• +359 2 988 68 90  
  • БГ
  • EN

   

  You are here

  Александър Бочев: Покупката на недвижим имот остава една от най-сигурните инвестиции в дългосрочен план

  Дата: 
  09.04.2020
  Категория: 
  Имотен пазар

  Преди да си отговорим на въпроса какво очаква имотния пазар след извънредното положение, свързано с коронавируса, трябва да кажа няколко думи за състоянието на пазара, преди проблемите с Covid-19.

  След периода на световната финасово-икономическа криза, пазарът на недвижими имоти в България започна своето възстановяване, като от 2015г. се наблюдава повишаване на броя на продажбите, а в следствие на повишеното търсене на имоти и повишаване на цените им. Тук е важно да отбележа, че този ръст в продажбите беше значителен през 2015 – 2017г., около 15 – 25% на база предишната година, докато през последните две години наблюдаваме един спокоен пазар с почти еднакъв брой продажби, което доведе и до успокояване на цените. Прогнозите за тази година бяха оптимистични, че пазара ще задържи нивата си от 2019г. или ако има спад в продажбите и цените, то той ще бъде незначителен и диференциран в зависимост от вида, местоположението и качеството на имотите.

  В момента пазарът на недвижими имоти, в условията на извънредно положение и налагащата се изолация, е поставен в положение на „пауза“, все по-трудно се организира присъственото извършване на огледи, което е и основна пречка за осъществяването на сделки. Разбира се, в този труден за всички момент, се изисква преди всичко да бъдем отговорни за здравето на нашите клиенти, служители и колеги и именно това ни накара да започнем много бързо да реорганизираме дейността си, внедрявайки нови технологии за неприсъствено осъществяване на огледи, онлайн срещи и консултации. С помощта на технологиите успяваме да запазим интереса на голяма част от мотивираните  купувачи и продавачи, които в момента реално не са се оттеглили от пазара, но са поставени в положение на изчакване.

  Надявам се, че ще бъде намерено по-бързо решение на проблема с епидемията и тогава ще натиснем бутона „play” и пазара ще стартира от там, където сме били преди „паузата“. Разбира се, това зависи от много фактори. На първо място колко време ще продължи изолацията, как ще реагират банките и какви промени ще направят в условията за кредитиране на сделки с недвижими имоти, как ще преминат през това изпитание строителните фирми и какво ще бъде състоянието на икономиката и сигурността в доходите.

  Ако приемем, че извънредното положение ще продължи два – три месеца, след което ще започне възстановяването на нормалния икономически живот, то смятам, че няма да има значителни последици за имотния пазар. Да, вероятно ще има намаляване на броя на продажбите и съответно на цените на имотите, но то ще бъде в рамките на около пет процента.

  От реакциите на банките и условията им за кредитиране ще зависи и търсенето на имоти, при лихви от 2,7 – 3,5%  по ипотечните кредити и лек спад на цените, това би мотивирало купувачите да продължат отложеното търсене на имоти и би довело до бързо възстановяване на пазара. Също така при оптимистичен вариант за бързо излизане от настоящото положение, ще бъде ограничен и броя на хората останали трайно без работа и изпитващи финансови затруднения и несигурност, което също би довело до връщане на нивата на пазара от преди „паузата“.

  Разбира се трябва да бъдем подготвени, че състоянието на изчакване ще продължи по-дълго и тогава от изключителна важност би било как ще реагират продавачите, както строителните компании, така и физическите лица. Дали ще им се наложи да продават и на каква цена. Също така банките ще променят ли процента на самоучастие при покупка на имот, в момента финансирането е около 80 – 90% от стойността на имота, ако това бъде намалено на 60 – 70% би намалило търсенето и би довело до по сериозен спад на продажбите, а от там и на цените на имотите.

  Независимо от развитието и продължителността на епидемията, трябва да имаме предвид, че покупката на недвижим имот остава и една от най-сигурните инвестиции в дългосрочен план, също така и една от най-предпочитаната от  българите. Цените на имотите в срок от десет и повече години, дори и при междинни спадове, винаги се възстановяват и дори се покачват, което прави инвестицията сигурна и предпочитана.

  Наред с проблемите, които възникнаха в настоящата ситуация, мисля, че браншът може да извлече поуки и ползи, излизайки от „паузата“ много по ефективен, отговорен и силен. Въвеждането на технологиите за провеждане на виртуални огледи, подписването на договори, подаването на заявления и получаването на документи, чрез електронен подпис и др., с които и в бъдеще можем да спестяваме време и средства на нашите клиенти. Дигитализацията на услугите, предлагани от институциите свързани с имотния пазар е друга насока на нашата работа, това би улеснило бранша, би съкратило сроковете за издаване на документи и би спестило много време за чакане „на гише“. Това са и основните задачи, които сме си поставили в Национално сдружение Недвижими имоти, и които смятаме, че можем да решим в този момент. Ще използвам възможността да разкрия и малко информация, че в НСНИ приключваме работата и скоро ще стартира доброволния „Професионален регистър на агенциите, брокерите и агентите на неджижими имоти“. От една страна, чрез регистъра всички компании за недвижими имоти, не само членове на НСНИ, а всички желаещи, ще могат да представят дейността си и да покажат своите брокери и агенти на потребителите на нашите услуги. И от друга страна, клиентите ще намерят място в което да се запознаят с агенциите, брокерите и агентите, с тяхната квалификация и опит и така по-лесно и информирано да вземат решение на кой биха възложили тази важна стъпка в живота си.

  Още повече, според изследване на LarisMLSи НСНИ все повече потребители, 70% от анкетираните, биха желали да се обърнат към един доверен брокер и точно регистъра ще е мястото да направят своя избор. В последната година водим и разговори с повечето институции, на членовете на НСНИ, вписани в регистъра да бъдат издавани професионални карти, с които ще имат възможност за по-бърз достъп до услуги „на гише“.

  В заключение бих казал, че засега не бих могъл да се ангажирам с по-точни предвиждания за пазара. Точни анализи ще могат да бъдат правени в първите няколко месеца след отмяна на извънредното положение, когато видим какво ще е поведението на всички участници на пазара купувачи, продавачи, строителни фирми, банки, институции и агенции за недвижими имоти.

  Александър Бочев - Управител на RealNet и Зам. председател на НСНИ

  Източник: 
  Imoti.net

  Други новини

  14.05.2020
  Fakti.bg

  Предстоящи събития

  Новини

  Само за две седмици близо 50 регистрирани агенции

  2 July, 2020
  Как клиентите да ви намират по-лесно

  Стартира Професионалният регистър на брокерите и агентите на недвижими имоти

  16 June, 2020
  От 16 юни започва да действа ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ РЕГИСТЪР

  Стартира единен портал на Имотния и Търговския регистър

  10 June, 2020
  От 27 юли спира функционирането на сайтовете - brra.bg и icadastre.bg

  Сделките с имоти се оживяват през май

  3 June, 2020
  Сравнителен анализ за март, април и май 2020

  Засилва се интересът към ваканционните имоти

  26 May, 2020
  Пазарът на недвижими имоти няма да е сред толкова засегнатите средносрочно

  Предстои бързо възстановяване на пазара на имоти

  26 May, 2020
  Какво се случва на пазара на имоти?

  По-консервативно финансиране, по-малко имотни сделки, спад в цените с 10-15%

  26 May, 2020
  За един нощ от пазар на продавача влязохме в пазар на купувача

  МАКРОИКОНОМИКА, ИМОТИ, КРЕДИТИ - ОЧАКВАНИЯ СЛЕД COVID19

  26 May, 2020
  Пазарът на имоти излиза с оптимизъм от кризата

  Едва 15% от аутсорсинг компаниите ще се върнат физически на работа

  19 May, 2020
  Мнозинството от фирмите в сектора не усещат тежест заради коронавируса

  Интервю на гл.арх. на София Здравко Здравков

  15 May, 2020
  Кои са важните проекти в столицата?

  Всяка втора кадастрална услуга е онлайн

  15 May, 2020
  Обслужването на гражданите продължава както и досега

  Промени в ЗУТ

  14 May, 2020
  Ще бъде създаден единен регистър по устройството на територията

  Кога и колко ще паднат цените на жилищата

  8 May, 2020
  Брокерите говорят за 5-10% спад на нивата до края на годината

  Цените на имотите - без съществена промяна

  7 May, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред Bulgaria OnAir

  Нотариалната дейност се нормализира от 13 май

  5 May, 2020
  Извънредното положение няма да бъде удължено

  Чехия отменя данъка върху покупката на жилища

  4 May, 2020
  Мярката е част от усилията за стимулиране на пазара

  Wall Street Journal: Инвеститори влагат милиарди долара в нови имотни фондове

  1 May, 2020
  В началото на април в света е имало 939 фонда за бизнес имоти, което е рекорд

  Оптимизират дейността на Агенцията по кадастър

  27 April, 2020
  Преструктуриране на специализираната администрация на АГКК

  Възможно е наемите да поевтинеят

  20 April, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред БНР

  Изисквания за безлихвени кредити за физически лица

  15 April, 2020
  Подпомагане на самоосигуряващите се и наетите по трудови договори лица

  Жилищният пазар в България функционира на забавен каданс

  15 April, 2020
  СПЕЦИАЛИСТИ В СЕКТОРА КОМЕНТИРАТ ПАЗАРА

  Отпада срокът за подаване на заявление по схемата 60/40

  14 April, 2020
  Възможност на повече фирми да се възползват от схемата 60/40

  Как ще изглежда кредитният мораториум в България

  13 April, 2020
  Kлиенти с редовно обслужвани заеми ще могат да поискат кредитна ваканция

  Имотният пазар в България се настройва към дигитализация

  11 April, 2020
  Идва промяна на имотния пазар заради извънредното положение

  БНБ утвърди реда за отсрочване на задължения към банки

  10 April, 2020
  ДО 6 МЕСЕЦА ОТСРОЧКА ЗА ВНОСКИТЕ ПО КРЕДИТИ

  Ударна дигитализация на пазара на имоти

  10 April, 2020
  АГЕНЦИИТЕ ВЪВЕЖДАТ ВИРТУАЛНИ ОГЛЕДИ И Е-ДОГОВОРИ.

  Имотният пазар е жив, но диша трудно

  9 April, 2020
  Интервю на Добромир Ганев пред topnovini.bg

  Епидемията ще свали цените на имотите

  9 April, 2020
  Пазарът на жилища и офиси е замрял, но ще издържи два-три месеца

  За НСНИ

  НAЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

  Свържете се с нас

  •  office@nsni.bg 
  •  0879590900 - по време на извънредното положение
  •  02/988 68 90
  •  0700 10 805
  •  София, бул. "Патриарх Евтимий" 36А

  Виж на картата