• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  София е трета в ЦИЕ по най-висок дял на празните офиси

  Дата: 
  17.09.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  София е на трето място в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по дял на свободните офис площи през първото полугодие, сочат данни на консултантската компания Colliers.

  16% от офисите в българската столица са празни, а делът на свободните площи е по-голям само в Сараево и Тирана, съответно 30% и 16,5%. Компанията обяснява това със завършването на големи обеми нови офис площи в сравнение с размера на пазарите. На обратния полюс е словенската столица Любляна, където свободните офис площи са само 4% от общия обем. Следват Загреб с 5% и Талин със 7,3%, сочат данните на Colliers.

  Празните офис площи в София може да бъдат подложени на натиск към още по-голямо увеличение, защото към края на първото полугодие столицата е и на трето място в региона по най-голям обем нови модерни офис площи в процес на изграждане, като отстъпва само на Будапеща и Варшава.

  На регионално ниво офис пазарът в ЦИЕ показва първи признаци на възстановяване, като през първата половина на 2021 г. над 1,1 млн. кв. м модерни офис площи са наети в столиците на 15-те държави, включени в доклада на Colliers. Най-високо ниво на активност е регистрирано във Варшава (249 300 кв. м), следвана от Прага и Будапеща. Секторът на бизнес услугите продължава да генерира високи нива търсене от страна на наемателите и представлява един от най-големите работодатели в региона.

  Общото предлагане на модерни офис площи в 15-те столици в ЦИЕ достига над 29 млн. кв. м в края на първото полугодие на 2021 г. Новото предлагане на офиси на тези пазари възлиза на малко над 640 хил. кв. м, като още 2,2 млн. кв. м са в процес на активно изграждане и предстои да бъдат завършени през следващите две-три години.

  Търсене

  "В резултат на неотдавнашните смущения, свързани с пандемията, на най-големите пазари на офис площи в ЦИЕ през 2020 г. се наблюдаваше среден годишен спад до -30% както в брутното, така и в нетното търсене“, казва Кевин Търпин, регионален директор "Проучвания" за ЦИЕ в Colliers. „Сходни резултати се наблюдават и през първата половина на 2021 г., но на някои пазари като Варшава например се регистрират първите признаци на възстановяване.

  През първото полугодие на 2021 г. са наети над 1,1 млн. кв. м модерни офис площи в столиците на 15-те държави от ЦИЕ. Най-високо ниво на активност е регистрирано във Варшава (249,300 кв.м), следвана от Прага (183 300 кв. м) и Будапеща (172 900 кв. м)“, допълва той.

  "Важно е да се подчертае, че голяма част от търсенето на пазарите в ЦИЕ идва от сектора на модерните бизнес услуги, който е сред най-големите групи наематели на офис площи. За да добием представа колко важен или голям е този сектор, ако приемем, че на един служител се падат средно по 10 кв.м, то този сектор би могъл да заеме над 10 млн. кв. м, или около 35% от пазарния фонд на 15-те столици в ЦИЕ“, отбелязва Търпин.

  „Разпространението на тези центрове за бизнес услуги обаче е много по-широко от офис пазарите на столиците, то е и в регионалните градове на Полша, Чехия и Румъния", добавя той.

  В София също се регистрират по-високи нива на търсене през първите шест месеца на 2021 г., обемът на сключените сделки е 70 330 кв. м, което е с 6% по-високо като стойност от първото полугодие на 2019 г. Секторът на бизнес услуги продължава да бъде двигателят на пазара на офис площи, доказателство за това е, че 73% от всички регистрирани сделки са именно с тези компании.

  Предлагане

  Най-голямо е предлагането на модерни офис площи във Варшава (около 6,1 млн. кв. м), Будапеща (около 4 млн. кв. м) и Прага (3,7 млн. кв. м). Най-висок ръст на ново предлагане през първото полугодие на 2021 г. се наблюдава във Варшава, където предприемачите са реализирали десет офис проекта с обща площ от 226 300 кв. м.

  За много страни в региона бизнес услугите са се превърнали в един от водещите източници на преки чуждестранни инвестиции и един от най-големите сектори по отношение на заетостта, който към момента се оценява на над 1 милион души на пазарите, включени в доклада на Colliers.

  "Въпреки че двуцифреният годишен ръст на заетостта в сектора в много страни се е забавил в последно време до средни и високи едноцифрени стойности, регионът на ЦИЕ все още привлича нови инвестиции и отчита разширяване на съществуващите центрове“, казва Илаяс Ван Херварден, ръководител на услугата „Стратегически анализ на локация“ за Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) в Colliers. „Този успех, който ще се очаква да продължи за още доста години, до голяма степен се дължи на работната сила в региона, състояща се от добре образовани и талантливи хора с много широк спектър от езикови умения", допълва той.

  От офис до социална среда

  "Центровете за бизнес услуги се справиха добре с поемането на допълнителна работа от централните си офиси по време на пандемията. В неформална среда много от техните ръководители ще признаят, че "всичко работеше по-добре и по-бързо" в дните, когато за хората беше възможно да проведат дискусия лице в лице в една стая за ден или два“, отбелязва Ван Херварден.

  „Съществува и въпросът за управлението на служителите. По-успешните компании обикновено полагат значителни усилия за брандиране на компанията и все по-щедро планират   пространства за отдих и алтернативни работни места, за да създадат усещане за екип и чувство за принадлежност", допълва той.

  "Работата никога няма да бъде същата, тъй като тя се отдели от физическото местоположение, но компаниите се нуждаят от общ знаменател, за да гарантират, че ще задържат хората в гравитационното си поле - един от тях ще бъде офисът като социална среда", смята Мариус Иванаускас, ръководител на отдел "Групови бизнес услуги" в Telia Company.

   

  Източник: 
  Инвестор.бг

  Други новини

  Новини

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2022?

  4 Януари, 2022
  Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България

  ГРАФИК СЪБИТИЯ 2022

  23 Декември, 2021

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата