• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Участие на НСНИ в международна конференция „Финансова подкрепа за МСП – SIMExpo 2021“

  Дата: 
  29.09.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  На 28 и 29 септември, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) съвместно с Българската търговско–промишлена палата (БТПП) и Съвета по инвестиции към БТПП организира Международна конференция „Финансова подкрепа за МСП – SIMExpo 2021“. Национално сдружение Недвижими имоти беше поканено да се включи първия ден на конференцията в панела „Преструктуриране на българския бизнес след кризата Ковид“.  Въпросите, които модераторът на панела г-жа Райна Миткова зададе, бяха следните:

  Как се развива пазарът на недвижимите имоти по време на пандемията?

  Може ли да очакваме спад на цените през 2022 г. и реална ли е настоящата ситуация на стабилни пазарни цени?

  Добромир Ганев, Председател на НСНИ, представи презентация, по време на която бяха изнесени данни за последното шестмесечие, както и сравнителни данни спрямо предходните години за развитието на пазара на имоти в България. Добромир Ганев започна презентацията с думите „Пазарът е горещ и това става ясно от цифрите за първото шестмесечие на 2021 г. спрямо предходната година. Средно за страната ръстът е с 39%, а за София 41% на сключени сделки за покупко-продажба на недвижима собственост". 

  Справка за последните 15 години показва, че първото шестмесечие на 2021 г. е с най-висок ръст спрямо 2008 г.  Подемът на бизнеса стартира от 2014 г. и нито една от годините между 2014 и 2020 г. не се отличава с такъв ръст. Това, което направи Ковид с нагласите на клиентите, е видно и от данните, които касаят сключените сделки в малките общини по Черноморието. Периодът 2021/2020 г.  бележи ръст в Несебър – 110%; Царево - 127%; Каварна – 65%. Това са ваканционни имоти за българи, но е по-правилно те да се наричат имоти - втори дом.   Същата е тенденцията и в гр. Разлог предвид близостта му с Банско, там ръстът е 93%.  Желанието на българина да придобива втори дом се отразява позитивно на пазара. Броят на сключените законни и договорни ипотеки расте значително. За страната общо процентът е 28%, за София – 27%, за Пловдив – 51%, Варна – 23% и Бургас – 38%. Това е логичен факт на база добрите оферти на банките.

  Издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради (РЗП) в по-големите градове на стараната за първото шестмесечие на 2021 г. отново бележат активност. Вероятно още в следващите месеци тези разрешителни ще бъдат вече на пазара, като стартирали нови проекти. Само в София ръстът е 62%, в Пловдив - 38%, Велико Търново – 49%, Стара Загора – 39%,  за цялата страна е 35%. Това е доказателство за изключителна активност на имотния  инвестиционен пазар. Започнатото строителство на нови жилищни сгради (РЗП) за първото шестмесечие на 2021 г. в процентно изражение за София – 51%, Пловдив – 26%, Стара Загора – 82%, за цялата страна 25% ръст. Един от проблемите на нашия пазар, който ние поставяме постоянно пред институциите, е прозрачността за стойностите на закупените имоти и това е едно от нещата, които липсват. НСНИ  подготвя индекс на цените на жилищата. Този индекс за второто тримесечие също показва сериозни ръстове - 11,9 е общият ръст за страната, в София – 8,1, Пловдив- 7,5.  Това е индекс за третото тримесечие към третото тримесечие на предходната година.

  Издадените разрешителни за строеж при офисните сгради стоят по различен начин спрямо жилищното строителство. Ръстът за София е 3126% за 2021/2020, а за 2021/2019 г. е 11%. Като се сравняват жилищния пазар с търговските и офисните площи, то те не се предствят толкова добре, колкото жилищното строителство. Подобна е ситуацията и в ЦИЕ.

  Към настоящия момент са налице много фактори, които влияят позитивно на пазара вкупом спрямо периода за последните 30 години. И това са повече от 10-15 фактора. Това е най-силното шестмесечие за последните 12-13 години. Търсенето в по-големите градове на страната на жилищни имоти превишава предлагането. Получават се ситуации на наддаване, като мини търгове за определени имоти. Осезаем е ръстът на цените, свидетели сме на нови нагласи и промени в характеристиките на търсенето при купувачите, висока строителна активност, възстановяващ се офисен пазар, но значителен процент незаети площи в София и слаба активност в проекти за строеж на нови офисни сгради. Фармацевтичните компании изместват като лидери технологичните при дела на наетите площи. Труден е пазарът на търговските площи както в търговските центрове, така и на основните търговски улици в големите градове. По-голям е интересът към ритейл парковете. Труден е наемният пазар при жилищата. Много са факторите, които влияят върху тази тенденция. Повечето висши учебни заведения минаха на дистанционно обучение, Airbnb  пазарът е доста слаб, много хора работят вече от домовете си извън големите градове на голямо разстояние и това създава проблеми на наемния пазар.  

   

  Източник: 
  НСНИ

  Други новини

  Новини

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2022?

  4 Януари, 2022
  Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България

  ГРАФИК СЪБИТИЯ 2022

  23 Декември, 2021

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата