Най-нажежените жилищни пазари в света са изправени пред болезнен обрат

Растящите лихви по ипотечните кредити в света притискат еднакво както купувачите на жилища, така и собствениците на имоти, пише Bloomberg.

От Сидни до Стокхолм и Сиатъл купувачите се оттеглят от пазара в момент, когато централните банки повишават лихвите с най-бързия темп от десетилетия, тласкайки цените на жилищата към спад. В същото време милиони хора, които са взели евтини кредити, за да купят жилище по време на пандемичния бум, са изправени пред по-високи вноски с коригирането на лихвите по заемите.

Бързото охлаждане на недвижимите имоти, които са водещ източник на богатство за домакинствата, заплашва да влоши забавянето на световната икономика. Макар че до момента спадът не е близо до нивата от финансовата криза през 2008 г., мащабът на спадовете в бъдеще е ключова променлива за централните банкери, които искат да укротят инфлацията, без да засягат доверието на потребителите и да предизвикват дълбока рецесия.

Затегнати пазари като Австралия и Канада вече са изправени пред двуцифрени спадове и икономисти смятат, че забавянето в световен мащаб едва сега започва.

„Ще наблюдаваме синхронизирано понижение на световните пазари през 2023 и 2024 г.“, коментира Хидеаки Хирата от университета „Хосей“, бивш икономист от Японската централна банка, който е съавтор на доклад на Международния валутен фонд за цените на жилищата в света. Той предупреждава, че пълните последици от тазгодишните агресивни повишения на лихвите ще се усетят след време от домакинствата.

„Продавачите често подценяват признаците на свиване на търсенето“, отбелязва той.

По-високите разходи за финансиране на покупките на имоти нанасят удар на икономиките по различни начини. Домакинствата със заеми затягат коланите си, а растящите вноски по ипотечните кредити обезкуражават бъдещи купувачи да навлизат на пазара, което тласка надолу цените и строителството.

Забавянето е рязко преобръщане спрямо бума, стимулиран от политиките за лесни пари на централните банки в годините след финансовата криза. Той беше засилен допълнително и от пандемията, която накара хората да търсят по-големи площи и добри за живеене домове в условията на работа от разстояние. Сега много хора, които са платили рекордни цени, са изправени пред по-високи вноски по ипотечните кредити в момент на ускоряване на инфлацията и потенциална рецесия.

„Младите семейства, които са взели дълг, никога не са преживявали рязък ръст на лихвите в момент когато реалните им, коригирани с инфлацията заплати, намаляват“, казва Роб Събарман, ръководител на анализите на световните пазари в Nomura Holdings. „Това може да се окаже голям шок за тях“, допълва той.

Вариращ риск

Доколко застрашени са кредитополучателите от растящите лихви варира в отделните страни. В САЩ, например, повечето купувачи разчитат на жилищни заеми с фиксирана лихва за цели 30 години. Ипотеките с плаваща лихва са съставлявали средно около 7% от конвенционалните заеми в последните пет години. За сметка на това други страни обикновено имат заеми, фиксирани само за една година, или ипотеки с плаваща лихва, която е почти в унисон с официалните лихви.

Австралия, Испания, Великобритания и Канада са имали най-високата концентрация на заеми с плаваща лихва като дял от новоотпуснатите кредити през 2020 г., сочи доклад от май на рейтинговата агенция Fitch Ratings.

Други страни имат голям дял от ипотечни кредити, чиято лихва предстои да се коригира. В Нова Зеландия, например, около 55% от неизплатената стойност на жилищните заеми е или с плаваща лихва, или с фиксирана лихва, която трябва да бъде подновена в годината до юли 2023 г.

Нова Зеландия, където цените нараснаха с близо 30% само през 2021 г., е нещо като въплъщение на пандемичния бум на жилищния пазар и на преобръщането му. Централната банка повиши лихвите седем пъти в последните десет месеца и цените на жилищата намаляха с 11% през юли спрямо връхната точка през ноември м. г., сочат данни на Института за недвижими имоти на Нова Зеландия. Икономисти прогнозират, че те в крайна сметка може да намалеят с 20%.

Последици за икономиката

Нова Зеландия, подобно на повечето развити световни икономики, до момента се справя със забавянето на жилищния пазар. Счетоводният баланс на домакинствата е силен, пазарът на труда процъфтява, а стандартите за кредитиране бяха затегнати след бума от 2005 г. насам, който предизвика финансовата криза. Това означава, че порой от спиране на плащанията е малко вероятен.

Много собственици на имоти все още имат жилища с висока стойност благодарение на годините на растящи цени, а в някои нажежени райони по-ниските цени може да позволят на някои купувачи да навлязат на пазара.

„Предвид факта, че кризата с достъпността на жилищата е много сериозна в много големи икономики, охлаждането на жилищните цени може да донесе положителни последици“, коментира Куан Ок Лий, жилищен анализатор в Националния университет на Сингапур.

Икономистите обаче все още са притеснени. Ако загубите на хартия, преживявани от някои купувачи на жилища, се превърнат в по-материални спадове за домакинства, банки и строителни компании, това може да нанесе удар на забавящата се световна икономика, която според Международния валутен фонд е на ръба на рецесия.

„Ако централните банки затегнат паричната политика прекалено, перспективата за меко кацане намалява“, коментира Нираж Шах от Bloomberg Economics. „Цените на жилищата може да намалеят по-бързо, задълбочавайки рецесията“, допълва той.

В някои страни правителствата вече се намесиха, за да помогнат на притиснатите потребители, които са изправени пред бързо растящи вноски по ипотечните кредити. В Южна Корея, една от икономиките в Азиатско-тихоокеанския регион, които започнаха с повишаването на лихвите, държавните ръководители се договориха неотдавна да предоставят над 400 млрд. вона (290 млрд. долара) за намаляване на дела на домакинствата с плаващи лихви по ипотечните кредити.

А в Полша, където месечните вноски на някои кредитополучатели се удвоиха с повишаването на лихвите, правителствата се намесиха по-рано тази година, за да позволят на поляците да отлагат плащания до осем месеца. Ходът изтри част от печалбите на големите банки, след като индустрията беше принудена да задели около 13 млрд. злоти (2,78 млрд. долара) за провизии.

Китай се бори с ескалираща имотна криза, свързана с вълна от строителни компании, които спират плащания по кредити, и кредитополучатели, които не плащат вноски по ипотечни кредити за непостроени домове. В други страни последиците също започват да се разпространяват.

В Швеция, която преди време беше един от най-горещите жилищни пазари в Европа, цените на жилищата намаляха с около 8% от пролетта насам, а повечето икономисти сега очакват спад с 15%. Растящите лихви подлагат на натиск и имотните компании, които вземаха значителни кредити от облигационните пазари, за да финансират операциите си, това засилва безпокойството на инвеститорите относно способността им да рефинансират дълга. 

Спадовете на цените се ускоряват и във Великобритания. Цените на жилищата са останали непроменени или са спаднали в почти половината от кварталите на Лондон, сочи анализ на Bloomberg. HSBC Holdings предупреди, че Великобритания е „на ръба на забавяне на жилищния пазар“, а търсенето вероятно ще намалее с 20% през следващата година.

Около 1,8 млн. британски кредитополучатели трябва да рефинансират кредита си следващата година. Най-уязвими са купувачите на първо жилища, които са придобили дом по време на силния ръст на цените с въвеждането на ваканцията от гербовия налог през лятото на 2020 г., за да бъде подкрепен пазарът по време на пандемията. Кредитополучателите с фиксирана лихва за кратък период са изправени пред значително по-високи вноски в момент, когато реалните заплати намаляват с рекорден темп, а разходите за живот растат.

Източник Investor.bg

Сродни статии

08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: