• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Какви са цените на недвижими имоти в Занзибар?

  Дата: 
  09.03.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Танзанийският остров Занзибар се превърна в една от най-търсените дестинации за почивка през зимата, не само заради красивите си плажове и екзотична природа, а и заради липсата на пандемични ограничения при пътуване и престой там. Както стана известно, местното правителство не налага никакви задължителни мерки срещу COVID-19 –предпазни маски се носят от туристите само в автобусите, на медиите е забранено да оповестяват стряскаща информация за вируса и като цяло, животът си тече както преди.

  За българските посетители има приложими противоепидемични мерки когато се прибират в страната ни – те подлежат на 10-дневна карантина, но ако направят PCR тест в рамките на 2 дни и той е отрицателен, биват освобождавани.

  С КАКВО Е ПРИВЛЕКАТЕЛЕН ЗАНЗИБАР?

  Разположен непосредствено до бреговете на Източна Африка в Индийския океан, Занзибар е полуавтономен регион на Танзания. Известен е със своите красиви бели пясъчни плажове, невероятни залези, зашеметяващи пейзажи и спокойни гори. Има много исторически сгради, включително тези в Стоун Таун - старият град на Занзибар Сити, част от световното наследство на ЮНЕСКО и родното място на фронтмена на Queen, Фреди Меркюри. Често наричан „Остров на подправките“, основният износ на Занзибар включва карамфил, канела, индийско орехче и черен пипер.

  За инвеститорите има много причини да се фокусират върху региона. Ключов фактор е, че Занзибар е стабилен. Политически, социално и икономически, регионът се е доказал като добър вариант за капиталовложения особено, след като частните инвестиции са конституционно защитени.

  Броят на туристите, посещаващи Занзибар, се е увеличил пет пъти през последните 20 години - през 2000 г. те са били около 100 000, а през 2019 г. са регистрирани над 500 000 чуждестранни посетители. Тъй като много от туристическите дестинации в света са свръхразвити, има истински апетит за намиране на места, които предлагат перфектен баланс на модерни удобства и лукс, като същевременно се наслаждавате на непокътната природа.

  ИНВЕСТИЦИИ В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ В ЗАНЗИБАР И ТАНЗАНИЯ

  Докладът за Африка 2020/21 г. на световната компания за недвижими имоти Knight Frank отчита ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 5,7% и увеличение на транзакциите с недвижими имоти в Танзания през 2019 г. с 4,5%. Въпреки това, страната остава една от най-бедните страни в света, сочат данни на Международния валутен фонд (МВФ).

  Занзибар отвори врати за инвеститори, които не са танзанийски жители в началото на 2018 г., припомня сайтът tdpropertyinvestment.com и подчертава, че те са защитени от закона и международните конвенции. Разработките, признати от страната като стратегически инвестиционни проекти, позволяват на собствениците на имоти да получат значителни данъчни облекчения, като например да не се налага да плащат данък върху капиталовата печалба, гербова такса или данък върху наследството.

  Освен това, чуждестранните собственици на имоти, заедно с техните съпрузи и всички деца под 25-годишна възраст, могат да получат разрешителни за пребиваване колкото дълго притежават дом там. Негражданите могат да придобиват земя (лизинг) само за инвестиционни цели, при условие, че намеренията бъдат одобрени от Инвестиционния център на Танзания (TIC) за континента или от Органа за насърчаване на инвестициите в Занзибар (ZIPA) за Занзибар. Цялата земя в Танзания е собственост на държавата и може да бъде давана под наем на физически лица само за период от 5 до 99 години, предава Global Property Guide.

  Строителният сектор е нараснал с над 17% годишно, но въпреки това, търсенето на жилища в Танзания все още далеч надхвърля предлагането. Страната преживява бърз прираст на населението от 3,11% годишно и процент на урбанизация от 5,22%, според Центъра за достъпни жилищни финанси в Африка (CAHF). Според Министерството на земеделието, жилищното строителство и развитието на населените места в Танзания, настоящият жилищен дефицит се оценява на около 3 милиона жилищни единици.

  С нарастващите цифри в туризма и подкрепян от стабилността на танзанийската икономика, Занзибар има силен потенциал за инвеститори, коментират анализатори. Предстои реализирането на зашеметяващи проекти за луксозни недвижими имоти, които имат отлична квалификация и се изграждат от компании с утвърден опит.

  Най-скъпите жилищни имоти се намират в залива Oyster и полуостров Msasani в Дар ес Салам, както и на брега на езерото Виктория на Capri Point в Mwanza. В Дар ес Салаам, най-големият град и икономическа столица на Танзания, жилищен имот с 3 спални, разположен в близост до плаж или на друга атрактивна локация, е на цена между 300 000 и 500 000 щатски долара. В други райони обаче къщите с 3 спални са на цена от 50 000 щатски долара.

  Източник: 
  domaza.bg

  Други новини

  Новини

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  16 July, 2021
  Позиция опровержение по статия във вестник „Капитал“

  Регистърът на брокерите защитава потребителите при сделки с недвижими имоти

  9 June, 2021
  Справка в платформата дава възможност за информиран избор на агенция и професионалист

  ЕС се сблъсква с криза в сферата на социалните жилища

  8 June, 2021
  Достъпните жилища намаляват, докато търсенето се увеличава, а инвестициите остават неясни при наличие на възмо

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата