• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Вдигането на лихвите няма да счупи жилищния пазар

  Дата: 
  15.02.2022
  Категория: 
  Имотен пазар

  Евентуалното вдигане на основните лихвени проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) и последващо оскъпяване на жилищните кредити ще намали динамиката при броя сделки с имоти, но няма да счупи жилищния пазар в България. Това прогнозира Иван Велков, председател на FIABCI България – българското поделение на Международната федерация за недвижими имоти.

  „Вдигането на лихвите по жилищните кредити с половин процент влияе в посока няколко процента по-малко сделки с имоти в края на годината. Ако това се случи, ще има лека корекция и охлаждане на пазара, но влиянието няма да е драстично“, смята той.

  Напоследък зачестяват коментарите, че ерата на евтините пари е към края си. Прогнозите са, че Европейската централна банка ще повиши основната лихва през четвъртото тримесечие на 2022 г. Изказване в тази посока преди дни направи Клаас Нот, председател на Централната банка на Нидерландия и член на управителния съвет на ЕЦБ.

  Английската централна банка вече вдигна основните лихвени проценти два пъти. Федералният резерв на САЩ се очаква да предприеме първата стъпка през март, като прогнозите на големите инвестиционни банки са за поне четири повишения на основната лихва от Фед през тази година.

  „За добро или лошо, действията на ЕЦБ достигат с голямо закъснение до жилищния сектор в България, което може да стигне година и половина“ след промяна на паричната политика, коментира Иван Велков.

  От началото на 2008 г. до средата на 2009 г. банките в България увеличиха лихвите по жилищни кредити в левове – от средно 7,8-7,9% до 10,5% в края на периода. Затягането на достъпа до кредитиране беше един от основните фактори, които доведоха до срив на цените. По данни на Националния статистически институт от четвъртото тримесечие на 2008 г. до първото тримесечие на 2013 г. средните цени на жилищата в София са намалели с 42%.

  „Съмнявам се, че същият сценарий ще се повтори сега и банките ще вдигнат лихвите с няколко процента. Още повече, че има конкуренция на финансовия пазар и кредити дават не само търговските банки“, смята Иван Велков.

  Той е на мнение, че има голяма разлика с предишния период, тъй като сега кредитните институции са адекватни и промениха част от изискванията си, най-вече за процента самоучастие при закупуването на имот. 

  Източник: 
  Investor.bg

  Други новини

  Новини

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата