• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  МАКРОИКОНОМИКА, ИМОТИ, КРЕДИТИ - ОЧАКВАНИЯ СЛЕД COVID19

  Дата: 
  26.05.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  на 21 май 2020 г. под егидата на НСНИ се проведе онлайн дискусия, излъчена на живо едновременно на Фейсбук страниците на НСНИ, „Алианц Банк България” и участващите агенции за недвижими имоти – „Явлена“, „Адрес Недвижими Имоти“, „ЕРА България“, „Бългериан Пропертис“, "Юник Естейтс", "Форос".

  В срещата взеха участие следните експерти:

  ♦ Георги Ангелов, старши икономист „Отворено общество“

  ♦ Владимир Сиркаров, икономически анализатор, Нова телевизия

  ♦ Георги Заманов, главен изпълнителен директор на „Алианц Банк България“

  ♦ Добромир Ганев, председател на НСНИ

  ♦ Полина Стойкова, изпълнителен директор на „Бългериан Пропертис“

  ♦ Антон Андонов, изпълнителен директор на „ЕРА България“

  ♦ Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими Имоти“

  ♦ Страхил Иванов, изпълнителен директор на „Явлена“

  ♦ Весела Илиева, управляващ партньор в "Юник Естейтс"

   Модератор на дискусията беше Ирена Перфанова, заместник-председател, НСНИ.

  По време на събитието бяха поставени въпроси от макро- и микроикономически характер, по които експертите взеха отношение и споделиха своето становище и лични наблюдения за връзката на макроикономическите процеси и конкретния пазар на недвижими имоти.

  Кеш или инвестиции?

  По този въпрос Добромир Ганев, председател на УС на НСНИ, сподели следното: "Пазарът на имоти няма да спре. От началото на май се вижда точно това. В последните седмици се чуха мнения на различни купувачи и продавачи, които представляват поне 10 групи и от двете страни на пазара. Добре е да се комуникира с всяка от тях поотделно, защото ги движи различна мотивация. Ще бъдем свидетели на оферти, които ще бъдат атрактивни за придобиване, така че моменти като този са прекрасни за реализиране на добри сделки в нашия сектор. Аз лично бих препоръчал на клиентите да използват експертизата на своя брокера и да търсят точно такива сделки. От моя гледна точка моментът е чудесен за придобиване на собственост.”

  Какво ни очаква – инфлация или дефлация?

  Владимир Сиркаров не смята, че инфлацията е „по-голямото зло” в сравнение с дефлацията, тъй като последната е по-скоро политически механизъм, изчистващ дисбалансите в икономиката, предизвикани от сериозни инфлационни кризи. Най-добрият подход на държавата, според него, е в момента да не пречи икономическите субекти сами да намерят пътя от излизане от създалата се кризисна ситуация.

  Какво бихме могли да очакваме от банковите институции в посока балансиране и избягване на рискове като хиперинфлация или тежка дефлация?

  Георги Заманов коментар уникалната ситуация, в която за няколко седмици светът глобално „спря”. Неговото мнение конкретно за България е, че при благоприятно стечение на обстоятелствата в предстоящите 18 месеца би могло да се възстановят загубите от предходните два. Според него има съществена разлика между сегашната ситуация и кризата от периода 2008-2009, когато е засегнат финансовия сектор, което рефлектира върху реалния сектор. Днес нещата са обърнати. Разумното решение на въпроса “Кеш или инвестиции?” е да има от всичко – част от парите в кеш, част в инвестиции – недвижими имоти, ценни книжа, акции и облигации.Положителното е, че банките продължават да подкрепят сектора както в сегмента на новото строителство, така и по отношение на кредитополучателите, като единствената разлика е лекото увеличение на процента за самоучастие.

  Статистически данни бяха споделени от Георги Ангелов. Въз основа на тях той по-скоро подкрепя оптимистичната теория, че най-лошото вече се е случило и сега въпросът е само за скоростта на възстановяване.

  След обзора на ситуацията, която направиха макроикономистите, Добромир Ганев представи статистически данни, показващи как се е отразила пандемичната криза конкретно върху пазара на недвижими имоти. След отчетения всеобщ спад той прогнозира оптимистична тенденция в средно- и дългосрочен аспект. Ганев намира поведението на инвеститорите в последно време за много разумно, тъй като намаляването на бройката на разрешителните за строеж в момента по-скоро ще балансира пазара, отколкото ще даде негативно отражение.

  Какво ще се случи с пазара на недвижими имоти?

  Страхил Иванов от „Явлена” намира пазара в момента за изключително интересен, като след месец и половина пълно замиране от началото на май се забелязва активизиране. Както клиентите, така и брокерите вече са придобили нови навици и култура на комуникация по отношение на хигиена, дистанция и сигурност. По думите му водещите фактори за тази активизация са два – психологически, свързан с желанието на хората да излязат навън, и наличието на спестени средства, които трябва да бъдат инвестирани в доходоносен имот. Страхил Иванов отбеляза, че само за два месеца пазарът се е променил тотално – от пазар на продавача в пазар на купувача. Новата ситуация наложи използването на дистанционни начини на подписване на документи, както и интерактивна навигация при дистанционни огледи. Усеща се обаче, че електронното правителство все още не е заработило с пълен капацитет.

  Антон Андонов от „Ера България” отбеляза, че при сравнителния анализ за състоянието на имотния пазар в европейските страни, където компанията има представителства, само Швеция е с по-либерални от България възможности за реализиране на сделки в настоящите условията. Навсякъде е застъпено използването на новите технологии, за което спомогна и наложената социална дистанция. Имотните пазари в Европа очакват  първоначален засилен интерес след падане на ограничителните мерки, но по-нататъшното развитие зависи от икономиката на всяка отделна държава.

  Какво се случва в новото строителство?

  Полина Стойкова от „Bulgarian Properties” продължи оптимистичната линия, като отчете факта, че не се е наложило да спират бизнеса, а да го трансформират. Личните ѝ впечатления са, че спадът е зад гърба ни и развитието пре 2020 просто ще е 10 месеца вместо 12. Като положителна тенденция се отбелязва и активизирането на търсенето на имоти не само в големите градове, но и селски и ваканционни имоти.

  Какво се случва с пазара на луксозни имоти?

  Весела Илиева от „Unique Estates” сподели, че през април са отделили повече време да разговарят с клиентите и да ги информират. Отбелязва се и ръст при търсенето на „средносрочните” наеми, което трябва да промени мисленето на наемодателите. В момента стойностните имоти са по-добрата и по-сигурната инвестиция, но да не се очаква спад на цените с повече от 10-15%.

  Какво се случва с наемния пазар?

  Гергана Тенекеджиева „Адрес” не беше толкова оптимистична в сравнение с колегите. Тя сподели, че в началото са решили първо да се вслушат в нуждите на клиентите преди да предприемат каквито и да било мерки. Към настоящия момент дейността, макар и бавно и в по-малък обем, се възстановява. Промени се и профилът на купувача, като в момента водеща е възръстовата група 50+. Това са хора, които вече са преживявали обезценяване на средствата си и сега бързат да ги вложат в имот. Особено в по-малките градове се е увеличил броят на кешовите купувачи. В момента се наблюдава и ръст при наемния пазар.

  Къде да се инвестира при втора епидемиологична вълна?

  Според Страхил Иванов инвестициите трябва да се насочат към високодоходни имоти, а Георги Заманов подчерта, че изборът трябва да е свързан с персоналната за всеки преценка какво е доходно и сигурно. Неговата препоръка е да се инвестира деверсифицирано – в имот (личен или за даван под наем), в земеделска земя, която дава добра доходност във времето, да се запази кешова наличност, както и да се закупят ценни книжа.

  Срещата приключи със следните позитивни послания от страна на участниците:

  Георги Заманов – „да правим нещата бързо и качествено”.

  Весела Илиева – „да не говорим за криза, а за промяна”.

  Гергана Тенекеджиева – „преди да пристъпите към покупка или продажба на имот консултирайте се със своя брокер, тъй като в момента ситуацията е различна”.

  Антон Андонов – „животът продължава и всеки сам трябва да реши в какво да инвестира, като не забравя, че пазарът на имоти е най-големият в света”.

  Полина Стойкова – „повече да си вярваме, тъй като имаме реалния шанс да се превърнем в идеалната дестинация както за туризъм, за инвестиции в недвижими имоти, така и за други бизнес начинания”.

  Страхил Иванов – „използвайте младите хора и новите технологии, взимайте информирани решения”.

  Георги Ангелов – „да се учим от кризите, без да стигаме до крайни мерки”.

  Владимир Сиркаров – „кризите вадят хора и бизнеси от зоната на комфорт, но и дават възможности, стига да сме спокойни, креативни и иновативни, за да можем да се възползваме от тях”.

  Добромир Ганев – „освен използването на технологиите в този сложен пазар във времена на криза, изключително важно е да се направи правилният избор на личен брокер.”

  Ирена Перфанова – „пазарите в Европа са различни, но тенденциите са общи. Трябва да сме готови за промени и да взимаме информирано решение в какво да инвестираме”.

  Източник: 
  НСНИ

  Други новини

  Новини

  Искат по-строги правила за Airbnb имотите

  18 September, 2020
  Платформата все по-често влиза в конфликт с общинските власти

  Добромир Ганев: Годишните данни могат да покажат спад в цените на имотите

  8 September, 2020
  Обемът на започнато ново строителство намалява, което ограничава натиска върху пазара, смята експертът

  Излезе наръчникът „Как да изберем агенция за недвижими имоти и брокер?“

  3 September, 2020
  Изданието на НСНИ предлага практически съвети как да се насочим сред компаниите на пазара

  Облекчават режима при подаване на годишните финансови отчети

  1 September, 2020
  Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети за 2019 г. изтича на 30 септември 2020 г.

  Колко струват жилищата в Монако и Ню Йорк?

  31 August, 2020
  Градът-държава продължава да е най-скъпият пазар на луксозни имоти в света и да държи най-високи наеми

  Къде са новите технологии и AI в сектора на недвижимите имоти?

  28 August, 2020
  Човешкият контакт все още е от решаващо значение, но proptech подготвя нов начини за водене на бизнес

  Инвестициите в имоти в Европа са по-добър вариант от фиксирания доход

  25 August, 2020
  Очаква се лихвените проценти да останат ниски далеч по-дълго от очакваното

  62 минимални заплати за най-евтиното жилище в София

  24 August, 2020
  Немалка част и от най-ниските оферти може да са повтарящи се, неактуални или фалшиви

  Засилва ли се интересът към сделки по Черноморието?

  20 August, 2020
  Българите са на вълна ваканционни жилища, а руснаците масово продават собствеността си

  СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ PUBLICREGISTER.BG

  20 August, 2020
  До 30.09.2020 - безплатна регистрация на всеки втори брокер

  Българите, които се връщат в страната, ще катализират пазара на недвижими имоти

  14 August, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред радио "Фокус" - част 2

  7 причини за оптимизъм за Европа

  13 August, 2020
  Анализ на Георги Ангелов

  Обемът от сделки на имоти е сериозен въпреки кризата с Covid-19

  12 August, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред радио "Фокус"

  Какво движи имотните покупки в последните месеци у нас?

  10 August, 2020
  5 основни причини хората да се насочват към недвижимото имущество

  Почти цялата страна е с кадастър

  27 July, 2020
  Големите масиви земеделска земя са собственост предимно на фирми

  Продажбите на имоти започват да се възстановяват

  23 July, 2020
  28% по-малко сделки средно за второто тримесечие

  Имотният регистър с нов онлайн адрес

  22 July, 2020
  Автоматизираното разплащане през ePay 25 и 26 юли няма да работи

  Българите в чужбина са сред най-активните на имотния ни пазар

  17 July, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред Монитор

  Забраняват продажбата на имот без енергиен паспорт

  15 July, 2020
  Tова условие е залегнало в Национална стратегия за енергийна ефективност.

  Само за две седмици близо 50 регистрирани агенции

  2 July, 2020
  Как клиентите да ви намират по-лесно

  Стартира Професионалният регистър на брокерите и агентите на недвижими имоти

  16 June, 2020
  От 16 юни започва да действа ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ РЕГИСТЪР

  Стартира единен портал на Имотния и Търговския регистър

  10 June, 2020
  От 27 юли спира функционирането на сайтовете - brra.bg и icadastre.bg

  Сделките с имоти се оживяват през май

  3 June, 2020
  Сравнителен анализ за март, април и май 2020

  Засилва се интересът към ваканционните имоти

  26 May, 2020
  Пазарът на недвижими имоти няма да е сред толкова засегнатите средносрочно

  Предстои бързо възстановяване на пазара на имоти

  26 May, 2020
  Какво се случва на пазара на имоти?

  По-консервативно финансиране, по-малко имотни сделки, спад в цените с 10-15%

  26 May, 2020
  За един нощ от пазар на продавача влязохме в пазар на купувача

  МАКРОИКОНОМИКА, ИМОТИ, КРЕДИТИ - ОЧАКВАНИЯ СЛЕД COVID19

  26 May, 2020
  Пазарът на имоти излиза с оптимизъм от кризата

  Едва 15% от аутсорсинг компаниите ще се върнат физически на работа

  19 May, 2020
  Мнозинството от фирмите в сектора не усещат тежест заради коронавируса

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата