• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Покупката на жилище е добро убежище за спестяванията на фона на инфлацията

  Дата: 
  18.04.2022
  Категория: 
  Имотен пазар

  "Имотите са активът с най-висока доходност", категоричен е Добромир Ганев

  „Ако имате спестявания – покупката на имот ще бъде добро убежище за спестяванията ви, при наличието на толкова висока инфлация”. Това заяви в студиото на „Събуди се” председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти” Добромир Ганев.

  Въпреки поскъпването на имотите броят на сключените сделки расте.
  През първото тримесечие на 2022 г. с 8-9 процента са се увеличили продажбите в София, с 18-19 % в Бургас, с 35% във Варна, сравнено със същото тримесечие на 2021 г. Няма такова тримесечие в последните години, коментира Добромир Ганев.

  Раздвижване

  Вместо охлаждане на пазара заради прогнозираното увеличение на лихвите търсенето на имоти и сключените сделки се увеличават.
  "Заради войната в Украйна и очакваната инфлация от 20% в края на годината хората търсят сигурно убежище за спестяванията си", коментира Ганев. Той уточни, че в последните 15-20 години жилищните и търговските имоти са генерирали ръст от над 100%. "Покупката на какъвто и да било имот е активът с най-висока доходност", обясни Ганев.
  50 000 българи са купили имот между януари и края на март тази година. 250 000 са сделките през цялата 2021 г.
  Във Великотърновско млади семейства търсят и купуват къщи в селата. Заради бежанската вълна голямо е раздвижването на имотния пазар в Бургас и района - руснаци продават, а украинци купуват или наемат жилища. "Най-много настанени бежанци има в Слънчев бряг. Несебър. Бургас. Китен и Приморско", коментира и кметът на Бургас Димитър Николов.
  В региона на Варна цената на жилищните имоти се е увеличила с 5-10%, съобщи Ивайло Градев от Национално сдружение “Недвижими имоти". Според Добромир Ганев въпреки ръста на цените България не е с най-висока цена на имотите. София е на седмо място по цени на недвижимата собственост. "Няма балон в цените, когато има икономическа обоснованост", каза той. Ганев обаче предупреди, че хората се увличат от ръста на инфлацията и подхождат лековато към покупките на “имот на зелено".
  "Има вероятност да бъдат едностранно и неприятно изненадани от поскъпване на имота в края на изграждането му. Има такива случаи", заключи той.

  Целия разговор гледайте във видеото: https://bit.ly/36myNnm

   

  Източник: 
  Нова ТВ

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата