• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Пазарът на жилища се пренасища, ръстът на цените ще се забави

  Дата: 
  27.10.2017
  Категория: 
  Имотен пазар

  Българите в чужбина все повече купуват луксозни имоти у нас

  Какви жилища търсят българите? Ще продължат ли да поскъпват имотите в София? Каква е тенденцията на пазара на ваканционни имоти в страната? Има ли фалшиви и какъв е размерът на сивия сектор в бранша? Отговорите на всички тези въпроси от председателя на националното сдружение „Недвижими имоти“ Ирена Перфанова.

  Госпожо Перфанова, според европейски доклад Housing Europe, който бе разпространен преди дни, 87% от българите са притежавали собствено жилище през 2016 година. Въпреки това повечето имоти са на възраст около 40-50 години. Реална ли е тази картина?

  – Тези статистика може да бъде приета за реална. България е една от държавите с много висок процент на притежание на лично имущество. Нормално е по-голямата част от имотите да са на 40-50-годишна възраст. Все пак за „ново строителство“ говорим през последните 27 години, тоест периодът на частния бизнес в строителството и неговия размах. Има, разбира се и много имоти, построени преди повече от 50 години и семейства, които са станали собственици на тези имоти преди повече от 50 години. Сред тях можем да включим и жилищата, възстановени по реституция.

  Какви жилища търсят българите през тази година от гледна точка на бюджета им за втори имот?

  – Много купувачи през тази година продължават с търсенето на първи дом, в повечето случаи става дума за млади семейства и хора, които са несемейни. Голяма част от тях допълват своето финансиране чрез банков кредит и бюджетите им варират обикновено между 60 000 и 200 000 евро. Когато става въпрос за второ жилище, самоучастието е по-голямо и диапазонът по-висок – от 45 000 до 350 000 евро. Жилищата в диапазона между 60 000 и 150 000 евро обаче са най-търсени от купувачите.

  Има ли ръст на цените на жилищата в София и ако да, в какъв размер на годишна база?

  -За отделните категории имоти този ръст е различен, както и в различните райони на столицата. Най-отчетливо увеличение на цените в идеалния център на града, в южните и източни квартали на столицата. Има по-висок ръст на цените при новото строителство, луксозните имоти и тези с квадратури под 75 кв. метра. Ръстът на цените в тези категории се движи между 5-10% на годишна база, като част от стойностите вече са трудно достижими от купувачите, които все по-често започват да навлизат във фазата на размисъл от типа „ще изчакам да паднат цените“.

  Каква е прогнозата ви за 2018 година?

  Очакваме същите темпове на пазара, укротяване на ръста на цените и известно пренасищане с ново строителство в определени райони на столицата. Може да се прогнозира и по-висок интерес към наемите в централната част на града, най-вече заради българското председателство на Европейския съюз в София.

  Кои квартали са най-предпочитани към днешна дата?

  – Централните, южните и източните райони продължават да бъдат най-търсените. Остава висок и интересът към всички зони около и в близост на линията на метрото.

  Купуват ли се все още апартаменти „на зелено“?

  – Да, купуват се, но не със същите темпове както отчитахме преди три-четири години. Тогава купувачите очакваха с нетърпение да се появи нещо новопостроено, изградено по по-нови стандарти и на достатъчно добри цени, като се има предвид до какви нива бяха стигнали цените. Днес стойностите държат нивата от 2009-2010 година, а новото строителство не е голям дефицит. Това прави купувачите по-предпазливи.

  Все по-популярни стават затворените комплекси в периферията на града. Как варират цените на апартаментите в тях и какъв е профилът на купувачите?

  – Към тях проявяват интерес повече млади семейства, клиенти от среден и висок клас, които освен, че търсят спокойствие и по-добри условия за отглеждане на деца, могат да си позволят логистичното обслужване на подобен род ежедневие и имат съзнанието, че трябва да заплащат такси за поддръжка на общите части в комплекса. Цените варират средно между 900 и 1500 евро на квадратен метър.

  В каква посока ще се разраства София?

  – Все още има потенциал за развиване на северозападната част на града и в зависимост от политиките на Столична община за балансиране на натоварването на града, тази зона може да се превърне в по-развита територия. Там и цените на имотите са по-ниски, което увеличава потенциала за инвестиране. Смятам обаче, че югоизточната дъга, която е с най-голям подем, също ще продължава да се развива.

  Колко изгодно е да отдадеш жилище под наем като доходност и възвращаемост в момента?

  – Средната възвръщаемост от инвестицията в жилищни имоти в столицата е между 4,5-5%. По-високи проценти може да се постигнат при малки жилища в добро състояние и с добра локация, както и в сегмента на луксозните имоти, където и началната инвестиция е по-голяма.

  Как се развива луксозният сегмент на пазара на имоти в страната?

  – Според българските стандарти за лукс, този сегмент постигна добро развитие през последните 4-5 години. Именно в него можем да видим реализирани сделки на високи ценови нива, които не са обичайни за пазара. Луксозните имоти имат по-малко алтернатива за сравнение, а предлагат много по-висок стандарт на живот. Завръщането на много българи, които живеят и работят в чужбина като купувачи на българския пазар, е един от факторите, който също допринася за засилването на интереса към тази категория имоти.

  Често ли се срещат фалшиви обяви за имоти и какъв е мащабът на сивия сектор в бранша?

  – Фалшивите обяви са господстващи на наемния пазар. Причината за това са ниските комисионни на брокерските агенции, които са се утвърдили като практика на нашия пазар, в сравнение с практиката в повечето държави и липсата на регулация на бизнеса. С наемни отношения като преобладаващи сделки в своето портфолио се занимават често агенции, които не са компетентни да обслужват сделки за покупко-продажба на имоти. Тази ниска компетенция води след себе си и нисък морал на професионално поведение, което създава лоши практики, сред които и фалшивите обяви.

  Какъв е дялът на сивия сектор на пазара на недвижими имоти?

  – Трудно е да дефинираме точния процент, но показателят не е малък. Със сигурност не повече от 20% от участниците на пазара на имоти преминават през специализирани професионални обучения и тренинги и са посветени в етичните норми в бранша.

  Как се движа пазарът на имоти в българските курорти?

  – В момента тези райони отчитат по-голям застой на броя на сделките и поради тази причина цените на не малко места дори регистрират понижение. Причината за това е по-ниската доходност от тази категория имоти, непостоянната заетост през различните сезони, нуждата от по-високо и специализирано ниво на поддръжка. Оттеглянето на чуждестранните инвеститори също оказва много голямо влияние върху темповете и ценовите нива. Засилването на вторичния пазар – също.

  Популярно ли е споделянето на жилища с чужденци в България чрез платформи като Airbnb и възможно ли е тази тенденция да измести традиционното отсядане в хотел?

  – Тази форма на туристическо настаняване става все по-популярна у нас, както и по цял свят. В някои държави обаче хотелите вече започват да взимат мерки срещу отнемането на бизнеса им чрез подобен род обслужване. Все пак не трябва да пренебрегваме факта, че Airbnb не е секюритизиран бизнес, но цените на обслужване са тези, които привличат много привърженици. Всичко е въпрос на регулация – докато общините го позволяват, той ще се разраства.

  Преди дни водеща агенция за недвижими имоти публикува данни, според които се очаква ново увеличение на цените на имотите през 2018 година. Какъв е коментарът ви?

  – Вероятно ръст ще има, тъй като той все още не е спрял, но темповете на увеличение намаляват, защото пазарът започва да се пренасища и цените вече не са толкова лесно приемливи за купувачите. Големите градове обаче стават все по-интересни, особено за тези, които освобождават средства от вложени имоти в по-малките населени места. Този процес няма как да не окаже влияние върху цените.

  Разкажете ни повече за професионалния празник на агентите и брокерите на недвижими имоти на 27-и октомври в София?

  За четвърти пореден път в края на октомври отбелязваме този празник. Това е една инициатива на национално сдружение „Недвижими имоти“ за почитане на професията и онези, които я упражняват по утвърдените европейски и международни норми. Среща за хората, които търсят нова информация, знания, условия за комуникация и обмяна на опит.

  Какво е мотото на събитието?

  – Тази година събитието, на което вестник „Труд“ е медиен партньор,  се проведе под мотото „Брокерът на бъдещето от голямата игра до малкия инвеститор“. Бяха обсъждани редица интересни теми като новите предизвикателства пред професионалните брокери, готови ли са те за новите технологии и знаят ли как да ги прилагат в практиката си, какви са новите техники за по-ефективни продажби и до какво ще доведат промените в лихвените проценти и някои международни политики за нашия пазар. По време на срещата  се коментираха и въпроси като докога ще ни радва размахът на новото строителство, връщат ли се руснаците и идват ли украинците у нас, какво трябва да знаем при покупка на недвижим имот в съседна Гърция, както и защо Фън Шуй навлезе в бизнеса с недвижими имоти.

  Професионалните семинари, които провеждаме всяка година, са много ценни, не само заради интересните гост-лекторите, които каним и новите запознанства, които установяваме. Празникът се превърна в традиция и с всяка изминала година участниците в него стават все повече, което изисква и покачване на нивото на организация на цялото събитие.

  НАШИЯТ ГОСТ

  Ирена Перфанова е настоящ председател на национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНС) в два последователни мандата – 2014-2016 г. и 2016-2018 г. Тя е първата жена на тази позиция в историята на организацията и е избрана след двата й последователни мандата като президент на българското представителство на Международната федерация по недвижими имоти FIABCI. Член е на Управителния съвет на НСНИ от 2009 година, а от 2007 г. е член на УС на FIABCI България. Нейна основна цел е поддържането и развитието на НСНИ като силна и единна национална организация, етичен имотен пазар, прозрачен и легитимен бизнес, сътрудничество между агенциите, основано на доверие, както и повишаване на имиджа на професията и нейното регулиране по най-ефективен начин.

  Източник: 
  в. Труд

  Други новини

  Новини

  Репортаж от семинара на Радослав Благоев в гр. Варна

  22 May, 2018
  Събитието във Варна е петият подред семинар на експерта за членовете на НСНИ и колегите от бранша

  Българин е новият президент на световната федерация за недвижими имоти FIABCI

  14 May, 2018
  Асен Македонов е първият българин, избиран за Световен президент на FIABCI в историята на организацията

  Продажбата е 60% слушане! Как да водим успешна комуникация с клиентите

  9 May, 2018
  "Да не инвестираш в реклама, за да пестиш пари, е като да спреш часовника, за да пестиш време"

  Имотните измами - тема на "Малки истории" по БНТ1

  16 April, 2018
  Какви са капаните в сделките с недвижими имоти и как измамниците намират своите жертви

  ТОП 5 обучения, семинари и он-лайн курсове за брокери на недвижими имоти в България

  13 April, 2018
  Тази професия изисква знания в различни науки и редица личностни качества

  България остава сред лидерите в ЕС по ръст на цените на жилищата

  12 April, 2018
  Цените на жилищата у нас растат почти два пъти по-бързо, отколкото в ЕС и еврозоната, сочат данни на Евростат

  Имотните данъци може да се вдигнат догодина

  10 April, 2018
  Промяна на методиката за изчисляване на данъчната оценка ще наложи да се подават нови декларации за жилищата

  Орлин Владиков: Пазарът на имоти е ленив

  4 April, 2018
  Преките чуждестранни инвестиции са още по-малко от тези, които се посочват от Агенцията за инвестиции

  Недвижими имоти във Варна: защо е изгодно да инвестираме

  31 March, 2018
  Как се развива пазарът на недвижими имоти в морската столица и къде да инвестираме

  Новият GDPR регламент ще произведе още сив сектор

  30 March, 2018
  Нека клиентът да не предоставя личните си данни на непроверени агенции и нелегитимни брокери

  GDPR – регламентът за защита на личните данни

  28 March, 2018
  Регламентът, който влиза в сила на 25 май, въвежда нови правила за обработването на личните данни

  12 компании и брокери взеха статуетките в третите „Годишни награди на Imoti.net"

  22 March, 2018
  В надпреварата за най-добри агенции и експерти в имотния бранш се включиха над 200 компании

  Онлайн проверка на автентичността на удостоверението за тежести

  19 March, 2018
  От днес всеки може да провери онлайн автентичността на удостоверението си за тежести върху имот

  5% скок на цените на имотите за година във Варна

  14 March, 2018
  Най-голям е интересът на клиентите към закупуването на апартаменти с една или две спални

  Как да подобрим финансовата отчетност в жилищните комплекси

  13 March, 2018
  За инвеститори, предприемачи, професионални домоуправители, фасилити и пропърти мениджъри

  Как регулирането на пазара на недвижими имоти в България ще спре некоректните практики

  12 March, 2018
  Най-приемливи за бизнеса са пазарите със смесен модел между държавна регулация и саморегулация

  ​Недвижими имоти във Варна: какво ще се строи през 2018г?

  9 March, 2018
  Настоящата година ще бъде успешна за недвижимите имоти във Варна, но не за всички сегменти

  Девет нови услуги от Агенцията по вписвания

  7 March, 2018
  „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и допълнителни е-услуги“

  В бъдеще няма да се издават удостоверения за тежести, а преписи от досието на имота

  7 March, 2018
  АВ започна изграждането на нова електронна система, която интегрира кадастралния и имотния регистър

  Ирена Перфанова: Увеличава се броят на атрактивните имоти на пазара

  6 March, 2018
  Какво трябва да имате предвид, когато си избирате бъдещия дом през 2018 година?

  Какво да направим, ако агенции продължават да предлагат имота, който сме придобили

  1 March, 2018
  Как да защитим правата си на потребители – продавачи или купувачи на недвижими имоти

  Двустайните и тристайни жилища ново стоителство най-търсени във Варна

  26 Февруари, 2018
  През изминалата година в морската столица са реализирани 12 хиляди сделки

  Експерти отчитат активен жилищен пазар във Варна

  25 Февруари, 2018
  Данни за пазара на недвижими имоти за 2017 г и тенденции за 2018 г представиха във Варна

  24% от жилищата в София са необитаеми

  19 Февруари, 2018
  Въпреки постоянната миграция към големите градове в страната, броят на „тъмни прозорци“ остава голям

  Имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците

  2 Февруари, 2018
  Стъпките на кабинета към приемане на еврото привлича французи, белгийци и др.

  Как да изберем агенция за имоти, на която да се доверим

  26 Януари, 2018
  Намирането на добра агенция за имоти също е толкова отговорно, колкото намирането на добър зъболекар

  Лекомислени ли са хората днес при покупки на имот с ипотека

  25 Януари, 2018
  Нагласите, и на продавачите, и на купувачите са изравнени по отношение на цените

  2017 г. за жилищния пазар: София води, но вече има успокоение

  24 Януари, 2018
  Ипотечният пазар продължава да се разширява заради все още ниските лихви

  Истински ли е ръстът на имотите у нас?

  15 Януари, 2018
  Коментар на заместник-председателя на НСНИ Добромир Ганев в ефира на Клуб Инвестор с Ивайло Лаков

  Недвижими имоти в Бургас и перспективи за развитието на града

  11 Януари, 2018
  Започнатото строителство на недвижими имоти в Бургас се развива положително и отбелязва 3% ръст

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата