Най-нажежените жилищни пазари в света са изправени пред болезнен обрат

Растящите лихви по ипотечните кредити в света притискат еднакво както купувачите на жилища, така и собствениците на имоти, пише Bloomberg.

От Сидни до Стокхолм и Сиатъл купувачите се оттеглят от пазара в момент, когато централните банки повишават лихвите с най-бързия темп от десетилетия, тласкайки цените на жилищата към спад. В същото време милиони хора, които са взели евтини кредити, за да купят жилище по време на пандемичния бум, са изправени пред по-високи вноски с коригирането на лихвите по заемите.

Бързото охлаждане на недвижимите имоти, които са водещ източник на богатство за домакинствата, заплашва да влоши забавянето на световната икономика. Макар че до момента спадът не е близо до нивата от финансовата криза през 2008 г., мащабът на спадовете в бъдеще е ключова променлива за централните банкери, които искат да укротят инфлацията, без да засягат доверието на потребителите и да предизвикват дълбока рецесия.

Затегнати пазари като Австралия и Канада вече са изправени пред двуцифрени спадове и икономисти смятат, че забавянето в световен мащаб едва сега започва.

„Ще наблюдаваме синхронизирано понижение на световните пазари през 2023 и 2024 г.“, коментира Хидеаки Хирата от университета „Хосей“, бивш икономист от Японската централна банка, който е съавтор на доклад на Международния валутен фонд за цените на жилищата в света. Той предупреждава, че пълните последици от тазгодишните агресивни повишения на лихвите ще се усетят след време от домакинствата.

„Продавачите често подценяват признаците на свиване на търсенето“, отбелязва той.

По-високите разходи за финансиране на покупките на имоти нанасят удар на икономиките по различни начини. Домакинствата със заеми затягат коланите си, а растящите вноски по ипотечните кредити обезкуражават бъдещи купувачи да навлизат на пазара, което тласка надолу цените и строителството.

Забавянето е рязко преобръщане спрямо бума, стимулиран от политиките за лесни пари на централните банки в годините след финансовата криза. Той беше засилен допълнително и от пандемията, която накара хората да търсят по-големи площи и добри за живеене домове в условията на работа от разстояние. Сега много хора, които са платили рекордни цени, са изправени пред по-високи вноски по ипотечните кредити в момент на ускоряване на инфлацията и потенциална рецесия.

„Младите семейства, които са взели дълг, никога не са преживявали рязък ръст на лихвите в момент когато реалните им, коригирани с инфлацията заплати, намаляват“, казва Роб Събарман, ръководител на анализите на световните пазари в Nomura Holdings. „Това може да се окаже голям шок за тях“, допълва той.

Вариращ риск

Доколко застрашени са кредитополучателите от растящите лихви варира в отделните страни. В САЩ, например, повечето купувачи разчитат на жилищни заеми с фиксирана лихва за цели 30 години. Ипотеките с плаваща лихва са съставлявали средно около 7% от конвенционалните заеми в последните пет години. За сметка на това други страни обикновено имат заеми, фиксирани само за една година, или ипотеки с плаваща лихва, която е почти в унисон с официалните лихви.

Австралия, Испания, Великобритания и Канада са имали най-високата концентрация на заеми с плаваща лихва като дял от новоотпуснатите кредити през 2020 г., сочи доклад от май на рейтинговата агенция Fitch Ratings.

Други страни имат голям дял от ипотечни кредити, чиято лихва предстои да се коригира. В Нова Зеландия, например, около 55% от неизплатената стойност на жилищните заеми е или с плаваща лихва, или с фиксирана лихва, която трябва да бъде подновена в годината до юли 2023 г.

Нова Зеландия, където цените нараснаха с близо 30% само през 2021 г., е нещо като въплъщение на пандемичния бум на жилищния пазар и на преобръщането му. Централната банка повиши лихвите седем пъти в последните десет месеца и цените на жилищата намаляха с 11% през юли спрямо връхната точка през ноември м. г., сочат данни на Института за недвижими имоти на Нова Зеландия. Икономисти прогнозират, че те в крайна сметка може да намалеят с 20%.

Последици за икономиката

Нова Зеландия, подобно на повечето развити световни икономики, до момента се справя със забавянето на жилищния пазар. Счетоводният баланс на домакинствата е силен, пазарът на труда процъфтява, а стандартите за кредитиране бяха затегнати след бума от 2005 г. насам, който предизвика финансовата криза. Това означава, че порой от спиране на плащанията е малко вероятен.

Много собственици на имоти все още имат жилища с висока стойност благодарение на годините на растящи цени, а в някои нажежени райони по-ниските цени може да позволят на някои купувачи да навлязат на пазара.

„Предвид факта, че кризата с достъпността на жилищата е много сериозна в много големи икономики, охлаждането на жилищните цени може да донесе положителни последици“, коментира Куан Ок Лий, жилищен анализатор в Националния университет на Сингапур.

Икономистите обаче все още са притеснени. Ако загубите на хартия, преживявани от някои купувачи на жилища, се превърнат в по-материални спадове за домакинства, банки и строителни компании, това може да нанесе удар на забавящата се световна икономика, която според Международния валутен фонд е на ръба на рецесия.

„Ако централните банки затегнат паричната политика прекалено, перспективата за меко кацане намалява“, коментира Нираж Шах от Bloomberg Economics. „Цените на жилищата може да намалеят по-бързо, задълбочавайки рецесията“, допълва той.

В някои страни правителствата вече се намесиха, за да помогнат на притиснатите потребители, които са изправени пред бързо растящи вноски по ипотечните кредити. В Южна Корея, една от икономиките в Азиатско-тихоокеанския регион, които започнаха с повишаването на лихвите, държавните ръководители се договориха неотдавна да предоставят над 400 млрд. вона (290 млрд. долара) за намаляване на дела на домакинствата с плаващи лихви по ипотечните кредити.

А в Полша, където месечните вноски на някои кредитополучатели се удвоиха с повишаването на лихвите, правителствата се намесиха по-рано тази година, за да позволят на поляците да отлагат плащания до осем месеца. Ходът изтри част от печалбите на големите банки, след като индустрията беше принудена да задели около 13 млрд. злоти (2,78 млрд. долара) за провизии.

Китай се бори с ескалираща имотна криза, свързана с вълна от строителни компании, които спират плащания по кредити, и кредитополучатели, които не плащат вноски по ипотечни кредити за непостроени домове. В други страни последиците също започват да се разпространяват.

В Швеция, която преди време беше един от най-горещите жилищни пазари в Европа, цените на жилищата намаляха с около 8% от пролетта насам, а повечето икономисти сега очакват спад с 15%. Растящите лихви подлагат на натиск и имотните компании, които вземаха значителни кредити от облигационните пазари, за да финансират операциите си, това засилва безпокойството на инвеститорите относно способността им да рефинансират дълга. 

Спадовете на цените се ускоряват и във Великобритания. Цените на жилищата са останали непроменени или са спаднали в почти половината от кварталите на Лондон, сочи анализ на Bloomberg. HSBC Holdings предупреди, че Великобритания е „на ръба на забавяне на жилищния пазар“, а търсенето вероятно ще намалее с 20% през следващата година.

Около 1,8 млн. британски кредитополучатели трябва да рефинансират кредита си следващата година. Най-уязвими са купувачите на първо жилища, които са придобили дом по време на силния ръст на цените с въвеждането на ваканцията от гербовия налог през лятото на 2020 г., за да бъде подкрепен пазарът по време на пандемията. Кредитополучателите с фиксирана лихва за кратък период са изправени пред значително по-високи вноски в момент, когато реалните заплати намаляват с рекорден темп, а разходите за живот растат.

Източник Investor.bg

Сродни статии

21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
14-фев.-2024
14-фев.-2024 Как се променя жилищният пазар у нас и има ли тенденция за застой?

Жилищният пазар в България е в основата на икономическата дейност и социалното развитие на страната. През последните години се наблюдават значителни промени в този сектор, включително иновации в строителството, промени в динамиката на търсенето и предлагането, както и въздействието на глобалната пандемия. Темата за покупка на недвижимо имущество, както и цените на имотите е много актуална за обществото. Икономическия отчет на строителния сектор за деветте месеца на миналата година, изготвен от Камарата на строителите в България и публикуван на интернет страницата на браншовата организация, показва че жилищносто строителство и това на офис площи все още заема значителна част от строителната […]

Научи повече
09-фев.-2024
09-фев.-2024 Отчитаме значителен ръст в строителството

За периода януари-септември 2023 г. сектор „Строителство“ е произвел продукция на стойност 13 015 млн. лв., сочат данните на Икономическия отчет на строителния сектор, изготвен от Камарата на строителите в България. Сградно строителство, което включва жилищно и нежилищно строителство, формира произведена продукция за деветмесечието на 2023 г. в размер на 7 542 млн. лв., или с дял от 57,9 на сто от общо произведената продукция в сектора за разглеждания период. Произведената продукция в сградното строителство се увеличава с 24,8 на сто в сравнение с деветмесечието на 2022 г. по предварителни данни на НСИ. В инженерната инфраструктура произведената продукция за деветмесечието […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: