• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Купувачите на недвижими имоти са в златен период

  Дата: 
  25.10.2019
  Категория: 
  Имотен пазар

  Задава ли се криза за пазара на недвижимите имоти и как ще повлияят сегашните ниски лихвени проценти на ипотечните кредити на бъдещето на сектора? Кои са новите основни характеристики на недвижимостите и доколко е важен факторът управление на етажната собственост? И как технологиите и иновациите променят бранша? Тези въпроси бяха във фокуса на

  шестото поредно издание на Националната конференция Inspire to higher, която се проведе в София

  по случай Празника на брокерите и агентите за недвижими имоти. Традиционно събитието се организира от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), а вестник „Строител“ бе медиен партньор. Специални гости на форума бяха президентът на Европейската асоциация на недвижимите имоти (CEPI) Ярослав Зилински, посланикът на Aмериканската асоциация на реалторите (NAR) за България Джон Мейфийлд, Саня Радованович, президент на Международната хоум стейджинг асоциация IAHSP®Europе, и Никос Маноменидис, председател на Асоциацията на сертифицираните експерти на Гърция (EPPA).

  Конференцията откри председателят на УС на НСНИ Добромир Ганев. „През 2019 г. избрахме теми, свързани с предизвикателствата, които, от една страна, са технологиите и иновациите, а от друга – глобалните и локални макроикономически промени. Всички те безусловно ще се отразяват в следващия икономически цикъл на сектора на недвижимите имоти“, заяви той. Според него браншът трябва не само да е информиран какви са новостите, но и да търси възможности да се адаптира към тях. „Разбирането на световните тенденции е от решаващо значение. Живеем и работим във време на динамично променяща се геополитическа, икономическа, демографска, институционална и технологична среда. Този факт води както до нови възможности, така и до рискове“, заяви Ганев. По думите му глобализацията, технологиите и иновативните практики насърчават икономическия растеж и създават условия за подобряване на жизнения стандарт. „Бизнесът трябва да следва всички тези процеси, за да бъде по-ефективен и продуктивен“, каза още Добромир Ганев и даде думата за приветствия на Ярослав Зилински, Саня Радованович, Джон Мейфийлд и Никос Маноменидис. В изказванията си официалните гости изтъкнаха, че обмяната на международен опит и добри практики е сред ключовите фактори за развитието на пазара на недвижими имоти.

  След това бе прочетен поздравителен адрес от председателя на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев.

  „От свое име и от името на Управителния съвет на КСБ имам удоволствието да отправя нашите най-сърдечни поздравления по повод професионалния Ви празник!
  Използвам случая да Ви благодаря за ползотворното сътрудничество с Камарата на строителите в България и за добрата комуникация между нас. Много са общите теми, по които като браншове можем да работим заедно. Надявам се ползотворният ни диалог да продължи и да допринасяме още повече със своята дейност за просперитета на строителния сектор и развитието на пазара на недвижимите имоти в нашата страна.

  Пожелавам на Вас и на членовете на НСНИ здраве, лично щастие и успех във всички професионални начинания! Честит празник и успех на конференцията!“, се казва в адреса от инж. Илиян Терзиев. Поздравителен адрес до Националното сдружение изпрати и в. „Строител“.

  Първият панел от конференцията бе посветен на
  влиянието на икономическите и политическите промени върху недвижимите имоти,
  развитието на банковия пазар и идва ли нова криза от Западна Европа. Темите коментираха Добромир Ганев, изп. директор на „КредитЦентър“ Тихомир Тошев, Георги Ангелов от Институт

  Отворено общество София, Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и изп. директор на „Кредитланд“, главният изп. директор на „Алианц България“ Георги Заманов, икономическите анализатори и др.

  Добромир Ганев посочи, че е изключително важно да се следи отражението на световната икономика върху сектора на недвижими имоти в България. „Трябва да сме запознати със случващото се извън рамките на страната ни, за да сме подготвени за това, какво ще бъде влиянието на тези събития“, коментира той.

  „Охлаждането на европейската икономика със сигурност ще се отрази на пазара у нас, но това ще бъде постепенен процес. След известно време ще видим промяна в ценовите равнища на недвижимите имоти в България. Но до средата на следващата година няма предпоставки за сериозни изменения при стойностите“, бе категоричен Владимир Сиркаров. Той обобщи, че в дългосрочен план настоящите ниски лихвени проценти по жилищните ипотеки ще имат негативен ефект върху пазара на имотите.

  Георги Ангелов коментира, че българската икономика се развива добре въпреки забавянето в цяла Европа. Той заяви, че прогнозите за страната ни са 2019 г. да бъде най-добра за последното десетилетие. „БВП вероятно ще достигне 60 млрд. евро за пръв път в историята на България“, подчерта Ангелов и добави, че се отчита и най-ниската безработица от 30 г. насам. „Това дава възможност на повече хора да си позволят жилище. В момента се намираме в най-добрите времена, а за купувачите на недвижими имоти периодът може да се нарече златен. Ипотечен кредит с лихва от 3%, инфлация от 3% и среден ръст на заплатите от 10%“, поясни Ангелов и допълни, че това няма как да продължи дълго. Експертът счита, че настоящите добри условия за купувачите формират спекулативен пазар, тъй като те придобиват жилища с инвестиционна цел, които са много по-рискови. „Прогнозите за 2020 г. сочат забавяне на икономическия растеж. Брекзит и наложените наказателни мита от американския президент Доналд Тръмп за стоки от ЕС за 7,5 млрд. долара ще засегнат българската икономика“, констатира Георги Ангелов. В заключение той каза, че страната ни трябва да се насочи към реформи, които стимулират дългосрочен растеж.

  Георги Заманов информира, че ипотечните кредите у нас възлизат на около 10 млрд. лв. годишно, като ръстът за 12 месеца е 10%, или 1 млрд. лв. „В същото време се регистрират спестявания от 5 млрд. лв. годишно, което показва разумен баланс в българската икономика“, изтъкна той. Според неговите данни само

  един на всеки четири имота у нас се купува с ипотечен кредит,

  а ежегодно банките финансират придобиването на 10 хил. къщи и апартаменти. „При три-четири милиона домакинства това не е много“, отбеляза Заманов и обърна внимание, че винаги съществуват рискове при ипотеките. „БНБ ни казва: Бъдете внимателни сега, защото при бъдеща криза извън България, която рано или късно ще дойде и у нас, конкретна кредитна сделка може да излезе извън рамките на комфорт на обслужване, а това ще доведе до необслужвани кредити и ще създаде загуби в бъдеще. Нещо, което видяхме преди 10 г.“, добави Заманов.

  Темата продължи Деян Василев. По негови данни абсолютният рекорд по новоотпуснати ипотечни кредити на годишна основа е отбелязан през август 2008 г. – 3,76 млрд. лв. През осмия месец на 2019 г. е достигнат подобен връх от 3,5 млрд. лв., но според Василев цифрите не са изцяло съпоставими. „Броят на рефинансиранията сега е много по-голям, тъй като лихвите вървят надолу. Тоест настоящият ръст на изцяло новите салда е по-малък. За мен той е разумен. Понякога банките са принудени да пласират ресурса си и поемат рискове, но макроикономическите показатели са добри. Икономиката и заплатите растат, има здравословно търсене на имоти и балансирана кредитна политика на банките в сравнение с 2008 г.“, коментира Деян Василев.

  Тихомир Тошев посочи, че в момента у нас има 180 хил. ипотечни кредити – или сме на едно от най-ниските равнища в Европа. Средната месечна вноска по жилищен кредит в България възлиза на 800 – 900 лв. Той обърна внимание, че сега лихвите на ипотеките са на историческите нива от 3%, но в същото време доходите в България все още са най-ниските в ЕС. „Въпреки изгодните лихвени проценти хората в голяма степен са разумни при вземането на решение за жилищен кредит. А продавачите на имотите започват да узряват по отношение на цените, които по мои наблюдения се успокоиха и ръстът им спря, с изключение на някои квартали в големите градове и отделни проекти“, отбеляза Тошев. Прогнозата на експерта за следващата година е
  лихвите на ипотечните кредити да се задържат на сегашните си нива от около 3%, а цените на жилищата да останат непроменени.

  „През 2020 г. отново ще има повишение на доходите. Като цяло очаквам спокоен пазар, като ръстът на покупките с ипотечен кредит ще бъде по-малък – между 5% и 8%“, заяви Тихомир Тошев и добави, че следващата година ще е по-добра за имотния пазар. В заключение посъветва да се подхожда внимателно при сделките за жилища с инвестиционна цел, придобивани с ипотечен кредит, тъй като при кризата през 2008 г. са изгубени основно такъв тип апартаменти.

  „Надявам се, че поуките от последната икономическа и финансова криза са взети и всички участници на пазара ще предприемат разумни решения. Настоящата ситуация е Параграф 22 – ако една банка не дава кредити, изпуска пазарен дял, а в случай на криза тя може да понесе сериозни загуби от отпуснатите ипотеки“, обобщи в края на панела Кузман Илиев.

  Новите важни характеристики на недвижимите имоти и фактора управление на етажната собственост

  разгледаха Гергана Благиева, директор Дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), арх. Дима Лекова, главен експерт Контрол и мониторинг в Дирекция „Жилищна политика“, МРРБ, Весела Звезданова, юрист, Дирекция „Жилищна политика“, МРРБ, президентът на CEPI Ярослав Зилински, Ламбро Попов, председател на Асоциацията на домоуправителите, и инж. Татяна Стоянова, експерт техническа паспортизация на сгради. Модераторът на панела Ирена Перфанова, зам.-председател на НСНИ, постави началото на дискусията с думите, че имотите в добре управляваните сгради имат добавена стойност, но това все още не се оценява от всички собственици.

  В тази връзка Гергана Благиева информира, че в момента МРРБ подготвя промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Нормативният акт е приет преди 10 години и въпреки че за изминалия период е изменян 10 пъти, той все още не работи достатъчно добре. „В него са записани много права на собствениците, но твърде малко задължения, като липсват санкции. Тоест законът има по-скоро пожелателен характер и не постига целите си. За всички е видно, че сградите не се управляват и поддържат правилно“, каза Благиева. По думите й липсва ангажираност към собствеността. Много са и необитаемите жилища.

  Тя обясни, че
  предстои генерална промяна в ЗУЕС.

  В началото на 2019 г. МРРБ е започнало работа в тази насока и през март е даден старт на широка обществена дискусия, в рамките на която са постъпили над 700 предложения за редакция на закона, като и в момента се приемат становища. „В МРРБ са създадени три работни групи, които действат паралелно в направленията – оперативно управление на етажната собственост, професионално управление на етажната собственост и сгради с особено предназначение (затворените жилищни комплекси)“, разясни тя.

  Сред по-интересните предложения са създаването на електронен регистър на етажните собствености към общините, а за празните апартаменти да се въведат задължителни вноски във фонд „Ремонт и обновяване“. Освен това домоуправителят да бъде задължен да дава ежемесечни справки какви са приходите и разходите, а всяка етажната собственост да има контролен съвет, който съществува и сега като опция, но в голяма част от сградите такъв няма. Новост също е наличието на банкова сметка на етажната собственост, каквато понастоящем има единствено домоуправителят, и то само за фонд „Ремонт и обновяване“. „Ще бъде въведено и електронно общо събрание. Голям интерес предизвиква и предложението, когато някой съсобственик не си плаща таксите, те да минат за събиране от общините. В комплексите от затворен тип професионалното управление ще е задължително“, каза още тя.

  „До март 2020 г. България трябва да е готова със своята дългосрочна стратегия за саниране на сгради, в която да бъдат заложени всички механизми за обновяване на жилищния фонд и най-вече как да насърчим собствениците да реновират своите имоти. В този документ трябва да бъдат фиксирани 2030, 2040 и 2050 г. с индикативни етапни цели и показатели за тяхното изпълнение“, съобщи още Гергана Благиева.

  Ламбро Попов посочи, че подготвяните промени от МРРБ в ЗУЕС са в правилната посока и обхващат голяма част от проблемите, с които се сблъскват професионалните домо­управители. Според него би трябвало да се помисли и за опция при 2 или 3 неявявания на общо събрание притежател на имот в блока да му се отнема за известно време възможността да гласува при вземането на решения.

  Ярослав Зилински обясни, че в Полша също има специален закон за управление на етажната собственост, който е бил приет през 1995 г. Той е променян само веднъж, за да се изчистят дребни неточности в него. За изминалите 24 г. с помощта на нормативния акт

  Полша е преодоляла своите проблеми, свързани с управлението на етажните собствености,

  които са били идентични с тези на България. „Нормативният акт работи много добре и в нови, и в стари здания. Той е постигнал своя ефект, който е видим. Сградите се обновяват и поддържат, собствениците са ангажирани и редовни платци. Съгласно закона притежател на жилище в кооперация в Полша може да загуби имота си за неплатени такси към етажната собственост“, обясни Зилински и добави, че България може да използва опита на страната му, за да реши по-лесно проблемите си в тази сфера. По думите му цените за управление са около 0,15 евро на кв. м, като отделно се събират и други суми за фондовете за поддръжка и ремонти на сградата.

  За ползата от техническата паспортизация говори инж. Татяна Стоянова. Тя подчерта, че наближава крайният срок за паспортизацията на всички сгради в страната – началото на 2022 г.

  „Обновените здания по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради вече разполагат с такива технически паспорти, както и новите обекти“, посочи тя. Инж. Стоянова обясни, че в паспорта освен характеристиките на сградата трябва да бъдат записани задължително и сроковете за различните обследвания и ремонти. Много важна част от документа е класът на енергийна ефективност на зданието.

  Изводът на специалистите беше, че при продажбата на имот собственикът трябва да предоставя на брокера техническия паспорт, за да може купувачът да бъде напълно запознат с характеристиките на цялата сграда.

  В рамките на конференцията се разгледа и как технологиите променят етиката и отношенията в професионалната среда. Особено внимание се обърна и върху развитието на IOT, Proptech и иновативните практики при търговията и управлението на недвижими имоти. Събитието приключи с два специализирани семинара на тема „Новото потребителско поведение в съвременния дигитален свят“ и „Правилно определената цена е почти продажба“.

  Източник: 
  в. Строител

  Други новини

  Новини

  Петко Петков, "Алба Имоти": Индустрията определя имотния пазар в Стара Загора

  15 April, 2021
  Блиц-интервю с Петко Петков, "Алба имоти", Стара Загора

  Компаниите продават свои имоти с най-бърз темп в историята

  14 April, 2021
  Фирми от Европа, Близкия изток и Африка са продали корпоративни имоти на стойност 27 млрд. евро през 2020 г.

  Карибите – предпочитано място за инвестиции в недвижими имоти по време на пандемията

  12 April, 2021
  Карибите – предпочитано място за инвестиции в недвижими имоти по време на пандемията

  Жилищата в България са поскъпнали с над 30% от 2010 г. насам

  9 April, 2021
  Жилищата в България са поскъпнали с над 30% от 2010 г. насам

  Галина Максимова, "Софконсулт": Инвеститорите очакват инфлация

  8 April, 2021
  Блиц интервю с Галина Максимова, "Софконсулт"

  Ще промени ли 3D-принт технологията пазара на имоти?

  7 April, 2021
  В началото на тази година на пазара в САЩ се появи първата изцяло 3D принтирана къща с разрешение за обитаване

  Рим се превръща в "умен град"

  5 April, 2021
  Рим ще намали разходите и ще създаде по-добра среда за жителите си

  София се изкачи с 50 места в глобална класация за поскъпване на жилищата

  2 April, 2021
  Столицата заема 40-о място в индекса на Knight Frank за четвъртото тримесечие

  Павлина Тодорова, "Престиж-П": Българи в чужбина вдигат цените на имотите в Добрич

  29 March, 2021
  В района на областния град най-много сделки се извършват със земеделска земя

  Фалшиви обяви за имоти в интернет

  29 March, 2021
  Най-малко 20% са неистински или зарибяващи

  COVID-19 обърна търсенето на жилища у нас

  29 March, 2021
  Все по-желани стават апартаменти край парк и метро

  Цените на световните пазари на недвижими имоти отбелязват рекордни нива

  23 March, 2021
  Недвижимите имоти в международен план са поскъпнали средно с 5,6% през миналата година

  Особености на ипотечното кредитиране и жилищния пазар през 2021 г.

  18 March, 2021
  Средният ипотечен лихвен процент е спаднал до 2.6%

  Необвързаните жени подминаха необвързаните мъже в покупката на жилища

  15 March, 2021
  Дамите притежават с 44% повече имоти от силния пол в 50-те най-големи метрополиина САЩ

  Какви са цените на недвижими имоти в Занзибар?

  9 March, 2021
  Танзанийският остров се превърна в една от най-търсените дестинации за почивка през зимата

  Ходът на епидемията очертава 2 сценария пред пазара на жилища във високия сегмент

  5 March, 2021
  През изминалата година, въпреки трудностите и ограниченията заради пандемията, броят на сключените сделки през

  Технически паспорт на сграда ще струва между 100 и 500 лева на апартамент

  1 March, 2021
  До 2022 г. всяка жилищна сграда в страната трябва да има технически паспорт

  Как се развива пазарът на имоти в пандемията?

  25 Февруари, 2021
  Спадът в обема от сделки в големите градове е по-нисък от очакваното, но наемният пазар страда сериозно

  Още една мечта на бранша се сбъдна

  25 Февруари, 2021
  Министерски съвет официално обяви 30 октомври за професионален празник на брокерите и агентите на недвижими им

  Презастрояването погубва най-ценните активи на Пловдив

  23 Февруари, 2021
  Агенции рекламират 9-етажни билдинги като "малки сгради"

  Онлайн сделките за жилища набират скорост по време на пандемията

  22 Февруари, 2021
  Технологиите позволяват на купувачите да придобият нов дом, дори без да са го виждали на живо

  Масово разпродават хотели в Гърция, заради кризата

  18 Февруари, 2021
  Към днешна дата се оферират над 300 обекта, но броят им вероятно ще се удвои в края на лятото

  Бизнес имотите в София носят най-висока доходност в ЦИЕ

  16 Февруари, 2021
  Наемите на офиси и на първокласни площи в търговски центрове в столицата са най-ниските в региона

  Ръстът в строителството на жилища се забавя в края на 2020 г.

  9 Февруари, 2021
  НСИ отчита повече нови къщи, блокове и вили и по-голяма средна площ на жилищата

  Над 30% от жилищата в България са необитаеми

  2 Февруари, 2021
  Лошото състояние на жилищния фонд, липсата на подкрепа за придобиване на първи дом и енергийната бедност са ср

  Спад в събираемостта на наеми притиска собствениците на жилища в САЩ

  1 Февруари, 2021
  Първоначално многофамилните жилища бяха светъл лъч по време на COVID-19, но сега банките поставят повече креди

  Какви са били средните цени на 1 кв.м жилищна площ в Европа през 2020 г.?

  19 Януари, 2021
  Statista публикува резултатите от проучване за цените на недвижими имоти в Европа, които държат най-високи сто

  П. Илиев: През 2021 г. лихвите и достъпността на жилищните кредити ще се запазят

  14 Януари, 2021
  От септември пазарът се върна в нормалното си русло и затруднения да получават кредити имат само заетите в зат

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата