• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Строежът на жилища в Пловдив нарасна с 84%

  Дата: 
  13.07.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Според данни на националната статистика

  Започна изграждането на 5297 апартаменти и къщи в страната

  Правят 998 кооперации и еднофамилни сгради

  Строителството на нови жилища продължава да набира скорост в редица градове на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи както в София, така и в редица по-малки населени места. А строителните предприемачи се опитват да удовлетворят желанията на клиентите.

  През първото тримесечие на годината в Пловдив е започнало строителството на 713 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с над 84% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата година започнатите нови жилища в града под тепетата са 387. В София пък са започнати 2225 къщи и апартаменти през тримесечието. Това е с над 39% повече спрямо същия период на миналата година, когато започнатите жилища в столицата са били 1596.Общо за цялата страна през тримесечието е започнал строежът на 998 жилищни сгради с 5297 жилища в тях и с 660,3 хил. кв. м обща застроена площ, на 7 административни сгради/офиси с над 4 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 576 други сгради с 347 хил. кв. м РЗП.

  В сравнение с първото тримесечие на 2020 г. започнатите нови жилищни сгради се увеличават със 17,8%, а жилища в тях са с 18,9% повече. Това се дължи на желанието на повечето купувачи да придобият апартамент ново строителство. Броят на започнатите административни сгради намалява, което се дължи на вече наложилата се работата от вкъщи. Започнатите други видове сгради са с 5,7% повече, но тяхната застроена площ намалява. Това се дължи на тенденцията на пазара за ръст при търсенето на по-малки складове от компании в сферата на интернет търговията.

  Нови жилищни сгради изграждат не само в най-големите градове на страната. Най-голям ръст за тримесечието е регистриран в област Разград, където е започнал строежът на 15 жилища. Това е с 275% повече от същия период на предходната година, когато са започнати само 4 къщи. Много сериозен е и ръстът в строителството в област Стара Загора - със 182%, където е започнало изграждането на 383 нови къщи и апартаменти. Много голямо увеличение на изгражданите жилища е регистрирано и в областите Силистра (+133,3%), Перник (+92%), Благоевград (+76%) и София-област (+29,2%). Все повече хора искат къща край София и затова строителството им бързо нараства. През тримесечието в София-област е започнало строителството на 115 жилища, повечето от които са самостоятелни къщи.

  В сравнение с предходното тримесечие започнатите жилищни сгради в страната остават почти без промяна. Строителство на най-голям брой нови сгради през тримесечието е започнало в областите: Пловдив - 168 жилищни и 60 други сгради; София (столица) - 142 жилищни и 14 други сгради; Бургас - 121 жилищни и 34 други сгради; София-област - 100 жилищни и 15 други сгради; Стара Загора - 50 жилищни и 69 други сгради.

  София е на първо място не само по започнати нови жилищни сгради, а и по брой на жилищата в тях. На второ място по изграждащи се нови жилища е Пловдив, а третата позиция е за Варна, където са започнати 634 къщи и апартаменти.

  Източник: 
  в. Труд

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата