• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  К.Вълчев, ИУ-Варна: Крайно време е да се въведе единен стандарт за размера на жилищата

  Дата: 
  20.12.2017
  Категория: 
  Имотен пазар

  Новият лукс при жилищното строителство е спокойствието и зеленината, коментира за БТА д-р Кристиян Вълчев от Икономическия университет във Варна. Според него в момента купувачите на недвижими имоти искат домът им да им осигурява чувство за неприкосновеност и дори изолация от околните и градския шум и напрежение.

  Имаше един етап, когато клиентите бяха готови да вземат всичко, стига да е в центъра на града, обясни Вълчев. Той допълни, че сега тенденцията е точно обратната.

  Разбиранията за луксозно жилище у нас и на потребителите в другите европейски държави се разминават, каза още Вълчев. По думите му разликите са основно в степента на завършеност на дома. Освен това има отклонения и в качеството на строителството, на общите части, нуждата от довършителни работи.

  Българското законодателство не регламентира какво е завършено жилище

  Българското законодателство не регламентира какво е завършено жилище, посочи Вълчев. Според експерта лошото е, че повечето от българите приемат за нормално да купуват дома си по БДС - на замазка, без ламинат и с разнообразно количество висящи или стърчащи кабели. На Запад не се продава (да не говорим да се рекламира) имот, който не е боядисан, без подово покритие, с несвързани кабели или с дограма със съмнително качество, обясни Вълчев.

  Той допълни, че у нас обикновено оправданието е, че тези, които влизат, ще си оправят дома според своя вкус. Това изненадва най-много купувачите чужденци, посочи Вълчев. 

  По думите му очакванията на клиентите от други държави е да се нанесат, когато пристигнат - т.е. в жилището да има електроуреди, канапета, маси. Дали ще си боядисат стените в оранжево или розово, си е техен проблем, но това е следващ етап, допълни Вълчев. 

  В България има недоразумения и когато става дума за чистата жилищна площ, посочи експертът. Според него родният потребител често пъти е заблуден, тъй като има разлики между старото (преди 1989 г.) и новото строителство. На Запад такива „чудеса“ няма, там жилищата се продават според броя на спалните, кухнята, балконът, санитарните помещения, това са неща, които се подразбира, че са в наличност, обясни Вълчев. Той допълни, че у нас, поради липса на единни стандарти, особено при новото строителство, двустайните жилища обикновено са малка спалня и помещение, в единия край на което има обособена част за кухня. 

  Крайно време е да се въведе единен стандарт за размера на жилищата

  Според Вълчев е крайно време да се въведе единен стандарт за размера на жилищата без значение кога е строена сградата. По думите му само така ще бъде премахнат и проблемът с неясните представи за квадратурата на дома и дали в нея са включени, или не стените и стълбищните площадки. Не са малко случаите и когато клиентите плащат по-висока цена заради хубавата гледка, която имат от новото си жилище, а след някоя година тя е закрита от поредната висока сграда, допълни Вълчев. 

  По думите му основната причина за този проблем е липсата на синхрон в действията на общините и строителните предприемачи. Много често двете страни нямат единен поглед към бъдещето, коментира Вълчев. Според него това е причината и за липсата на градинки в междублоковите пространства, както и на детски площадки.

  За цените на жилищата у нас позицията на специалиста е, че те изостават от европейския пазар. Според него имотите в България са на по-ниски офертни стойности. В големите градове - София, Варна, Пловдив има имоти, чиито цени доближават европейските, но те са твърде малко, допълни Вълчев. Според него като цяло разликата за останалите може да достигне и 10 пъти.

  Тенденцията е България да става все по-привлекателно място за чуждестранните купувачи

  Тенденцията е България да става все по-привлекателно място за чуждестранните купувачи. Причината е, че у нас все още има природа, зелени площи, степента на застрояване извън големите градове е ниска. Според Вълчев това ще е една от причините за покачване на цените на имотите.

  В бъдеще неминуемо ще се повишават и данъците върху имотите, прогнозира още специалистът. Според него е твърде вероятно плащането на налозите в един момент да се окаже сериозен проблем за част от собствениците, особено ако имотите им са на атрактивни места.

  Като най-сериозен проблем пред сектора в момента, освен синхронизирането на стандартите с европейските, Вълчев посочи липсата на подготвени кадри. У нас всеки може да стане строител, но малко разбират от строителство, посочи той. По думите му експертността в бранша вече е сериозен проблем и ако не се вземат мерки, този проблем ще се задълбочава.

  Нуждата от синхронизацията на правилата в сферата на строителното предприемачество и недвижимата собственост с европейските коментира и д-р Яна Стоенчева от УНСС. Тя посочи, че трябва да се въведат ясни правила за дейността на брокерите и агентите на имоти. У нас няма закон, който да урежда задълженията им, няма дори изискване те да имат някакъв лиценз, каза Стоенчева. Като добър пример тя посочи Германия и Франция, където дори комисионата на този тип посредници е уредена законово и няма импровизации както у нас.

  Заради липсата на ясни правила в България битува мнението, че едва ли не всеки може да се хване и да работи като брокер на недвижими имоти, посочи Стоенчева. Според нея нещата обаче далеч не стоят така и добрият посредник трябва да е компетентен в доста области - да познава юридическите тънкости около сключването на сделките, да познава перфектно пазара, да е добър търговец, че дори и психолог.

  Когато тръгват да купуват имот, хората трябва преди всичко да обмислят добре каква ще е целта на тази стъпка - дали ще го ползват лично, ще го препродават или ще го отдават под наем, съветва Стоенчева. Според нея втората задължителна стъпка е да се направи подробен анализ на информацията за настоящото състояние на пазара. При това е добре точно в този момент да се потърси позицията на компетентен брокер, тъй като в сайтовете за недвижими имоти и в агенциите цените много често са офертни, т.е. нереални, обясни Стоенчева. 

  По думите й ползването на услугите на посредник би било от полза, тъй като той е запознат с характеристиките на съответния пазар - голям или малък град, село или вилна зона, и би трябвало да може да посочи бъдещите тенденции за развитието им. Освен това, когато става дума за имот, който ще бъде отдаван под наем, купувачите трябва предварително да са запознати каква ще е евентуалната възвращаемост на инвестицията им. Средната възвращаемост за имотите в София за миналата година е около 5 процента, като в някои от кварталите достига между 8 и 9 процента, обясни Стоенчева.  

  По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова
  Източник: 
  Investor.bg

  Други новини

  Новини

  Професионалният регистър - за засилване на прозрачността и етичните правила в бизнеса

  20 June, 2018
  Всеки членуващ в него ще има професионална карта, с която ще се легитимира пред клиентите

  Осем пъти по-бързи електронни услуги за гражданите и бизнеса от Агенция по вписванията

  6 June, 2018
  ГФО могат да бъдат подавани освен в Агенция по вписванията и в 13 офиса на НАП в София

  Какво дa oчaквaмe oт пaзaрa нa зeмeдeлската зeмя в близко бъдeщe?

  29 May, 2018
  Земеделската земя у нас е поскъпнала с около 5% по данни на Българската асоциация на СЗЗ

  Добромир Ганев, НСНИ: Браншът продължава да страда от лоши практики, необходим е закон

  25 May, 2018
  Новият етичен кодекс на НСНИ се стреми да реши част от проблемите в бранша

  НСНИ има нов Председател и Управителен съвет

  23 May, 2018
  Добромир Ганев пое ръководството на организацията след Общото събрание на НСНИ на 18 май

  Репортаж от семинара на Радослав Благоев в гр. Варна

  22 May, 2018
  Събитието във Варна е петият подред семинар на експерта за членовете на НСНИ и колегите от бранша

  НСНИ с ново ръководство - мандат 2018-2020

  18 May, 2018
  Обобщение на Общо-изборното отчетно събрание на Национално сдружение Недвижими имоти

  Българин е новият президент на световната федерация за недвижими имоти FIABCI

  14 May, 2018
  Асен Македонов е първият българин, избиран за Световен президент на FIABCI в историята на организацията

  Продажбата е 60% слушане! Как да водим успешна комуникация с клиентите

  9 May, 2018
  "Да не инвестираш в реклама, за да пестиш пари, е като да спреш часовника, за да пестиш време"

  Имотните измами - тема на "Малки истории" по БНТ1

  16 April, 2018
  Какви са капаните в сделките с недвижими имоти и как измамниците намират своите жертви

  ТОП 5 обучения, семинари и он-лайн курсове за брокери на недвижими имоти в България

  13 April, 2018
  Тази професия изисква знания в различни науки и редица личностни качества

  България остава сред лидерите в ЕС по ръст на цените на жилищата

  12 April, 2018
  Цените на жилищата у нас растат почти два пъти по-бързо, отколкото в ЕС и еврозоната, сочат данни на Евростат

  Имотните данъци може да се вдигнат догодина

  10 April, 2018
  Промяна на методиката за изчисляване на данъчната оценка ще наложи да се подават нови декларации за жилищата

  Орлин Владиков: Пазарът на имоти е ленив

  4 April, 2018
  Преките чуждестранни инвестиции са още по-малко от тези, които се посочват от Агенцията за инвестиции

  Новият GDPR регламент ще произведе още сив сектор

  30 March, 2018
  Нека клиентът да не предоставя личните си данни на непроверени агенции и нелегитимни брокери

  Недвижими имоти във Варна: защо е изгодно да инвестираме

  31 March, 2018
  Как се развива пазарът на недвижими имоти в морската столица и къде да инвестираме

  GDPR – регламентът за защита на личните данни

  28 March, 2018
  Регламентът, който влиза в сила на 25 май, въвежда нови правила за обработването на личните данни

  12 компании и брокери взеха статуетките в третите „Годишни награди на Imoti.net"

  22 March, 2018
  В надпреварата за най-добри агенции и експерти в имотния бранш се включиха над 200 компании

  Онлайн проверка на автентичността на удостоверението за тежести

  19 March, 2018
  От днес всеки може да провери онлайн автентичността на удостоверението си за тежести върху имот

  5% скок на цените на имотите за година във Варна

  14 March, 2018
  Най-голям е интересът на клиентите към закупуването на апартаменти с една или две спални

  Как да подобрим финансовата отчетност в жилищните комплекси

  13 March, 2018
  За инвеститори, предприемачи, професионални домоуправители, фасилити и пропърти мениджъри

  Как регулирането на пазара на недвижими имоти в България ще спре некоректните практики

  12 March, 2018
  Най-приемливи за бизнеса са пазарите със смесен модел между държавна регулация и саморегулация

  ​Недвижими имоти във Варна: какво ще се строи през 2018г?

  9 March, 2018
  Настоящата година ще бъде успешна за недвижимите имоти във Варна, но не за всички сегменти

  Девет нови услуги от Агенцията по вписвания

  7 March, 2018
  „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и допълнителни е-услуги“

  В бъдеще няма да се издават удостоверения за тежести, а преписи от досието на имота

  7 March, 2018
  АВ започна изграждането на нова електронна система, която интегрира кадастралния и имотния регистър

  Ирена Перфанова: Увеличава се броят на атрактивните имоти на пазара

  6 March, 2018
  Какво трябва да имате предвид, когато си избирате бъдещия дом през 2018 година?

  Какво да направим, ако агенции продължават да предлагат имота, който сме придобили

  1 March, 2018
  Как да защитим правата си на потребители – продавачи или купувачи на недвижими имоти

  Двустайните и тристайни жилища ново стоителство най-търсени във Варна

  26 Февруари, 2018
  През изминалата година в морската столица са реализирани 12 хиляди сделки

  Експерти отчитат активен жилищен пазар във Варна

  25 Февруари, 2018
  Данни за пазара на недвижими имоти за 2017 г и тенденции за 2018 г представиха във Варна

  24% от жилищата в София са необитаеми

  19 Февруари, 2018
  Въпреки постоянната миграция към големите градове в страната, броят на „тъмни прозорци“ остава голям

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата