Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Последните данни на националната статистика, които са за второто тримесечие на 2023 година, показват ръст на цените на реализираните сделки от около 9-10% спрямо същия период на 2022 година.

„Не виждаме в нито един от големите градове, в нито един от районите намаление на цените. Да, покачването се забави, но спадове не се отчитат, а мисля, че и предприемачите не виждат такива“. 

През този т.нар. „преходен период“ вероятно ще видим някакъв спад на цените, но специално в България може и да не станем свидетели на подобно явление, подчерта Ганев. „Имаше поредно покачване на основните лихви от страна на ЕЦБ преди няколко дни, но въпреки това един от важните фактори на пазарите не се променя много в България, а именно цената на парите за ипотечно кредитиране“.

„Лихвите са едни от най-ниските в Европа. Ние сме на второ място в ЕС след Малта по този показател и това продължава да е така по различни причини. Поради това не виждаме и някакви сериозни катаклизми, които да ни накарат да се притесняваме много“. 

От друга страна очакваме през идната година при добри политически решения, добра работа на Народното събрание да се подготвим за приемането ни в еврозоната – нещо, което считаме, че може би ще катализира в аванс пазара, добави гостът.

„Никой не може да предвиди каква точно ще бъде точната реакция на пазарите при влизането на България в еврозоната. Исторически погледнато цените скачат при влизане в еврозоната, но това е така, защото доверието в пазарите като цяло се увеличава. Би трябвало икономиката да е в по-добра кондиция. А що се отнася до пазарите, би трябвало да има по-голям интерес към по-големите градове, какъвто е София, от страна на играчи, на които е необходима стабилност. В София и другите големи градове все още не сме свидетели на големи жилищни проекти. Това, може би, ще се промени“. 

Възможно е (без да е задължително) авансово, още преди приемането ни в еврозоната, да се увеличи търсенето и броят на сделките, прогнозира събеседникът.

„За първата половина на годината разрешенията за строеж, инвестиционните намерения намаляват – не в големи обеми, но 10-12% спад в София. Малко повече за Варна и Пловдив. Само в Бургас има увеличение на желанието за инвестиции. При започнатото ново строителство спадът е много по-осезаем – над 50% и за София, и за Пловдив, и за Варна. Предприемачите също считат, очевидно, периода за преходен. Това е логично, правилно и здравословно за пазара“. 

Поне до края на годината очакванията са, че тенденцията, която се развива в момента на имотния пазар, ще се запази, прогнозира Добромир Ганев. „Тя ще покаже, че продължава лекият спад на броя на сделките. Той се дължи на хората с по-ниски доходи, които със сигурност са излезли от пазара и изчакват следващото развитие на пазара“.

„Догодина, след второто тримесечие, може да сме свидетели на нова тенденция, която да не е толкова рязка, както след Covid, но да покаже покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това ще се случи, ако политиците си свършат работата по отношение на всички закони, които трябва да бъдат приети, за да бъдем част от Шенген, от еврозоната, да привлечем достатъчно средства по Плана за въстановяване. Всичко това ще се отрази благоприятно на икономиката и вероятно на доходите и на пазара на недвижима собственост“.

Доходите продължават да растат, има позитивни макроикономически фактори, които карат този пазар да не спада чак толкова драстично, колкото някои европейски и американски пазари, защото в САЩ пазарът се срина значително през последната година и половина – с 25%, обясни специалистът. „Цените също значително спаднаха. Сега се възстановяват, но анализаторите казват, че и тази година пазарът в САЩ няма да успее да се възстанови“.

Има ли все още строително-инвестиционен потенциал на пазари като София? Каква е средната цена на квадратен метър за София? Каква е дългосрочната възвращаемост на инвестицията в недвижими имоти в България и по света през последните 30 години? Доближават ли се цените на имотите в големите градове в България до цените в европейските столици? Как стана така, че хората решиха, че е най-лесно да си брокер на недвижими имоти? разбира ли се социалната стойност на професията на брокера на недвижими имоти? Нужно ли е регулиране на тези взаимоотношения? Стратегически в каква посока се движим на фона на урбанизацията и в същото време демографския спад в България? Има ли градове в България с по-голям потенциал за печеливши инвестиции в недвижими имоти?

 Вижте цялото интервю ТУК 

 

Сродни статии

05-апр.-2024
05-апр.-2024 “Futures Thinking – възможни реалности” ще се проведе на 23 април

Събитието е организирано от списание Enterprise и Българска стопанска камара. НСНИ е дългогодишен партньор на списание Enterprise. За всички членове на НСНИ е договорена отстъпка от 20 процента при ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА БИЛЕТ СТАНДАРТНА РЕГИСТРАЦИЯ. ПРОМОКОД ЗА ОТСТЪПКА NSNI20 Подробна информация и онлайн регистрация за събитието ТУК

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 За 13 години жилищата в България са поскъпнали с близо 80%

България е на второ място в Европейския съюз по годишен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В края на миналата година жилищата в страната ни са поскъпнали с 10,1% на годишна база. Преди България е само Полша с ръст от 13 на сто, а на трето място е Хърватия с годишно покачване от 9,5%. На обратния полюс са Люксембург и Германия, където цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 14,4% и 7,1%. На трето място е Финландия с понижение от 4,4 на сто. От страните, за които […]

Научи повече
04-апр.-2024
04-апр.-2024 Софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на Регионална структура София

 На 3 април, в деня в който София отбелязва 145 години от обявяването на нашия град за столица, се проведе учредително събрание на което софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на регионална структура София. На събитието присъстваха новоприети компании, както и дългогодишни членове на Сдружението. След проведено гласуване беше избран седем членен управителен съвет на РС София с Председател Даниела Грозева от ВЕДА КОРЕКТ, член на управителния съвет на НСНИ. За членове на УС  на РС София бяха избрани: Динко Тодоров от „КОНСУЛТ 23“ Росен Костадинов от „ГОЛДЪН КИЙ ГРУП“ Надя Антова от „НАДИЛЕНА РИЪЛ ЕСТЕЙТ“ Венета Христова от […]

Научи повече
29-мар.-2024
29-мар.-2024 ДЕСЕТ НОВИ КОМПАНИИ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ НСНИ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ

През месец март голямото семейство на НСНИ  нарасна с още десет компании. Посрещаме с Добре дошли! ПОДКРЕПА ИМОТИ ЕООД гр. Пловдив КОЛИЗЕУМ ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Пловдив АГЕНЦИЯ МЕЧТА ООД гр. Пловдив РЕДЖИНА ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Хисаря КРИОС ООД гр. Пловдив МАКСМЕТАЛ 2012 ЕООД  гр. Пловдив ЕМПАЙЪР ЕСТЕЙТ ООД гр. Пловдив АВАНГАРД РИЪЛ ЕСТЕЙТ.БГ ЕООД гр. Пловдив ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ ПРО ЕООД гр. София АБ ИМОТИ КОНСУЛТ ЕООД гр. София Уважаеми колеги, пожелаваме Ви успех и Ви очакваме на всички събития организирани от НСНИ!

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: