Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Последните данни на националната статистика, които са за второто тримесечие на 2023 година, показват ръст на цените на реализираните сделки от около 9-10% спрямо същия период на 2022 година.

„Не виждаме в нито един от големите градове, в нито един от районите намаление на цените. Да, покачването се забави, но спадове не се отчитат, а мисля, че и предприемачите не виждат такива“. 

През този т.нар. „преходен период“ вероятно ще видим някакъв спад на цените, но специално в България може и да не станем свидетели на подобно явление, подчерта Ганев. „Имаше поредно покачване на основните лихви от страна на ЕЦБ преди няколко дни, но въпреки това един от важните фактори на пазарите не се променя много в България, а именно цената на парите за ипотечно кредитиране“.

„Лихвите са едни от най-ниските в Европа. Ние сме на второ място в ЕС след Малта по този показател и това продължава да е така по различни причини. Поради това не виждаме и някакви сериозни катаклизми, които да ни накарат да се притесняваме много“. 

От друга страна очакваме през идната година при добри политически решения, добра работа на Народното събрание да се подготвим за приемането ни в еврозоната – нещо, което считаме, че може би ще катализира в аванс пазара, добави гостът.

„Никой не може да предвиди каква точно ще бъде точната реакция на пазарите при влизането на България в еврозоната. Исторически погледнато цените скачат при влизане в еврозоната, но това е така, защото доверието в пазарите като цяло се увеличава. Би трябвало икономиката да е в по-добра кондиция. А що се отнася до пазарите, би трябвало да има по-голям интерес към по-големите градове, какъвто е София, от страна на играчи, на които е необходима стабилност. В София и другите големи градове все още не сме свидетели на големи жилищни проекти. Това, може би, ще се промени“. 

Възможно е (без да е задължително) авансово, още преди приемането ни в еврозоната, да се увеличи търсенето и броят на сделките, прогнозира събеседникът.

„За първата половина на годината разрешенията за строеж, инвестиционните намерения намаляват – не в големи обеми, но 10-12% спад в София. Малко повече за Варна и Пловдив. Само в Бургас има увеличение на желанието за инвестиции. При започнатото ново строителство спадът е много по-осезаем – над 50% и за София, и за Пловдив, и за Варна. Предприемачите също считат, очевидно, периода за преходен. Това е логично, правилно и здравословно за пазара“. 

Поне до края на годината очакванията са, че тенденцията, която се развива в момента на имотния пазар, ще се запази, прогнозира Добромир Ганев. „Тя ще покаже, че продължава лекият спад на броя на сделките. Той се дължи на хората с по-ниски доходи, които със сигурност са излезли от пазара и изчакват следващото развитие на пазара“.

„Догодина, след второто тримесечие, може да сме свидетели на нова тенденция, която да не е толкова рязка, както след Covid, но да покаже покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това ще се случи, ако политиците си свършат работата по отношение на всички закони, които трябва да бъдат приети, за да бъдем част от Шенген, от еврозоната, да привлечем достатъчно средства по Плана за въстановяване. Всичко това ще се отрази благоприятно на икономиката и вероятно на доходите и на пазара на недвижима собственост“.

Доходите продължават да растат, има позитивни макроикономически фактори, които карат този пазар да не спада чак толкова драстично, колкото някои европейски и американски пазари, защото в САЩ пазарът се срина значително през последната година и половина – с 25%, обясни специалистът. „Цените също значително спаднаха. Сега се възстановяват, но анализаторите казват, че и тази година пазарът в САЩ няма да успее да се възстанови“.

Има ли все още строително-инвестиционен потенциал на пазари като София? Каква е средната цена на квадратен метър за София? Каква е дългосрочната възвращаемост на инвестицията в недвижими имоти в България и по света през последните 30 години? Доближават ли се цените на имотите в големите градове в България до цените в европейските столици? Как стана така, че хората решиха, че е най-лесно да си брокер на недвижими имоти? разбира ли се социалната стойност на професията на брокера на недвижими имоти? Нужно ли е регулиране на тези взаимоотношения? Стратегически в каква посока се движим на фона на урбанизацията и в същото време демографския спад в България? Има ли градове в България с по-голям потенциал за печеливши инвестиции в недвижими имоти?

 Вижте цялото интервю ТУК 

 

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Брокери излизат в защита на закон, който да регулира бранша

На 4 декември под заглавието „Битка за контрола върху 20 хил. брокери на имоти“ „Труд news” публикува петиция на „Национално сдружение брокери на имоти“, с която от браншовата организация искат да бъде отхвърлен законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, който е внесен в парламента на 10 ноември 2023 г. от група народни представители. С тази петиция от организацията се противопоставят на създаването, както те посочват, на „Камара на брокерите, на която държавата да отстъпи изключителни права (монопол) по издаване на удостоверения за правоспособност на брокерите в България“. Сега представяме позицията на „Национално сдружение Недвижими имоти“, браншова организация, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: