• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Медиа мониторинг

  Дата: 
  20.12.2012
  Категория: 
  Имотен пазар

   

  Какви ще са цените на имотите през 2013 г.
  Вести.бг, 18.12.2012
   
  Цените на имотите ще се задържат на сегашните нива за съответния тип имот и населено място, прогнозират от бранша.
  Цените на жилищата в България следващата година ще са в застой. Това прогнозира за БТА Лъчезар Искров, заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти". Цените на имотите ще се задържат на сегашните нива за съответния тип имот и населено място, прогнозират от бранша. Средно например за София те са от 550 до 1000 евро за квадратен метър, уточни експертът. На годишна база средният спад на цените на жилищните имоти тази година е в рамките на около 5%, но при някои имоти спадът беше по-голям, заради натиска на финансовата криза и факта, че много от собствениците, които не можаха да обслужват ипотечните си кредити, бяха принудени да ги продадат на по-ниски цени, коментира Искров.
  Намаляването на цените тази година беше обусловено и от спада на броя на реализираните сделки с недвижими имоти. Около 5,65% е намалението на сключени сделки към края на третото тримесечие на тази година спрямо същия период на предходната. В тази цифра се включват всички видове имотни сделки, в това число и тези за земя. За разлика от състоянието на пазара преди кризата бюджетът на българина за покупка на дом е силно свит и търсенето тази година беше средно между 45-60 хиляди евро, а за по-малките градове най-търсените имоти бяха между 30-40 хиляди евро, коментира Искров. В тези ценови параметри е и най-големият брой на сделките през 2012 г. За сравнение в предкризисните години най-много сделки се сключваха при цени между 60 - 85 хиляди евро.
  И тази година мечтаният просторен дом за мнозина остана непостижим. Основно жилищните сделки бяха за апартаменти с една спалня. Нуждата от пари принуди българина да предложи на пазара и вилни имоти, отбеляза Искров. Това е обяснимо както с кризата, така и с демографските процеси в страната. Като цяло обаче тази година има оттегляне сред българските клиенти от покупката на втори имот. Без изненада беше и пазарът на ваканционни имоти - продължаваме да разчитаме на купувачи от Русия. Има единични сделки с купувачи от по-екзотични държави, но те не са определящи за пазара, твърди експертът. Очаква се през 2013 г. проектозаконът, който ще регламентира дейността в сектора "недвижими имоти", да бъде разгледан от депутатите. В бранша не е обсъждано повишаване на размера на комисионите за брокерите при сделки с имоти, каза Искров. Предложението в проекта да плащаме като цяло за услугите, предлагани от брокера на клиентите, не би трябвало да повлияе на цените на жилищата. Брокерите предлагат различен вид услуги, не единствено посредничество при покупка или отдаване под наем на имот, и затова идеята е да се заплащат услугите като цяло, обясни Искров. В проектозакона се предвижда регистрационен режим за всички участници в пазара. Задължително изискване е брокерите да работят с клиентите с договор, напомни Искров. Не смятам, че тези, които работят легално, ще бъдат сериозно засегнати от новия закон. При всички случаи ще е пречка за тези, които ще се опитат да го заобиколят, и ще направи доста по-трудно упражняването на тази дейност, ако някой не иска да се афишира, че работи като брокер на имоти, коментира Искров. В момента на пазара на недвижимите имоти работят около 2000 фирми, от които над 230 са членове на националното сдружение и на тях се падат около 20% от сделките в страната.
   
  Брокери на имоти укрили 900 млн. лв. приходи за 6 години
  в.Стандарт, 18.12.2012
  НАП: Щетите за бюджета от невнесените данъци са 160 млн. лева.
  За 6 години (от 2007 до 2012 г. включително) брокери на имоти са укрили близо 900 млн. лева приходи. Това са изчислили експерти от Националната агенция за приходите (НАП) на базата на резултатите от обстойно проучване на сектора сред различните участници на пазара, статистика на неправителствени организации, на Националното сдружение „Недвижими имоти“, както и на данни от подаваните към агенцията фирмени отчети. Данъците, които не са влезли в хазната заради укриването на приходите от дейността, се изчисляват на малко под 160 млн. лева. Средногодишната щета за бюджета за периода от 2007 г. до 2012 г. се изчислява на близо 40,2 млн. лева. Резултатите от проучването на НАП показват, че има обратнопропорционална зависимост между активността на пазара на имоти и степента на укриването на приходи, съобщи Катя Цветанова от дирекцията „Управление на риска“ на агенцията. По време на бума на пазара на имоти брокерите са укривали средно около 38% от приходите, а през 2010 г., която беше като че ли най-кризисната на пазара, този дял се увеличава до 59%. Според прогнозата на агенцията за 2012 г. брокерите на имоти няма да декларират около 48-49% от приходите. Данните на НАП показват още, че за посочения шестгодишен период делът на брокерите и агенциите за имоти, които не проявяват рисково поведение по отношение декларирането на приходи и укриване на данъци остава относително стабилен. Увеличава се обаче относителният дял на рисковите лица на пазара – от 79% през 2007 г. до 83% през настоящата година. Това означава, че 8 от всеки 10 брокери не декларират някаква част от приходите си и укриват данъци, посочи Цветанова. Тя обясни, че се наблюдава и ръст на броя на нелегалните брокери – лица, които упражняват професията без да са регистрирани по Търговския закон или като самонаети.
  Ако към 2007 г. те са били около 800 души, през настоящата година вече са около 1 100, като най-много са били отново през тежката за сектора 2010 г. - близо 1 200, или близо една трета от всички агенции и брокери на пазара.
  Най-много са брокерите, действащи в „сивия сектор“ в София, предвид мащабите на пазара на имоти, посочи още Катя Цветанова. Следват Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново, показва статистиката на НАП. Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров съобщи, че стартира информационна кампания по повод укриването на приходи, а оттам - и на данъци, от брокери на имоти. Агенцията планира да отпечата брошура, която да разпространява в офисите на участници на пазара на имоти и чрез медиите. Предвижда се също така да бъде проведена кръгла маса с участието на широк кръг заинтересовани лица, както и да бъде проведена информационна кампания в специализираните сайтове за обяви за имоти. Следващата стъпка са проверките и ревизиите на агенции и брокери, поясни Бъчваров
   
  Ровят за незаконни имоти 10 г. назад
  в.Стандарт, 19.12.2012
  Десет, а не 15 години назад ще се проверява за незаконни имоти. Парламентът прие окончателно поправките в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. А новите текстове бяха съобразени с решението на Конституционния съд. Десетгодишен времеви период на придобиване на имущество, подлежащо на изследване от органите на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Срокът е съобразен с разпоредби от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които също залагат на десетгодишната давност за погасяване на публични вземания. И ще тече назад във времето от датата на започването на проверката. Корекцията в пленарна зала мина без дебати.
   
  Руснак ужилен с 40 апартамента на Буджака, разследват столичен адвокат,
  24 часа.бг, 19.12.2012
  С две луксозни ваканционни селища в месността Буджака в Созопол, апартамент в центъра на Бургас и 4 дка земя в Слънчев бряг са се сдобили чрез измама 47-годишният столичен адвокат Бисер Борисов и съучастниците му Асен Петров на 43 г. и 29-годишният Христо Цветанов, също от София, разкриха отлично информирани. Тримата бяха арестувани преди няколко дни при съвместна акция на Икономическа полиция в София и Бургас. На 14 декември обаче магистрати от районния съд ги освободиха под парична гаранция. Ваканционните селища на Буджака били собственост на руски гражданин и разполагали с над 40 апартамента с изглед към морето, казаха разследващи. Парцелът в Слънчев бряг също бил на руски предприемач, а тристайният апартамент на ул. "Васил Левски" в Бургас  - на английски гражданин. В момента жилището е запечатано, установи репортерска проверка. "Отдавна тук не е идвал никой, знам, че се водят някакви дела", каза мъж от същата кооперация. Точно придобиването на апартамента в центъра на Бургас се оказва фатално за софийската група, която е действала брилятно повече от година, познавайки добре законовите разпоредби и процедурите по сключване на имотни сделки в съда, коментират запознати със случая. Когато един от задържаните се опитва да смени бравата на тристайния апартамент на ул. "В.Левски", съседка от същия етаж, която била помолена от собственика на имота да го наглежда, се усъмнила, че нещо не е наред и сигнализира в полицията. Така започва разплитането на дейността на групата от служители на Икономическа полиция в Бургас. От там твърдят, че са стигнали до три конкретни случая, за които има образувани отделни досъдебни производства.  Задържаните се снабдявали със списък на непререгистрираните дружества в съответния съдебан район и откривали тези, които са собственост на чужди граждани, както и на партидата, на която се води недвижим имот. След това съставяли фалшиви документи - предварителен договор за покупко-продажба, но без нотариална заверка, сключен между физическо лице - съучастник в измамата, който играел ролята на купувач и чуждия гражданин, чиято собственост е набелязаният имот. Подписът на продавача /чуждия гражданин/ в предварителния договор или се имитирал или се сканирал от оригинални документи, обясняват запознати със схемата. В предварителния договор изрично се записвало, че цялата договорена сума е изплатена в брой, в момента на подписването и самият договор служел като разписка.
   Следващата стъпка била фиктивният купувач на имота да подаде искова молба до съответния съд, с която се иска предварителният договор дабъде обявен за окончателен. Пред магистратите той предоставял заверено копие на предварителния договор и от този момент оригиналът не се появявал никъде повече. Разглеждайки исковата молба, съответният съд излизал с определение да бъде пререгистрирано дружеството, а фиктивният купувач веднага подавал молба до Търговския регистър с искане да бъде вписан като ликвидатор, тъй като на практика се явявал кредитор на фирмата. След като за дружеството се обявявала процедура за ликвидация, съдът излизал с решение, според които предварителният договор ставал окончателен и така фиктивният купувач е признат за законен собственик на недвижимя имот. Следващата крачка била отразяване на решението в Службата по вписвания, а след това - смяна на ключалките и обявяване на имота за продажба. Бандата е използвала още един начин за придобиване на имоти на чужденци, разкриват работили по случая. За ликвидатор на непререгистрираното дружество се назначавал направо адвокат, който представлявал собственика с фалшиво пълномощно.  Във всички случаи обаче до реалния собственик - чуждият гражданин, не пристигали никакви уведомления и той нямал никаква представа, че спрямо фирмата му се водят дела, а някои придобива имотите му в България. 
  Веднага след арестите на тримата столичани от полицията съобщиха, че при претърсване на пет обекта и банков трезор са иззети неистински документи, подправени печати на нотариус, пари, компютърна конфигурация и телефони.
   
  2013-та - годината на индустриалните имоти
  в.Труд, Христо Николов, 19.12.2012
  Предстоящата 2013 г. определено ще мине под знака на възраждането на строежа на индустриални и логистични площи. Това се казва в прогнозата на “Фортон Интернешънъл”, стратегически партньор за България на международната компания “Кушман енд Уейкфийлд”. Причините са поне две. От една страна, раздвижване на този пазар бе отбелязано и през 2012 г., когато бяха създадени нови корпоративни центрове, които да обслужват международните офиси на редица компании. От друга страна, българските аутсорсинг компании определено разширяват дейността си, заради което им трябват нови площи, а готовите на пазара не са много, смята шефът на “Фортон” Сергей Койнов. “Най-съществените инвестиции в индустриалния сектор очакваме да са от предприятия, които преместват производствата си в България с цел по-ниски производствени разходи и износ на международните пазари”, казва Койнов.
  Складовете се изчерпаха
  При куриерските и логистичните компании също има раздвижване. През 2012 г. например “Шенкер” договори разширяването си в Пловдив и Русе, а българската куриерска компания “Спиди” увеличи базата си в столицата. Липсата на качествени логистични площи неизбежно ще доведе до възникването на нови проекти и до разширението на вече съществуващите в цялата страна, смятат от “Фортон”.
  Наемите за магазини замръзват
  Наемите на търговски площи в моловете се очаква да останат без промяна спрямо сегашното си средно равнище от 27 евро на квадратен метър поне до втората половина на 2013 г., предричат от “Фортон”. Причината за липсата на движение в цените е, че догодина ще влязат в действие още два нови мола в София - “Парадайз център” в началото на 2013 г. и “Саут ринг мол” малко по-късно, заедно с още един нов мол в Бургас. Ако всичко върви по план, към края на 2013 г. общата отдаваема площ в молове в България ще надхвърли 800 000 квадратни метра.
  Леко поскъпване на офисите
  Не така стоят нещата при офис площите. Особено в София свободните офис площи намаляват, а няколкото нови проекта за над 253 000 квадрата ще влязат в експлоатация доста след края на 2013 г. Същевременно през първите 9 месеца на 2012 г. новонаети са към 71 000 квадрата офиси, което е със 17,8% повече от същия период на миналата година. Средната заетост, особено при големите офис сгради, вече клони към 82 процента, което е максимумът за последните 2-3 години. Затова е напълно възможно към втората половина на 2013 г. месечните наемни цени, особено за големите офиси от над 1000 квадрата, да започнат плавно да се увеличават от сегашните си равнища 9-12 евро на квадрат, които са замръзнали на това ниво от две години насам, прогнозират от компанията.
   
  Брокери на недвижими имоти укрили доходи за над 800 млн. лв.
  в.Класа, 18. 12.2012
  Общо над 800 млн. лв. са укритите недекларирани доходи от дейности на брокери и агенти на недвижими имоти за периода от 2007 г. до 2012 г., съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП). Така щетите за бюджета за 6 години възлизат на около 160 млн. лв. Близо 700 млн. лв. са недекларираните доходи на брокерите само за периода от 2007 г. до 2010 г. уточниха от НАП. Това означава, че в бюджета за периода не са внесени данъци и осигуровки на обща стойност от около 122 млн. лв. От приходната агенция изчисляват, че през 2011 г. укритите доходи са 103 млн. лв., от което щетата за хазната е 19-20 млн. лв. За изтичащата 2012 г. недекларираните приходи от брокерите на недвижими имоти се изчисляват на около 86 млн. лв., а загубите за бюджета – на 16-17 млн. лв. Относителният дял на укритите приходи от бранша се изчислява на 18 процента, посочиха от НАП.  
  Средната щета за година през периода на анализа е 40 млн. лв., а определената потенциална щета от неплащане на преки и косвени данъци е около 30 млн. лв., показват изчисленията. В анализа на НАП се посочва, че е обратно пропорционална връзката между активността на пазара на имоти и степента на укриване на приходите. Така през 2007 г. процентът на укритите доходи е бил 38.2%, докато през тази година той вече е 48.8 на сто. Според данните агенциите и брокерите са декларирали приходи от 328 млн. лв. през 2007 г., когато са укрили над 202 млн. лв. Официалните приходи през тази година са 89 млн. лв., а укритите - 86 млн. лв. През последните 6 години дялът на нелегалните брокери се е увеличил от 22.8% през 2007 г. на 30.6% през настоящата. Нерегистрираните брокери през 2007 година са били 799 броя, докато през 2010 г. те са нараснали на 1175. 
   

   

  Източник: 
  НСНИ

  Други новини

  Новини

  Репортаж от семинара на Радослав Благоев в гр. Варна

  22 May, 2018
  Събитието във Варна е петият подред семинар на експерта за членовете на НСНИ и колегите от бранша

  Българин е новият президент на световната федерация за недвижими имоти FIABCI

  14 May, 2018
  Асен Македонов е първият българин, избиран за Световен президент на FIABCI в историята на организацията

  Продажбата е 60% слушане! Как да водим успешна комуникация с клиентите

  9 May, 2018
  "Да не инвестираш в реклама, за да пестиш пари, е като да спреш часовника, за да пестиш време"

  Имотните измами - тема на "Малки истории" по БНТ1

  16 April, 2018
  Какви са капаните в сделките с недвижими имоти и как измамниците намират своите жертви

  ТОП 5 обучения, семинари и он-лайн курсове за брокери на недвижими имоти в България

  13 April, 2018
  Тази професия изисква знания в различни науки и редица личностни качества

  България остава сред лидерите в ЕС по ръст на цените на жилищата

  12 April, 2018
  Цените на жилищата у нас растат почти два пъти по-бързо, отколкото в ЕС и еврозоната, сочат данни на Евростат

  Имотните данъци може да се вдигнат догодина

  10 April, 2018
  Промяна на методиката за изчисляване на данъчната оценка ще наложи да се подават нови декларации за жилищата

  Орлин Владиков: Пазарът на имоти е ленив

  4 April, 2018
  Преките чуждестранни инвестиции са още по-малко от тези, които се посочват от Агенцията за инвестиции

  Недвижими имоти във Варна: защо е изгодно да инвестираме

  31 March, 2018
  Как се развива пазарът на недвижими имоти в морската столица и къде да инвестираме

  Новият GDPR регламент ще произведе още сив сектор

  30 March, 2018
  Нека клиентът да не предоставя личните си данни на непроверени агенции и нелегитимни брокери

  GDPR – регламентът за защита на личните данни

  28 March, 2018
  Регламентът, който влиза в сила на 25 май, въвежда нови правила за обработването на личните данни

  12 компании и брокери взеха статуетките в третите „Годишни награди на Imoti.net"

  22 March, 2018
  В надпреварата за най-добри агенции и експерти в имотния бранш се включиха над 200 компании

  Онлайн проверка на автентичността на удостоверението за тежести

  19 March, 2018
  От днес всеки може да провери онлайн автентичността на удостоверението си за тежести върху имот

  5% скок на цените на имотите за година във Варна

  14 March, 2018
  Най-голям е интересът на клиентите към закупуването на апартаменти с една или две спални

  Как да подобрим финансовата отчетност в жилищните комплекси

  13 March, 2018
  За инвеститори, предприемачи, професионални домоуправители, фасилити и пропърти мениджъри

  Как регулирането на пазара на недвижими имоти в България ще спре некоректните практики

  12 March, 2018
  Най-приемливи за бизнеса са пазарите със смесен модел между държавна регулация и саморегулация

  ​Недвижими имоти във Варна: какво ще се строи през 2018г?

  9 March, 2018
  Настоящата година ще бъде успешна за недвижимите имоти във Варна, но не за всички сегменти

  Девет нови услуги от Агенцията по вписвания

  7 March, 2018
  „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и допълнителни е-услуги“

  В бъдеще няма да се издават удостоверения за тежести, а преписи от досието на имота

  7 March, 2018
  АВ започна изграждането на нова електронна система, която интегрира кадастралния и имотния регистър

  Ирена Перфанова: Увеличава се броят на атрактивните имоти на пазара

  6 March, 2018
  Какво трябва да имате предвид, когато си избирате бъдещия дом през 2018 година?

  Какво да направим, ако агенции продължават да предлагат имота, който сме придобили

  1 March, 2018
  Как да защитим правата си на потребители – продавачи или купувачи на недвижими имоти

  Двустайните и тристайни жилища ново стоителство най-търсени във Варна

  26 Февруари, 2018
  През изминалата година в морската столица са реализирани 12 хиляди сделки

  Експерти отчитат активен жилищен пазар във Варна

  25 Февруари, 2018
  Данни за пазара на недвижими имоти за 2017 г и тенденции за 2018 г представиха във Варна

  24% от жилищата в София са необитаеми

  19 Февруари, 2018
  Въпреки постоянната миграция към големите градове в страната, броят на „тъмни прозорци“ остава голям

  Имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците

  2 Февруари, 2018
  Стъпките на кабинета към приемане на еврото привлича французи, белгийци и др.

  Как да изберем агенция за имоти, на която да се доверим

  26 Януари, 2018
  Намирането на добра агенция за имоти също е толкова отговорно, колкото намирането на добър зъболекар

  Лекомислени ли са хората днес при покупки на имот с ипотека

  25 Януари, 2018
  Нагласите, и на продавачите, и на купувачите са изравнени по отношение на цените

  2017 г. за жилищния пазар: София води, но вече има успокоение

  24 Януари, 2018
  Ипотечният пазар продължава да се разширява заради все още ниските лихви

  Истински ли е ръстът на имотите у нас?

  15 Януари, 2018
  Коментар на заместник-председателя на НСНИ Добромир Ганев в ефира на Клуб Инвестор с Ивайло Лаков

  Недвижими имоти в Бургас и перспективи за развитието на града

  11 Януари, 2018
  Започнатото строителство на недвижими имоти в Бургас се развива положително и отбелязва 3% ръст

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата