между 950 - 1600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2 хил. евро при къщите. Разликата между офертната и покупната стойност варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж. Средната отстъпка е в размер на 3%.

  В зависимост от продължителността на пандемията се очертават два основни сценария на развитие на пазара през 2021 г.

  В по-благоприятния:

  - Интересът към по-големи жилища с повече пространства и къщи в близост до София ще се запази.

  - Продажбите на имоти в процес на строителство ще продължат.

  - Цените ще останат стабилни.

  В по-неблагоприятния сценарий:

  - Купувачите на имоти на етап "в строеж" ще бъдат по-внимателни при оценка на предлаганите схеми на плащане. Предприемачите, целящи да реализират планирания обем продажби преди получаване на разрешение за ползване, ще бъдат по-гъвкави в ценовата си политика.

  - Обемът от реализирани сделки "на зелено" ще намалее.

  - Очаква се преформатиране при свободните жилищни единици - част от тях ще бъдат обзаведени и ще доведат до по-голямо предлагане на наемни площи.

  Източник: 
  Дневник

  Други новини

  Новини

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  16 July, 2021
  Позиция опровержение по статия във вестник „Капитал“

  Регистърът на брокерите защитава потребителите при сделки с недвижими имоти

  9 June, 2021
  Справка в платформата дава възможност за информиран избор на агенция и професионалист

  ЕС се сблъсква с криза в сферата на социалните жилища

  8 June, 2021
  Достъпните жилища намаляват, докато търсенето се увеличава, а инвестициите остават неясни при наличие на възмо

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата