• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Все повече българи купуват втори дом

  Дата: 
  24.08.2021
  Категория: 
  Имотен пазар

  Варна е с 23% ръст на сделките с недвижими имоти за първото шестмесечие на 2021 година, който е най-висок за последните 11 години. Това коментира Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти”. Цените на квадратен метър за ново строителство  достигат до 1400-1500 евро, а  в централната част има и по-високи стойности.

  Причини за високия ръст са рекордно ниските лихвени проценти и отлични макро икономически данни, посочи Ганев. На фона на политическата нестабилност хората, които са взели решение да придобият собственост, са  склонни да побързат да купят такава. В такива ситуации хората се притесняват за своите спестявания, допълни Ганев.

  По време на локдауните се генерираха много спестявания, защото тогава хората не харчеха пари. И тези тенденции не са валидни само за България, а и за други страни по света, подчерта Добромир Ганев. Подобен е пазарът в САЩ, Европа, Азия.

  „Има нещо ново – придобиването на втори дом от българи в България във вилните зони. Този пазар, според данни на НСИ, през изминалата година 200 000 души са сменили жителство от по-голям в по-малък район. Голяма част от тези хора са се преместили в селски райони, вилни зони или по-малки селищни системи. Голяма част от тях са и придобили собственост. Това е допълнителен пазар.“, каза още Ганев.

  Все повече българи предпочитат да си купят жилище с две спални. Една от причините за това е, че на все повече родители се налага да работят от вкъщи, а децата да учат от вкъщи. Ковид промени много пазара за недвижими имоти, включително българският. Цените растат и за първото тримесечие на 2021 година, спрямо миналата година, за София е около 10-11%.

  „За същия период за Варна се отчита спад. За новите жилища има лек ръст, на съществуващите жилища е 0,9%, а средно е 0,4%. Всъщност спад няма, защото ако отворим сега да видим  ръста на цените за последните два-три месеца, ще видите, че те са с поне 5-6% повече. И най-добрата информация, от която може да се получи реална картина е Агенцията по вписванията, но там за съжаление не се отбелязват данните от нотариалните актове.“, допълни Добромир Ганев.

   

  Източник: 
  БНР

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата