• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Добромир Ганев: Имотният пазар няма да спре, ще промени правилата си

  Дата: 
  20.03.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Добромир Ганев, пpедcедател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ)

  - Г-н Ганев, при този бум в строителството на нови жилища отдавна се очакваше пазарът да прегрее. Коронавирусът катализира ли този процес?

  - Всъщност пазарът на имоти през последната година и половина беше доста умерен. Цените на жилищата в големите градове отбелязват ръст в рамките на 2%-3%. Увеличи се и обема на сделките в рамките на 3 до 5%. От друга страна в Пловдив, например, бе отчетен годишен спад от около 6 %. 

  Строителнята активност на пазара обаче е голяма, факт! 

  Тук обаче се случи нещо необичайно – разрешенията за строеж също намаляха в последните месеци, отчете го и Националния статистически институт. Въпреки всички тези трансформации, днес сме в съвсем нова ситуация. Коронавирусът попречи не само на пазара на имоти, всичко се променя и процесите са не само тук, в България. Изненадани сме от пандемия, която не сме очаквали, а ситуация на извънредно положение ограничава още повече възможностите на всички. Пазарът няма да спре, той само ще промени правилата и очакванията към агенциите за имоти. Кризата ще ни постави пред предизвикателството да приложим нови технологии, да подобрим качеството на услугите си, да лансираме по-добри практики и да дигитализираме бизнеса си. Нещо, което със сигурност е силно позитивно! 

  Надявам се след това извънредно положение, колкото и да продължи то, бизнеса ни да стане далеч по-ефективен, по-дигитализиран и с по-качествени услуги за клиента. В последната седмица значително се увеличава желанието на клиентите да спазват нашия отдавнашен призив да избират информирано свой личен брокер. Това е възможно най-добрата практика във взаимоотношението клиент-брокер. Разбира се, компаниите трябва да използват някои задължителни клаузи в договорите си за ексклузивност, за да гарантират в най-висока степен интересите на своя клиент.  - Статистиката сочи, че в банките има спестявания в размер над 50 милиарда лева. Заради ниските лихви българите влагаха свободните си пари в имоти. Как обаче ще реагира купувачът в новата ситуация? 

  - В момента всички имаме абсолютно отговорно отношение към ситуацията – в дейността на компаниите, не само в бизнеса с имоти, контактите се ограничават. В нашия бранш клиентите продължават да ни търсят, тъй като се нуждаят от професионални съвети, от консултации – какво да направят, как да реагират в дадени ситуации. И днес имаме огледи. Разбира се, всичко се случва в една различна обстановка, с намалена интензивност. Работата не е замряла и клиентите ни, без да са твърде активни, поради обективните обстоятелства, не излизат от пазара. Очакванията на всички са свързани с развитието на икономиката. Коронавирусът ще отмине, но важно е какви ще бъдат отпечатъците от него върху световната икономика, както и върху тези на Европа и България. От това ще зависи развитието на пазара на имоти в краткосрочен план. В дългосрочен план ние нямаме никакви съмнения, че недвижимият имот и особени жилищния е най-добрият актив за преминаване през една криза.  

  - Да очакваме ли спад в цените на имотите?

  - Спадовете трудно могат да се прогнозират на този етап, но да, вероятно офертните стойности на жилищата ще претърпят корекции, спрямо сегашните нива. Какви ще са тези корекции ще зависи от макроикономическите показтели на Европа и в частност на България. Собствениците и инвеститорите на пазара ще трябва да бъдат изключително прецизни в процеса на оценяване на своите имоти. Една от честите грешки при определяне на офертните стойности е неправилното определяне на съотношението между характеристиките на имота и обявената стойност. 

  - Агенциите за имоти работят дистанционно и огледите ви в момента са ограничени. Имате ли готовност да преминете към алтернативни огледи – от типа на виртуалните, например?

  - От Националното сдружение недвижими имоти вече препоръчахме на агенциите да използват VR и AR технологии при организирането на огледи. Тези нови технологии са познати на брокерите от няколко години. Досега пазарът не ни беше принудил да ги въвеждаме. Просто нямаше проблем да правим реални огледи. В тази ситуация обаче, когато трябва да се отнасяме отговорно към хората до нас и да свеждаме до минимум контактите си, те са решението, което ще ни помогне в ежедневната ни работа. Новите технологиии са възможност за едно по-добро представяне и офериране на имотите. Така че, според мен, този процес тепърва ще се развие и ще подпомага работата на агенциите – независимо дали те са малки или големи. От Сдружението вече работим с компании, които предлагат подобно обрудване, както и  заснемане на имоти. Въпрос на време е да предложим техните специално договорени оферти на нашите членове. А вече как ще се адаптират те зависи от самите управители на агенции, както и от брокерите.Искам да подчертая, че самото оборудване не е толкова скъпо. Така че е напълно възможно да използваме сегашния момент, за да се пренастроим и да излезем от ситуацията с коронавируса с по-високо качество и с дигитализирани услуги. 

  - Много купувачи са в рисковата група, т.е. купуват жилища с кредити. Ако останат без работа банките ще им ги вземат. Очаквате ли ново социално напрежение, тъй като тези хора не са малко? 

  - Действително много от сделките се случват с ипотечно кредитиране, затова съветваме клиентите си добре да преценяват финансовите си възможности в дългосрочен план, включително да предвидят някакво покачване на лихвените проценти. Ниските лихви по ипотечните кредити до момента поне, бяха катализатор най-вече за хората, които искат да придобият имот за собствени нужди. Не толкова с цел инвестиция или в търсене на доходност, защото тя вече е по-ниска. 

  В момента банките също преосмислят своята политика –една от тях дори обяви „лихвена ваканция”. Те са консервативни институции, с изключително отговорна роля в икономиката и като такива трябва да огледат добре ситуацията и да вземат правилните решения. В САЩ Федералния резерв отново намали основния лихвен процент. ЕЦБ вчера също обяви безпрецедентен спасителен пакет за 750 милиарда. Тя е решена така да оформи финансовата среда, че всички области на икономиката да могат да се справят с последиците от коронавирусната епидемия. В момента всичко зависи от това как ще излезем от тази ситуация – някои икономисти прогнозират, че кризата ще бъде по-кратка, други, че ще бъде малко по-дълга. Има прогнози, че се очаква спад и на БВП, както в Европа и в новите икономики, така и в България. Доколко това ще бъде дългосрочен процес само бъдещето ще покаже. Надяваме се да няма драматични проблеми – големи и дългосрочни. Вярваме, че правителствата ще вземат правилните мерки така че загубите за икономиките да бъдат по-малки. 

     Добромир Ганев e роден в Бургас на 17 март 1972 г. Магистър на Икономически университет - Варна по специалност "Икономика на индустрията". Специализира международна търговия и бизнес развитие към Института за специализации към Land O Lakes-Mineapolis-St.Paul-USA. Сертификати: CIPS сертификат на National Association of REALTORS-USA, международен специалист в сферата на недвижимите имоти; SRS сертификат на Real Estate Business Institute за представителство на интересите на продавачи на имоти.

  През 1993 г. основава ФОРОС.

  Днес Добромир Ганев е председател на УС на Национално сдружение недвижими имоти. Заместник-председател на УС на НСНИ за мандати 2012-2014 г., 2014-2016 г., и 2016 -2018 г.). Женен, има две красиви дъщери.

   

  Източник: 
  в. Марица

  Други новини

  22.03.2020
  Нотоариална камара на Република България

  Предстоящи събития

  Новини

  Сега е моментът да приложим по най-добрия начин новите технологии

  29 March, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред в. Строител

  Всяка компания със спад 20% в приходите може да участва в схемата 60/40*

  28 March, 2020
  В неделя е последната дискусия, в понеделник се очаква приемането на постановлението

  НСНИ НАСТОЯВА БРАНШЪТ ДА ПОЛУЧИ ДЪРЖАВНА ПОДКРЕПА

  26 March, 2020
  Становище на НСНИ по проекта на ПМС за изплащане на компенсации на работодатели

  Удължават срока на всички въведени противоепидемични мерки до 12 април

  26 March, 2020
  Министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на всички въведени мерки

  ИЗВЪНРЕДНИ ОТСТЪПКИ ЗА БРАНША ОТ ИМОТНИТЕ ПОРТАЛИ В ОТГОВОР НА ИСКАНЕ НА НСНИ

  25 March, 2020
  Искането на НСНИ за отстъпки обхваща както членовете , така и всички останали агенции

  Прессъобщение на БНБ за резултатите от последните консултации на ЕБО

  25 March, 2020
  Обсъждане на ефектите върху банковите системи в ЕС от мерките за противодействие на COVID 19

  Правителството предложи около 2 млрд. лв. от бюджета за икономически мерки

  25 March, 2020
  "Стопанско-икономическият живот на страната е артерия, която не трябва да се прекъсва"

  Обновена бланка на декларация за преминаване през КПП в областните градове

  24 March, 2020
  Променя се формата на декларацията за пътуващите.

  Данъчно-осигурителните изисквания в периода на извънредното положение

  24 March, 2020
  Деклариране и плащане на данъци и осигуровки при извънредното положение

  Ползвателите на електронни услуги не би трябвало да срещнат затруднения

  24 March, 2020
  Търговският регистър, регистър Булстат и регистър РИОС са достъпни онлайн.

  Списък на дежурните нотариуси във всички съдебни райони

  22 March, 2020
  Информация за всички работещи и дежурни нотариални кантори

  Спадът в цените на жилищата у нас ще зависи от състоянието на икономиката

  20 March, 2020
  Недвижимият имот е най-добрият актив за преминаване през криза

  Добромир Ганев: Имотният пазар няма да спре, ще промени правилата си

  20 March, 2020
  Време е да се пренастроим и да дигитализираме бизнеса си

  Добромир Ганев: Коронавирусът е шанс за изчистването на имотния бранш у нас

  20 March, 2020
  Бъдете внимателни при избора на брокер, съветва председателят на УС на НСНИ

  Обръщение на УС на Национално сдружение Недвижими имоти

  16 March, 2020
  Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и отговорността на бизнеса

  Какви са тенденциите при покупката и продажбата на имоти?

  10 March, 2020
  Интервю с Добромир Ганев, председател на НСНИ

  Нови предпазни мерки на банковия пазар при ипотеките

  5 March, 2020
  Рeaкциятa нa бaнкитe e индикaтoр, чe caмитe тe ce прeдпaзвaт oт cътрeceния нa пaзaрa

  Пълно електронно досие на сградите

  4 March, 2020
  То ще съдържа цялата информация от издаването на разрешителното за строеж до началото на експлоатацията на дад

  44% от българите живеят в пренаселени жилища

  2 March, 2020
  Това означава, че те нямат достатъчен брой стаи за размера на домакинството си.

  Сайтове пълни с обяви за едни и същи имоти

  24 Февруари, 2020
  Причината е в малкото договори за работа само с един брокер

  Само седем на сто от домовете в България са енергийно ефективни

  24 Февруари, 2020
  Това показа анализ за състоянието на жилищния фонд у нас

  Анализ на пазара на недвижими имоти в България

  19 Февруари, 2020
  Как е изглеждала 2019-а и какво да очакваме от пазара на имоти през 2020-а?

  Пазарът на жилища в София: Силен сезон, с първи спадове

  18 Февруари, 2020
  Ръст на сделките и застой в средните цени през 2019 г.

  Евро, имоти и спестявания

  13 Февруари, 2020
  Как премахването на валутния борд и влизането на България в еврозоната ще се отрази на имотния пазар

  С какво ще ни изненада 2020 г. при пазара на жилища

  12 Февруари, 2020
  Бягството от града ражда нова тенденция на имотния пазар у нас

  По-високият данък при сделки с имоти ще увеличи сивия сектор

  11 Февруари, 2020
  Трима експерти коментират как повишаването му до 3% в София ще се отрази на пазара

  При регулацията в Airbnb и Booking липсва баланс на интересите

  10 Февруари, 2020
  В българското законодателство все още не е формулирано какво е краткосрочен наем, средносрочен и дългосрочен н

  Цените на имотите след падането на валутния борд

  5 Февруари, 2020
  Коментар на инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение Недвижими имоти

  Среща с представители на търговските мисии в България

  28 Януари, 2020
  По инициатива на Съвета на браншовите организации при БТПП

  Ръст от 6% в сделките за недвижими имоти в София през 2019 г.

  24 Януари, 2020
  Няма особена промяна от последните няколко месеца от 2019 г. в сравнение с началото на тази

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата