• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Как регулирането на пазара на недвижими имоти в България ще спре некоректните практики

  Дата: 
  12.03.2018
  Категория: 
  Имотен пазар
  Правата и отговорностите на агенциите, брокерите и агентите в България, в момента не са законово дефинирани. Реално, самата професия не съществува като такава – има я единствено за целите на осигурителните прагове, което само по себе си е противоречие.

  Как регулирането на пазара на недвижими имоти в България ще спре некоректните практики?
  Какво е необходимо да се направи, за да се урегулира професията?
  Кой модел на пазара е най-добър за сектора в нашата държава?

  Отговори на тези и още важни въпроси дава председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/, Ирена Перфанова в интервю за Domaza Новини.

   

  Ролята и значението на НСНИ за сектора на недвижимите имоти в България

  Националното сдружение „Недвижими имоти“ е организацията, която е поставила професионалните основи на брокерската професия в България, като продължава да ги развива и да вкарва международния опит.
   
  Ирена Перфанова – председател на НСНИ: „Налагането на добрите практики, на които се учим от по-развитите от нас пазари, седи в основата на нашите политики. Това ни дава поглед в бъдещето и можем да предвиждаме процесите години напред. Затова ролята на НСНИ за регулацията на бизнеса в страната е ключова. Имаме огромна международна подкрепа, позиция пред Европейската комисия, чрез участието ни в CEPI – организацията, която създаде Европейския стандарт EN 15733 за агенциите за недвижими имоти, брокери и агенти, Международната етична коалиция IESC, в която НСНИ членува, Международната федерация по недвижими имоти FIABCI, която е основен консултант на ООН по въпросите свързани с недвижимите имоти, CEREAN и Американската асоциация на реалторите NAR, от където идват мощни инструменти за сътрудничество, етика и регулация на и между професионалистите“.

   

  „Най-приемливи за бизнеса са пазарите, в които е приложен смесения модел между държавна регулация и саморегулация, и ние бихме искали да следваме тази посока, защото тя е реалистична и с по-голям контрол от страна на бизнеса“.
   
  Ирена Перфанова – председател на НСНИ: „Това е регулацията, в която във всеки един момент можем да сме чути, да адаптираме нещата съгласно динамиката на развитие на професията и да контролираме пазара чрез прилагане именно на утвърдените международни правила. Наложихме професионалната държавна диплома за брокери на недвижими имоти чрез Националната академия за недвижими имоти на НСНИ. Има компании, в които всички заети брокери и агенти имат професионален ценз, а академията вече е с международно признание“.

  Сдружението напредва с обновяването на Професионалния регистър, адаптирането му към последните изисквания за защита на личните данни и отварянето му за вписване, допълва Перфанова. Готови са професионалните карти и започва генерирането на  професионални номера на брокери, агенти и агенции. В момента се водят преговори с Европейската асоциация CEPI за условията, при които членовете на НСНИ ще получат право за поставяне на логото на асоциацията на професионалните карти. Това ще бъде свързано и с получаването на сертификат от организацията за членство, която отстоява правата на брокерите на недвижими имоти пред Европейската комисия. Напредва и подготовката за националния MLS – ключов инструмент за национална браншова организация.

   

  Агенциите на недвижими имоти в България и поведението им на пазара

  Експертите се затрудняват да дадат точен отговор на въпроса „колко са агенциите на недвижими имоти в България“. Това би могло да е възможно именно, ако има национален регистър – без него няма как да е ясно.
   

  Ирена Перфанова – председател на НСНИ: „Това става все по-важен момент, особено след влизането в сила и прилагането на GDPR – новият регламент за защита на личните данни. Доверието към брокер или агент, на който да повериш личните си данни в този електронен свят, трябва да носи и своята защита. За нашия пазар изключително важна е доброволната крачка на всеки професионалист и агенция да декларира, че упражнява този бизнес и да се присъедини към професионалните правила за етичен бизнес. Такива са всъщност членовете на НСНИ. Те представляват около 15% от всички агенции и може би над 35% от лицата заети в бранша, като се има предвид, че доказани и успешно развиващите се агенции членуват в организацията. Това е представителната част от бранша, която на доброволен принцип декларира своята воля да работи професионално, да се обучава, да се развива и да спазва правила. Тези фирми са извън сивия сектор. Те се контролират от етична комисия и изграждат доверие помежду си. Разбира се има конкуренция, но това е пазар – конкуренцията го движи напред. За нас е важно обликът на агенциите, членове на Сдружението да са разпознаваеми сред потребителите чрез авторитетния запазен знак на организацията. Всяка фирма си има своя имидж. Ние се грижим за браншовия им облик, за да е по-лесно на потребителите да направят своя информиран избор“.

  През изминалата година НСНИ отбеляза своята 25 годишнина. По този случай ръководството му реши да създаде брошура „Защо трябва да работим с брокер на недвижими имоти?“, която може да бъде намерена на сайта на сдружението и във всеки офис на агенциите, членуващи в него. Тя дава индикация за стъпките на комуникация с агенциите, ползите от услугите които предоставят и ползите от това да имаш до себе си професионален консултант.
   

  Ирена Перфанова – председател на НСНИ: „Брошурата е насочена към потребителите, за да ги предпази от нелоялните практики за привличане на клиенти чрез фалшиви оферти, фирми, които прокламират „Без посредник“, а всъщност зад рекламата седят скрити посредници с неясен профил. Да предпазим потребителите от предоверяването да си комуникират само с технологии, когато става въпрос за сделки с един от най-скъпите продукти – недвижимият имот. Да възпитаме у тях усещането за разбиране на ползите не от избора на случайна оферта, а на доверения брокер“.

   

  „Професионалната етика и прилагането на добрите практики са в основата, на това да бъдеш част от професионалния пазар“.

  Важно уточнение, което прави Ирена Перфанова е, че регулацията не се занимава с корпоративните стратегии. Тя дефинира взаимоотношенията и отговорностите между професионалистите и между тях и потребителите. Слага минимални прагове, чрез които професионалистите да се отличават от лицата, които се крият в сивия сектор и по некоректен начин изземат бизнеса на легалните и коректни търговци. Но корпоративните стратегии трябва да стъпват на професионалната етика, когато говорим за професионализъм.
   

  Ирена Перфанова – председател на НСНИ: „Всички си даваме сметка, че някои агенции не искат регулация, защото тя би попречила на господстването на лошите практики, които упражняват.  Ако си склонен да лъжеш конкуренцията, дали си достатъчно коректен към потребителите? Това е почерк на поведение“.

   

  Източник: 
  domaza.bg

  Други новини

  Новини

  Какво предвижда Националната жилищна стратегия?

  21 September, 2018
  НСНИ участва активно в консултациите по Националната жилищна стратегия

  МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ РАЗВИТИЕТО НА УСТОЙЧИВ ЖИЛИЩЕН СЕКТОР

  19 September, 2018
  През ноември с участието на международни и български експерти, представители на UNECE и UN-Habitat

  Ирена Перфанова: Очаква се балансиране на наемния пазар

  18 September, 2018
  Безспорно темпът на повишаване на наемите изпревари този при цените поради няколко причини

  Добромир Ганев: Увеличава се търсенето на по-големи жилища

  10 September, 2018
  Няма да има голяма разлика в наемите тази есен в сравнение с предходния учебен сезон

  Виолета Коритарова, изп.директор на АГКК: Кадастър имат 13 милиона имота

  3 September, 2018
  Малко над 60% от територията на България, или 68 500 кв.км, е покрита с кадастрална карта и регистри към нея

  Ирена Перфанова: Дисбалансът на имотния пазар има и своите плюсове

  24 August, 2018
  Перспективното териториално планиране и контролът на изпълнението са ключови

  Внимавайте с покупката на зелено! Винаги търсете съвети на специалист!

  22 August, 2018
  Какви рискове крие покупката на недвижим имот на зелено коментира Добромир Ганев

  Как ще се отрази „синята зона“ върху наемите на недвижими имоти във Варна

  7 August, 2018
  От 12 август във Варна ще започне да функционира „синята зона“, която въвежда правила за паркиране

  Броят на разрешителните за строеж намалява през първото полугодие

  3 August, 2018
  Броят на жилищата в тях и разгъната им застроена площ (РЗП) обаче се увеличават

  За първи път тази година има сериозен ръст на броя на сделки с ваканционни имоти

  2 August, 2018
  Влизането ни в ERM2 и в банковия съюз ще повлияе позитивно на икономиката ни и бизнеса с недвижими имоти

  Селските къщи – хит на пазара на недвижими имоти в Бургас

  1 August, 2018
  Проблемът е, че няма много подходяща земя, което от своя страна води до завишаване на цените

  МРРБ обсъди с браншови организации Националната жилищна стратегия

  30 July, 2018
  Проектът на жилищната стратегия предвижда създаване на специален фонд

  Няма никаква конкретика в предложената жилищна стратегия според експерти

  24 July, 2018
  Жилищната стратегия е нещо много добро като инициатива, но в този вид не е достатъчно издържана

  Как може да се постигне по-ясен и открит бизнес с недвижими имоти в България?

  23 July, 2018
  За доверието на клиентите и инвеститорите в недвижими имоти и честната конкурентна среда

  За първи път от три години насам в София има спад на обема имотни сделки с 2%

  23 July, 2018
  "Това е един дълъг период на активност и логично се вижда едно стабилизиране на пазара на цените"

  Ръководствата на КСБ и на НСНИ обсъдиха общите теми за сътрудничество

  20 July, 2018
  Очертаха се пет направления, по които двете браншови организации ще работят съвместно

  IV-то регионално изложение „Имоти-Експо Бургас“ премина при изключителен интерес

  17 July, 2018
  НСНИ планира провеждането на подобни изложения и в други градове в страната

  Жилища се продават по-скъпо от обявеното

  17 July, 2018
  Пазарът на жилищата през първото полугодие на тази година е по-активен в сравнение с миналата

  Ръководствата на КСБ и на НСНИ проведоха работна среща

  16 July, 2018
  Двете страни обсъдиха актуални въпроси от взаимен интерес и възможни сфери за сътрудничество

  Цените на жилищата в Бургас са се увеличили с 5 %

  16 July, 2018
  "Трябва да бъдем внимателни през следващите месеци по отношение на започнатото ново строителство"

  20 % ръст на сделките с имоти в Бургас за първите три месеца на 2018

  14 July, 2018
  Изключителна активност на пазара на недвижими имоти през първите три месеца на 2018 година, спрямо 2017 в Бург

  Влизането в чакалнята на еврозоната няма да се отрази на имотния пазар

  14 July, 2018
  В края на годината се очаква леко завишаване на лихвените проценти, но то няма да е толкова сериозно

  Д. Ганев: „Абсолютно подготвени сме да предложим проект на Закон за брокерите“.

  12 July, 2018
  Законът ще осигури прозрачност на пазара и ще сведе до минимум некоректните практики

  Добромир Ганев: НСНИ има много допирни точки, по които може да работи с КСБ

  11 July, 2018
  Ще насочим усилията си в регулацията на имотния пазар в интерес на потребителите

  Румяна Георгиева: Цената на старите имоти е в пъти над пазарната

  11 July, 2018
  "Продавачите не си дават сметка, че техните имоти и общите части са изоставени от години"

  Сектор недвижими имоти: все по-голяма прозрачност чрез НСНИ - запазен знак за качество!

  9 July, 2018
  Членовете на НСНИ имат много ясна визия по отношение на целите, които стоят пред нас

  Банка ДСК получи голямата награда „Банка на годината” за втора поредна година

  6 July, 2018
  Отличия бяха връчени и в категориите Пазарен дял, Ефективност, Динамика, Чуждестранен клон, Таен клиент

  Не може да се говори за „балон“ на пазара на недвижими имоти в България

  4 July, 2018
  Ситуацията в момента е много по-спокойна, а действията на инвеститори и купувачи – по-обмислени

  Жилищният пазар е счупен, но държавата няма ясна идея как да го поправи

  3 July, 2018
  Какви са основните констатации на проекта за Национална жилищна стратегия

  Броят на необитаемите жилища у нас расте, те са 1 220 416 по данни на МРРБ

  2 July, 2018
  Една от основните задачи е броят на необитаемите жилища да бъде намален

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата