Лихвите по жилищните заеми в България остават на дъното

Лихвите по жилищните заеми в България остават на многогодишното си дъно вече година след началото на политиката на централните банки по затягане. Статистиката на Българската народна банка към август показва, че за трети пореден месец средният лихвен процент по жилищните кредити се задържа на 2.57%. Това е едва малко над рекордното дъно от септември миналата година от 2.47%.

Липсата на движение по лихвите за жилища показва, че те не усещат новата лихвена политика на Европейската централна банка. В своя икономически преглед Българската народна банка посочи през юни, че причината лихвената политика на ЕЦБ да се просмуква толкова бавно в България, е значителното количество пари, с които разполагат търговските банки.

Във вторник БНБ отново предупреди за изострения кредитен риск заради кредитната активност, която се запазва висока. Централната банка на България продължава да очаква глобалният процес по затягане на паричната политика да започне да се пренася по-бързо върху лихвените проценти в България, което да повлияе и за ограничаване на активността. Според БНБ само през август кредитният портфейл при жилищните заеми нарасна с 321 млн. лв., което е един от най-значителните ръстове от кризата от 2008 г. насам. Така общо жилищните заеми в банковата система вече достигат 18.5 млрд. лв.

БНБ очаква вдигането на лихвените проценти да стане и благодарение на повишаването на задължителните минимални резерви за банките, което влезе в сила от юли тази година.

Все още бавното пренасяне на паричната политика в България създава ситуация, в която българските домакинства се радват на едни от най-ниските лихви по кредитите в Европейския съюз що се отнася до жилищни заеми.

Лихвените проценти по потребителските и другите кредити за домакинствата също не са много по-нагоре спрямо година по-рано.

Разликата е очевидна при бизнес заемите, които поскъпват ударно в последната година. Именно фирмите в България, потърсили допълнително финансиране от банките, бяха и първите, които усетиха обръщането на лихвения цикъл.

В рамките на последната година малките и големи фирмени заеми в лева и евро са поскъпнали от между 2-3% преди година до 4-6% през август 2023 г.

Статистиката показва, че лихвите по най-масовите бизнес кредити – до 1 млн. евро в левове – вече са на нивото от септември 2019 г. със среден лихвен процент 4.12%. По-големите кредити в левове и малките в евро леко поевтиняват спрямо юли, но остават около съответно шестгодишен и осемгодишен връх.

Лихвите по фирмените заеми за сумите над 1 млн. евро в евро растат до седемгодишен връх от 5.80%.

Източник Economic.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: