• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Румяна Георгиева: Цената на старите имоти е в пъти над пазарната

  Дата: 
  11.07.2018
  Категория: 
  Имотен пазар

  Интервю с Румяна Георгиева, член на УС на НСНИ

   

  Г-жо Георгиева, предстои поредното издание на „Имоти Експо `2018“, какво ни очаква на 14 и 15 юли във Флората?

  Тази година очакваме изложението „Имоти Експо“ да привлече още повече потребители на пазара за недвижими имоти. На изложението ще участват над 20 фирми, членове на НСНИ. За откриването очакваме кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител, новия председател на НСНИ, както и целия управителен съвет. Като цяло този тип събития са обърнати както към жителите, така и към летните посетители в региона.  Изложението се провежда за четвърти път под егидата на НСНИ, със съдействието на Община Бургас, Търговско-промишлената палата и медийните ни партньори. Осъществяват се директни контакти с професионалистите в бранша. На тези събития  човек може да получи по-ясна представа за пазара на недвижими имоти, както и да открие своя професионален брокер ако в близките му планове присъства идеята за покупка или продажба на имот. Самият процес на покупко-продажба на недвижим имот е достатъчно сложен, проблемите, свързани с придобиването, които могат да възникват постфактум, не са желателни и затова е важно да се работи с професионалист от бранша.

  Как може един потребител да различи професионален брокер от всеки друг?

  На това изложение ще присъстват само професионални брокери, обучени да помагат на хората при сключването на най-изгодната сделка за тях. Другият сигурен начин е да намерите своя брокер в сайта на НСНИ. Тези специалисти непрекъснато надграждат своите знания и умения чрез обучения, семинари, участия в конференции и други.

  Това означава ли, че трябва да си член на НСНИ, за да се определиш като професионален брокер?

  В момента в България има два университета, в които има специалност „Управление на недвижимата собственост“. Вече и магистратура по специалността в УНСС. Това са първите хора, които излизат обучени от университета. Младите хора, които излизат от тези специалности, обаче трябва да натрупат опит, както е във всяка една професия. Сигурно има и брокери, които практикуват в България с образование от чужбина и също могат да се определят като професионалисти. Но основните обучения винаги са били организирани от НСНИ през годините, а сега и в Академията за брокери на недвижими имоти към НСНИ.

  Каква конкретно ценна информация могат да получат продавачите на недвижима собственост по време на изложението?

  Могат да получат ценни съвети и консултация от това как да се ориентират към фирма, която да предлага имота им, до това как да подготвят имота си за продажба, така че да има добър търговски вид. Всеки продавач може да направи това и като покани в имота си няколко различни пофесионалисти, които да му дадат различни мнения за него и най-вече за това в какъв ценови диапазон да се ориентира, така че да реализира успешно имота си на пазара. Всеки има какво да научи на изложението без значение дали ще продава, или ще купува. Дори една обща информация би била полезна за бъдещите ви планове.

  Повече купувачи или повече продавачи очаквате на „Имоти Експо `2018“?

  Вероятно повече купувачи, защото пазарът в момента е пазар на купувачите. Те са по-активната страна. Но съветвам и тези, които имат имот за продажба, отдават под наем или търсят специалист за управление на имот,  да посетят изложението.

  Казахте, че в момента има повече купувачи на пазара на недвижими имоти, което означава, че той трябва да има един устойчив ръст, но докога имотите ще поскъпват, макар и с малко, всяка година?

  Това коментирахме с колеги съвсем скоро. От няколко месеца се наблюдава едно задържане на ценовите нива на имотите, което означава, че продавачите, слушайки и четейки прогнозите на анализаторите за ръст от 8-12 %, отново започнаха да надценяват имотите си. Става въпрос предимно за продавачи на старо строителство, които се водят от локацията на имота, от чистите квадрати и т. н., но много често не си дават сметка, че техните имоти са изоставени от години, както и общите части на сградите, а това определено влияе негативно върху цената. Това кара купувачите  да предпочитат имоти от типа ново строителство до тапа.

  Има и един друг важен показател, който вдигна цената на старите панелки, а именно санирането. Не са ли надценени тези имоти?

  Санирането също, ако става въпрос за добро саниране, а в Бургас то е много добро. Хората трябва да разберат, че санирането на един панелен блок не го прави монолитно строителство. Един к-с „Изгрев“ винаги ще има различна ценова база в сравнение с „Лазур“. Санирането е сериозен показател при определяне цената на жилището, към момента покачва цената от 5 до 10 % за конкретния имот.

  Колко е пазарна в момента цената на санираните панелки?

  Панелките се вдигнаха заради факта, че имат една реална истинска и по-голяма квадратура за обитаване - чистата жилищна площ е от особено значение за младите хора с деца. И все пак придобиването на  апартамент в нова сграда, построена качествено с издаден сертификат за енергийна ефективност, е една от най-добрите инвестиции към момента.

  Какъв е профилът на купувача в момента?

  Купувачите в момента са млади хора между 30-45 години и търсят да купят жилище за собствени нужди. Интересът им е продиктуван и от добрите лихви по кредитите на банките. Вторият сегмент е от хора, които искат да инвестират с цел отдаване под наем и да си осигурят по-добра доходност. Засилва се интересът и от българи, които работят и живеят в чужбина. Те влагат пари в големите градове като Бургас или във ваканционни имоти по Черноморието. Руските купувачи  намаляват, дори някои от тях продават имотите си в България.

  Ще се възстанови ли руският пазар?

  На този въпрос ми е трудно да отговоря. Моите лични впечатления са, че рускоговорящите се чувстват добре тук и обичат България, но през последните години икономическата ситуация  поставя много от тях в ролята на продавачи. Поевтиняването на рублата определено прави престоя им в България много по-скъп.

  Какво се случва с бизнес имотите в Бургас. Всяко ново строителство в града представлява не само жилищна, но и голям процент търговски площи. Продажбите на апартаменти вървят, но имаме хиляди квадратни метри търговски площи, които стоят празни. Какъв знак за бизнеса в Бургас е това?

  Въпросът Ви до голяма степен е реторичен, защото празните търговски площи са показателни за бизнеса в Бургас. Никога в града не се е случвало по улица „Фердинандова“, улица „ Алеко Богориди“, улица „Александровска“ и много други в центъра на града да стоят с месеци празни търговски помещения. Прави впечатление, че малкият и среден бизнес в Бургас сериозно буксува, а с него и предприемаческият дух на хората. Празните търговски площи, предлагането и търсенето на складове, парцели и помещения за промишлени цели са показателни за икономическото развитие на града. В момента наистина хиляди квадратни метри бизнес имоти стоят на пазара и чакат реализация.

  Какво мислите за презастрояването в определени райони на Бургас?

  Така или иначе всички неусвоени площи в града ще бъдат застроени. Включително и малките градски парцели. Въпрос на време е.  Ние не можем да определим териториалната ситуация, която има в Бургас.  Градът съвсем логично ще се развива към квартал „Ветрен“ и в посока Меден рудник, зона „Д“.

  Проблемът е, че строителите и инвеститорите търсят парцели с изградени комуникации, а българската действителност през последните 25 години показа, че частната инициатива изпреварва държавната и общинската. В много от случаите предприемачите се натовариха с изграждането на канализации, трафопостове, пътища..., което в европейските страни не е така и ние трябва да се стремим към добрите европейски практики.

  Това означава ли, че новият ОУП на Бургас може да остане само на картинка?

  Общите устройствени планове са от изключителна важност за балансираното развитие на всеки регион, но да бъдем оптимисти за Бургас и региона и да си пожелаем по-добро бъдеще за тези от нас,които искаме да живеем и работим тук.

  Източник: 
  faragency.bg

  Други новини

  Новини

  ДОБРОМИР ГАНЕВ ЗА БОРБАТА С ЛОШИТЕ ПРАКТИКИ В БИЗНЕСА С ИМОТИ

  16 Януари, 2019
  Потребителите могат да помогнат за изчистването на някои не съвсем лоялни играчи

  Разширено събрание на агенциите за недвижими имоти в Стара Загора

  11 Януари, 2019
  45 участника откликнаха на поканата на новоизбраното ръководство на РС-Стара Загора на НСНИ

  Ще продължи ли поскъпването на имотите?

  9 Януари, 2019
  Вижте прогнозите на мениджъри от различни компании в бизнеса с недвижими имоти

  Новите данъци за недвижими имоти

  4 Януари, 2019
  Засегнати са собствениците на вили и къщи в провинцията, които имат и други жилища

  НСНИ на прага на 2019 г. - бюлетин

  2 Януари, 2019
  2018г беше интензивна и пълна с инициативи, положителните резултати от които предстои да се увеличават

  Новият квартал на София ще бъде дом на 12 000 души

  20 Декември, 2018
  Toй щe ce нaмиpa в бившaтa нayчнo-пpoизвoдcтвeнa зoнa "Xлaдилниĸa" в paйoнa cpeщy мoл "Πapaдaйc

  "Сграда на годината" отличи най-добрите проекти за 2018 г.

  18 Декември, 2018
  Haгpaдитe в Haциoнaлeн ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa 2018“ oт пoвeчe oт 60 yчacтвaщи пpoeĸтa в 16 ĸaтeгopии

  През 2019 г. ще започне работата по нов Закон за кадастъра

  17 Декември, 2018
  Документите ще се изработват автоматично от информационната система

  Брокери на недвижими имоти в Бургас с голям жест към сираци

  17 Декември, 2018
  РС на НСНИ събра 1060 лв. за повишаване успеха на деца без родители по проект "Шестица-жълтица"

  Д. Ганев: Потребителите също носят отговорност при участие на пазара на недвижими имоти

  14 Декември, 2018
  Знанията на специалистите по недвижими имоти са от 15 области в науката

  Посредници заробват клиенти с договори до сделка

  13 Декември, 2018
  Четири са основните неща, които трябва да се спазват при договор с изключителни права

  Дипломиране - Геодезически факултет при УАСГ

  11 Декември, 2018
  Анастасия Велева приветства абсолвентите от името на Председателя и УС на НСНИ

  Международен уъркшоп за брокери: Отрицанието привлича

  27 Ноември, 2018
  Не винаги думата НЕ съдържа негативен заряд, напротив – отрицанието привлича.

  Анкета: Очаква ли се спад на цените на имотите?

  26 Ноември, 2018
  Коментари на експерти от различни компании за недвижими имоти в страната

  Дипломиране - катедра „Недвижима собственост“ при УНСС

  26 Ноември, 2018
  Ирена Перфанова приветства абсолвентите от името на Председателя и УС на НСНИ

  Добромир Ганев: 30% от офертите в сайтовете са подвеждащи

  23 Ноември, 2018
  Най-добре е да се избира доверен брокер, а не цена

  Добромир Ганев: Инвеститорите трябва да бъдат гъвкави, а купувачите - внимателни

  22 Ноември, 2018
  За покупката на имоти „на зелено“ вижте какво сподели председателят на НСНИ пред Economy.bg

  Пазарът на наемите в България трябва да се регламентира, смятат експерти

  21 Ноември, 2018
  Пазарът на наемите в България трябва да се регулира чрез специфично законодателство, за да се развива

  Правят портал за наличните жилища в България

  21 Ноември, 2018
  Портал за наличния жилищен фонд в страната, където ще може да се сравняват характеристиките на имотите и да им

  Анкета: Каквo се търси на пазара на имоти?

  21 Ноември, 2018
  Коментари на експерти от различни компании за недвижими имоти в страната

  Брокерът е посланик и мениджър на процесите, свързани с недвижими имоти

  21 Ноември, 2018
  Интервю с Ирена Перфанова е доскороешен Председател, а в момента Зам председател на НСНИ

  Все повече българи купуват имот за отдаване под наем в Airbnb

  21 Ноември, 2018
  Наемен пазар в страната има в най-големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и С Загора

  Жилищните политики - основен акцент днес на форума „Моят град, моят дом, моят бизнес“

  15 Ноември, 2018
  Събитието се организира от Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ),съвместна инициатива с ООН

  До 5 години ще имаме пълна информация за всеки имот

  21 Ноември, 2018
  Предстои завършването на имотния регистър

  Първите дарители във Фонда на НСНИ получиха своите сертификати за дарение

  20 Ноември, 2018
  За един по-справедлив пазар, за честен бизнес и налагането на високи етични стандарти и добри практики

  Мерки за млади семейства и висококвалифицирани кадри са заложени в НЖС

  20 Ноември, 2018
  Облекчаване на процедурите за строителство на еднофамилни жилища и застраховка срещу некоректни наематели

  Планира се създаването на специализиран портал за наличните жилища в България

  19 Ноември, 2018
  Само 5% от апартаментите в страната се дават под наем

  На имотен форум дискутират държавните политики за развитие на кадастъра

  15 Ноември, 2018
  68 хил. кв. км от територията на страната са покрити с кадастрална карта

  НСНИ създаде фонд за пресичане на лошите практики

  21 Ноември, 2018
  Интервю с Добромир Ганев- Председател на Управителния съвет на НСНИ.

  Зам.-министър Валентин Йовев ще открие конференция за устойчив жилищен сектор

  21 Ноември, 2018
  Форумът е съвместна инициатива на МРРБ, UNECE, UN-Habitat, НСНИ

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата