• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Епидемията ще свали цените на имотите

  Дата: 
  09.04.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Замразени проекти, блокирани сделки и спад на цените на много бизнес офиси и жилища. Това очаква имотния пазар в условията на коронавирус. Доколко сериозно ще пострада секторът и дали трайно ще поевтинеят имотите зависи от продължителността на пандемията и на ограничителните мерки за разпространяването й.

  В тази несигурна обстановка е напълно резонно продавачи и купувачи да се въздържат от действия. Дори и да има търсене и предлагане от 13 март дейността на нотариалните кантори е силно ограничена и те правят само спешни и неотложни заверки. Сделките за покупко-продажби са стопирани и от забраната за събиране на хора, трудността да се набавят необходимите документи, включително и осигуряването на кредитиране.

  Не е страшно, ако на имотния пазар не се реализират сделки в продължение два или три месеца“, смята Страхил Иванов собственик на „Явлена“. „Имотите са като храните и лекарствата - хората трябва да имат какво да обитават било то жилища, офиси, магазини за бизнес или складове. Този пазар е вечен и няма да се промени тотално. Да, забавя се, но не спира“, коментира Иванов пред Блумбърг тв.

  Брокерите отбелязват, че в първите две седмици на извънредното положение в големите градове пазарът е напълно замрял, но по Черноморието се забелязва повишена активност.

  Мъртвото време сега ще се използва от строители и инвеститори за довършване на изостанали проекти, е всеобщото мнение в бранша. А такива обекти бол. „Последните три години пазарът беше доста превъзбуден, особено в столицата, където от 5 милиона квадратни метра жилищна площ, само 3.4 % са въведени в експлоатация“, посочва Страхил Иванов.

  Липсата на свежи пари обаче ще накара много строителни предприемачи да свалят цените на част от жилищата, за да ги продадат възможно по-бързо и да си осигурят ресурс за довършване на обектите. "Това ще бъдат принудени да направят тези, които не са обезпечили строителството си поне до Акт 15, а те са основно в София", казва Иванов. 

  Всеобщо понижение на цените на имотите от бранша обаче не очакват. „Ако един строителен предприемач има 100 апартамента, той би пуснал 20 от тях на 10% по-ниска цена, за да си довърша сградата. Но той е предвидил в своя бизнес план, че може да си го позволи“, обяснява Иванов. Според него до замразяване на проекти ще прибегнат тези компании, които не са успели да направят достатъчно на брой реални продажби. "Най-сериозни проблеми ще имат тези, на които клиентите нямат доверие, както се е случвало при предишните кризи – фирмите с лъжливи оферти, заблуждаващи реклами и спекулативни цени, първи фалират", казва шефът на "Явлена".

  Подобно е мнението и на Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ). Ситуацията с коронавируса дава възможност за бизнеса с недвижими имоти да стане по-дигитален и да се изчисти от лоши практикикоментира той пред Investor.bg.

  Според Ганев не е странно в сектора да има фалити – най-вече тези, които не са достатъчно подготвени и не искат да се променят. „В дългосрочен план имотите винаги са били актив, чрез който много лесно може да се премине през криза. Българите добре знаят това, те предпочитат този тип активи пред финансови инструменти като акции и облигации“, отбелязва Ганев. Затова НСНИ ще се опита да наложи занапред доброволен регистър на брокерите на имоти и всеки вписан в него да притежава професионална карта. Потребителите ще могат да проверяват компанията, хората, които работят в нея, сертификатите, които притежават, през какви обучения са преминали, какъв опит имат.

  Според НСНИ кризата е възможност държавните и общинските институции, а и самият бизнес, по-бързо да преминат към дигитални услуги и взаимоотношения. Например подписване с електронен подпис без окончателна нотариална заверка на договори за посредничество, депозитни договори, договори за наем.

  НСНИ работи и в посока на по-сериозното навлизане на виртуалните огледи и е отправило искане за предоставяне на оферти към всички компании, предлагащи такива услуги. „Като добавим и виртуалната реалност, ако даден потребител е решил да наеме имот, може въобще да не се вижда с брокер и със собственика на жилището, а да плати онлайн наема и комисионните възнаграждения и да влезе във владение“, отбелязва Ганев.

  Коронавирусът силно удря и пазара на имоти под наем.

  На пазара на наемни жилища, офиси, магазини до месец се очаква вълна от предоговаряне на цените, прогнозира Страхил Иванов. Собственици на затворени заведения и магазини в моловете вече изпращат уведомления за форсмажор и искат отсрочка от "хазяите" си, защото нямат никакви приходи.

  Според Cushman & Wakefield Forton влиянието на коронавируса върху бизнеса с имоти ще се почуства по-осезаемо следващите тримесечиия, тъй като този пазар реагира със закъснение за разлика от финансовите пазари. Ще наблюдаваме ръст на свободните площи на офис пазара, което ще окаже натиск върху цените на наемите, казват от компанията.

  Прогнозите им са за отлагане на завършването на много нови офис проекти, тъй като бизнесът на много компании е замрял, други замразяват планираното си разрастване и навлизането на нови пазари до нормализиране на обстановката, което не е ясно кога ще се случи. Планираните откривания на нови 5-звездни хотели в София тази пролет също ще бъдат отложени. Сегментът на офисите и coworking проектите ще бъде сериозно засегнат, а може да доведе и до отпадане на по-малки и финансово нестабилни участници от пазара, смятат от Cushman & Wakefield Forton.

  Наемателите на офиси в София ще забавят вземането на решения, но няма да променят радикално плановете си, а изчакват да отмине настоящия блокаж, казват от Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България. 

  В момента в този сегмент на имотния пазар се извършва само техническа дейност по договори за наем, преговори, но подписването на документи се отлага за след края на кризата с коронавируса. Повечето собственици на бизнес сгради са положително настроени и очакват това да отмине скоро, защото наемателите в големите офис сгради в София, са от сектори, които по-малко ще пострадат от кризата с коронавируса. Това са IT, финансови компании, някои търговски компании, чийто бизнес се развива добре. Все пак от Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България настояват за мораториум върху плащанията на главници по кредити за всички длъжници с бизнес, засегнат от Covid-мерките, както и за временно освобождаване от някои местни данъци и такса смет.

  Източник: 
  в. Сега

  Други новини

  Новини

  Какви са били средните цени на 1 кв.м жилищна площ в Европа през 2020 г.?

  19 Януари, 2021
  Statista публикува резултатите от проучване за цените на недвижими имоти в Европа, които държат най-високи сто

  П. Илиев: През 2021 г. лихвите и достъпността на жилищните кредити ще се запазят

  14 Януари, 2021
  От септември пазарът се върна в нормалното си русло и затруднения да получават кредити имат само заетите в зат

  Бъдещето на панелните блокове

  12 Януари, 2021
  Енергийното обновяване ще модернизира панелките

  Цените на жилищата във Великобритания достигнаха пореден рекорд през декември

  11 Януари, 2021
  През 2021 г. обаче се очаква те да намалеят с 5%

  2020 г. разтърси, но не срути жилищния пазар у нас

  4 Януари, 2021
  Следващата година обаче ще е трудна заради неяснотата около овладяването на пандемията, изборите и изтичането

  Интервю на Добромир Ганев, председател на УС на НСНИ, пред в.Труд

  30 Декември, 2020
  Имотът не е само убежище за парите ни, а мощен инструмент за инвестиции

  Балкони и тераси вдигнаха с 10% цените на жилищата във Франция

  18 Декември, 2020
  Осезаем скок се усеща след началото на първата карантина през март

  България падна до 38-мо място в глобален индекс на цените на жилищата

  15 Декември, 2020
  Страната ни е с 20 позиции по-назад в сравнение с началото на годината

  "Форум Реал" ще се проведе от 3 до 5 декември 2020 г.

  2 Декември, 2020
  НСНИ ще се включи в събитието с най-актуалните теми за пазара на недвижимите имоти

  Предлагат ателиетата да добият статут на жилища

  1 Декември, 2020
  В момента единственото изискване към този тип имоти е да имат санитарен възел

  Как да изберем агенция за недвижими имоти и брокер?

  25 Ноември, 2020
  Новият наръчник на Национално сдружение недвижими имоти дава ценни насоки за това важно решение

  Франция насърчава нулев наем на търговски площи през ноември

  13 Ноември, 2020
  Собствениците на имоти, които освободят от плащания малките и средни предприятия ще получат 50% данъчна отстъп

  Новите жилища у нас: Повече, но по-тесни

  6 Ноември, 2020
  София е лидер по въведени в експлоатация нови жилища през третото тримесечие с 1173

  С 25% скачат разрешителните за строеж на жилища през Q3

  5 Ноември, 2020
  През третото тримесечие са издадени разрешителни за строеж на 1 696 жилищни сгради

  Миграцията към малките градове и ниските лихви в САЩ форсират търсенето на имоти

  28 Октомври, 2020
  Усилените покупки на жилища ще продължат поне до 2021 г., смятат експерти

  Засилен китайски интерес към имоти в Турция

  27 Октомври, 2020
  Южната ни съседка регистрира бум на сделките през първите девет месеца на 2020 г.

  На всеки 5 продажби на имот - по едно дарение

  26 Октомври, 2020
  Бум от 15% на легалните договори за наем през третото тримесечие

  Нетното усвояване на офис площи в София за първи път е отрицателно

  21 Октомври, 2020
  В резултат на това делът на свободните площи вече е двуцифрен – 10,8%

  Въвеждат регулация за брокерите на недвижими имоти в Турция

  20 Октомври, 2020
  Посредниците трябва са да преминали 100 часа подготовка, за да имат право да работят като брокери

  Богаташи залагат жилища срещу огромни ипотечни кредити на ниски лихви

  15 Октомври, 2020
  Банките отпускат все повече заеми на най-ценните си клиенти, след централизираното намаление на лихвите

  Създават единен регистър на разрешителните за строеж

  14 Октомври, 2020
  Новата база данни обединява регистрите на МРРБ, ДНСК, общини и области

  Корекция: Сделките с имоти за юли-септември всъщност са на нивата от 2019 г.

  12 Октомври, 2020
  В първоначално публикуваните данни Агенцията по вписванията е пропуснала месец септември

  Кадастърът на страната е почти готов

  9 Октомври, 2020
  Налична е информация за 17 057 млн. недвижими имота

  13% ръст на сделките с имоти през септември на годишна база

  8 Октомври, 2020
  Септември е първият месец от началото на кризата, в който активността на пазара е по-висока от тази за 2019 г.

  Коронавирусът срива търсенето на имоти от чужденци в Гърция

  6 Октомври, 2020
  Притокът на чуждестранен капитал за придобиване на имоти на гръцкия пазар е намалял с 60% през второто тримесе

  В Манхатън предлагат имоти без наем до края на годината

  5 Октомври, 2020
  Собствениците на имоти стават все по-отчаяни в опитите си да запълнят апартаментите

  София е на 43-о място в света по ръст на цените на жилищата за второто тримесечие

  2 Октомври, 2020
  Столицата отстъпва с 13 места в глобалния индекс, спрямо първото тримесечие, когато заемаше 30-о място

  НСНИ започва издаването на месечен електронен бюлетин

  25 September, 2020
  Всички желаещи да получават изданието могат да се абонират за него

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900
  •  0879590901
  •  02/988 68 90
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата