• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Кой е най-важният инструмент в работата на брокера

  Дата: 
  26.06.2017
  Категория: 
  Имотен пазар

  Факт е, че когато една професия не е нашата собствена, не можем да разберем напълно нейните специфики. Много често, гледайки другите, си мислим колко им е лесно на тях и започваме да се замисляме дали да не се преквалифицираме и ние. Преди години в България имаше бум на агенциите за недвижими имоти, точно защото много хора решиха, че тази работа е лесна и си отвориха офиси. За кратко. Пазарът ги отхвърли, както разказват „по-големите“ в бранша, които са успели да затвърдят позициите си. Само този, който не е влизал в ролята на клиент - било то като продавач или купувач, като наемател или наемодател - само той не знае разликата между „добър брокер“ и „човек, който не върши никаква работа“. Или още по-зле – „човек, който ни подвежда“.

  Добромир Ганев – собственик на агенция за недвижими имоти „Форос“ и зам.предс. на НСНИ:Едни от най-порочните практики на пазара са: 1. Използване на подвеждаща реклама-фалшиви обяви с нереално ниски цени;  2. Предлагане на имоти като жилищни площи, които са избени помещения или подземни нива; 3. Откровенни схеми за измама, свързани с наемни отношения-получаване на депозит за спиране на имота от предлагане, но показвания имот изобщо не се отдава“.

  Добромир Ганев уточнява още, че изборът на доверен брокер в сферата на недвижими имоти не бива да се прави като избора на стоки за ежедневна консумация. Там всички ние познаваме относително добре необходимите качества, които трябва да притежава продуктът. Изборът на брокер трябва да е по модела, по който избираме свой адвокат, лекар, зъболекар - с препоръки и предварително проучване. Средностатистически на човек му се случва един или два пъти в живота да стане участник в имотния пазар. Ако има нещастието да попадне на некоректен брокер, лошият опит поражда недоверие към всички други представители на бранша. Оттам излиза лошо име на професията.

  Даниела Бояджиева – консултант „Наеми“, агенция за недвижими имоти „Primo+“:
  „Станах брокер преди една година, много случайно - приятелка ме запозна с тогавашния ни мениджър, за да ми разкаже за професията. До този момент имах негативно мнение за брокерите и не мислих, че някога бих искала да съм като тях. Оказа се, че има и друга страна на монетата и брокерите могат да работят в полза на хората. Това много ми хареса – аз се занимавам активно с благотворителност и хуманното отношение е от първостепенно значение за мен“.

  Добромир Добрев – агент продажби в строителна фирма "Atlantis Bulgaria Holding": „Преминавал съм няколко курса на обучение с ментори най-вече на английски и на руски език. Има много механизми, с които се грабва внимание: разбираме какво  харесва на клиента, разбираме кой взима решението, разбираме дали е готов за сделка и т.н. Човекът купува от човека и в 99% от случаите уменията за добри междуличностни отношения са от решаващо значение“.

  Националното сдружение „Недвижими имоти“ се е ангажирало с важната задача да обучава качествени кадри. Центърът за професионално обучение към НСНИ е структурно обособено, специализирано, учебно-квалификационно звено, лицензирано от  Националната агенция по професионално образование и обучение. Свидетелствата за професионална квалификация, които се издават след преминатото обучение, са признати от Министерството на образованието и науката. Освен това, всяка агенция, която държи на името си, провежда собствени курсове за млади брокери. Тънкостите на професията не са малко, казват професионалистите, но основното правило е едно.

  Страхил Иванов – управител на агенция за недвижими имоти „Явлена“: „Бих посъветвал по-младите си колеги да бъдат „бегачи на дълги разстояния“, а не „спринтьори“, защото когато си коректен и лоялен към клиентите, след време клиентите работят за теб. Най-важното, най-големият капитал в нашата професия е доверието! Доверието между колегите и с клиентите. Това е причината да очаквам закона за професионалната ни дейност, защото това е нещото, което би довело до по-добър регламент във взаимотношенията“.
   
  Добромир Добрев – агент продажби в строителна фирма "Atlantis Bulgaria Holding": „Понякога клиентът купува сам, понякога ние му продаваме, но през цялото време работим с особена валута, която се нарича „Доверие“. При контакта с клиент е важно да се следва алгоритъмът в процеса на разбиране на търсенето на клиента и едва по-нататък да се встъпва в преговори. През цялото време е важно да се натрупват приятни впечатления у него. Впечатленията са относими към доверието, както стотинките към единия лев - достатъчно на брой го изграждат напълно. Тогава и само тогава като специалисти можем да катализираме повече ентусиазъм и решение в желаната посока“.

  Освен хуманност, в професията на агентите на недвижими имоти има и много псхилогия. Работата им не се изразява само в това да намерят няколко имота и да заведат клиента на оглед. Ако не са разбрали правилно желанията на този клиент и му показват само обекти, които не го интересуват, той ще спре да работи с този брокер и с тази агенция.

  Добромир Ганев – собственик на агенция за недвижими имоти „Форос“ и зам.предс. на НСНИ: „Основните функции на брокера при работата му с кленти са свързани с предоставянето на аналитична информация за пазара, неговото моментно състояние, бъдещи очаквания и прогнози целта на която информация е потребителите да имат възможността да вземат своето информирано решение за покупка/продажба на имота си; прилагане на професионални подходи при маркетирането на имота;  предоставяне на достатъчен избор от имоти; предоставяне на професионални съвети /при поискване от клиента/ за всеки аспект от процеса на продажба или покупка“.

  Добромир Добрев – агент продажби в строителна фирма "Atlantis Bulgaria Holding": „Има различни методи на работа. Различните народи имат различен манталитет, разбирания, изисквания, предпочитания и други. От избягването на ръкостискането с рускоговорящите дами, до любовта на скандинавците към големите тераси - всички привички са важни, за да се разбираме, общуваме и продаваме. Няма наръчник за тези ситуации и опитът е най добрият учител. Но аз съм намирал най-голяма ефективност чрез усмихнато, ведро, професионално, прямо и откровено държание. Прекаленият снобски преофесионализъм с фрак и папийонка не го намирам за ефективен, дори и при продаването на по-скъпи имоти. Когато направиш впечатление с изказвания, практичност, фактология, разбиране на закона и пазара, архитектура и т.н., тогава клиента разбира че си компетентен и достоен за неговото доверие“.

  Освен личностните качества и професионалната етика, посредниците в сделките с недвижими имоти е добре да спазват и Европейските стандарти за дейността на брокерите, които са приети и приложими и за България от 2010г. насам. От текста на документа става ясно, че всеки един професионалист в тази сфера, трябва да има широки познания в петнайсет области (!) като икономика, маркетинг, право, психология, реклама и др. Правата върху този Европейски стандарт за дейността на брокерите, който може да се нарече и Български държавен стандарт, се държат от Института по стандартизация и всеки, който иска да се запознае с пълния текст, може да го направи срещу заплащане. Така или иначе, тези норми нямат задължителен характер и спазването им се основава на личния избор.

  Ако обмисляте да се впуснете в света на недвижимите имоти и това да е бъдещото ви професионално развитие, не забравяйте споделения в тази статия опит. Не правете грешката да подценявате усилията, които трябва да положите и знанията, които е добре да натрупате, за да имате успешно кариерно развитие. И доброто отношение, разбира се! А ако сте в позицията на клиенти, запомнете качествата, които трябва да има един добър специалист, по думите на едни от най-успешните в своята сфера. Резултатите няма да закъснеят, категорични са експертите.

   

   

  Източник: 
  Домаза.бг

  Други новини

  Новини

  Професионалният регистър - за засилване на прозрачността и етичните правила в бизнеса

  20 June, 2018
  Всеки членуващ в него ще има професионална карта, с която ще се легитимира пред клиентите

  Осем пъти по-бързи електронни услуги за гражданите и бизнеса от Агенция по вписванията

  6 June, 2018
  ГФО могат да бъдат подавани освен в Агенция по вписванията и в 13 офиса на НАП в София

  Какво дa oчaквaмe oт пaзaрa нa зeмeдeлската зeмя в близко бъдeщe?

  29 May, 2018
  Земеделската земя у нас е поскъпнала с около 5% по данни на Българската асоциация на СЗЗ

  Добромир Ганев, НСНИ: Браншът продължава да страда от лоши практики, необходим е закон

  25 May, 2018
  Новият етичен кодекс на НСНИ се стреми да реши част от проблемите в бранша

  НСНИ има нов Председател и Управителен съвет

  23 May, 2018
  Добромир Ганев пое ръководството на организацията след Общото събрание на НСНИ на 18 май

  Репортаж от семинара на Радослав Благоев в гр. Варна

  22 May, 2018
  Събитието във Варна е петият подред семинар на експерта за членовете на НСНИ и колегите от бранша

  НСНИ с ново ръководство - мандат 2018-2020

  18 May, 2018
  Обобщение на Общо-изборното отчетно събрание на Национално сдружение Недвижими имоти

  Българин е новият президент на световната федерация за недвижими имоти FIABCI

  14 May, 2018
  Асен Македонов е първият българин, избиран за Световен президент на FIABCI в историята на организацията

  Продажбата е 60% слушане! Как да водим успешна комуникация с клиентите

  9 May, 2018
  "Да не инвестираш в реклама, за да пестиш пари, е като да спреш часовника, за да пестиш време"

  Имотните измами - тема на "Малки истории" по БНТ1

  16 April, 2018
  Какви са капаните в сделките с недвижими имоти и как измамниците намират своите жертви

  ТОП 5 обучения, семинари и он-лайн курсове за брокери на недвижими имоти в България

  13 April, 2018
  Тази професия изисква знания в различни науки и редица личностни качества

  България остава сред лидерите в ЕС по ръст на цените на жилищата

  12 April, 2018
  Цените на жилищата у нас растат почти два пъти по-бързо, отколкото в ЕС и еврозоната, сочат данни на Евростат

  Имотните данъци може да се вдигнат догодина

  10 April, 2018
  Промяна на методиката за изчисляване на данъчната оценка ще наложи да се подават нови декларации за жилищата

  Орлин Владиков: Пазарът на имоти е ленив

  4 April, 2018
  Преките чуждестранни инвестиции са още по-малко от тези, които се посочват от Агенцията за инвестиции

  Новият GDPR регламент ще произведе още сив сектор

  30 March, 2018
  Нека клиентът да не предоставя личните си данни на непроверени агенции и нелегитимни брокери

  Недвижими имоти във Варна: защо е изгодно да инвестираме

  31 March, 2018
  Как се развива пазарът на недвижими имоти в морската столица и къде да инвестираме

  GDPR – регламентът за защита на личните данни

  28 March, 2018
  Регламентът, който влиза в сила на 25 май, въвежда нови правила за обработването на личните данни

  12 компании и брокери взеха статуетките в третите „Годишни награди на Imoti.net"

  22 March, 2018
  В надпреварата за най-добри агенции и експерти в имотния бранш се включиха над 200 компании

  Онлайн проверка на автентичността на удостоверението за тежести

  19 March, 2018
  От днес всеки може да провери онлайн автентичността на удостоверението си за тежести върху имот

  5% скок на цените на имотите за година във Варна

  14 March, 2018
  Най-голям е интересът на клиентите към закупуването на апартаменти с една или две спални

  Как да подобрим финансовата отчетност в жилищните комплекси

  13 March, 2018
  За инвеститори, предприемачи, професионални домоуправители, фасилити и пропърти мениджъри

  Как регулирането на пазара на недвижими имоти в България ще спре некоректните практики

  12 March, 2018
  Най-приемливи за бизнеса са пазарите със смесен модел между държавна регулация и саморегулация

  ​Недвижими имоти във Варна: какво ще се строи през 2018г?

  9 March, 2018
  Настоящата година ще бъде успешна за недвижимите имоти във Варна, но не за всички сегменти

  Девет нови услуги от Агенцията по вписвания

  7 March, 2018
  „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и допълнителни е-услуги“

  В бъдеще няма да се издават удостоверения за тежести, а преписи от досието на имота

  7 March, 2018
  АВ започна изграждането на нова електронна система, която интегрира кадастралния и имотния регистър

  Ирена Перфанова: Увеличава се броят на атрактивните имоти на пазара

  6 March, 2018
  Какво трябва да имате предвид, когато си избирате бъдещия дом през 2018 година?

  Какво да направим, ако агенции продължават да предлагат имота, който сме придобили

  1 March, 2018
  Как да защитим правата си на потребители – продавачи или купувачи на недвижими имоти

  Двустайните и тристайни жилища ново стоителство най-търсени във Варна

  26 Февруари, 2018
  През изминалата година в морската столица са реализирани 12 хиляди сделки

  Експерти отчитат активен жилищен пазар във Варна

  25 Февруари, 2018
  Данни за пазара на недвижими имоти за 2017 г и тенденции за 2018 г представиха във Варна

  24% от жилищата в София са необитаеми

  19 Февруари, 2018
  Въпреки постоянната миграция към големите градове в страната, броят на „тъмни прозорци“ остава голям

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата