• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Добромир Ганев: Имотният пазар няма да спре, ще промени правилата си

  Дата: 
  20.03.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Добромир Ганев, пpедcедател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ)

  - Г-н Ганев, при този бум в строителството на нови жилища отдавна се очакваше пазарът да прегрее. Коронавирусът катализира ли този процес?

  - Всъщност пазарът на имоти през последната година и половина беше доста умерен. Цените на жилищата в големите градове отбелязват ръст в рамките на 2%-3%. Увеличи се и обема на сделките в рамките на 3 до 5%. От друга страна в Пловдив, например, бе отчетен годишен спад от около 6 %. 

  Строителнята активност на пазара обаче е голяма, факт! 

  Тук обаче се случи нещо необичайно – разрешенията за строеж също намаляха в последните месеци, отчете го и Националния статистически институт. Въпреки всички тези трансформации, днес сме в съвсем нова ситуация. Коронавирусът попречи не само на пазара на имоти, всичко се променя и процесите са не само тук, в България. Изненадани сме от пандемия, която не сме очаквали, а ситуация на извънредно положение ограничава още повече възможностите на всички. Пазарът няма да спре, той само ще промени правилата и очакванията към агенциите за имоти. Кризата ще ни постави пред предизвикателството да приложим нови технологии, да подобрим качеството на услугите си, да лансираме по-добри практики и да дигитализираме бизнеса си. Нещо, което със сигурност е силно позитивно! 

  Надявам се след това извънредно положение, колкото и да продължи то, бизнеса ни да стане далеч по-ефективен, по-дигитализиран и с по-качествени услуги за клиента. В последната седмица значително се увеличава желанието на клиентите да спазват нашия отдавнашен призив да избират информирано свой личен брокер. Това е възможно най-добрата практика във взаимоотношението клиент-брокер. Разбира се, компаниите трябва да използват някои задължителни клаузи в договорите си за ексклузивност, за да гарантират в най-висока степен интересите на своя клиент.  - Статистиката сочи, че в банките има спестявания в размер над 50 милиарда лева. Заради ниските лихви българите влагаха свободните си пари в имоти. Как обаче ще реагира купувачът в новата ситуация? 

  - В момента всички имаме абсолютно отговорно отношение към ситуацията – в дейността на компаниите, не само в бизнеса с имоти, контактите се ограничават. В нашия бранш клиентите продължават да ни търсят, тъй като се нуждаят от професионални съвети, от консултации – какво да направят, как да реагират в дадени ситуации. И днес имаме огледи. Разбира се, всичко се случва в една различна обстановка, с намалена интензивност. Работата не е замряла и клиентите ни, без да са твърде активни, поради обективните обстоятелства, не излизат от пазара. Очакванията на всички са свързани с развитието на икономиката. Коронавирусът ще отмине, но важно е какви ще бъдат отпечатъците от него върху световната икономика, както и върху тези на Европа и България. От това ще зависи развитието на пазара на имоти в краткосрочен план. В дългосрочен план ние нямаме никакви съмнения, че недвижимият имот и особени жилищния е най-добрият актив за преминаване през една криза.  

  - Да очакваме ли спад в цените на имотите?

  - Спадовете трудно могат да се прогнозират на този етап, но да, вероятно офертните стойности на жилищата ще претърпят корекции, спрямо сегашните нива. Какви ще са тези корекции ще зависи от макроикономическите показтели на Европа и в частност на България. Собствениците и инвеститорите на пазара ще трябва да бъдат изключително прецизни в процеса на оценяване на своите имоти. Една от честите грешки при определяне на офертните стойности е неправилното определяне на съотношението между характеристиките на имота и обявената стойност. 

  - Агенциите за имоти работят дистанционно и огледите ви в момента са ограничени. Имате ли готовност да преминете към алтернативни огледи – от типа на виртуалните, например?

  - От Националното сдружение недвижими имоти вече препоръчахме на агенциите да използват VR и AR технологии при организирането на огледи. Тези нови технологии са познати на брокерите от няколко години. Досега пазарът не ни беше принудил да ги въвеждаме. Просто нямаше проблем да правим реални огледи. В тази ситуация обаче, когато трябва да се отнасяме отговорно към хората до нас и да свеждаме до минимум контактите си, те са решението, което ще ни помогне в ежедневната ни работа. Новите технологиии са възможност за едно по-добро представяне и офериране на имотите. Така че, според мен, този процес тепърва ще се развие и ще подпомага работата на агенциите – независимо дали те са малки или големи. От Сдружението вече работим с компании, които предлагат подобно обрудване, както и  заснемане на имоти. Въпрос на време е да предложим техните специално договорени оферти на нашите членове. А вече как ще се адаптират те зависи от самите управители на агенции, както и от брокерите.Искам да подчертая, че самото оборудване не е толкова скъпо. Така че е напълно възможно да използваме сегашния момент, за да се пренастроим и да излезем от ситуацията с коронавируса с по-високо качество и с дигитализирани услуги. 

  - Много купувачи са в рисковата група, т.е. купуват жилища с кредити. Ако останат без работа банките ще им ги вземат. Очаквате ли ново социално напрежение, тъй като тези хора не са малко? 

  - Действително много от сделките се случват с ипотечно кредитиране, затова съветваме клиентите си добре да преценяват финансовите си възможности в дългосрочен план, включително да предвидят някакво покачване на лихвените проценти. Ниските лихви по ипотечните кредити до момента поне, бяха катализатор най-вече за хората, които искат да придобият имот за собствени нужди. Не толкова с цел инвестиция или в търсене на доходност, защото тя вече е по-ниска. 

  В момента банките също преосмислят своята политика –една от тях дори обяви „лихвена ваканция”. Те са консервативни институции, с изключително отговорна роля в икономиката и като такива трябва да огледат добре ситуацията и да вземат правилните решения. В САЩ Федералния резерв отново намали основния лихвен процент. ЕЦБ вчера също обяви безпрецедентен спасителен пакет за 750 милиарда. Тя е решена така да оформи финансовата среда, че всички области на икономиката да могат да се справят с последиците от коронавирусната епидемия. В момента всичко зависи от това как ще излезем от тази ситуация – някои икономисти прогнозират, че кризата ще бъде по-кратка, други, че ще бъде малко по-дълга. Има прогнози, че се очаква спад и на БВП, както в Европа и в новите икономики, така и в България. Доколко това ще бъде дългосрочен процес само бъдещето ще покаже. Надяваме се да няма драматични проблеми – големи и дългосрочни. Вярваме, че правителствата ще вземат правилните мерки така че загубите за икономиките да бъдат по-малки. 

     Добромир Ганев e роден в Бургас на 17 март 1972 г. Магистър на Икономически университет - Варна по специалност "Икономика на индустрията". Специализира международна търговия и бизнес развитие към Института за специализации към Land O Lakes-Mineapolis-St.Paul-USA. Сертификати: CIPS сертификат на National Association of REALTORS-USA, международен специалист в сферата на недвижимите имоти; SRS сертификат на Real Estate Business Institute за представителство на интересите на продавачи на имоти.

  През 1993 г. основава ФОРОС.

  Днес Добромир Ганев е председател на УС на Национално сдружение недвижими имоти. Заместник-председател на УС на НСНИ за мандати 2012-2014 г., 2014-2016 г., и 2016 -2018 г.). Женен, има две красиви дъщери.

   

  Източник: 
  в. Марица

  Други новини

  14.05.2020
  Fakti.bg

  Новини

  Едва 15% от аутсорсинг компаниите ще се върнат физически на работа

  19 May, 2020
  Мнозинството от фирмите в сектора не усещат тежест заради коронавируса

  Интервю на гл.арх. на София Здравко Здравков

  15 May, 2020
  Кои са важните проекти в столицата?

  Всяка втора кадастрална услуга е онлайн

  15 May, 2020
  Обслужването на гражданите продължава както и досега

  Промени в ЗУТ

  14 May, 2020
  Ще бъде създаден единен регистър по устройството на територията

  Кога и колко ще паднат цените на жилищата

  8 May, 2020
  Брокерите говорят за 5-10% спад на нивата до края на годината

  Цените на имотите - без съществена промяна

  7 May, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред Bulgaria OnAir

  Нотариалната дейност се нормализира от 13 май

  5 May, 2020
  Извънредното положение няма да бъде удължено

  Чехия отменя данъка върху покупката на жилища

  4 May, 2020
  Мярката е част от усилията за стимулиране на пазара

  Wall Street Journal: Инвеститори влагат милиарди долара в нови имотни фондове

  1 May, 2020
  В началото на април в света е имало 939 фонда за бизнес имоти, което е рекорд

  Оптимизират дейността на Агенцията по кадастър

  27 April, 2020
  Преструктуриране на специализираната администрация на АГКК

  Възможно е наемите да поевтинеят

  20 April, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред БНР

  Изисквания за безлихвени кредити за физически лица

  15 April, 2020
  Подпомагане на самоосигуряващите се и наетите по трудови договори лица

  Жилищният пазар в България функционира на забавен каданс

  15 April, 2020
  СПЕЦИАЛИСТИ В СЕКТОРА КОМЕНТИРАТ ПАЗАРА

  Отпада срокът за подаване на заявление по схемата 60/40

  14 April, 2020
  Възможност на повече фирми да се възползват от схемата 60/40

  Как ще изглежда кредитният мораториум в България

  13 April, 2020
  Kлиенти с редовно обслужвани заеми ще могат да поискат кредитна ваканция

  Имотният пазар в България се настройва към дигитализация

  11 April, 2020
  Идва промяна на имотния пазар заради извънредното положение

  БНБ утвърди реда за отсрочване на задължения към банки

  10 April, 2020
  ДО 6 МЕСЕЦА ОТСРОЧКА ЗА ВНОСКИТЕ ПО КРЕДИТИ

  Ударна дигитализация на пазара на имоти

  10 April, 2020
  АГЕНЦИИТЕ ВЪВЕЖДАТ ВИРТУАЛНИ ОГЛЕДИ И Е-ДОГОВОРИ.

  Имотният пазар е жив, но диша трудно

  9 April, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред topnovini.bg

  Епидемията ще свали цените на имотите

  9 April, 2020
  Пазарът на жилища и офиси е замрял, но ще издържи два-три месеца

  Коронавирусът замрази бизнеса с имоти за краткосрочен наем у нас

  9 April, 2020
  Възможно е част от апартаментите да бъдат отдадени за средносрочен наем.

  Търсенето на имоти се премести в крайните квартали на София

  9 April, 2020
  Качествени сгради и добра инфраструктура

  Онлайн огледи на имоти предлагат брокерите в Перник

  5 April, 2020
  Не са оптимисти за предстоящи сделки в близките два месеца

  Какво се случва на пазара на недвижими имоти

  5 April, 2020
  Плановете за покупка на дом се отлагат. Банките леко затягат кредитирането.

  До 5 дни банките да предложат единен проект на правила за частен мораторуим на плащанията по кредити

  3 April, 2020
  ЕБО гласува насоки за мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19

  Позитиви и възможности на имотния пазар след кризата, през която преминаваме

  31 March, 2020
  В КРАЯ НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО МЕСЕЦ МАРТ ЕДИН ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО

  ВАЖНО: Изплащане на компенсации за запазване на заетостта

  31 March, 2020
  ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАБОТОДАТЕЛИ И ДОКУМЕНТИ

  Сега е моментът да приложим по най-добрия начин новите технологии

  29 March, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред в. Строител

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата