• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Едва 15% от аутсорсинг компаниите ще се върнат физически на работа

  Дата: 
  19.05.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Само 15% от аутсорсинг компаниите в България смятат да върнат всичките си служители в офисите си след края на извънредното положение, което приключи на 13 май. Останалите фирми смятат да върнат или само част от служителите си, или да продължат масово да работят от вкъщи. Това сочат данните от анкета на аутсорсинг асоциацията AIBEST сред членовете й. Според организацията отговорилите компании отговарят за общо 70% от работните места на всичките дружества в нея.

  Също според анкетата повечето от фирмите в AIBESТ - 62%, не са усетили сериозни сътресения в бизнеса заради икономическите ефекти от коронавируса. Но 44% от запитаните членове са предприели мерки за редуциране на разходите като замразяване на назначението на нови служители и вдигането на заплати, свиване на разходите за нефинансови стимули (карти за фитнес, градски транспорт и др.), както и преминаването на някои служители на непълно работно време.

  "Капитал" поиска подробна информация за анкетата и отговорите на компаниите, но от асоциацията отговориха, че тя съдържа конфиденциална информация за фирмите. В AIBEST (с предишно име Българска аутсорсинг асоциация) има фирми, занимаващи се с изнесени бизнес процеси (BPO), както и такива, които изработват IT продукти за други фирми (ITO). В списъка с членове на асоциацията влизат компании като българските "Булпрос" и "Аксидия", както и българските клонове на компании като HPE, Atos, Experian, Concentrix и други. Нито един от членовете не е използвал правителствените програми за икономическа компенсация. Никоя от фирмите не е имала и масово съкращение на персонала.

  Пред "Капитал" от няколко аутсорсинг компании коментираха, че засега работата върви сравнително спокойно, като при някои от най-големите фирми в страната като местните клонове на TELUS International и Sutherland все още се наблюдава търсене на нови служители, основно заради по-висок интерес в индустрии като гейминга. Не така стоят нещата при компании, които обслужват авиолинии, хотели и други тежко засегнати сектори.

  Успешното преминаване към масова работа от дома и нежеланието на голяма част от фирмите да върнат целите си екипи предполага и размествания на пазара на офис пространства, където аутсорсинг и IT компаниите от години са сред най-големите наематели.

  Източник: 
  в. Капитал

  Други новини

  Новини

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  16 July, 2021
  Позиция опровержение по статия във вестник „Капитал“

  Регистърът на брокерите защитава потребителите при сделки с недвижими имоти

  9 June, 2021
  Справка в платформата дава възможност за информиран избор на агенция и професионалист

  ЕС се сблъсква с криза в сферата на социалните жилища

  8 June, 2021
  Достъпните жилища намаляват, докато търсенето се увеличава, а инвестициите остават неясни при наличие на възмо

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата