• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Българите в чужбина са сред най-активните на имотния ни пазар

  Дата: 
  17.07.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Професионалният брокер предоставя максимум значима информация на клиента си. Посредникът не бива да притиска клиента за бърза сделка, казва председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

  - Господин Ганев, как се отразяват проблемите около пандемията на пазара на имоти? Има ли стъписване у купувачите?

  - Пазарът влиза в нормалното си русло. Наблюдаваме засилване на някои тенденции като пренасочване към имоти по Черноморието, селските райони и зоните около големите градове. Появиха се и нови групи купувачи.

  Когато говорим за пазара на имоти, не бива да обобщаваме. Различните групи продавачи и купувачи имат различна мотивация в сегашния момент от развитие на ситуацията. Някои спират имотите си от продажба, други желаят ускоряване на процеса по реализация. Други купувачи заемат изчаквателна позиция, а трети се решават на сделка точно сега. Тези процеси са индивидуални за всеки човек, семейство или фирма. Всякакви обобщения са вредни за Вашите читатели и за потребителите. Пазарът се променя, защото и човечеството се променя, и не само във връзка със сполетялата ни беда. Технологиите вече рязко навлизат в ежедневието ни.

  - Кои са най-активни на пазара?

  - В градовете са активни хората, желаещи да закупят имот с повече пространство, включително и по-големи апартаменти. Във връзка с пандемията, принудила много хора да прекарат голяма част от времето в домовете си, нараства желанието за ползване на по-големи тераси и вътрешни пространства. Това са само част от новите тенденции. Сред най-активните на пазара са и българите, живеещи в чужбина. Някои от тях по време на карантината предпочетоха да се завърнат в родината и са активни както на пазара на наемите, така и в търсенето на покупка на имот. Активни са и хората със спестявания, които търсят изгодни възможности за инвестиция.

  - В тази ситуация как реагират продавачите?

  - Те се делят също на много групи. Едни са загубили работа, други са намерили нова или са дошли от чужбина. В момента е нормално да има хора със спестявания - спекуланти, които ще успеят да купят на изгодна цена. От друга страна обаче, има продавачи, които не бързат да правят сделка и не намаляват своите оферти. Дори да нямаше пандемия, винаги се предполага някакво договаряне на условията. Сега се очаква логичен спад на БВП и сме в условия на криза. Затова не е нормално да няма договаряне. Не може обаче да се каже с точност какъв е делът на продавачите, които не променят офертите си.

  От друга страна на бива да забравяме, че отстъпката от първоначалната цена зависи от това доколко тя е съобразена с пазара. Ако приемем, че нормалната пазарна цена за един имот е 100 единици, понякога обявената е 120. Идва купувач и продавачът я сваля до 100, което означава, че няма намаление от нормалното ниво за пазара. Така би реагирал продавач, нямащ остра нужда от средства. Други собственици обаче може са останали без работа или спешно им трябват пари, тогава те са готови да продават и под пазарната цена още на първия появил се клиент. Ето защо всеки случай е индивидуален и трябва да бъде решаван специфично, спрямо нуждите на клиента.

  - Сега какъв е Вашият съвет и към купувачите, и към продавачите?

  - Винаги трябва да ползват услугите на квалифициран брокер, който да ги съветва според конкретните им нужди, очаквания и изисквания. В крайна сметка клиентът взема решението, но добрият консултант трябва да му предостави максимум информация, която е нужна за правилно решение. Ето защо изискванията към знанията и компетенциите в нашата професия са изключително високи. Брокерите трябва да са компетентни в доста области на човешкото познание, сред които са архитектура, геодезия и кадастър, материали, технологии и системи в строителството, данъци, кредитиране, маркетинг, психология, медиация, право, търговски преговори.

  - Част от продавачите и купувачите избягват да работят с брокери. Защо?

  - Разбирам ги, защото понякога се опасяват от риска да попаднат на некомпетентни или неетични колеги. Когато обаче открият и се доверят на професионален брокер, те биха получили значителен обем качествен опит, умения и знания и биха реализирали значително по-висока финансова ефективност при покупката или продажбата от въпросните 2-3% комисионна за посредника. Професионалният брокер не бива да си позволява да притиска клиента да взема бързо решение за покупка или продажба. Такива посредници трябва да се избягват. Подобен тип поведение за пазара на имоти не е подходящ.

  - Преди 2 години казахте за „Монитор“, че около 30% от офертите на пазара са подвеждащи? Сега какво е положението?

  - Това го има само в някои от сайтовете за имоти. Освен подвеждащи има и директно фалшиви обяви с нереални снимки. Има и повтарящи се за един и същи имот. Срещат се и неактуални, вече продадени или изтеглени от собствениците. Потребителите непрекъснато се оплакват от подобни неща.

  - Цената ли е основният признак дали една обява е подвеждаща или направо фалшива?

  - Може да е оферирана ниска цена, а на снимката да се вижда дори луксозен интериор от яхта за 10 млн евро. Другият трик е да се обяви наем от 30 лв., като клиентите мислят, че е за месец, а на практика това е цена за нощувка. В случая отговорност носят и потребителите, тъй като избират брокерите, използвайки грешен модел. Затова изборът трябва да е информиран. Когато искаме да намерим или сменим личния си лекар, разпитваме близки и познати, а за сделка, която правим веднъж-два пъти в живота си - се доверяваме на непознати брокери без референции. Браншът вече има доброволен професионален регистър, където всеки потребител може да намери повече информация за различните компании и брокери на пазара. Освен това всеки клиент има възможност да се срещне с представители на няколко фирми и така да избере брокер. Клиентът е редно да попита всеки един от посредниците, с които разговаря, какво повече от своите конкуренти ще направят за него. Все още трябва да работим усърдно, за да научим българския потребител да избира истински партньор - имотен брокер, който професионално и почтено да го съпътства в целия труден процес по придобиване или продажба на имота.

  - Какви са предимствата да се работи с един брокер, който е изключителен представител или обявата за имота да е пусната в много агенции?

  - Клиентът може да работи и с 20 посредника. В този случай за собствениците единственото предимство е, че нямат ангажименти към никой от тях. И брокерите обаче нямат към тях, така че мотивацията им ще е за бърза продажба на ниска цена. Ето защо е грешна представата, че чрез много фирми се разширява възможността за по-изгодна сделка за продавача.

  При изключителното представителство брокерът се ангажира с много повече задължения към клиента си. Така на практика се намират повече клиенти и продавачът избира с кой да сключи сделка, каквато е практиката в развитите пазари.

  - Никакъв ли риск няма при работата само с един посредник?

  - Ако изберете професионален и етичен брокер, няма риск. Има няколко основни ангажимента, които трябва да бъдат договорени, когато избирате ексклузивен брокер. Лошото в България е, че има фирми, които въпреки клаузата за „отваряне на имота“ не го предлагат и на останалите си колеги, а на практика го скриват от пазара с цел да получат комисионна от две места. Наскоро имахме оплакване за пренебрегване на по-висока оферта от купувач. В случая става дума за етика. Затова клиентът редовно трябва да проверява какви действия предприема наетият от него брокер. Ако използвате случаен брокер, такъв за който нямате препоръки или не сте проучили, има голяма вероятност да получите или некачествена услуга или да загубите средства от покупко-продажбата на имота си.

  В нашия бизнес има проблеми, с които трябва да се справим, а потребителите трябва да поемат своята отговорност в този процес именно чрез избора, с който наемат свой личен брокер партньор! И нека да правят този избор отговорно и информирано!

   

  Източник: 
  в. Монитор

  Други новини

  Новини

  Нетното усвояване на офис площи в София за първи път е отрицателно

  21 Октомври, 2020
  В резултат на това делът на свободните площи вече е двуцифрен – 10,8%

  Въвеждат регулация за брокерите на недвижими имоти в Турция

  20 Октомври, 2020
  Посредниците трябва са да преминали 100 часа подготовка, за да имат право да работят като брокери

  Богаташи залагат жилища срещу огромни ипотечни кредити на ниски лихви

  15 Октомври, 2020
  Банките отпускат все повече заеми на най-ценните си клиенти, след централизираното намаление на лихвите

  Създават единен регистър на разрешителните за строеж

  14 Октомври, 2020
  Новата база данни обединява регистрите на МРРБ, ДНСК, общини и области

  Корекция: Сделките с имоти за юли-септември всъщност са на нивата от 2019 г.

  12 Октомври, 2020
  В първоначално публикуваните данни Агенцията по вписванията е пропуснала месец септември

  Кадастърът на страната е почти готов

  9 Октомври, 2020
  Налична е информация за 17 057 млн. недвижими имота

  13% ръст на сделките с имоти през септември на годишна база

  8 Октомври, 2020
  Септември е първият месец от началото на кризата, в който активността на пазара е по-висока от тази за 2019 г.

  Коронавирусът срива търсенето на имоти от чужденци в Гърция

  6 Октомври, 2020
  Притокът на чуждестранен капитал за придобиване на имоти на гръцкия пазар е намалял с 60% през второто тримесе

  В Манхатън предлагат имоти без наем до края на годината

  5 Октомври, 2020
  Собствениците на имоти стават все по-отчаяни в опитите си да запълнят апартаментите

  София е на 43-о място в света по ръст на цените на жилищата за второто тримесечие

  2 Октомври, 2020
  Столицата отстъпва с 13 места в глобалния индекс, спрямо първото тримесечие, когато заемаше 30-о място

  НСНИ започва издаването на месечен електронен бюлетин

  25 September, 2020
  Всички желаещи да получават изданието могат да се абонират за него

  Коронакризата спря ръста на цените на жилищата

  24 September, 2020
  Индексът на жилищните цени се понижава с 1,1% през второто тримесечие

  В брокерския бранш няма регулация и това отблъсква потребителите

  21 September, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред Investor.bg

  Искат по-строги правила за Airbnb имотите

  18 September, 2020
  Платформата все по-често влиза в конфликт с общинските власти

  Добромир Ганев: Годишните данни могат да покажат спад в цените на имотите

  8 September, 2020
  Обемът на започнато ново строителство намалява, което ограничава натиска върху пазара, смята експертът

  Излезе наръчникът „Как да изберем агенция за недвижими имоти и брокер?“

  3 September, 2020
  Изданието на НСНИ предлага практически съвети как да се насочим сред компаниите на пазара

  Облекчават режима при подаване на годишните финансови отчети

  1 September, 2020
  Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети за 2019 г. изтича на 30 септември 2020 г.

  Колко струват жилищата в Монако и Ню Йорк?

  31 August, 2020
  Градът-държава продължава да е най-скъпият пазар на луксозни имоти в света и да държи най-високи наеми

  Къде са новите технологии и AI в сектора на недвижимите имоти?

  28 August, 2020
  Човешкият контакт все още е от решаващо значение, но proptech подготвя нов начини за водене на бизнес

  Инвестициите в имоти в Европа са по-добър вариант от фиксирания доход

  25 August, 2020
  Очаква се лихвените проценти да останат ниски далеч по-дълго от очакваното

  62 минимални заплати за най-евтиното жилище в София

  24 August, 2020
  Немалка част и от най-ниските оферти може да са повтарящи се, неактуални или фалшиви

  Засилва ли се интересът към сделки по Черноморието?

  20 August, 2020
  Българите са на вълна ваканционни жилища, а руснаците масово продават собствеността си

  СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ PUBLICREGISTER.BG

  20 August, 2020
  До 30.09.2020 - безплатна регистрация на всеки втори брокер

  Българите, които се връщат в страната, ще катализират пазара на недвижими имоти

  14 August, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред радио "Фокус" - част 2

  7 причини за оптимизъм за Европа

  13 August, 2020
  Анализ на Георги Ангелов

  Обемът от сделки на имоти е сериозен въпреки кризата с Covid-19

  12 August, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред радио "Фокус"

  Какво движи имотните покупки в последните месеци у нас?

  10 August, 2020
  5 основни причини хората да се насочват към недвижимото имущество

  Почти цялата страна е с кадастър

  27 July, 2020
  Големите масиви земеделска земя са собственост предимно на фирми

  Продажбите на имоти започват да се възстановяват

  23 July, 2020
  28% по-малко сделки средно за второто тримесечие

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата