• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  Дата: 
  16.07.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Национално сдружение Недвижими имоти в качеството си на организация, която е създадена с цел да бъде обединяваща структура на брокери и агенти за недвижими имоти, които упражняват по легален и професионален начин своята професия, тази седмица изпрати писмо опровержение до електронното издание на вестник Капитал по повод публикуван техен материал със заглавие „Жилище директно, без брокер”. В статията се съдържат твърдения, които са обобщаващи за целия бранш на брокерите за недвижими имоти.  Нашата позиция е следната:

   

  1. НСНИ прави разлика между лицата, които просто посредничат при сделки с недвижими имоти без професионална подготовка и компетенция, без етично отношение към клиентите и без отговорност за своите действия, и тези, които упражняват легално своята дейност, инвестират в обучения, надграждат развитието си и поднасят на клиентите си услуга с отговорност, уважение и етика. В този аспект НСНИ  претендира да отличи своите членове от всички онези, които се вмъкват спекулативно в професията и се самоиндентифицират като професионалисти – брокери без да притежават качествата и компетенциите на такива. 

   

  1. В публикацията не се посочва на каква база, въз основа на какви статистически данни и критерии посредническата услуга се преценява като „скъпа“. В действителност, професионалистите в бранша предлагат не обикновено посредничество, ограничаващо се до свързване на страните по сделки с недвижими имоти, а цяла гама до над 30 различни услуги за клиента. Най- отговорно заявявам, че брокерите на недвижими имоти като икономически бранш създават важен продукт в националната икономика, основана на услугите и знанието.

   

  1. В публикацията се говори за непрофесионализъм от страна на брокерите и липса на задълбоченост при проверката на наличието на тежести върху имотите – предмет на сделка. Коментираните в публикацията проблеми в действителност произтичат от несъвършенствата на системата на вписванията, действаща у нас, и най-вече – на липсата на функциониращ имотен регистър, който да позволява пълна и адекватна проверка на правото на собсвеност и наличието на тежести и права на трети лица върху конкретен недвижим имот. НСНИ през всичките години на своето съществуване ясно, категорично и последователно се бори за подобряване на законодателна уредба, касаеща сектора. 

   

  1. Невъзможно е с една софтуерна платформа, създадена с търговска цел, да се защитят потребителите/купувачите на недвижими имоти от правните и други рискове, присъщи на сделките с недвижими имоти. Тя не може да замени компетентността, знанията и опита на специалистите по сделки с недвижими имоти, които са доказали своя професионализъм чрез дългогодишното си присъствие на пазара и множеството успешно приключени сделки.

   

  1. В публикацията не се разграничават услугите, предоставяни от посредниците по сделки с недвижими имоти, и правните консултации, предоставяни от адвокати, нотариуси и други юридически специалисти. Бих искал да подчертая, че реномираните посреднически агенции имат назначен юрист на щат или работят в сътрудничество с адвокати и юристи, поради което разполагат с капацитета и компетентността да предоставят и тази услуга на клиента.

   

  Целта на настоящия отговор е да се внесе яснота и обективност в представянето на дейността на посредниците (брокерите) по сделки с недвижими имоти в страната, за да не се допуска евентуални негативни явления да  бъдат приписвани на всички участници на пазара и по този начин да се уронва имиджът на целия бранш.

  Целия материал опровержение можете да прочетете ТУК

   

   Цялата статия, заедно с материала опровержение, можете да прочетете в линка:

   https://www.capital.bg/biznes/imoti/2021/06/18/4223141_jilishte_direktno_bez_broker/

   

   

  Източник: 
  НСНИ

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата