• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Какво се случва на жилищния пазар и какви са прогнозите за второто полугодие?

  Дата: 
  04.06.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Двуцифрени ръстове на сделките в големите градове в началото на 2021 отчита жилищният пазар. На какво се дължи тази динамика и ще продължи ли и през втората половина на годината? Състоянието на пазара и очакваното развитие коментира Добромир Ганев – управител на Форос и председател на Национално сдружение Недвижими имоти.

  Г-н Ганев, как се развива жилищният пазар от началото на годината?

  Наблюдаваме изключително активен жилищен пазар. Толкова активен, че струва ми се, колегите бяха изненадани от данните на Агенцията по вписвания, които бяха доста интересни и вълнуващи. София има 26% ръст на обема от сделки за първото тримесечие на 2021 г. спрямо същото на 2020 г. Но интересното е, че има ръст и спрямо предходните 2 години. Пловдив има 36% ръст, Плевен – 20%, Бургас – 12%. Много градове отчитат подобни ръстове, които показват много сериозна динамика на жилищния пазар.

  На какво се дължи тази динамика според Вас?

  Причините са много, но на първо място са все още добрите лихви по банковите кредити и активността и желанието на банките да кредитират. Другият фактор е желанието на хората да се преместят от по-малко в по-голямо жилище покрай пандемията и необходимостта от повече пространство за работещите и учещите от вкъщи. Разбира се, динамиката се дължи и на желанието за преместване от град в по-малко населено място.

  Политическата нестабилност също оказва влияние. Тя не мотивира повече покупки, но мотивира по-бързо вземане на решение за покупка. Българите в чужбина са друг фактор. За първи път излязоха данни, че миналата година около 37 хиляди българи са се завърнали и са се регистрирали на постоянен адрес в България, а само 6 хиляди са прекратили регистрацията си. Сами виждате каква е разликата. Докато през последните 10 години тенденцията беше точно обратната. Това няма как да не се отразява на някои пазари. Пловдив е такъв пример. Около 25% от завърналите се 37 хиляди българи идват от Турция. Тези наши съграждани купуват имоти предимно в Южна България и преимуществено в Пловдив.

  Друго нещо, което трябва да отбележим, е, че след локдаун през март, април и май имаше много успешно трето тримесечие, което беше по-силно и от 2020 г. След локдауна през октомври, ноември и декември имаме много силно следващо тримесечие. Това е една тенденция, която аз забелязвам през последните няколко години. Решението за покупка на имот е устойчиво във времето и то много трудно може да се промени. Може само да се отложи за определен период поради някакви обективни причини, каквато е един локдуан. Така че много сделки се отложиха в последното тримесечие на 2020 г. и се случиха в първото на 2021 г.

  Но три месеца са твърде кратък период за някакви заключения, така че нека изчакаме данните за първото полугодие и тогава вече може да очертаем някаква по-ясна картина. Все пак може да се каже, че пазарът показва една ясна стабилност и динамика. И тази тенденция не е валидна само за България, подобна е ситуацията и на пазарите в повечето развити страни в САЩ, Европа, включително и на някои от пазарите в Азия. Жилищната собственост остава привлекателна инвестиция за хората, които търсят убежище на своите спестявания. Още повече, че макроиконическите данни показват, че световната инфлация, включително и в България, се увеличава. А това винаги влияе позитивно на динамиката на имотния пазар.

  Какви са прогнозите за второто полугодие?

  Със сигурност ще има някакви промени. Вероятно ще има малко по-консервативно отношене от страна на банките. Очакваме и информация колко от нашите съграждани изпитват затруднения в погасяването на вноски по ипотечни кредити. Това до момента беше потушено покрай мораториума и неговото удължаване. Смятам, че е малко вероятно това да се отрази сериозно на пазара в рамките на годината. Не мисля, че ще станем свидетели на някакви особени промени, които бихме могли да предвидим. Ако вземем предвид сегашното развитие, не очаквам да има някаква разлика между сегашната ситуация и тази до края на годината.

  Какво се случва на офис пазара – можем ли да очакваме и там стабилизиране предвид предизвикателствата през последната година?

  След година пандемична обстановка и промени, които тя катализира на пазара на офиси и търговски площи, световният елит в управлението на бизнес площи започва да намира нови концепции. Целта е да се подпомогнат инвеститорите в офис сгради да намерят гъвкави решения и да продължат да предоставят една добра услуга за компаниите. Ясно е, че компаниите няма да забравят изцяло офис площите. Но вероятно ще редуцират голяма част от тях. Някои вече реагираха и продължават да редуцират. Концептуално виждаме много нови възможности, гъвкави пространства, отдалечено управление на процесите и т.н. Предизвикателствата в сферата на офис площите са много, както и при търговските площи, но аз смятам, че хората, ангажирани в промените и новите концепции, се справят много добре. Вярвам, че съвсем скоро ще станем свидетели на стабилизиране в сектора и на увеличаване на заетостта на площите.

  Източник: 
  Economy.bg

  Други новини

  Новини

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  16 July, 2021
  Позиция опровержение по статия във вестник „Капитал“

  Регистърът на брокерите защитава потребителите при сделки с недвижими имоти

  9 June, 2021
  Справка в платформата дава възможност за информиран избор на агенция и професионалист

  ЕС се сблъсква с криза в сферата на социалните жилища

  8 June, 2021
  Достъпните жилища намаляват, докато търсенето се увеличава, а инвестициите остават неясни при наличие на възмо

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата