• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Има нова тенденция при бизнес сегмента на пазара на недвижими имоти

  Дата: 
  15.11.2017
  Категория: 
  Имотен пазар

  „Недвижимите имоти са нискорискови активи, които носят добра доходност. Поради това все повече капитали се насочват към сектора, като се инвестира във всякакви имоти по целия свят. Българският пазар е интересен за чуждите инвеститори, но и рисков. За да стане той по-привлекателен, страната трябва да има общи кампании за реклама на продукта със съседни държави.

  Ако България стане част от Еврозоната, също ще привлече сериозен интерес за вложения. Причината е, че еврото намалява рисковете, но това няма да е достатъчно. Защото в България липсва необходимата прозрачност – въпрос, който трябва да намери своето решение. Компаниите искат пазар със стриктен контрол върху планирането, прозрачност върху собствеността и, разбира се, никаква корупция.“ Това каза проф. Андрю Баум от Оксфордския университет по време на професионалната годишна среща на агентите и брокерите на недвижими имоти в България Inspire to Higher. Тя бе организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) под мотото „Брокерът на бъдещето от голямата игра до малкия инвеститор“. Проф. Баум бе ключов гост лектор, който разгледа бъдещето на недвижимите имоти, разказа за най-добрите световни практики, представи стратегии за инвестиране, финансиране и строителство на недвижими имоти.

  Форума откри председателят на НСНИ Ирена Перфанова. Тя подчерта, че покупателната способност в България, сравнявайки доходите на хората с цените на недвижимите имоти, се нарежда на едно от последните места в Европа. „Трябва да сме по-атрактивни за международните инвеститори. Те могат да повдигнат стандарта на живот в България“, заяви Перфанова.

  Според проф. Андрю Баум нашият имотен пазар все още не попада в основните вложения в Европа. „Проблемът идва не само от недостатъчната прозрачност, но и от малкия мащаб. Именно затова страната трябва да бъде рекламирана, например като дестинация за бизнес имоти като част от Югоизточна Европа“, подчерта той. По думите му вложенията в офис площи не са рискови, а логистичният сегмент ще става все по привлекателен за компаниите със свободни капитали. Проф. Баум коментира, че България има голям потенциал и трябва да се възползваме в максимална степен от него.

  Експертът от Оксфордския университет подчерта, че половината от големите частни фондове за инвестиции в бизнес имоти имат свободен ресурс от 23 трлн. евро и търсят къде да ги вложат. „Те насочват капиталите си основно в 25 страни от общо 200 в света, където има добра доходност и възвръщаемост. Инвестиционният пазар се концентрира основно в Европа, Северна Америка и Далечния изток“, подчерта той и посочи, че другите предпочитани дестинации са Близкият изток, Африка, Южна Америка, Австралия и неразвитите части на Азия. Прогнозата на проф. Андрю Баум е инвестициите в бизнес имоти да нарастват в Африка и Азия. В Европа също ще има растеж, но той ще с доста по-бавни темпове.

  „Има нова тенденция при бизнес сегмента – разширява се кръгът на видовете имоти, които се причисляват към него. Той включва вече жилища, студентски общежития, болници, затвори и др.

  В Австралия дори има фирма, специализирала се да купува и управлява затвори“, каза още той.

  Проф. Баум сподели още, че бъдещето на пазара на недвижими имоти е свързано с Брекзит.

  „Никак не съм доволен от Брекзит, той промени усещанията на бизнеса. Прогнозата не е добра. Възможно е заради Брекзит инвеститорите да оттеглят много капитали и бизнеси от Великобритания и да ги насочат към други държави от ЕС. На Обединеното кралство му предстои труден преход и ако иска да се справи, банките трябва да задържат лихвените проценти ниски“, посочи проф. Андрю Баум. По думите му следствието за България ще е положително. Възможно е част от капиталите, които се изтеглят от Великобритания, да започнат да идват в България.

  Доц. д-р. Маньо Моравенов се съгласи с в проф. Баум, че бизнесът вече започва да реагира на Брекзит заради несигурността, която създава. „Малките частни компании вече се обръщат към България. В последните две години има съществен ръст на сделките с големи търговски имоти. Но не бива да забравяме, че фирмите ще идват от един развит и балансиран пазар.

  Инвеститорите ще търсят алтернатива. За съжаление България все още не може да привлича институционални капитали. Този тип инвеститори се интересуват от мащаб, ликвидност, стандарти и прозрачност. Последните три липсват у нас“, заяви той.

  Пазарът на недвижими имоти у нас

  „В момента секторът на недвижимите имоти в страната се движи в голяма степен от политиките на банките, които свалят лихвените проценти по депозитите. Те вече клонят към 0%. Хората намериха основателна причина да извадят парите от банките и да започнат да ги инвестират в недвижимости“, коментира Ирена Перфанова.

  По данни на БНБ депозитите на гражданите в момента възлизат на 47 млрд. лв. Експертите очакват част от тези пари да бъдат вложени в недвижими имоти. Потребителите със спестявания не държат да придобият имот на всяка цена, категорични са специалистите. По наблюденията им тези купувачи са много взискателни, държат на качеството и преценяват внимателно рисковете, свързани с управлението на недвижимостите.

  „Европейската централна банка ще повиши лихвените си проценти в обозримо бъдеще, вероятно в края на 2018 г. или през 2019 г., което неименуемо ще повлияе на ипотечното кредитиране и на пазара на недвижими имоти”, коментира пазарният анализатор Владимир Сиркаров. Той допълни, че всъщност това не би трябвало да се отрази драстично на пазара у нас. „Не очаквам да има сериозни промени в лихвената политика – и при кредитирането, и при депозитите. Едва ли през 2018 г. лихвите при спестовните сметки ще са различни от 0%“, прогнозира още Сиркаров.

  Той се обоснова с факта, че през последните 15 години цената на финансирането на недвижимите имоти с банкови кредити на корпоративни клиенти се е променяла в диапазона 2 – 3%.

  Според зам.-председателят на НСНИ Добромир Ганев катализатор на процеса гражданите да пренасочат спестяванията си от банките към недвижима собственост е КТБ. Той подчерта, че Федералният резерв в САЩ вече е покачил лихвите, като се очаква през следващата година да има трикратно увеличение. „Има две тенденции при новото строителство, което е зависимо от лихвените проценти. Издадените разрешения за строеж в София през тази и миналата година са за 1,3 млн. кв. м. От тях започнатите обекти са 450 хил. кв. м. Реализацията на останалите трябва да стартира до първата половина на 2018 г., когато ще има и още нови разрешения за строеж. Това означава, че купувачите ще имат избор при придобиването на имот. От друга страна, този голям обем може да създаде проблеми в някакъв етап от развитието на пазара, свързани с продажбите на зелено“, съобщи Ганев. По думите му пазарът се развива доста динамично, въпреки че при обема от сделки се забелязва известно забавяне. Той обясни, че на годишна база покупко-продажбите на имоти са в рамките на 230 хил. броя.

  Търсенето

  на недвижимости се определя основно от миграцията към големите градове, както и от връщащите се българи от чужбина. Добромир Ганев припомни, че ръст на имотния пазар у нас има само в големите градове. В последните 12 – 18 месеца и цените на жилищата в София и в другите големи градове са се повишили значително. Той обясни, че това се дължи на факта, че доста хора са отлагали покупките си в кризата, но сега го правят по-информирано. Като друг фактор, който има отражение върху сектора, и той посочи увеличаващите се спестявания на хората, както и средствата, които нашите сънародници, работещи извън страната, изпращат на роднините си. „Трябва да сме наясно, че тези миграционни тенденции няма да съществуват постоянно и да имаме предвид, че прирастът на населението е с отрицателен знак“, заяви зам.-председателят на НСНИ. Той подчерта, че работата на правителството за развитието на Северозападна България няма как да не се отрази в средносрочен период на пазара. „Дългосрочните тенденции са позитивни”, завърши Добромир Ганев.

  По думите на Ирена Перфанова в следващите 30 години 66% от населението на планетата ще бъдат концентрирани имено в големите градове на държавите. „В онези, в които се произвежда повече от 80% от БВП на страните по света, където живеем, работим и продаваме имоти“, допълни тя.

  Управлението и поддръжката на недвижимостите гарантират трайността на една инвестиция. „В последните 10 години сградният фонд в България се обновява с добри темпове“, каза специалистът по управление на етажна собственост

  Десислава Фераджиева. По думите й добрият пример между старите и новите сгради в дал основание на купувачите да повишат своите претенции за имота, който придобиват. Тя е убедена, че цената на недвижимостите не зависи само от строителството, а и от поддръжката. Когато сградата е изградена качествено, разходите за имота по време на експлоатацията ще са много по-малки, категорична е Фераджиева.

  „Все по-голяма тежест в оценяването на недвижимостите се оказват общите площи. Изискванията на потребителите са свързани не само с дома, който ще обитават, а и със заобикалящата среда в рамките на сградата. От друга страна, в много от жилищните проекти има изключително неразумни екстри, които не са в синхрон с големината и обема на зданието и с очакванията на бъдещите обитатели. Тези услуги ги натоварват финансово в дългосрочен период. Затова съветът ми към инвеститорите е да се съобразят с моментната ситуация на пазара и критериите и изискванията на купувачите”, допълни темата за управлението на недвижимостите Добромир Ганев.

  Българите играят основна роля на пазара на имоти в Гърция.

  Оказва се, че всяка втора сделка с ваканционен имот в района на Кавала се сключва с български купувачи.

  „Очаква се пазарът в южната ни съседка да става все по-атрактивен, заради кризата там цените на имотите са много приемливи, особено по Северното крайбрежие на Егейско море. Очакваните промени в Гръцкото законодателство, свързани с изпълнителното производство, ще го направят още по-интересен”, коментира Симеон Ненов, директор дирекция „Недвижими имоти“, Банка Пиреос.

  Пазарът на недвижими имоти в Гърция е започнал да привлича български купувачи преди пет години. Строителният предприемач и собственик на REMAX Choice Николаос Куртидис обясни, че тогава заради кризата в съседната страна пазарът в Гърция е бил замрял и появата на наши сънародници е помогнала съществено за стабилизирането му. „Тогава много гърци бяха принудени заради дългове към банки или други обстоятелства да продават своята собственост. В този период част от гръцките граждани се решиха да се освободят от излишните си недвижимости – някои притежаващи по 2 или 3 имота. Българите улучиха момента за покупка, защото в периода между 2012 г. и 2015 г. цените бяха на дъното“, обясни Куртидис. Според него през миналата година цените на имотите са се стабилизирали, а през тази вече се отчита и известен ръст. Прогнозата е през следващата година тази тенденция на леко увеличение на стойностите да продължи.

  По думите му 95% от сънародниците ни придобиват недвижимост на брега на Бяло море. Статистиката сочи, че между 2500 и 3000 са българите, имащи имоти по Северното крайбрежие на Гърция. Първоначално повечето са закупували недвижимост като втори дом, но впоследствие са започнали да ги отдават под наем. Добрата доходност, която е между 8 и 10%, им е позволила да придобият втори или трети имот. „За хората, които тепърва смятат да направят подобна инвестиция, трябва да е ясно, че има известни ограничения при отдаването на една недвижимост – до две къщи на собственик, като всяка една от тях може да се пуска под наем до 90 дни в годината”, подчерта Куртидис.

  Големият процент сделки се дължи и на факта, че в южната ни съседка няма никакви ограничения за придобиване на недвижимост за български граждани, като закупувайки имота, той притежава и земята. През последните години разходите за прехвърлянето на имоти са се понижили почти наполовина. За проверка на документи на един имот сънародниците ни заплащат средно около 150 евро.
  Годишният данък на недвижимостта се определя от вида и квадратурата му, например по Северното крайбрежие на Егейско море е от 3 до 5 евро на кв. м. Ако обаче имотът е купен с цел отдаване под наем, облагането е 15% за първите 12 хил. евро печалба, а от 12 хил. евро до 35 хил. евро е 35%. За приход над 35 хил. евро – 45%.

  Възможно ли дефицитът от руски граждани, които се оттеглиха от българския пазар, да бъде запълнен от украински?

  Според Игор Балака, вицепрезидент на Асоциацията на специалистите по недвижими имоти в Украйна, инвеститорите от тази страна имат интерес да придобиват недвижимости у нас. По думите му за целта България трябва да има силна реклама и да убеди украинците в предимствата си като дестинация за инвестиции. „В нашата страна има много свободни пари. От 2017 г. вече законно може да бъдат изнасяни в чужбина по 50 000 евро на година“, обясни той. „Жилищата по крайбрежието на България се конкурират с тези в Украйна, Русия и Грузия“, смята украинският брокер.

  В момента украинските купувачи са няколко типа. Купувачи, които придобиват втори дом в България, такива, които сключват сделки с имоти по нашето Черноморие с инвестиционна цел, и хора от Украйна, които идват да работят в страната ни.

  Къде изчезнаха руснаците?

  Според експерта Александър Санкин, международен бизнес коуч и експерт по недвижими имоти, тези чуждестранни купувачи не са напуснали българския пазар. „Допреди няколко години руските граждани инвестираха по 24 млрд. долара годишно в чуждестранни имоти. В момента тази сума е намалена до 20 млрд. долара, но тя остава значителна. България е любимо място за руснаците поради много причини – прекрасния климат, братските отношения между двете държави. Ако искате да увеличите обемите на продажбите и да се преборите за по-голямо парче от тези 20 млрд. долара ,е необходимо българските агенции да предоставят повече информация на колегите си в Русия”, посочи Санкин. Ирена Перфанова се съгласи с него, че българският пазар на недвижими имоти губи част от руските купувачи заради маркетинга.

  Според вицепрезидента на Руската гилдия на релаторите Вячеслав Горюнов спадът на интереса на руснаците към ваканционните имоти в България се дължи на поевтиняването на тези в Испания, където вече могат да се намерят жилища за 40 – 50 хил. евро. Част от руските купувачи се освобождават от недвижимост по нашето Черноморие заради високите такси за поддръжка. Другата причина за Горюнов е сривът на рублата и икономическата криза в страната след наложените от Запада санкции, накарали много от неговите сънародници да продават имотите си зад граница. Той подчерта, че някои от руските граждани реинвестират – продават ваканционните си имоти в страната ни, но запазват капитала си в България и купуват недвижимости в големите градове.

   

  Автор: Десислава Бакърджиева

   

  Източник: 
  в. Строител

  Други новини

  Предстоящи събития

  Новини

  Използването на дигитален маркетинг изостава на имотния пазар у нас

  10 July, 2019
  Единственият начин човек да се възползва от дигиталния маркетинг ефективно е да създава съдържание

  55% от българите без собствено жилище планират покупка на дом

  9 July, 2019
  От тях близо половината посочват жилищния кредит като основно средство за финансирането му

  Декларирането на придобити имоти продължава да се прави от новите собственици

  8 July, 2019
  От 2019 г. собствениците не би трябвало да декларират придобито имущество пред данъчните

  Тенденциите в градоустройството и бизнеса с имоти в Стара Загора

  4 July, 2019
  В срещата взеха участие арх. Николай Василев и арх. Иван Иванов и нотарус Маргарита Илиева

  Правосъдното министерство подготвя рестарт на Имотния регистър

  27 June, 2019
  Предвижда се всеки обект да получи идентификатор - уникален номер, под който ще съществува

  С колко поскъпнаха у нас жилищата през последните години?

  21 June, 2019
  Докладът на Евростат посочва още, че България се нарежда на второ място сред страните, в които разходите за жи

  Варна е с най-голям ръст на обема на имотни сделки за първото тримесечие на 2019 г.

  20 June, 2019
  Коментар от форума "Икономика, инфраструктура и инвестиции"

  Цените на жилищата в България са нараснали със 17,15% между 2010 и 2018 г.

  20 June, 2019
  Собствениците на жилища у нас са намалели с 4% между 2010 и 2017 г., сочат данни на Евростат

  Отчайваща е разликата между Варна и София по отношение на бизнеса

  20 June, 2019
  Поне 20 процента е отливът на туристи в Златни пясъци

  Над 80% от старите сгради в България не са защитени от мълнии

  19 June, 2019
  От 2010 година всяка новопостроена сграда трябва да е с такава система

  Много хора инвестират в имот без идея какво ще правят с него

  17 June, 2019
  Ако започнем да узаконяваме гетата, то тогава трябва да направим същото с цялото незаконно строителство

  За първите три месеца на 2019-а: Бургас и Варна с ръст на сделките с имоти

  17 June, 2019
  Първото тримесечие на 2019 г е било слабо откъм брой на сделките, само в Бургас и Варна трендът е нагоре

  Вписването в имотния регистър – по идентификатор на имота

  13 June, 2019
  Системата за вписване на имотите трябва да премине от „персонална“ към „поимотна“

  Вероятно и тази година пазарът на недвижими имоти ще се развива благоприятно

  13 June, 2019
  През първото тримесечие на годината има лек скок в цените на жилищата в България – около 5-6%

  Добромир Ганев: Отстояването на Етичния кодекс е отговорност на всеки от нас

  4 June, 2019
  Мнението на всеки един професионалист е от изключително значение

  Силна институционална подкрепа на Общото годишно отчетно събрание на НСНИ

  3 June, 2019
  От представители на държавните институции, партньорски браншови и професионални организации и ВУЗ-ове

  "Без опразване": Как се купуваше апартамент преди 60 години

  23 May, 2019
  Днес може би само по-възрастните помнят как е било възможно да си купиш жилище "без опразване"

  Нова услуга - автоматизирано известяване от Имотен регистър на посочен e-mail

  20 May, 2019
  При вписвания, отбелязвания и заличавания в книгите за вписване, отказите и определенията

  Добромир Ганев: MLS ще изсветли имотния пазар

  17 May, 2019
  Неправилно е потребителите да искат да работят с множество брокери и да очакват високо качество на услугите

  Европейски избори 2019: Манфест на CEPI

  7 May, 2019
  За какво призовава Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI

  Над 260 предложения за по-ефективно управление на етажната собственост

  2 May, 2019
  Планирано е проектът на ЗИД на ЗУЕС да бъде публикуван за обществено обсъждане през септември

  CEPI се среща с EK, за да обсъдят мерките срещу изпирането на пари

  31 May, 2019
  Докладът на ЕК ще предостави общи насоки за държавите-членки на ЕС и ще бъде публикуван през втората половина

  Покана за Общо годишно отчетно събрание на НСНИ 2019

  30 April, 2019
  ОС ще се състои на 31 май 2019 г, на адрес: гр София, ул "Кракра"11, зала 1, САБ

  Добромир Ганев: Моментът е чудесен за спокойно купуване на имот

  28 April, 2019
  При стабилен пазар всеки има възможност спокойно да реши за покупка или продажба на имот

  НСНИ и Ларис МЛС представиха своя съвместен проект за единна мултилистинг система

  27 April, 2019
  Презентации на Laris MLS ще бъдат направени и в Пловдив, Бургас и Варна през месец май

  Историята на лудостта по холандските лалета - първият пример за икономически балон

  22 April, 2019
  Цветята, които струват повече от къща и предизвикват заговори и опити за убийство

  Ганев: Пазарът на офисни площи във Варна и Бургас е слаб

  18 April, 2019
  За разлика от Пловдив и София, Варна и Бургас нямат множество европейски транспортни коридори

  НСНИ в работна група по промените в ЗУЕС 2019г.

  17 April, 2019
  Професионалистите се обединяват и около идеята за създаване на професионални регистри за фирмите

  Сделките с имоти на симулативни цени намаляват

  15 April, 2019
  Александър Бочев, зам.-председател на УС на НСНИ и Димитър Танев, бивш председател на Нотариалната камара

  Как се определят цените на имотите у нас и какви са тенденциите

  12 April, 2019
  Коментира Александър Бочев, заместник-председател на НСНИ в студиото на TV+

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата