• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Павлина Тодорова, "Престиж-П": Българи в чужбина вдигат цените на имотите в Добрич

  Дата: 
  29.03.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Г-жо Тодорова, как се развива пазарът на недвижими имоти в района на Добрич? Как ковид-кризата се отрази на сектора?

  В района на Добрич основно се търгува със земеделска земя. Цената ѝ се сформира от няколко фактора - район, количество, категория, рентите, които се изплащат в дадения район, срока на арендния договор.

  Освен сделки със земеделска земя посредничим и при продажба на жилища. Търсене има в панелните квартали – за гарсониери, двустайни. Наши съграждани, които живеят и пребивават в чужбина влагат своите средства в жилища. Това доведе до повишаване цената на апартаментите, като там заплащането беше в кеш. Има интерес за  жилища, които не се нуждаят от голям ремонт, на добра цена.

  Друга открояваща се тенденция е млади семейства да търсят монолитно строителство в централна градска част, в близост до градски парк. Те купуват със собствени средства и с банков кредит. Оказваме им съдействие, фирмата работи в тясно сътрудничество с търговските банки в града.

  Пандемията също така отключи  търсене на селски имоти в близост до Добрич, което доведе до покачване на цената им.

  Какви са спецификите на пазара в Добрич? Кои са основните фактори които му влияят?

  Живеем и работим в земеделски район. При нас от съществено значение е земята. Ако годината е добра, има високи добиви и високи ренти и при нас нещата са добри. Тогава се инвестира в земеделска земя. Купувачи са както арендатори, така и физически лица, които влагат своите средства с цел получаване на рента.

  Но миналата година беше много лоша за нашия край. Засушаването се отрази на реколтата. Имаше много ниски добиви на селскостопанската продукция, което доведе до ниски ренти: 30 до 50 лв. за декар. Това рефлектира върху пазара на сделките със земеделска земя и цената падна. Ако декар земя се търгуваше от 2200-2500 лв. за декар, след сушата стигна до 2000-2100 лв. за декар, а в някои райони – и под 2000 лв. за декар.

  В същото врече дойде и пандемията. Имаше клиенти, които не ни допускаха в домовете си за оглед. Страхът беше повсеместен. Завършихме трудна година и оборотите паднаха.

  Каква е прогнозата Ви за пазара през 2021 година? Как ще се развият цените, кои имоти ще бъдат предпочитани, кои ще са купувачите?

  Прогнозата ми е за съживяване на пазара за земеделска земя. Тази зима и пролет имаше валежи, посевите се развиват добре, което дава надежда за една добра стопанска година. Има ли добра година – има ренти, купувачите купуват земя, жилища.

  Какви са основните предизвикателства пред Вашата компания?

  Ковид-кризата ни накара да бъдем гъвкави, да работим и от дома, и от офиса. Животът ни няма да бъде същия, като преди. Но практиката ни е научила да се справяме с различни предизвикателства в живота.

  Какви са ползите от членството Ви в НСНИ? Какво ви донесе то?

  Членуваме в НСНИ от 2003 г. Тук срещнахме много добри професионалисти през годините. Посещавахме семинари и обучителни срещи, обменяхме опит.

  През 2009 г. аз и сестра ми, с която работя успешно, завършихме Национална програма на обучение на посредници на недвижими имоти в ключови компетенции на професията. Курсът беше шест-месечен, с положен изпит.

  Помня времето когато плащахме патентен данък. Тогава НСНИ съдейства за неговото намаляване.

  Радвам се, че членувам в НСНИ. Тук членуват фирми, които са се доказали във времето като професионалисти и които спазват Етичния кодекс на Сдружението.

   

  Други новини

  Новини

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  16 July, 2021
  Позиция опровержение по статия във вестник „Капитал“

  Регистърът на брокерите защитава потребителите при сделки с недвижими имоти

  9 June, 2021
  Справка в платформата дава възможност за информиран избор на агенция и професионалист

  ЕС се сблъсква с криза в сферата на социалните жилища

  8 June, 2021
  Достъпните жилища намаляват, докато търсенето се увеличава, а инвестициите остават неясни при наличие на възмо

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата