• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Очаква се спад на търсенето на имоти в София

  Дата: 
  06.12.2019
  Категория: 
  Имотен пазар

  На пазара в София има реална необходимост от жилища, тъй като млади хора продължават да се установяват в столицата. Очаква се обаче до две-три години за първи път в историята на града населението да започне да спада, а това ще доведе и до намаляване на фундаменталното търсене на имоти. Това стана ясно по време на бизнес закуска, организирана от сайта Imoti.net, който е част от Investor Media Group.

  „Данните на НСИ сочат, че през последните години населението на София нараства с около 2000 души, докато преди десет години увеличението беше с 15 хил. души. Това има своето обяснение назад във времето, тъй като през 1997 г. беше отчетена най-ниската раждаемост в България. Сега тези хора трябва да създават семейства и да купуват имоти“, отбеляза Георги Павлов, основател на проптех общността в България.

  Той посочи, че София все още не е достигнала не само цените от предишния бум на имотния пазар, но и броя на сделките, който е почти два пъти по-малък. „Това се случва при положение, че имаме ръст на населението, двукратен ръст на доходите и двукратен спад на лихвите. Погледната от тази перспектива, ситуацията на пазара не изглежда розова“, каза Павлов. Неговата прогноза е, че следващият бум на пазара ще е с още по-малко сделки именно заради очаквания спад на населението на София.

  Според него в момента за жилищния пазар се знае по-малко, отколкото преди 10 години, тъй като достоверната официална информация за пазара е недостатъчна. Павлов прикани Агенцията по вписванията да бъде по-точна в информацията, която предоставя за сделките с имоти (колко от тях са със земеделска земя и колко с жилищни имоти – къщи и апартаменти) и за ипотеките (колко от тях са за покупка, колко са рефинансиранията или повторно вписаните ипотеки след изтичането на 10-годишния срок). „Банките също трябва да започнат да публикуват данни за пазара – брой на новоотпуснатите ипотеки, средна цена на жилищата, които се финансират, среден процент, който финансират, както се случва в цял свят“, посочи Павлов. Според него тези данни ще дадат и по-добра представа за реалната ситуация на пазара.

  Според Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), еуфорията от предишните две години, когато сделки са се сключвали бързо и лесно, е отминала и сега се наблюдава задържане на цените и устойчивост на пазара. Данните на асоциацията са за ръст на цените между 3% и 5% през тази година. В същото време броят на сделките не намалява, но те се сключват по-трудно заради нарасналите изискванията на купувачите към жилището, инвеститора и финансирането, коментира още Шопов.
  Той се върна към кризата през 2008 г., когато за няколко месеца цената на квадратен метър в София е нараснала от 530 на 1000 евро. „Сега наблюдаваме съвсем друга картина, цените се покачват нормално и плавно, ръстът се доближава до процента на инфлацията, което е тенденция в цял свят“, посочи Шопов.

  Разширяване на периметъра

  Периметърът на търсенето и предлагането на жилища ново строителство се разширява към северните и западните квартали благодарение на по-добрите цени там и развитието на инфраструктурата, показват наблюденията на имотната комапния Bulgarian Properties.

  Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ), някои купувачи се насочват към по-крайни райони, защото от една страна там са се появили по-качествени сгради с добър дизайн, функционалност и прилежащи площи, а от друга страна, защото инфраструктурата в някои атрактивни райони не отговаря на разрастването им. „Това наред с недоброто съотношение между цената в дадения квартал и наличната социална и инженерна инфраструктура, кара хората да търсят по-справедливи решения“, смята той.

  Сред купувачите преобрадават млади хора, които се установяват в София и се нуждаят от жилище, както и двойки, обитаващи малки жилища, които се насочват към по-голям имот след разширяването на семейството им и собственици на панелни жилища, които могат да си позволят да ги заменят с имоти ново строителство, отбеляза Георги Шопов.

  Качеството е било определящо при търсенето на имоти тази година, смята Николай Лазаров, началник управление „Индивидуално банкиране и алтернативни канали“ в Пощенска банка. Основно са се търсели по-големи жилища с площ от над 90 кв. м. Клиентите на банката са се съсредоточили върху нови проекти в райони с добра инфраструктура и с наличие на зелени площи.

  Потребителите са предимно хора на възраст между 30 и 40 години със средни или над средните доходи между 1000 и 2000 лв. на месец, като голяма част от тях са имали самоучастие. „85% е средното финансиране, което правим. За разлика отпреди десет години сега хората не тръгват на 20-30-годишно пътешествие с банките без тяхно лично участие“, посочи Лазаров.

  Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, увеличаването на доходите на населението, ниските лихви по ипотечните кредити и вътрешната миграция към големите градове са основните фактори, които движат пазара.Имотите ново строителство имат превес в предпочитанията на купувачите, които са предимно български граждани и това според Стойкова е здравословна ситуация.

  Пазарът извън София

  Пазарът в Пловдив е бил активен през тази година, но купувачите са възприели изчаквателен подход заради силния ръст на цените. И тук обаче темповете се забавят – ако през 2018 г. цените на жилищата в града са се увеличили с 14%, тази година повишението е около 6%, сочат данните на Bulgarian Properties. Водещо в предпочитанията на купувачите е новото строителство.

  Във Варна се наблюдава устойчиво нарастване на цените през последните години, като те остават по-ниски от тези през 2008 г. И тук доминиращо е новото строителство, като през последно време в града са се появили луксозни проекти за купувачи с по-високи доходи. „Варна малко изостана, но ще навакса и ще се движи бързо през следващите години“, смята Полина Стойкова.

  По морето годината е била по-тиха, но през есента се наблюдава наваксване на темпото. „Купувачите се готвят за лято 2020 в собствен имот на морето“, коментира Стойкова. Доминиращи сред купувачите са българите. По данни на Bulgarian Properties 50% от купувачите в Слънчев бряг и Банско и 100% от тези в Боровец и Пампорово са наши сънародници.

  Бизнес закуската в София е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора и, който се осъществява с генералното партньорство на Пощенска Банка и подкрепата на Теленор, Бокони и Realtor Assitant Pro.

  Източник: 
  Imoti.net

  Други новини

  22.03.2020
  Нотоариална камара на Република България

  Предстоящи събития

  Новини

  Онлайн огледи на имоти предлагат брокерите в Перник

  5 April, 2020
  Не са оптимисти за предстоящи сделки в близките два месеца

  Какво се случва на пазара на недвижими имоти

  5 April, 2020
  Плановете за покупка на дом се отлагат. Банките леко затягат кредитирането.

  До 5 дни банките да предложат единен проект на правила за частен мораторуим на плащанията по кредити

  3 April, 2020
  ЕБО гласува насоки за мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19

  Позитиви и възможности на имотния пазар след кризата, през която преминаваме

  31 March, 2020
  В КРАЯ НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО МЕСЕЦ МАРТ ЕДИН ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО

  ВАЖНО: Изплащане на компенсации за запазване на заетостта

  31 March, 2020
  ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАБОТОДАТЕЛИ И ДОКУМЕНТИ

  Сега е моментът да приложим по най-добрия начин новите технологии

  29 March, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред в. Строител

  Всяка компания със спад 20% в приходите може да участва в схемата 60/40*

  28 March, 2020
  В неделя е последната дискусия, в понеделник се очаква приемането на постановлението

  НСНИ НАСТОЯВА БРАНШЪТ ДА ПОЛУЧИ ДЪРЖАВНА ПОДКРЕПА

  26 March, 2020
  Становище на НСНИ по проекта на ПМС за изплащане на компенсации на работодатели

  Удължават срока на всички въведени противоепидемични мерки до 12 април

  26 March, 2020
  Министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на всички въведени мерки

  ИЗВЪНРЕДНИ ОТСТЪПКИ ЗА БРАНША ОТ ИМОТНИТЕ ПОРТАЛИ В ОТГОВОР НА ИСКАНЕ НА НСНИ

  25 March, 2020
  Искането на НСНИ за отстъпки обхваща както членовете , така и всички останали агенции

  Прессъобщение на БНБ за резултатите от последните консултации на ЕБО

  25 March, 2020
  Обсъждане на ефектите върху банковите системи в ЕС от мерките за противодействие на COVID 19

  Правителството предложи около 2 млрд. лв. от бюджета за икономически мерки

  25 March, 2020
  "Стопанско-икономическият живот на страната е артерия, която не трябва да се прекъсва"

  Обновена бланка на декларация за преминаване през КПП в областните градове

  24 March, 2020
  Променя се формата на декларацията за пътуващите.

  Данъчно-осигурителните изисквания в периода на извънредното положение

  24 March, 2020
  Деклариране и плащане на данъци и осигуровки при извънредното положение

  Ползвателите на електронни услуги не би трябвало да срещнат затруднения

  24 March, 2020
  Търговският регистър, регистър Булстат и регистър РИОС са достъпни онлайн.

  Списък на дежурните нотариуси във всички съдебни райони

  22 March, 2020
  Информация за всички работещи и дежурни нотариални кантори

  Спадът в цените на жилищата у нас ще зависи от състоянието на икономиката

  20 March, 2020
  Недвижимият имот е най-добрият актив за преминаване през криза

  Добромир Ганев: Имотният пазар няма да спре, ще промени правилата си

  20 March, 2020
  Време е да се пренастроим и да дигитализираме бизнеса си

  Добромир Ганев: Коронавирусът е шанс за изчистването на имотния бранш у нас

  20 March, 2020
  Бъдете внимателни при избора на брокер, съветва председателят на УС на НСНИ

  Обръщение на УС на Национално сдружение Недвижими имоти

  16 March, 2020
  Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и отговорността на бизнеса

  Какви са тенденциите при покупката и продажбата на имоти?

  10 March, 2020
  Интервю с Добромир Ганев, председател на НСНИ

  Нови предпазни мерки на банковия пазар при ипотеките

  5 March, 2020
  Рeaкциятa нa бaнкитe e индикaтoр, чe caмитe тe ce прeдпaзвaт oт cътрeceния нa пaзaрa

  Пълно електронно досие на сградите

  4 March, 2020
  То ще съдържа цялата информация от издаването на разрешителното за строеж до началото на експлоатацията на дад

  44% от българите живеят в пренаселени жилища

  2 March, 2020
  Това означава, че те нямат достатъчен брой стаи за размера на домакинството си.

  Сайтове пълни с обяви за едни и същи имоти

  24 Февруари, 2020
  Причината е в малкото договори за работа само с един брокер

  Само седем на сто от домовете в България са енергийно ефективни

  24 Февруари, 2020
  Това показа анализ за състоянието на жилищния фонд у нас

  Анализ на пазара на недвижими имоти в България

  19 Февруари, 2020
  Как е изглеждала 2019-а и какво да очакваме от пазара на имоти през 2020-а?

  Пазарът на жилища в София: Силен сезон, с първи спадове

  18 Февруари, 2020
  Ръст на сделките и застой в средните цени през 2019 г.

  Евро, имоти и спестявания

  13 Февруари, 2020
  Как премахването на валутния борд и влизането на България в еврозоната ще се отрази на имотния пазар

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата