Най-много поскъпват старите жилища в София

Според националната статистика

Увеличението на стойността им в рамките на година е с 21,7%

Средното повишение за страната е 15,6%

Сред големите градове на страната най-много са поскъпнали жилищата старо строителство в София – с 21,7% за година, показват данни на Националния статистически институт. При новото строителство най-голямото покачване на цените е в Русе – с 18,8%.

София се изкачва на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класацията за най-бързо общо поскъпване на жилищата, след като две поредни тримесечия първото място беше за Русе. През третото тримесечие на миналата година цените на апартаментите и къщите в столицата са с 18,6% по-високи спрямо същия период на предходната година. Поскъпването на новото строителство в София е с 14,4% за година, като в този сегмент от пазара само в Русе повишението на цените е по-голямо.

Поскъпването на имотите в останалите пет големи градове с над 120 хил. жители също е значително. Покачването на цените на жилищата в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе е много близко. Това показва, че търсенето на имоти нараства във всички големи градове на страната.

На второ място по общо поскъпване на къщите и апартаментите е Русе с ръст от 12,9% за година. Второто място се дължи основно на голямото повишаване на цените на новото строителство. Но и поскъпването на жилищата в стари сгради също е значително – с 11,6%. Любопитно е, че Русе е градът с най-голямо повишение на цените на новото строителство и най-малко поскъпване на старите жилища.

Варна е на трето място по общо повишение на цените на новите и старите апартаменти след София и Русе.

На трето място след София и Русе по общо покачване на цените на жилищата е Варна с 12,8% за година, показват данните на НСИ. В морската столица цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 18,6% за година, а поскъпването на новото строителство е с 2,9%. Тези данни на НСИ не включват продажбите в курортни комплекси. Варна е градът с най-голяма разлика в движението на цените на ново и старо строителство. При новото строителство ръстът на цените е най-малкият спрямо останалите големи градове. Но по отношение на съществуващите апартаменти и къщи Варна е на второ място, веднага след София.

На четвърто място по поскъпване на имотите за година е Бургас с общ ръст на цените с 12,3%. Цените на новите апартаменти и къщи в града са нараснали с 3,3%, а на съществуващите жилища – с 16,5%.

Петото място в класацията е за Пловдив. Имотите в града под тепетата са поскъпнали с 12,1% за година. При новото строителство ръстът на цените в града е с 11,5% за година. А при съществуващите жилища поскъпването е с 12,6%. Пловдив е градът с най-малка разлика при движението на цените на новото и старото строителство.

На шеста позиция е Стара Загора с повишение на цените на къщите и апартаментите с 11,1% за година. При новите жилища ръстът на цените в града е с 5,7%, а при старото строителство поскъпването е с 13,5% за година.

Любопитно е, че в пет от шестте най-големи града в страната покачването на цените на съществуващите къщи и апартаменти е по-голямо отколкото на новите. Изключение от тази тенденция е Русе, където ръстът на цените на новите жилища е по-голям. През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представя по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче, това се промени и сега има градове, в които поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 15,6% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 12,6%, а при съществуващите – със 17,4%. Разликата в поскъпването на новите и съществуващите жилища не е голяма. Причината за това е голямото търсене на пазара.

Само в рамките на третото тримесечие на миналата годината лидер на пазара е Варна с повишение на цените на имотите със 7%. Новите жилища в морския град са поскъпнали с 4,8% за три месеца, а при старото строителство повишението е с 8,1%. Лидер по поскъпване на новите жилища през тримесечието е Пловдив с 10,8%.

Източник Trud.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: