• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Какво се случи на пазара на имоти през 2017?

  Дата: 
  21.12.2017
  Категория: 
  Имотен пазар

  Изминаващата 2017 ще бъде запомнена като най-активната и най-успешната за недвижимите имоти от 10 години насам. За това са единодушни представители на водещи компании за недвижими имоти в България. Кои бяха най-активните купувачи и какви тенденции се наблюдаваха през годината? 

  Вижте как мениджъри от различни компании за недвижими имоти обобщиха годината пред Economy.bg 

  Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties: 

  От 2007-2008 не сме имали такъв позитивизъм на пазара

  Ще запомним 2017 г. като най-успешна за имотния пазар от 10 години насам. От 2007-2008 не сме имали такъв позитивизъм на пазара, който освен в София, беше налице и в другите големи градове и отчасти във ваканционния сегмент, а основен двигател на пазара в цялата страна бяха българските купувачи.

  Най-силен беше пазарът в София. Тук цените нараснаха между 10 и 15 процента и средната достигна 1000 евро за квадратен метър. Най-голяма активност и най-бърз ръст на цените бяха регистрирани от април до средата на юли, след което се забеляза известно забавяне на пазара, успокояване на темпа на нарастване на цените.

  Новото строителство беше хит на пазара и през тази година, като най-добрите проекти се разпродават още в начален етап на строителството.

  Добри новини дойдоха и от ваканционните пазари по морето и особено в ски курортите, където продажбите нарастваха с най-бърз темп от средата на годината и в Банско обемите се увеличиха с внушителните 30%. Много голямо търсене от страна на български купувачи има в Боровец и Пампорово, докато Банско остава най-интернационален сред трите курорта с пъстра картина от националности на купувачите.

  Това беше очаквана от нас тенденция – позитивните процеси от големите градове да се пренесат и във ваканционния сегмент поради наличните, готови за ползване имоти, предлагани на изкушаващо ниски цени, които буквално всеки може да си позволи.

  Невена Стоянова, управляващ директор на „Лукс Имоти“:

  2017 беше изключително успешна година във високия сегмент на недвижимите имоти

  2017 беше изключително успешна година във високия сегмент на недвижимите имоти за София и Варна. Новите проекти, които излязоха на пазара, отговориха на потребностите на най-взискателните клиенти. Те бяха изкупени още в начална фаза на строителство.

  Основни тенденции разграничиха 2017 от предходните години: търсене на имоти в райони с доказано по-чист въздух и осъзната грижа за опазване на околната среда от страна на купувачи и продавачи; търсене на все по-големи квадратури при апартаменти и къщи и наличие на достатъчно количество естествена светлина; търсене на имоти в подсигурена среда с добра поддръжка и подходящи съседи.

  Най-доброто, което се случи през изминалата година, беше завръщането на много заможни българи от чужбина, което именно брокерите на недвижими имоти регистрирахме първи. Увеличеният туристически интерес към София доведе до бърз темп на сделките с имоти в централните части на столицата. Този фактор, както и аутсорсингът на важни компании в София, благоприятстваха повишаването и на наемния пазар във високия сегмент.  

  Добромир Ганев, управител на „Форос - Национална компания недвижими имоти”:

  2017 бе една от най-успешните в последната декада от развитието на пазара

  2017 бе една от най-успешните в последната декада от развитието на пазара. Отчитайки официалните данни за осъществените сделки за Q1-Q3 2017г. може да потвърдим тази оценка. В повечето от големите градове продължава тенденцията на ръст на обемите от сделки. В някои се забелязва забавяне на този ръст, но все още пазарът остава изключително динамичен. Добрите данни за основните макропоказатели на страната, съчетани с доброто развитие на фирмите и предприятията, обуславят извода, че тази тенденция е логична. Платежоспособното търсене е на високи нива. Трябва да се отбележи и да се има предвид обаче високия темп на започнало строителство на нови сгради и планираното за започване още ново строителство в краткосрочен период. Неминуемо, този факт ще се отрази на пазара.

  Основните групи купувачи:

  - млади семейства, придобиващи първо жилище - намират момента за подходящ поради отличните оферти на банките за ипотечни кредити.

  - мигриращи към София, Варна, Пловдив, Бургас граждани на млада и средна възраст, стремящи се към по-високи доходи и кариерно развитие.

  - млади хора, работещи в София и Пловдив, с високи доходи (IT специалисти, инженери, разработчици).

  - собственици на успешен малък и среден бизнес, желаещи да инвестират своите печалби в недвижима собственост (инвестиционна или за собствени нужди) - магазини, заведения, офиси.

  - българи, живеещи и работещи в чужбина - все по-отчетлива тенденция на желание за придобиване на собственост и влагане на своите спестявания в България.

  - българи-физически лица (дребни инвеститори), които желаят да диверсифицират своите спестявания, включвайки се на пазара на имоти, особено след кризата с КТБ.

  - чуждестранни граждани, желаещи придобиването на втори дом по българското Черноморие, зимните курорти и други дестинации.

  - големи инвестиционни компании, желаещи да придобият парцели в големите градове-София, Варна, Пловдив, Бургас и да развият строителство на основно жилищни проекти, в по-малка степен офисни.

  - индустриално-производствени компании, компании от сектор логистика - придобиват парцели с цел строителство на необходимите им мощности за производство.

  Страхил Иванов, изпълнителен директор на „Явлена“:

  През 2017 купувачите в София търсеха по-големи площи

  През 2017 година купувачите в София търсеха по-големи площи, т.е. над 150 кв.м. Паркирането се превърна в един от решаващите фактори за избор на имот и обикновено купувачите избират този, при който има възможност и за придобиване на едно или две паркоместа. 

  Статистиката в „Явлена“ показва, че в София през 2016 и 2017 година най-търсени за покупка са 3-стайни апартаменти, следвани от 2-стайни и веднага след тях – 4-стайни. Това е ясно забележима разлика с пазара отпреди пет години, когато се търсеха основно 2-стайни жилища, следвани от 1-стайни и след това – 3-стайни. 

  В страната и най-вече в големите градове – Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, основното търсене е за задоволяване на реални жилищни нужди, докато в София немалка част от покупките на имоти имат инвестиционен характер. 

   

   

   

   

  Ралица Ценова, директор продажби в „Home2U Недвижими имоти“:

  Средното покачване на цените за годината е между 8% и 12%

  Предстои ни да изпратим една интензивна година на пазара на недвижимите имоти в България. Година, през която имотите запазиха общата тенденция на покачване на цените, но, както очаквахме, с по-бавни темпове, в сравнение с 2016 г. - средното покачване на цените за годината в общ план е между 8% и 12%.

  Като стабилно нарастващи пазари на фона на цялата страна извън столицата се утвърдиха Варна, Пловдив и Бургас, макар че там покачването на цените е по-плавно и крайните стойности на цена на м2 са по-ниски средно с около 200-250 Е/м2 в сравнение със столицата.

  Важно е да подчертаем факта, че нарастването на цените продължава да не е пропорционално по райони и типове строителство - районите с развита инфраструктура изпреварват по нарастване на цените на жилищата в по-необлагородените райони, като водещ фактор остава наличието на метростанция в близост за столицата. Също както и новото строителство изпреварва и измества значително по цена и предпочитаност панелното строителство.

  Отново най-купувани останаха жилищните имоти и в частност апартаментите. Процентното съотношение на покупките на жилища с цел дългосрочно ползване, спрямо тези за инвестиция е 65% към 35%. Като сделките, финансирани с ипотечен кредит, съставляват около 46%, спрямо 64% за сделките, финансирани с лични средства.

  Около 47% от купувачите, купуващи с цел инвестиция, планират инвестицията си с цел дългосрочно отдаване под наем, докато 25% купуват с цел краткосрочно отдаване, най-често чрез нашумелия напоследък портал Airbnb, а останалите 28% инвестират в недвижим имот със спекулативна цел.

  През 2017 г. продължи да нараства броят на сделките с къщи, като средната цена на продадените през годината варира в диапазона 220-320 000 евро, а средният срок за продажбата на една къща се съкрати с около 5 месеца.

  В сегмента на бизнес имотите също отчетохме забележително раздвижване, което се изразява в два показателя:

  - рекордното нарастване на броя отдадени офис площи - 131 000 кв.м, което върна пазара на нивата преди кризата. Голяма част от офис площите се заемаха още по време на строителството

  - повечето започнати бизнес сгради, с което фондът на офис площите в столицата за 2017 г. ще нарасне с общо 100 000 кв.м. Притеснителен е фактът, че 300 000 кв.м офис площи са в процес на изграждане или реконструкция, като експозицията им на пазара ще доведе до неминуемо понижение на средната наемна цена, която през 2017 г. беше 13,5 Е/м2 за офиси клас А и Б.

  Големи компании предпочетоха да построят свои сгради, в които да поместят бизнеса си, освобождавайки големи площи в сгради, които не кореспондират с последните тенденции и иновации, което ги направи по-бавно реализируеми и понижи наемната им цена драстично. Най-предпочитаните офиси остават тези в модерните бизнес сгради клас А и в близост до инфраструктура.

  Макар и спекулативните слухове за “балон” на пазара на имотите, фактите говорят за контролиран и устойчив растеж, обусловен от основни фактори като миграция на населението, глобализация, ръст на икономиката, повишаване на доходите и достъпно кредитиране, макар че страната ни все още е на 28-о място в Европа и региона по достъпност на кредитите.  

  Ясна Божинова, маркетинг мениджър на Arco Real Estate:

  2017 ще запомним като най-активната за недвижимите имоти година от 2008 насам

  Най-активни през 2017 бяха купувачите, които закупуваха основно жилище, като около 60% от всички ползваха ипотечен кредит. Това са хора в активна възраст от 25 до 48 години. Най-търсени бяха новите сгради с очаквано разрешение за ползване в началото на 2018 г.

  През следващата година се очаква тенденцията в търсенето да се запази, като най-атрактивни да останат районите с изградена инфраструктура и метро. 2017 ще запомним като най-активната и успешна за недвижимите имоти година от 2008 насам. 

  Източник: 
  Economy.bg

  Други новини

  Новини

  Професионалният регистър - за засилване на прозрачността и етичните правила в бизнеса

  20 June, 2018
  Всеки членуващ в него ще има професионална карта, с която ще се легитимира пред клиентите

  Осем пъти по-бързи електронни услуги за гражданите и бизнеса от Агенция по вписванията

  6 June, 2018
  ГФО могат да бъдат подавани освен в Агенция по вписванията и в 13 офиса на НАП в София

  Какво дa oчaквaмe oт пaзaрa нa зeмeдeлската зeмя в близко бъдeщe?

  29 May, 2018
  Земеделската земя у нас е поскъпнала с около 5% по данни на Българската асоциация на СЗЗ

  Добромир Ганев, НСНИ: Браншът продължава да страда от лоши практики, необходим е закон

  25 May, 2018
  Новият етичен кодекс на НСНИ се стреми да реши част от проблемите в бранша

  НСНИ има нов Председател и Управителен съвет

  23 May, 2018
  Добромир Ганев пое ръководството на организацията след Общото събрание на НСНИ на 18 май

  Репортаж от семинара на Радослав Благоев в гр. Варна

  22 May, 2018
  Събитието във Варна е петият подред семинар на експерта за членовете на НСНИ и колегите от бранша

  НСНИ с ново ръководство - мандат 2018-2020

  18 May, 2018
  Обобщение на Общо-изборното отчетно събрание на Национално сдружение Недвижими имоти

  Българин е новият президент на световната федерация за недвижими имоти FIABCI

  14 May, 2018
  Асен Македонов е първият българин, избиран за Световен президент на FIABCI в историята на организацията

  Продажбата е 60% слушане! Как да водим успешна комуникация с клиентите

  9 May, 2018
  "Да не инвестираш в реклама, за да пестиш пари, е като да спреш часовника, за да пестиш време"

  Имотните измами - тема на "Малки истории" по БНТ1

  16 April, 2018
  Какви са капаните в сделките с недвижими имоти и как измамниците намират своите жертви

  ТОП 5 обучения, семинари и он-лайн курсове за брокери на недвижими имоти в България

  13 April, 2018
  Тази професия изисква знания в различни науки и редица личностни качества

  България остава сред лидерите в ЕС по ръст на цените на жилищата

  12 April, 2018
  Цените на жилищата у нас растат почти два пъти по-бързо, отколкото в ЕС и еврозоната, сочат данни на Евростат

  Имотните данъци може да се вдигнат догодина

  10 April, 2018
  Промяна на методиката за изчисляване на данъчната оценка ще наложи да се подават нови декларации за жилищата

  Орлин Владиков: Пазарът на имоти е ленив

  4 April, 2018
  Преките чуждестранни инвестиции са още по-малко от тези, които се посочват от Агенцията за инвестиции

  Новият GDPR регламент ще произведе още сив сектор

  30 March, 2018
  Нека клиентът да не предоставя личните си данни на непроверени агенции и нелегитимни брокери

  Недвижими имоти във Варна: защо е изгодно да инвестираме

  31 March, 2018
  Как се развива пазарът на недвижими имоти в морската столица и къде да инвестираме

  GDPR – регламентът за защита на личните данни

  28 March, 2018
  Регламентът, който влиза в сила на 25 май, въвежда нови правила за обработването на личните данни

  12 компании и брокери взеха статуетките в третите „Годишни награди на Imoti.net"

  22 March, 2018
  В надпреварата за най-добри агенции и експерти в имотния бранш се включиха над 200 компании

  Онлайн проверка на автентичността на удостоверението за тежести

  19 March, 2018
  От днес всеки може да провери онлайн автентичността на удостоверението си за тежести върху имот

  5% скок на цените на имотите за година във Варна

  14 March, 2018
  Най-голям е интересът на клиентите към закупуването на апартаменти с една или две спални

  Как да подобрим финансовата отчетност в жилищните комплекси

  13 March, 2018
  За инвеститори, предприемачи, професионални домоуправители, фасилити и пропърти мениджъри

  Как регулирането на пазара на недвижими имоти в България ще спре некоректните практики

  12 March, 2018
  Най-приемливи за бизнеса са пазарите със смесен модел между държавна регулация и саморегулация

  ​Недвижими имоти във Варна: какво ще се строи през 2018г?

  9 March, 2018
  Настоящата година ще бъде успешна за недвижимите имоти във Варна, но не за всички сегменти

  Девет нови услуги от Агенцията по вписвания

  7 March, 2018
  „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и допълнителни е-услуги“

  В бъдеще няма да се издават удостоверения за тежести, а преписи от досието на имота

  7 March, 2018
  АВ започна изграждането на нова електронна система, която интегрира кадастралния и имотния регистър

  Ирена Перфанова: Увеличава се броят на атрактивните имоти на пазара

  6 March, 2018
  Какво трябва да имате предвид, когато си избирате бъдещия дом през 2018 година?

  Какво да направим, ако агенции продължават да предлагат имота, който сме придобили

  1 March, 2018
  Как да защитим правата си на потребители – продавачи или купувачи на недвижими имоти

  Двустайните и тристайни жилища ново стоителство най-търсени във Варна

  26 Февруари, 2018
  През изминалата година в морската столица са реализирани 12 хиляди сделки

  Експерти отчитат активен жилищен пазар във Варна

  25 Февруари, 2018
  Данни за пазара на недвижими имоти за 2017 г и тенденции за 2018 г представиха във Варна

  24% от жилищата в София са необитаеми

  19 Февруари, 2018
  Въпреки постоянната миграция към големите градове в страната, броят на „тъмни прозорци“ остава голям

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата