Лихвите по жилищните заеми в България остават на дъното

Лихвите по жилищните заеми в България остават на многогодишното си дъно вече година след началото на политиката на централните банки по затягане. Статистиката на Българската народна банка към август показва, че за трети пореден месец средният лихвен процент по жилищните кредити се задържа на 2.57%. Това е едва малко над рекордното дъно от септември миналата година от 2.47%.

Липсата на движение по лихвите за жилища показва, че те не усещат новата лихвена политика на Европейската централна банка. В своя икономически преглед Българската народна банка посочи през юни, че причината лихвената политика на ЕЦБ да се просмуква толкова бавно в България, е значителното количество пари, с които разполагат търговските банки.

Във вторник БНБ отново предупреди за изострения кредитен риск заради кредитната активност, която се запазва висока. Централната банка на България продължава да очаква глобалният процес по затягане на паричната политика да започне да се пренася по-бързо върху лихвените проценти в България, което да повлияе и за ограничаване на активността. Според БНБ само през август кредитният портфейл при жилищните заеми нарасна с 321 млн. лв., което е един от най-значителните ръстове от кризата от 2008 г. насам. Така общо жилищните заеми в банковата система вече достигат 18.5 млрд. лв.

БНБ очаква вдигането на лихвените проценти да стане и благодарение на повишаването на задължителните минимални резерви за банките, което влезе в сила от юли тази година.

Все още бавното пренасяне на паричната политика в България създава ситуация, в която българските домакинства се радват на едни от най-ниските лихви по кредитите в Европейския съюз що се отнася до жилищни заеми.

Лихвените проценти по потребителските и другите кредити за домакинствата също не са много по-нагоре спрямо година по-рано.

Разликата е очевидна при бизнес заемите, които поскъпват ударно в последната година. Именно фирмите в България, потърсили допълнително финансиране от банките, бяха и първите, които усетиха обръщането на лихвения цикъл.

В рамките на последната година малките и големи фирмени заеми в лева и евро са поскъпнали от между 2-3% преди година до 4-6% през август 2023 г.

Статистиката показва, че лихвите по най-масовите бизнес кредити – до 1 млн. евро в левове – вече са на нивото от септември 2019 г. със среден лихвен процент 4.12%. По-големите кредити в левове и малките в евро леко поевтиняват спрямо юли, но остават около съответно шестгодишен и осемгодишен връх.

Лихвите по фирмените заеми за сумите над 1 млн. евро в евро растат до седемгодишен връх от 5.80%.

Източник Economic.bg

Сродни статии

23-май-2024
23-май-2024 Мариана Стаменова: Етичният брокер винаги поставя интереса на клиента на първо място

Мариана Стаменова e строителен инженер и юрист. От 1993 г. работи като специалист в сферата на недвижимите имоти. Управител на „Бокар недвижими имоти”. Притежава Certified International Property specialist. Дългогодишен член на НСНИ, членувала е в International Real Estate Federation от 2003 до 2010 г. От 2007 г., с кратко прекъсване, е член на Комисията по професионална етика към Националното сдружение „Недвижими имоти“. За периода 2011-2014 г. е неин председател. Професионалист с активна гражданска позиция и качества на медиатор. Развива кариерата си в София. – Инж. Стаменова, защо е важна етиката в маркетинга на недвижими имоти? – Етиката е от съществено […]

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 БЮЛЕТИН НА CEPI

БЮЛЕТИН НА CEPI ТУК

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 Πлoвдив изпpeвapи Coфия пo cтpoeж нa нoви жилищa и тaзи гoдинa

И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo нoвoпocтpoeни и въвeдeни в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ) зa пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa. Бpoят нa въвeдeнитe в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди пpeз тoзи пepиoд e 1 026, a нoвoпocтpoeнитe жилищa в тяx ca 3 475. Oт въвeдeнитe в eĸcплoaтaция нoвoпocтpoeни жилищни cгpaди пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2024 cъc cтoмaнoбeтoннa ĸoнcтpyĸция ca 78.5%, c тyxлeнa – 16.0%, c дpyгa – 4.3%, и c пaнeлнa – 1.2%. Haй-гoлям e oтнocитeлният дял нa нoвoпocтpoeнитe ĸъщи (79.1%), cлeдвaни oт жилищнитe ĸooпepaции (12.9%). И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo […]

Научи повече
13-май-2024
13-май-2024 Открита среща дискусия организирана от КПЕ към НСНИ се състоя в гр. Пловдив

На 9 май 2024 г. в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.  Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“. Срещата се състоя в конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив”, проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”. На събитието присъстваха представители на регионалната структура на НСНИ в  Пловдив, представители на други регионални структури, професионалисти от бранша от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: