Най-много поскъпват старите жилища в София

Според националната статистика

Увеличението на стойността им в рамките на година е с 21,7%

Средното повишение за страната е 15,6%

Сред големите градове на страната най-много са поскъпнали жилищата старо строителство в София – с 21,7% за година, показват данни на Националния статистически институт. При новото строителство най-голямото покачване на цените е в Русе – с 18,8%.

София се изкачва на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класацията за най-бързо общо поскъпване на жилищата, след като две поредни тримесечия първото място беше за Русе. През третото тримесечие на миналата година цените на апартаментите и къщите в столицата са с 18,6% по-високи спрямо същия период на предходната година. Поскъпването на новото строителство в София е с 14,4% за година, като в този сегмент от пазара само в Русе повишението на цените е по-голямо.

Поскъпването на имотите в останалите пет големи градове с над 120 хил. жители също е значително. Покачването на цените на жилищата в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе е много близко. Това показва, че търсенето на имоти нараства във всички големи градове на страната.

На второ място по общо поскъпване на къщите и апартаментите е Русе с ръст от 12,9% за година. Второто място се дължи основно на голямото повишаване на цените на новото строителство. Но и поскъпването на жилищата в стари сгради също е значително – с 11,6%. Любопитно е, че Русе е градът с най-голямо повишение на цените на новото строителство и най-малко поскъпване на старите жилища.

Варна е на трето място по общо повишение на цените на новите и старите апартаменти след София и Русе.

На трето място след София и Русе по общо покачване на цените на жилищата е Варна с 12,8% за година, показват данните на НСИ. В морската столица цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 18,6% за година, а поскъпването на новото строителство е с 2,9%. Тези данни на НСИ не включват продажбите в курортни комплекси. Варна е градът с най-голяма разлика в движението на цените на ново и старо строителство. При новото строителство ръстът на цените е най-малкият спрямо останалите големи градове. Но по отношение на съществуващите апартаменти и къщи Варна е на второ място, веднага след София.

На четвърто място по поскъпване на имотите за година е Бургас с общ ръст на цените с 12,3%. Цените на новите апартаменти и къщи в града са нараснали с 3,3%, а на съществуващите жилища – с 16,5%.

Петото място в класацията е за Пловдив. Имотите в града под тепетата са поскъпнали с 12,1% за година. При новото строителство ръстът на цените в града е с 11,5% за година. А при съществуващите жилища поскъпването е с 12,6%. Пловдив е градът с най-малка разлика при движението на цените на новото и старото строителство.

На шеста позиция е Стара Загора с повишение на цените на къщите и апартаментите с 11,1% за година. При новите жилища ръстът на цените в града е с 5,7%, а при старото строителство поскъпването е с 13,5% за година.

Любопитно е, че в пет от шестте най-големи града в страната покачването на цените на съществуващите къщи и апартаменти е по-голямо отколкото на новите. Изключение от тази тенденция е Русе, където ръстът на цените на новите жилища е по-голям. През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представя по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче, това се промени и сега има градове, в които поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 15,6% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 12,6%, а при съществуващите – със 17,4%. Разликата в поскъпването на новите и съществуващите жилища не е голяма. Причината за това е голямото търсене на пазара.

Само в рамките на третото тримесечие на миналата годината лидер на пазара е Варна с повишение на цените на имотите със 7%. Новите жилища в морския град са поскъпнали с 4,8% за три месеца, а при старото строителство повишението е с 8,1%. Лидер по поскъпване на новите жилища през тримесечието е Пловдив с 10,8%.

Източник Trud.bg

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: