• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Какъв е наемът на жилище в различните страни в Европа

  Дата: 
  21.06.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Пандемията почти не се отразява на нагласите на инвеститорите в жилищни имоти в Европа и на сделките, показва изследване на компанията Catella Research, цитирано от онлайн изданието Property-Magazine International.

   

  То е обхванало жилищните пазари в 61 града и 19 страни на Стария континент. Според анализа средният месечен наем на жилища от всякакви години на строителство в изследваните 61 града в момента е 15,46 евро на кв. м, което е спад с 0,9% спрямо миналогодишния анализ през третото тримесечие на 2020 г.

  Най-ниски са наемите на жилища в белгийския град Лиеж (9,30 евро на кв. м), следван от испанския град Малага със средна цена от 9,40 евро на кв. м и Бърно в Чехия с 9,50 евро на кв. м.

   Най-скъпият пазар на жилища под наем е Женева, Швейцария, с 30,10 евро на кв. м. В Люксембург цените са нараснали с 16% до 29 евро на кв. м, а търсени градове като Париж и Дъблин също продължават да са жилищни локации с високи цени в Европа.

   

  Средната покупна цена за апартамент в Европа от всякакви години на строителство в момента е 5017 евро на кв. м, като отбелязва силен ръст от 4,15% спрямо третото тримесечие на 2020 г. Цените варират от 1700 евро на кв. м в Рига до 15 430 евро на кв. м в Лондон.

  Британската столица продължава да е най-скъпият пазар за апартаменти в Европа, но средната покупна цена е намаляла с още 8,4% спрямо предходните шест месеца. Следва Женева със средна покупна цена от 13 760 евро на кв. м и ръст от 4,2%.

  Средната доходност в Европа от първокласни жилищни сгради е намаляла до 3,19%, или с 0,47% спрямо предходните шест месеца. Най-ниска е доходността от жилищни имоти в Стокхолм, където за съществуващи апартаменти достига едва 1,30%, следван от Цюрих с 1,40%.

   Най-привлекателна доходност от първокласни жилища сред анализираните 61 пазара се открива в балтийските градове Рига и Вилнюс от 5,35%, следвани от Вроцлав в Полша с 5,3%. Catella очаква доходността да продължи да намалява леко в много европейски локации до края на годината.

  Източник: 
  Паритени.бг

  Други новини

  Новини

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  16 July, 2021
  Позиция опровержение по статия във вестник „Капитал“

  Регистърът на брокерите защитава потребителите при сделки с недвижими имоти

  9 June, 2021
  Справка в платформата дава възможност за информиран избор на агенция и професионалист

  ЕС се сблъсква с криза в сферата на социалните жилища

  8 June, 2021
  Достъпните жилища намаляват, докато търсенето се увеличава, а инвестициите остават неясни при наличие на възмо

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата