• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2018 г.?

  Дата: 
  02.01.2018
  Категория: 
  Имотен пазар

   

  Очаква се 2018 да затвърди тенденциите за възходящ пазар от миналата година, макар и с по-умерени темпове. Предлагането на имоти е на път да посрещне търсенето, което ще балансира пазара. Предстои и силен пазар на наемите в София поради европредседателството. Това прогнозират представители на водещи компании за недвижими имоти в България. 

  Вижте какви тенденции на пазара на имоти през 2018 очертаха още те пред Economy.bg:  

  Ясна Божинова, маркетинг мениджър на Arco Real Estate

  Предлагането на имоти е на път да посрещне търсенето

  Предвид множеството новоизграждащи се жилищни сгради в София, все така изгодните условия по ипотечните кредити и засиленият интерес от страна на инвеститори и купувачи, се очаква 2018 да е година на затвърждаване на тенденциите за възходящ пазар от 2017, макар и с доста по-бавен и умерен темп (от около 5-6% на годишна база).

  Предлагането на имоти е на път да посрещне търсенето, което ще създаде предпоставки за по-балансиран пазар, минимализирайки рисковете от криза, каквато преживяхме в края на 2008 г. 

   

   

   

   

   

   

   

  Невена Стоянова, управляващ директор на „Луксиммо”

  Очакваме силен пазар на наемите в София поради европредседателството

  През 2018 година очакваме силен пазар на наемите в София поради председателството на Съвета на ЕС. Кв. “Малинова долина” е новият район на София, който ще привлече интереса на купувачите с цел инвестиция, тъй като се намира на стратегическо място между Бизнес парк София и Студентски град и все още се предлага на атрактивни цени, които не се измерват в никой друг околен квартал.  

  Ниското данъчно облагане на бизнеса, както и ниските банкови лихви при депозитите и ипотечните кредити, ще повишат доверието при инвестициите в недвижими имоти, като това ще започне да се усеща по-благоприятно и в градове извън София.

  Очакваме силен пазар на ваканционни имоти, както и добър градски пазар във Варна, Бургас, Пловдив и други градове. Стабилната икономика на страната ни, доказано добрата доходност при транзакциите с имоти, както и съвременните архитектурни проекти, ще доведат до все по-голям интерес от страна на българи, живеещи извън страната. Определено очакваме екологичната тема да се превърне във водещ тренд при избора на недвижим имот за постоянно живеене, което ще доведе до наличие на повече проекти, съобразени цялостно с концепцията за опазването на околната среда.  

  Страхил Иванов, изпълнителен директор на „Явлена“

  Търговията с недвижими имоти е във възход

  Търговията с недвижими имоти е във възход от три години и три месеца в София, а от година и половина – също така и в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, Шумен, Ямбол, Сливен и други градове. 

  Икономиката на страната е с добър ръст на БВП, доближаващ 4%, същевременно сме свидетели на историческо дъно на безработицата – под 7%, заедно със сериозен ръст през последните години на работната заплата. Ако се запазят тези макроикономически показатели, потребителското търсене на жилища ще има последователен възходящ тренд, който ще доведе и до продължаващо увеличаване на цените. Това се отнася най-вече за София, след това за Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и курортните населени места. 

  Аз съм оптимист за пазара на имоти през 2018 година, като единствените рискове пред него са геополитическите и икономическите в региона.

   

   

   

  Ралица Ценова, директор продажби в „Home2U Недвижими имоти“

  Очаква ни година на устойчив растеж на пазара на недвижимите имоти

  2018 вещае да запази тенденцията на плавно покачване на цените, като очакваното поскъпване ще бъде в рамките на 8-10% за годината. Няколко фактора ще повлияят пазара на недвижимите имоти през 2018 г.:

  - Банкерите предвиждат краткосрочно увеличение на лихвените проценти към края на 2018 г., което неминуемо ще рефлектира на пазара на недвижимите имоти - първоначално с ръст на сделките, а впоследствие с лек спад, в зависимост от срока и размера на повишението.

  - Въпреки големия брой сделки, финансирани с лични средства, размерът на депозитите на домакинствата продължава да наброява 47 млрд. лева по данни на БНБ, което ще балансира и стабилизира цените и броя на сделките.

  - Икономическият растеж в страната - намаляването на безработицата и броя чуждестранни инвестиции в България.

   - Предполагаемото приемане на страната ни в Шенген и еврозоната - тези две събития неминуемо ще доведат до покачване на цените на имотите в големите градове, начело със столицата, обусловено от множество фактори, в това число и повишаването на доходите на населението, както се случи и с другите европейски страни, след присъединяването им към Шенген (Чехия, Полша, Словакия). Приемането ни ще е процес, който по прогнози на анализаторите ще продължи около две години.

  Разпределението на най-предпочитаните жилища няма да претърпи чувствителна промяна, както и съотношението на сделките за инвестиция и лично ползване, разбира се докато нивата на лихвите по кредитите стоят непроменени. Тенденцията на повишение на сделките с къщи ще се запази. Пазарът на офис площите ще се повлияе от голямото количество новопостъпващи на пазара офис площи (около 400 000 кв.м.) които неминуемо ще повлияят средната цена на отдаване.

  В обобщение, можем да заключим, че ни очаква година на устойчив растеж на пазара на недвижимите имоти. И ако следите дългосрочно пазара на имотите и сте се питали “Кога е най-добрият момент да купя недвижим имот?”- не забравяйте, че отговорът винаги е “Сега!”!  

  Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties 

  Темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази

  Очакванията ни са, че 2018 ще бъде подобна на изтичащата вече 2017 година. Основните тенденции на икономически растеж, ръст на доходите и заетостта, ниски лихвени проценти по депозитите и кредитите се очаква да се запазят, което ще даде предпоставки за продължаващ ръст на активността на имотния пазар, както и на цените на имотите.

  Темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази и догодина имотният пазар ще бъде отново сред най-атрактивните за инвестиции пазари. 

  В София и другите големи градове, където имаме увеличаващ се обем ново строителство, ще станем свидетели на по-добро предлагане и по-голям избор от имоти – сгради в начален етап на строителството, завършени нови сгради, както и имоти на вторичен пазар.

  Освен положителните очаквания за големите градове и ски курортите, през 2018 г. ще видим и засилена активност по морето от страна на български купувачи – местни и такива, които живеят в чужбина и търсят свой ваканционен имот. Те проучваха пазара през тази година и смятаме, че интересът им ще се материализира в повече имотни сделки от пролетта на 2018 г. 

  Добромир Ганев, управител на „Форос - Национална компания недвижими имоти”

  Очакванията остават оптимистични поради високото ниво на платежоспособно търсене

  Очакванията на екипа на „Форос“ за 2018 г. остават оптимистични поради високото ниво на платежоспособно търсене, но и с предупреждение за повишено внимание, както към инвеститорите, така и към банките, потенциалните продавачи и купувачи на пазара. В резултат на отличното развитие на пазара през последните 3 години, бяха размразени стари проекти и стартирани съвсем нови такива. Има и сериозен обем на планирано започване на още допълнителни площи в големите градове.

  Основни очаквани тенденции за 2018 г. на екипа на Форос:

  - отличната макроикономическа среда в България, както и много доброто състояние на фирмите и предприятията, предполагат продължаване на тенденцията за повишаване на доходите на населението - факти, които се отразяват позитивно и на пазара на имоти.

  - София, Варна, Пловдив - висока активност на пазара на нови жилищни сгради, което ще окаже натиск върху предлагането.

  - подобен на 2017 г. обем от сделки в страната - около 220 000-230 000 бр. Намалящ ръст в основните няколко града.

  - очаквания за наличие на атрактивни условия по ипотечно кредитиране, но с тенденция за лека промяна на лихвените нива.

  - продължаваща тенденция на много добро развитие на пазара в основните 5-6 града на страната - София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Перник.

  - възможно задържане или лек спад на цените в някои от районите на основните активни градове.

  - поради високите нива на предлагане на ново строителство в някои райони ще се забавят продажбите „на зелено“. Купувачите трябва да бъдат по-предпазливи при желанието си за покупки чрез този метод. Етапът, в който се намира пазара, предполага внимание при този вид покупки.

  Източник: 
  Economy.bg

  Други новини

  Новини

  Д. Ганев: „Абсолютно подготвени сме да предложим проект на Закон за брокерите“.

  12 July, 2018
  Законът ще осигури прозрачност на пазара и ще сведе до минимум некоректните практики

  Добромир Ганев: НСНИ има много допирни точки, по които може да работи с КСБ

  11 July, 2018
  Ще насочим усилията си в регулацията на имотния пазар в интерес на потребителите

  Сектор недвижими имоти: все по-голяма прозрачност чрез НСНИ - запазен знак за качество!

  9 July, 2018
  Членовете на НСНИ имат много ясна визия по отношение на целите, които стоят пред нас

  Банка ДСК получи голямата награда „Банка на годината” за втора поредна година

  6 July, 2018
  Отличия бяха връчени и в категориите Пазарен дял, Ефективност, Динамика, Чуждестранен клон, Таен клиент

  Не може да се говори за „балон“ на пазара на недвижими имоти в България

  4 July, 2018
  Ситуацията в момента е много по-спокойна, а действията на инвеститори и купувачи – по-обмислени

  Жилищният пазар е счупен, но държавата няма ясна идея как да го поправи

  3 July, 2018
  Какви са основните констатации на проекта за Национална жилищна стратегия

  Броят на необитаемите жилища у нас расте, те са 1 220 416 по данни на МРРБ

  2 July, 2018
  Една от основните задачи е броят на необитаемите жилища да бъде намален

  Големите инфраструктурни проекти влияят на имотния пазар във Варна

  27 June, 2018
  Тенденцията за продажба на имоти "на зелено" тревожи главния архитект на града

  Професионалният регистър - за засилване на прозрачността и етичните правила в бизнеса

  20 June, 2018
  Всеки членуващ в него ще има професионална карта, с която ще се легитимира пред клиентите

  Инж. Йовев: 96% от страната ще е покрита с кадастрална карта през 2019 г.

  18 June, 2018
  За довършване ще остане урбанизираната територия на някои малки населени места

  Осем пъти по-бързи електронни услуги за гражданите и бизнеса от Агенция по вписванията

  6 June, 2018
  ГФО могат да бъдат подавани освен в Агенция по вписванията и в 13 офиса на НАП в София

  Какво дa oчaквaмe oт пaзaрa нa зeмeдeлската зeмя в близко бъдeщe?

  29 May, 2018
  Земеделската земя у нас е поскъпнала с около 5% по данни на Българската асоциация на СЗЗ

  Добромир Ганев, НСНИ: Браншът продължава да страда от лоши практики, необходим е закон

  25 May, 2018
  Новият етичен кодекс на НСНИ се стреми да реши част от проблемите в бранша

  НСНИ има нов Председател и Управителен съвет

  23 May, 2018
  Добромир Ганев пое ръководството на организацията след Общото събрание на НСНИ на 18 май

  Репортаж от семинара на Радослав Благоев в гр. Варна

  22 May, 2018
  Събитието във Варна е петият подред семинар на експерта за членовете на НСНИ и колегите от бранша

  НСНИ с ново ръководство - мандат 2018-2020

  18 May, 2018
  Обобщение на Общо-изборното отчетно събрание на Национално сдружение Недвижими имоти

  Българин е новият президент на световната федерация за недвижими имоти FIABCI

  14 May, 2018
  Асен Македонов е първият българин, избиран за Световен президент на FIABCI в историята на организацията

  Продажбата е 60% слушане! Как да водим успешна комуникация с клиентите

  9 May, 2018
  "Да не инвестираш в реклама, за да пестиш пари, е като да спреш часовника, за да пестиш време"

  Имотните измами - тема на "Малки истории" по БНТ1

  16 April, 2018
  Какви са капаните в сделките с недвижими имоти и как измамниците намират своите жертви

  ТОП 5 обучения, семинари и он-лайн курсове за брокери на недвижими имоти в България

  13 April, 2018
  Тази професия изисква знания в различни науки и редица личностни качества

  България остава сред лидерите в ЕС по ръст на цените на жилищата

  12 April, 2018
  Цените на жилищата у нас растат почти два пъти по-бързо, отколкото в ЕС и еврозоната, сочат данни на Евростат

  Имотните данъци може да се вдигнат догодина

  10 April, 2018
  Промяна на методиката за изчисляване на данъчната оценка ще наложи да се подават нови декларации за жилищата

  Орлин Владиков: Пазарът на имоти е ленив

  4 April, 2018
  Преките чуждестранни инвестиции са още по-малко от тези, които се посочват от Агенцията за инвестиции

  Недвижими имоти във Варна: защо е изгодно да инвестираме

  31 March, 2018
  Как се развива пазарът на недвижими имоти в морската столица и къде да инвестираме

  Новият GDPR регламент ще произведе още сив сектор

  30 March, 2018
  Нека клиентът да не предоставя личните си данни на непроверени агенции и нелегитимни брокери

  GDPR – регламентът за защита на личните данни

  28 March, 2018
  Регламентът, който влиза в сила на 25 май, въвежда нови правила за обработването на личните данни

  12 компании и брокери взеха статуетките в третите „Годишни награди на Imoti.net"

  22 March, 2018
  В надпреварата за най-добри агенции и експерти в имотния бранш се включиха над 200 компании

  Онлайн проверка на автентичността на удостоверението за тежести

  19 March, 2018
  От днес всеки може да провери онлайн автентичността на удостоверението си за тежести върху имот

  5% скок на цените на имотите за година във Варна

  14 March, 2018
  Най-голям е интересът на клиентите към закупуването на апартаменти с една или две спални

  Как да подобрим финансовата отчетност в жилищните комплекси

  13 March, 2018
  За инвеститори, предприемачи, професионални домоуправители, фасилити и пропърти мениджъри

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  02/980 14 70
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата