• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Как регулирането на пазара на недвижими имоти в България ще спре некоректните практики

  Дата: 
  12.03.2018
  Категория: 
  Имотен пазар
  Правата и отговорностите на агенциите, брокерите и агентите в България, в момента не са законово дефинирани. Реално, самата професия не съществува като такава – има я единствено за целите на осигурителните прагове, което само по себе си е противоречие.

  Как регулирането на пазара на недвижими имоти в България ще спре некоректните практики?
  Какво е необходимо да се направи, за да се урегулира професията?
  Кой модел на пазара е най-добър за сектора в нашата държава?

  Отговори на тези и още важни въпроси дава председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/, Ирена Перфанова в интервю за Domaza Новини.

   

  Ролята и значението на НСНИ за сектора на недвижимите имоти в България

  Националното сдружение „Недвижими имоти“ е организацията, която е поставила професионалните основи на брокерската професия в България, като продължава да ги развива и да вкарва международния опит.
   
  Ирена Перфанова – председател на НСНИ: „Налагането на добрите практики, на които се учим от по-развитите от нас пазари, седи в основата на нашите политики. Това ни дава поглед в бъдещето и можем да предвиждаме процесите години напред. Затова ролята на НСНИ за регулацията на бизнеса в страната е ключова. Имаме огромна международна подкрепа, позиция пред Европейската комисия, чрез участието ни в CEPI – организацията, която създаде Европейския стандарт EN 15733 за агенциите за недвижими имоти, брокери и агенти, Международната етична коалиция IESC, в която НСНИ членува, Международната федерация по недвижими имоти FIABCI, която е основен консултант на ООН по въпросите свързани с недвижимите имоти, CEREAN и Американската асоциация на реалторите NAR, от където идват мощни инструменти за сътрудничество, етика и регулация на и между професионалистите“.

   

  „Най-приемливи за бизнеса са пазарите, в които е приложен смесения модел между държавна регулация и саморегулация, и ние бихме искали да следваме тази посока, защото тя е реалистична и с по-голям контрол от страна на бизнеса“.
   
  Ирена Перфанова – председател на НСНИ: „Това е регулацията, в която във всеки един момент можем да сме чути, да адаптираме нещата съгласно динамиката на развитие на професията и да контролираме пазара чрез прилагане именно на утвърдените международни правила. Наложихме професионалната държавна диплома за брокери на недвижими имоти чрез Националната академия за недвижими имоти на НСНИ. Има компании, в които всички заети брокери и агенти имат професионален ценз, а академията вече е с международно признание“.

  Сдружението напредва с обновяването на Професионалния регистър, адаптирането му към последните изисквания за защита на личните данни и отварянето му за вписване, допълва Перфанова. Готови са професионалните карти и започва генерирането на  професионални номера на брокери, агенти и агенции. В момента се водят преговори с Европейската асоциация CEPI за условията, при които членовете на НСНИ ще получат право за поставяне на логото на асоциацията на професионалните карти. Това ще бъде свързано и с получаването на сертификат от организацията за членство, която отстоява правата на брокерите на недвижими имоти пред Европейската комисия. Напредва и подготовката за националния MLS – ключов инструмент за национална браншова организация.

   

  Агенциите на недвижими имоти в България и поведението им на пазара

  Експертите се затрудняват да дадат точен отговор на въпроса „колко са агенциите на недвижими имоти в България“. Това би могло да е възможно именно, ако има национален регистър – без него няма как да е ясно.
   

  Ирена Перфанова – председател на НСНИ: „Това става все по-важен момент, особено след влизането в сила и прилагането на GDPR – новият регламент за защита на личните данни. Доверието към брокер или агент, на който да повериш личните си данни в този електронен свят, трябва да носи и своята защита. За нашия пазар изключително важна е доброволната крачка на всеки професионалист и агенция да декларира, че упражнява този бизнес и да се присъедини към професионалните правила за етичен бизнес. Такива са всъщност членовете на НСНИ. Те представляват около 15% от всички агенции и може би над 35% от лицата заети в бранша, като се има предвид, че доказани и успешно развиващите се агенции членуват в организацията. Това е представителната част от бранша, която на доброволен принцип декларира своята воля да работи професионално, да се обучава, да се развива и да спазва правила. Тези фирми са извън сивия сектор. Те се контролират от етична комисия и изграждат доверие помежду си. Разбира се има конкуренция, но това е пазар – конкуренцията го движи напред. За нас е важно обликът на агенциите, членове на Сдружението да са разпознаваеми сред потребителите чрез авторитетния запазен знак на организацията. Всяка фирма си има своя имидж. Ние се грижим за браншовия им облик, за да е по-лесно на потребителите да направят своя информиран избор“.

  През изминалата година НСНИ отбеляза своята 25 годишнина. По този случай ръководството му реши да създаде брошура „Защо трябва да работим с брокер на недвижими имоти?“, която може да бъде намерена на сайта на сдружението и във всеки офис на агенциите, членуващи в него. Тя дава индикация за стъпките на комуникация с агенциите, ползите от услугите които предоставят и ползите от това да имаш до себе си професионален консултант.
   

  Ирена Перфанова – председател на НСНИ: „Брошурата е насочена към потребителите, за да ги предпази от нелоялните практики за привличане на клиенти чрез фалшиви оферти, фирми, които прокламират „Без посредник“, а всъщност зад рекламата седят скрити посредници с неясен профил. Да предпазим потребителите от предоверяването да си комуникират само с технологии, когато става въпрос за сделки с един от най-скъпите продукти – недвижимият имот. Да възпитаме у тях усещането за разбиране на ползите не от избора на случайна оферта, а на доверения брокер“.

   

  „Професионалната етика и прилагането на добрите практики са в основата, на това да бъдеш част от професионалния пазар“.

  Важно уточнение, което прави Ирена Перфанова е, че регулацията не се занимава с корпоративните стратегии. Тя дефинира взаимоотношенията и отговорностите между професионалистите и между тях и потребителите. Слага минимални прагове, чрез които професионалистите да се отличават от лицата, които се крият в сивия сектор и по некоректен начин изземат бизнеса на легалните и коректни търговци. Но корпоративните стратегии трябва да стъпват на професионалната етика, когато говорим за професионализъм.
   

  Ирена Перфанова – председател на НСНИ: „Всички си даваме сметка, че някои агенции не искат регулация, защото тя би попречила на господстването на лошите практики, които упражняват.  Ако си склонен да лъжеш конкуренцията, дали си достатъчно коректен към потребителите? Това е почерк на поведение“.

   

  Източник: 
  domaza.bg

  Други новини

  Новини

  Покрай преброяването ще се направи регистър на всички жилища с техните координати

  20 March, 2019
  Това съобщи председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски

  „Чети етикета”: Как да спрат скандалите за таксите във входа?

  18 March, 2019
  Предвиждат се промени в Закона за етажната собственост, а граждани могат да дават своите предложения

  Репортаж на Нова ТВ за някои нелоялни практики в бранша

  18 March, 2019
  Добрата практика е подписването на посреднически договор, придружен от протокол за оглед

  Форум под патронажа на Президента на РБ събра правителството и бизнеса

  15 March, 2019
  НСНИ участва като представителна браншова организация на агенциите за недвижими имоти

  Промени в Закона за устройство на територията

  15 March, 2019
  Устройствените планове и разрешителните за строеж ще бъдат качени на единен портал

  Позиция на УС на НСНИ по два конкретни случая от практиката в бранша

  14 March, 2019
  Позиция на УС на НСНИ по решение № 15567 от 13.12.2018 г. и решение № 10570 от 16.08.2018г. на ВАС

  МРРБ смята да промени правилата за стопанисване на етажната собственост

  12 March, 2019
  Предлагат се глоби за неподдържани жилищни сгради и лицензирани домоуправители

  МРРБ ще изработи нови правила за по - качествена поддръжка на сградния фонд

  12 March, 2019
  Предложенията ще са част от измененията и допълненията в ЗУЕС, по които стартира обществен дебат

  Управителният съвет на НСНИ ще обсъжда решенията на ВАС за нелоялните брокерски практики

  8 March, 2019
  Интересите на упражняващите професията "брокер" биват защитавани успоредно с тези на потребителите в

  Koдeĸc нa ycтpoйcтвeнoтo плaниpaнe и cтpoитeлcтвoтo пpeдлaгaт ĸaмapитe

  8 March, 2019
  Изгoтвeн e пpoeĸт нa пpoмянa нa Hapeдбa 4 зa oбxвaтa и cъдъpжaниeтo нa инвecтициoннитe пpoeĸти

  Обсъждане на ново законодателство в строителството

  8 March, 2019
  Това съобщи заместник–министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев

  ВАС потвърди решение на КЗП за забрана на някои практики на агенции за недвижими имоти

  7 March, 2019
  Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по „Дарик” радио

  Имаме собствени жилища, но живеем на тясно

  2 March, 2019
  В българските градове процентът на пренаселени жилища е много по-висок от средния за държавите от ЕС

  Очаква се стабилност на пазара на недвижими имоти през 2019 г.

  1 March, 2019
  Забавянето на ръста на цените и броя на сделките през миналата година ще продължи и през настоящата

  Ще могат да се ползват електронни скици на имотите в администрацията и пред съда

  28 Февруари, 2019
  Министерският съвет одобри промени в Закона за кадастъра и имотния регистър

  Геодезистите ще могат да издават скици

  27 Февруари, 2019
  Пред администрацията и съда ще може да се представя електронна скица на имота

  Арх. Любомир Георгиев: Инфраструктурата е на ръба, дори е крайно недостатъчна

  26 Февруари, 2019
  София расте, но не старее. Докъде обаче е възможно да се разпрострат границите на столицата ни

  България и Северна Македония вече са с единна нивелачна мрежа

  22 Февруари, 2019
  Съвместен проект на агенциите по кадастър на Република България и Република Северна Македония

  Нова услуга за потребителите с фирмени профили в Imoti.net

  7 Февруари, 2019
  Брокерите вече могат да отбелязват в обявата си, ако предлагат имот С ЕКСКЛУЗИВЕН ДОГОВОР.

  Добромир Ганев: Рискът при покупката на имот на зелено

  28 Януари, 2019
  Купувачите трябва да бъдат особено внимателни, особено към компанията-инвеститор

  Добромир Ганев за новото строителство във Варна през 2018 година

  28 Януари, 2019
  63% е ръстът на започнатото ново строителство във Варна през деветмесечието на 2018 година

  Добромир Ганев за борбата с лошите практики в бизнеса с имоти

  16 Януари, 2019
  Потребителите могат да помогнат за изчистването на някои не съвсем лоялни играчи

  Разширено събрание на агенциите за недвижими имоти в Стара Загора

  11 Януари, 2019
  45 участника откликнаха на поканата на новоизбраното ръководство на РС-Стара Загора на НСНИ

  Ще продължи ли поскъпването на имотите?

  9 Януари, 2019
  Вижте прогнозите на мениджъри от различни компании в бизнеса с недвижими имоти

  Новите данъци за недвижими имоти

  4 Януари, 2019
  Засегнати са собствениците на вили и къщи в провинцията, които имат и други жилища

  НСНИ на прага на 2019 г. - бюлетин

  2 Януари, 2019
  2018г беше интензивна и пълна с инициативи, положителните резултати от които предстои да се увеличават

  Новият квартал на София ще бъде дом на 12 000 души

  20 Декември, 2018
  Toй щe ce нaмиpa в бившaтa нayчнo-пpoизвoдcтвeнa зoнa "Xлaдилниĸa" в paйoнa cpeщy мoл "Πapaдaйc

  "Сграда на годината" отличи най-добрите проекти за 2018 г.

  18 Декември, 2018
  Haгpaдитe в Haциoнaлeн ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa 2018“ oт пoвeчe oт 60 yчacтвaщи пpoeĸтa в 16 ĸaтeгopии

  През 2019 г. ще започне работата по нов Закон за кадастъра

  17 Декември, 2018
  Документите ще се изработват автоматично от информационната система

  Брокери на недвижими имоти в Бургас с голям жест към сираци

  17 Декември, 2018
  РС на НСНИ събра 1060 лв. за повишаване успеха на деца без родители по проект "Шестица-жълтица"

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата