• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Инфлацията дърпа имотния пазар нагоре

  Дата: 
  03.06.2022
  Категория: 
  Имотен пазар

  Зад прогнозите за спад в цените на недвижимите имоти у нас не стоят задълбочени анализи. Това коментира в предаването "Директно" председателят на Националното сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев.

  "Първото тримесечие на тази година отново е най-силното спрямо миналите 13 години. По- силни са само 2007г. и 2008г. В един момент, когато имаме война, имаме сериозна политическа и икономическа криза и един от месеците попада в тези три месеца, а именно месец март, имаме най-силното тримесечие", посочи той.

  По думите му основната причина за това е силният инфлационен натиск върху спестяванията на хората.

  Не намаляват и ипотечните кредити, по официални данни. Средно с 10% се е увеличил броят им, подчерта още Ганев.

  Според него успокояване на пазара се очаква.

  "След всеки бурен ръст на желание за придобиване на собственост, идва момент, в който има охлаждане. Правителствата и ЕЦБ трябва да предприемат мерки, за да намалят инфлационния натиск върху големи групи граждани на страната, а това предполага мерки, включително увеличаване на лихвенеите проценти. Това е и един от способите за намаляване на активността", каза още Ганев.

  Вижте целия разговор във видеото: https://bit.ly/3NNQtII

   

   

  Източник: 
  bgonair.bg

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата