• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Търсенето на селски къщи по-голямо от предлагането

  Дата: 
  30.11.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Хит са районите около Велико Търново, Варна и Пловдив

  Високоскоростният интернет позволява дистанционна работа

  Връщат се от чужбина

  Средната цена на селските къщи по време на пандемията се е изравнила с тази на едностаен или двустаен апартамент в най-близкия областен град. Това заяви Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

  По думите му в последните години интересът към селския туризъм расте, а с пандемията се увеличава заетостта на обектите и то почти целогодишно. При офертите за отдаване на ваканционни имоти под наем търсенето надвишава предлагането около четири пъти, като ръстът на пазара е най-големият, откакто съществува селски туризъм у нас. Според Борисов най-отчетлив е интересът към селския туризъм по празниците и през лятото. Дори има случаи, при които запазват цели къщи за гости за месец напред.

  Борисов очерта и друга интересна тенденция на пазара - след началото на пандемията много хора, наши емигранти, решиха да се върнат на село, тъй като търсят нов стил на живот. Високоскоростният интернет в селата позволява дистанционна работа. “И се оказва, че с един малко по-скромен живот на село човек може да изкарва от една страна хем добри пари, хем да живее в една много по-спокойна обстановка и изключително чиста среда”, посочи Борисов.

  Тенденцията за преселване към селата на хора в пенсионна възраст е променена - към селата се отправят хора в активна възраст, основно в диапазона 25-45 години, уточни Борисов. По официална статистика през миналата година 95 хил. са новорегистрираните на адреси в селата и според него това не е свързано с фиктивни премествания за гласуване на избори. Това реално са хора, които заради пандемията са направили решителна крачка, която дълго време са отлагали - да започнат един рестарт на село. Сред най-силните в това отношение региони са Велико Търново, Варна и Пловдив.

  Според Борислав Борисов категорично това не е временно явление, а естествен процес, в който българските села ще бъдат заселени от нов тип хора - не от хора, които се занимават със земеделие, а от хора, които искат да сменят начина си на живот.

  В района на Велико Търново

  До 20 км от града цените са около 600 евро\кв. м

  Има 30% ръст на продажбите

  Нарастват покупките на селски къщи от хора, чиито основни домове са в големите градове.

  В села, които се намират до 20 км от Велико Търново, цената за кв. м на имотите е средно около 600 евро, а за къщи на разстояние до 50 км - 450 евро. Това показват данни на водещите агенции за недвижимости в старата столица.

  Настоящата 2021 г. ще завърши с ръст от около 30% на продажбите на селски къщи, смятат брокери.

  Засиленият интерес към имоти на село се дължи на пандемията и мерките срещу разпространението на Covid-19. Според брокери купувачите търсят предимно имоти в близки до голям град села, с добри пътища и качествен интернет, за да може да работят дистанционно.

  Все повече купувачи търсят и голям двор. Поне две спални, както и вътрешни баня и тоалетна са главните изисквания на купувачите.

  Предпочитат места, готови за живеене, а не такива, в които тепърва да инвестират средства и време за ремонти. Профилът на купувачите, също се променя. Докато в предишни години инвестициите бяха основно от чужденци, сега това са хора от големите градове, семейни и с професии, които им позволяват да работят от всяка точка.

  Източник: 
  В.Труд

  Други новини

  Новини

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2022?

  4 Януари, 2022
  Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България

  ГРАФИК СЪБИТИЯ 2022

  23 Декември, 2021

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата