• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Богаташи залагат жилища срещу огромни ипотечни кредити на ниски лихви

  Дата: 
  15.10.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Щатската банка JPMorgan е отпуснала 42,5 млн. долара кредит срещу ипотекиран пентхаус апартамент в Манхатън, собственост на семейството на руски милиардер. Жилището разполага с всичко, което човек би очаквал от имот с цена от 88 млн. долара – площ от 625 кв. м, тераса около целия апартамент и страхотен изглед към Манхатън.

  От юни апартаментът, който е собственост на семейството на руския милиардер Дмитрий Риболовльов, има и още една екстра, която е налична само за супербогатите – ипотека за 42.5 млн. долара от JPMorgan Chase & Co. При лихва от 2,9% вноските по ипотеката възлизат на 177 000 долара на месец.

  В МАНХАТЪН ПРЕДЛАГАТ ИМОТИ БЕЗ НАЕМ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

  Риболовльов купува жилището от бившия банков шеф Санди Уейл за своята дъщеря Екатерина. Семейството се опитва да го продаде няколко години по-късно, след като цените на суперксъпите имоти в града започнаха да се понижават. Вместо това сега те са решили да използват този актив, за да изтеглят заем.

  Огромната ипотека е една от най-големите в последните месеци, но далеч не е единствената. Банките отпускат все повече кредити на най-ценните си клиенти, след като централните банки намалиха лихвите, за да защитят икономиката от ефектите на пандемията от COVID-19. Това дава възможност на супербогатите да вземат кредити, за да инвестират в акции, криптовалути или имоти, дори и на фона на високата безработица, която поивши просрочените кредити до най-високите им нива от 2010 г.

  “Лихвите са ниски и затова клиентите искат да се възползват, използвайки някаква форма на заем, като достъп до евтини пари”, казва Кейси Кридман, финансов консултант в голяма американска компания.

  Това си личи и от данните за най-богатите хора. След като пада в началото на пандемията, броят на огромните жилищни заеми - в размер на 766 000 долара или повече, нараства с повече от две трети на годишна база през август.

  “По-луксозният дял от имотния пазар е много концентриран върху доходността на финансовите пазари”, казва икономистът Майкъл Фратантони. “Това осигурява ресурсите.”

  Ню Йорк е един от малкото големи градове, които обявяват публично данните за ипотечното кредитиране. Титанът във външната реклама Дрю Кац, например, получава 15 млн. долара ипотечен заем през август срещу пентхаус апартамент, който купува преди четири години за 22 млн. долара. През април основателят на хеджфонд Дан Ок получава 50 млн. долара ипотечен заем за жилище в Манхатън, което е купил миналата година. На следващия месец щатска компания, контролирана от мексиканката Карен Вирджиния Бекман - част от семейството зад марката текила Jose Cuervo, тегли 19 млн. долара ипотечен заем срещу апартамент, който е купила три години по-рано.

  КАК ДА ИЗБЕРЕМ АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И БРОКЕР?

  Освен в Ню Йорк и Сан Франциско, имотните брокери и частните банкери от Лос Анджелис до Лондон са свидетели на увеличение на отпусканите заеми в полза на хора, които нямат непременно нужда от тези пари.

  Източник: 
  Profit.bg

  Други новини

  Новини

  Какво е професионалният брокер според НСНИ

  16 July, 2021
  Позиция опровержение по статия във вестник „Капитал“

  Регистърът на брокерите защитава потребителите при сделки с недвижими имоти

  9 June, 2021
  Справка в платформата дава възможност за информиран избор на агенция и професионалист

  ЕС се сблъсква с криза в сферата на социалните жилища

  8 June, 2021
  Достъпните жилища намаляват, докато търсенето се увеличава, а инвестициите остават неясни при наличие на възмо

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  Виж на картата