Най-много поскъпват старите жилища в София

Според националната статистика

Увеличението на стойността им в рамките на година е с 21,7%

Средното повишение за страната е 15,6%

Сред големите градове на страната най-много са поскъпнали жилищата старо строителство в София – с 21,7% за година, показват данни на Националния статистически институт. При новото строителство най-голямото покачване на цените е в Русе – с 18,8%.

София се изкачва на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класацията за най-бързо общо поскъпване на жилищата, след като две поредни тримесечия първото място беше за Русе. През третото тримесечие на миналата година цените на апартаментите и къщите в столицата са с 18,6% по-високи спрямо същия период на предходната година. Поскъпването на новото строителство в София е с 14,4% за година, като в този сегмент от пазара само в Русе повишението на цените е по-голямо.

Поскъпването на имотите в останалите пет големи градове с над 120 хил. жители също е значително. Покачването на цените на жилищата в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе е много близко. Това показва, че търсенето на имоти нараства във всички големи градове на страната.

На второ място по общо поскъпване на къщите и апартаментите е Русе с ръст от 12,9% за година. Второто място се дължи основно на голямото повишаване на цените на новото строителство. Но и поскъпването на жилищата в стари сгради също е значително – с 11,6%. Любопитно е, че Русе е градът с най-голямо повишение на цените на новото строителство и най-малко поскъпване на старите жилища.

Варна е на трето място по общо повишение на цените на новите и старите апартаменти след София и Русе.

На трето място след София и Русе по общо покачване на цените на жилищата е Варна с 12,8% за година, показват данните на НСИ. В морската столица цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 18,6% за година, а поскъпването на новото строителство е с 2,9%. Тези данни на НСИ не включват продажбите в курортни комплекси. Варна е градът с най-голяма разлика в движението на цените на ново и старо строителство. При новото строителство ръстът на цените е най-малкият спрямо останалите големи градове. Но по отношение на съществуващите апартаменти и къщи Варна е на второ място, веднага след София.

На четвърто място по поскъпване на имотите за година е Бургас с общ ръст на цените с 12,3%. Цените на новите апартаменти и къщи в града са нараснали с 3,3%, а на съществуващите жилища – с 16,5%.

Петото място в класацията е за Пловдив. Имотите в града под тепетата са поскъпнали с 12,1% за година. При новото строителство ръстът на цените в града е с 11,5% за година. А при съществуващите жилища поскъпването е с 12,6%. Пловдив е градът с най-малка разлика при движението на цените на новото и старото строителство.

На шеста позиция е Стара Загора с повишение на цените на къщите и апартаментите с 11,1% за година. При новите жилища ръстът на цените в града е с 5,7%, а при старото строителство поскъпването е с 13,5% за година.

Любопитно е, че в пет от шестте най-големи града в страната покачването на цените на съществуващите къщи и апартаменти е по-голямо отколкото на новите. Изключение от тази тенденция е Русе, където ръстът на цените на новите жилища е по-голям. През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представя по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче, това се промени и сега има градове, в които поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 15,6% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 12,6%, а при съществуващите – със 17,4%. Разликата в поскъпването на новите и съществуващите жилища не е голяма. Причината за това е голямото търсене на пазара.

Само в рамките на третото тримесечие на миналата годината лидер на пазара е Варна с повишение на цените на имотите със 7%. Новите жилища в морския град са поскъпнали с 4,8% за три месеца, а при старото строителство повишението е с 8,1%. Лидер по поскъпване на новите жилища през тримесечието е Пловдив с 10,8%.

Източник Trud.bg

Сродни статии

05-апр.-2024
05-апр.-2024 “Futures Thinking – възможни реалности” ще се проведе на 23 април

Събитието е организирано от списание Enterprise и Българска стопанска камара. НСНИ е дългогодишен партньор на списание Enterprise. За всички членове на НСНИ е договорена отстъпка от 20 процента при ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА БИЛЕТ СТАНДАРТНА РЕГИСТРАЦИЯ. ПРОМОКОД ЗА ОТСТЪПКА NSNI20 Подробна информация и онлайн регистрация за събитието ТУК

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 За 13 години жилищата в България са поскъпнали с близо 80%

България е на второ място в Европейския съюз по годишен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В края на миналата година жилищата в страната ни са поскъпнали с 10,1% на годишна база. Преди България е само Полша с ръст от 13 на сто, а на трето място е Хърватия с годишно покачване от 9,5%. На обратния полюс са Люксембург и Германия, където цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 14,4% и 7,1%. На трето място е Финландия с понижение от 4,4 на сто. От страните, за които […]

Научи повече
04-апр.-2024
04-апр.-2024 Софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на Регионална структура София

 На 3 април, в деня в който София отбелязва 145 години от обявяването на нашия град за столица, се проведе учредително събрание на което софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на регионална структура София. На събитието присъстваха новоприети компании, както и дългогодишни членове на Сдружението. След проведено гласуване беше избран седем членен управителен съвет на РС София с Председател Даниела Грозева от ВЕДА КОРЕКТ, член на управителния съвет на НСНИ. За членове на УС  на РС София бяха избрани: Динко Тодоров от „КОНСУЛТ 23“ Росен Костадинов от „ГОЛДЪН КИЙ ГРУП“ Надя Антова от „НАДИЛЕНА РИЪЛ ЕСТЕЙТ“ Венета Христова от […]

Научи повече
29-мар.-2024
29-мар.-2024 ДЕСЕТ НОВИ КОМПАНИИ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ НСНИ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ

През месец март голямото семейство на НСНИ  нарасна с още десет компании. Посрещаме с Добре дошли! ПОДКРЕПА ИМОТИ ЕООД гр. Пловдив КОЛИЗЕУМ ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Пловдив АГЕНЦИЯ МЕЧТА ООД гр. Пловдив РЕДЖИНА ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Хисаря КРИОС ООД гр. Пловдив МАКСМЕТАЛ 2012 ЕООД  гр. Пловдив ЕМПАЙЪР ЕСТЕЙТ ООД гр. Пловдив АВАНГАРД РИЪЛ ЕСТЕЙТ.БГ ЕООД гр. Пловдив ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ ПРО ЕООД гр. София АБ ИМОТИ КОНСУЛТ ЕООД гр. София Уважаеми колеги, пожелаваме Ви успех и Ви очакваме на всички събития организирани от НСНИ!

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: