Лихвите в България продължават да растат в началото на 2023 г.

Средните лихвени проценти в България продължават да пълзят нагоре и в началото на новата 2023 г. Така средната лихва по ипотечните кредити, отпускани от банките в България, достига 2.61%, или с 0.1 пункт нагоре спрямо месец по-рано. Цената на по-малките бизнес заеми до 1 млн. евро също расте леко, докато тази за по-големите – над 1 млн. евро – се вдига малко по-осезаемо.

Лихвите по жилищните кредити обърнаха посоката си от края на лятото насам в унисон с решенията на Европейската централна банка за повишаване на основния лихвен процент. Така например статистиката на Българската народна банка вече показва, че средната лихва по ипотечните заеми достига 1-годишен връх. Въпреки това тя остава в орбита на рекордно ниските лихви, които в исторически план българската икономика видя през лятото на миналата година.

Средните лихвени проценти по жилищните кредити в евро също се повишават до 3.85%, което е най-високото ниво от февруари 2019 г. Като цяло обаче ипотечните заеми в евро са рядкост на българския пазар.

Другият основен вид заем за домакинствата – потребителските кредити – поевтиняват, което се случва традиционно след празничния последен месец от годината, свързан с повече покупки и по-големи разходи. Така лихвата на заемите за потребление се връща на нивото от ноември.

Българският бизнес усети първи вдигането на лихвите по кредитите и поскъпването на заемите започна да отказва някои фирми да правят инвестиции. Така те съсредоточиха свободния си паричен ресурс в спестявания.

Плавното повишаване на лихвените проценти по кредитите продължава за фирмите, като е най-ясно изразено при големите кредити в лева. Там увеличението за месец достига 0.55 пункта. Все пак най-скъпи остават заемите над 1 млн. евро, договорени в евро – средната лихва при тях достига 4.15%.

Спестяванията

Успоредно с ръста на лихвите по кредитите върви и този при спестяванията. Благодарение на него фирмите вече забравят за месеците, в които „горяха“ пари в българските банки при отрицателни лихви, които в комбинация с високи такси само намаляваха размера на вложенията, и то в условията на висока инфлация. Така към края на първия месец от новата година бизнесът спестява при лихви от 0.47% в левове и при 0.95% в евро.

Спестяванията на домакинствата също биват олихвени все повече, като тези в евро дори достигат 0.88%.

Източник Economic.bg

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: