Лихвите по жилищните заеми в България остават далеч под европейските

Лихвите по жилищните заеми в България не се оттласкват от многогодишното си дъно и през октомври. Данните на Българската народна банка показват, че средният лихвен процент по ипотеките в България се понижава минимално спрямо предходния месец до 2.59%. Това се случва въпреки рекордните повишения на основния лихвен процент на Европейската централна банка и въпреки мерките от страна на БНБ за повишаване на задължителните резерви.

Лихвите по жилищните заеми в България достигнаха рекордно дъно от 2.47% през септември 2022 г. и се повишиха едва незабележимо оттогава.

Причина за ниските лихви по ипотеките в България до голяма степен е свръхликвидността на банките в България. Цената на кредитите за жилище в България основно се оформя на база обема на депозитите в банковата система. Той се се повиши до рекордни стойности от пандемията насам и достигна пик от над 122 млрд. лв. в стопанската история на България.

Освен че банките в България са пълни с пари влияние върху ниските лихвени проценти оказва и конкуренцията между тях, която им позволява да се изчакват с вдигането на лихвите и обръщането на паричната политика при жилищата.

Обикновено България е сред страните с най-високи лихви спрямо тези от еврозоната. Това се превърна и в един от основните аргументи за предимствата на членството на страната в единния валутен съюз.

Вдигането на лихвите от ЕЦБ и ситуацията на пазара в България обаче изкривиха картината и сега България е с по-ниски лихви по ипотечните заеми спрямо повечето страни от еврозоната. Последните официални данни на ЕЦБ са от септември и показват среден лихвен процент за жилищните заену във валутния съюз от близо 4%.

Кредитите за потребление в България за последната година и половина поскъпнаха далеч повече и към есента вече са над средните за еврозоната според данните на ЕЦБ и БНБ. Средният лихвен процент за потребление не се променя през октомври спрямо септември и се задържа на 8.59%, което е с около 1 пункт над средното за еврозоната.

Картината при бизнеса

Лихвените проценти по кредитите за бизнеса в България леко поевтиняват през октомври след непрестанния тренд на повишения за последната година. Поевтиняването е по-ясно изразено при бизнес заемите в евро, докато лихвите по корпоративните кредити в национална валута се задържат почти без промяна.

Източник Economic.bg

Сродни статии

16-юли-2024
16-юли-2024 Летният бал “Брокери и приятели” на НСНИ във Варна събра близо 200 гости

Традиционният летен бал “Брокери и приятели” събра близо 200 гости в елегантния ресторант “Градина” на Комплекс “Морско казино” в град Варна. За перфектната организация и настроението на гостите се погрижиха представителите на Регионална структура Варна на Национално сдружение Недвижими имоти. Всички те бяха посрещнати на входа от домакините. Красиви тоалети и усмивки се запечатаха за спомен на елегантно украсена и брандирана фото стена. Специални благодарности на нашите партньори: Музика и сценично озвучаване от Alex DJs Event solutions, музиката на изпълнителката NELS/Neli Gergova, Бутикови вина deVina и кулинарните изкушения на МАНДЖЕРА. Миговете от бала бяха уловени от фотографа Ангел Жечев. Национално […]

Научи повече
08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: