• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Епидемията ще свали цените на имотите

  Дата: 
  09.04.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Замразени проекти, блокирани сделки и спад на цените на много бизнес офиси и жилища. Това очаква имотния пазар в условията на коронавирус. Доколко сериозно ще пострада секторът и дали трайно ще поевтинеят имотите зависи от продължителността на пандемията и на ограничителните мерки за разпространяването й.

  В тази несигурна обстановка е напълно резонно продавачи и купувачи да се въздържат от действия. Дори и да има търсене и предлагане от 13 март дейността на нотариалните кантори е силно ограничена и те правят само спешни и неотложни заверки. Сделките за покупко-продажби са стопирани и от забраната за събиране на хора, трудността да се набавят необходимите документи, включително и осигуряването на кредитиране.

  Не е страшно, ако на имотния пазар не се реализират сделки в продължение два или три месеца“, смята Страхил Иванов собственик на „Явлена“. „Имотите са като храните и лекарствата - хората трябва да имат какво да обитават било то жилища, офиси, магазини за бизнес или складове. Този пазар е вечен и няма да се промени тотално. Да, забавя се, но не спира“, коментира Иванов пред Блумбърг тв.

  Брокерите отбелязват, че в първите две седмици на извънредното положение в големите градове пазарът е напълно замрял, но по Черноморието се забелязва повишена активност.

  Мъртвото време сега ще се използва от строители и инвеститори за довършване на изостанали проекти, е всеобщото мнение в бранша. А такива обекти бол. „Последните три години пазарът беше доста превъзбуден, особено в столицата, където от 5 милиона квадратни метра жилищна площ, само 3.4 % са въведени в експлоатация“, посочва Страхил Иванов.

  Липсата на свежи пари обаче ще накара много строителни предприемачи да свалят цените на част от жилищата, за да ги продадат възможно по-бързо и да си осигурят ресурс за довършване на обектите. "Това ще бъдат принудени да направят тези, които не са обезпечили строителството си поне до Акт 15, а те са основно в София", казва Иванов. 

  Всеобщо понижение на цените на имотите от бранша обаче не очакват. „Ако един строителен предприемач има 100 апартамента, той би пуснал 20 от тях на 10% по-ниска цена, за да си довърша сградата. Но той е предвидил в своя бизнес план, че може да си го позволи“, обяснява Иванов. Според него до замразяване на проекти ще прибегнат тези компании, които не са успели да направят достатъчно на брой реални продажби. "Най-сериозни проблеми ще имат тези, на които клиентите нямат доверие, както се е случвало при предишните кризи – фирмите с лъжливи оферти, заблуждаващи реклами и спекулативни цени, първи фалират", казва шефът на "Явлена".

  Подобно е мнението и на Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ). Ситуацията с коронавируса дава възможност за бизнеса с недвижими имоти да стане по-дигитален и да се изчисти от лоши практикикоментира той пред Investor.bg.

  Според Ганев не е странно в сектора да има фалити – най-вече тези, които не са достатъчно подготвени и не искат да се променят. „В дългосрочен план имотите винаги са били актив, чрез който много лесно може да се премине през криза. Българите добре знаят това, те предпочитат този тип активи пред финансови инструменти като акции и облигации“, отбелязва Ганев. Затова НСНИ ще се опита да наложи занапред доброволен регистър на брокерите на имоти и всеки вписан в него да притежава професионална карта. Потребителите ще могат да проверяват компанията, хората, които работят в нея, сертификатите, които притежават, през какви обучения са преминали, какъв опит имат.

  Според НСНИ кризата е възможност държавните и общинските институции, а и самият бизнес, по-бързо да преминат към дигитални услуги и взаимоотношения. Например подписване с електронен подпис без окончателна нотариална заверка на договори за посредничество, депозитни договори, договори за наем.

  НСНИ работи и в посока на по-сериозното навлизане на виртуалните огледи и е отправило искане за предоставяне на оферти към всички компании, предлагащи такива услуги. „Като добавим и виртуалната реалност, ако даден потребител е решил да наеме имот, може въобще да не се вижда с брокер и със собственика на жилището, а да плати онлайн наема и комисионните възнаграждения и да влезе във владение“, отбелязва Ганев.

  Коронавирусът силно удря и пазара на имоти под наем.

  На пазара на наемни жилища, офиси, магазини до месец се очаква вълна от предоговаряне на цените, прогнозира Страхил Иванов. Собственици на затворени заведения и магазини в моловете вече изпращат уведомления за форсмажор и искат отсрочка от "хазяите" си, защото нямат никакви приходи.

  Според Cushman & Wakefield Forton влиянието на коронавируса върху бизнеса с имоти ще се почуства по-осезаемо следващите тримесечиия, тъй като този пазар реагира със закъснение за разлика от финансовите пазари. Ще наблюдаваме ръст на свободните площи на офис пазара, което ще окаже натиск върху цените на наемите, казват от компанията.

  Прогнозите им са за отлагане на завършването на много нови офис проекти, тъй като бизнесът на много компании е замрял, други замразяват планираното си разрастване и навлизането на нови пазари до нормализиране на обстановката, което не е ясно кога ще се случи. Планираните откривания на нови 5-звездни хотели в София тази пролет също ще бъдат отложени. Сегментът на офисите и coworking проектите ще бъде сериозно засегнат, а може да доведе и до отпадане на по-малки и финансово нестабилни участници от пазара, смятат от Cushman & Wakefield Forton.

  Наемателите на офиси в София ще забавят вземането на решения, но няма да променят радикално плановете си, а изчакват да отмине настоящия блокаж, казват от Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България. 

  В момента в този сегмент на имотния пазар се извършва само техническа дейност по договори за наем, преговори, но подписването на документи се отлага за след края на кризата с коронавируса. Повечето собственици на бизнес сгради са положително настроени и очакват това да отмине скоро, защото наемателите в големите офис сгради в София, са от сектори, които по-малко ще пострадат от кризата с коронавируса. Това са IT, финансови компании, някои търговски компании, чийто бизнес се развива добре. Все пак от Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България настояват за мораториум върху плащанията на главници по кредити за всички длъжници с бизнес, засегнат от Covid-мерките, както и за временно освобождаване от някои местни данъци и такса смет.

  Източник: 
  в. Сега

  Други новини

  14.05.2020
  Fakti.bg

  Новини

  Само за две седмици близо 50 регистрирани агенции

  2 July, 2020
  Как клиентите да ви намират по-лесно

  Стартира Професионалният регистър на брокерите и агентите на недвижими имоти

  16 June, 2020
  От 16 юни започва да действа ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ РЕГИСТЪР

  Стартира единен портал на Имотния и Търговския регистър

  10 June, 2020
  От 27 юли спира функционирането на сайтовете - brra.bg и icadastre.bg

  Сделките с имоти се оживяват през май

  3 June, 2020
  Сравнителен анализ за март, април и май 2020

  Засилва се интересът към ваканционните имоти

  26 May, 2020
  Пазарът на недвижими имоти няма да е сред толкова засегнатите средносрочно

  Предстои бързо възстановяване на пазара на имоти

  26 May, 2020
  Какво се случва на пазара на имоти?

  По-консервативно финансиране, по-малко имотни сделки, спад в цените с 10-15%

  26 May, 2020
  За един нощ от пазар на продавача влязохме в пазар на купувача

  МАКРОИКОНОМИКА, ИМОТИ, КРЕДИТИ - ОЧАКВАНИЯ СЛЕД COVID19

  26 May, 2020
  Пазарът на имоти излиза с оптимизъм от кризата

  Едва 15% от аутсорсинг компаниите ще се върнат физически на работа

  19 May, 2020
  Мнозинството от фирмите в сектора не усещат тежест заради коронавируса

  Интервю на гл.арх. на София Здравко Здравков

  15 May, 2020
  Кои са важните проекти в столицата?

  Всяка втора кадастрална услуга е онлайн

  15 May, 2020
  Обслужването на гражданите продължава както и досега

  Промени в ЗУТ

  14 May, 2020
  Ще бъде създаден единен регистър по устройството на територията

  Кога и колко ще паднат цените на жилищата

  8 May, 2020
  Брокерите говорят за 5-10% спад на нивата до края на годината

  Цените на имотите - без съществена промяна

  7 May, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред Bulgaria OnAir

  Нотариалната дейност се нормализира от 13 май

  5 May, 2020
  Извънредното положение няма да бъде удължено

  Чехия отменя данъка върху покупката на жилища

  4 May, 2020
  Мярката е част от усилията за стимулиране на пазара

  Wall Street Journal: Инвеститори влагат милиарди долара в нови имотни фондове

  1 May, 2020
  В началото на април в света е имало 939 фонда за бизнес имоти, което е рекорд

  Оптимизират дейността на Агенцията по кадастър

  27 April, 2020
  Преструктуриране на специализираната администрация на АГКК

  Възможно е наемите да поевтинеят

  20 April, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред БНР

  Изисквания за безлихвени кредити за физически лица

  15 April, 2020
  Подпомагане на самоосигуряващите се и наетите по трудови договори лица

  Жилищният пазар в България функционира на забавен каданс

  15 April, 2020
  СПЕЦИАЛИСТИ В СЕКТОРА КОМЕНТИРАТ ПАЗАРА

  Отпада срокът за подаване на заявление по схемата 60/40

  14 April, 2020
  Възможност на повече фирми да се възползват от схемата 60/40

  Как ще изглежда кредитният мораториум в България

  13 April, 2020
  Kлиенти с редовно обслужвани заеми ще могат да поискат кредитна ваканция

  Имотният пазар в България се настройва към дигитализация

  11 April, 2020
  Идва промяна на имотния пазар заради извънредното положение

  БНБ утвърди реда за отсрочване на задължения към банки

  10 April, 2020
  ДО 6 МЕСЕЦА ОТСРОЧКА ЗА ВНОСКИТЕ ПО КРЕДИТИ

  Ударна дигитализация на пазара на имоти

  10 April, 2020
  АГЕНЦИИТЕ ВЪВЕЖДАТ ВИРТУАЛНИ ОГЛЕДИ И Е-ДОГОВОРИ.

  Имотният пазар е жив, но диша трудно

  9 April, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред topnovini.bg

  Епидемията ще свали цените на имотите

  9 April, 2020
  Пазарът на жилища и офиси е замрял, но ще издържи два-три месеца

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата