Лихвите по жилищните заеми в България остават далеч под европейските

Лихвите по жилищните заеми в България не се оттласкват от многогодишното си дъно и през октомври. Данните на Българската народна банка показват, че средният лихвен процент по ипотеките в България се понижава минимално спрямо предходния месец до 2.59%. Това се случва въпреки рекордните повишения на основния лихвен процент на Европейската централна банка и въпреки мерките от страна на БНБ за повишаване на задължителните резерви.

Лихвите по жилищните заеми в България достигнаха рекордно дъно от 2.47% през септември 2022 г. и се повишиха едва незабележимо оттогава.

Причина за ниските лихви по ипотеките в България до голяма степен е свръхликвидността на банките в България. Цената на кредитите за жилище в България основно се оформя на база обема на депозитите в банковата система. Той се се повиши до рекордни стойности от пандемията насам и достигна пик от над 122 млрд. лв. в стопанската история на България.

Освен че банките в България са пълни с пари влияние върху ниските лихвени проценти оказва и конкуренцията между тях, която им позволява да се изчакват с вдигането на лихвите и обръщането на паричната политика при жилищата.

Обикновено България е сред страните с най-високи лихви спрямо тези от еврозоната. Това се превърна и в един от основните аргументи за предимствата на членството на страната в единния валутен съюз.

Вдигането на лихвите от ЕЦБ и ситуацията на пазара в България обаче изкривиха картината и сега България е с по-ниски лихви по ипотечните заеми спрямо повечето страни от еврозоната. Последните официални данни на ЕЦБ са от септември и показват среден лихвен процент за жилищните заену във валутния съюз от близо 4%.

Кредитите за потребление в България за последната година и половина поскъпнаха далеч повече и към есента вече са над средните за еврозоната според данните на ЕЦБ и БНБ. Средният лихвен процент за потребление не се променя през октомври спрямо септември и се задържа на 8.59%, което е с около 1 пункт над средното за еврозоната.

Картината при бизнеса

Лихвените проценти по кредитите за бизнеса в България леко поевтиняват през октомври след непрестанния тренд на повишения за последната година. Поевтиняването е по-ясно изразено при бизнес заемите в евро, докато лихвите по корпоративните кредити в национална валута се задържат почти без промяна.

Източник Economic.bg

Сродни статии

21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
14-фев.-2024
14-фев.-2024 Как се променя жилищният пазар у нас и има ли тенденция за застой?

Жилищният пазар в България е в основата на икономическата дейност и социалното развитие на страната. През последните години се наблюдават значителни промени в този сектор, включително иновации в строителството, промени в динамиката на търсенето и предлагането, както и въздействието на глобалната пандемия. Темата за покупка на недвижимо имущество, както и цените на имотите е много актуална за обществото. Икономическия отчет на строителния сектор за деветте месеца на миналата година, изготвен от Камарата на строителите в България и публикуван на интернет страницата на браншовата организация, показва че жилищносто строителство и това на офис площи все още заема значителна част от строителната […]

Научи повече
09-фев.-2024
09-фев.-2024 Отчитаме значителен ръст в строителството

За периода януари-септември 2023 г. сектор „Строителство“ е произвел продукция на стойност 13 015 млн. лв., сочат данните на Икономическия отчет на строителния сектор, изготвен от Камарата на строителите в България. Сградно строителство, което включва жилищно и нежилищно строителство, формира произведена продукция за деветмесечието на 2023 г. в размер на 7 542 млн. лв., или с дял от 57,9 на сто от общо произведената продукция в сектора за разглеждания период. Произведената продукция в сградното строителство се увеличава с 24,8 на сто в сравнение с деветмесечието на 2022 г. по предварителни данни на НСИ. В инженерната инфраструктура произведената продукция за деветмесечието […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: