Крайбрежието на Кавала в пика на цените на имотите

По крайбрежието в района на Кавала – от Керамоти до Аспровалта, вече има селища, в които „всеки втори е българин“. При това не само като турист в разгара на сезона, но и като собственик на апартамент, мезонет, къща или парцел. Покупките тръгват след 2007 г. с членството на България в ЕС, но през последните пет години стават особено масови.

„Ооо, много са“. Така най-често отговарят брокерите на недвижими имоти по крайбрежието на въпроса колко българи притежават имоти в съответното селище. Почти навсякъде има надписи на български, при това не само на менютата, заведенията, магазините, но и на агенциите за недвижими имоти. В поне една на всяко населено място има българи или говорещи български. Съществена част от продажбите стават на място, макар че и в imot.bg има множество обяви за имоти в Гърция, предлагани от агенции в България като Re/Max, Luximmo, Grekodom. По приблизителни данни българите с имоти в Кавала са поне 500, на Тасос и в Керамоти – по около 250, а в Паралия Офринио се говори за 2-4 хил. Колонии от сънародници има също в Неа Перамос, Неа Ираклица и Аспровалта.

Пионерите в Керамоти

Керамоти е от първите места, където българите започват да купуват. Група рибари любители откриват мястото още през 2005-2006 г. После водят и други рибари, покрай тях идват туристи – от София, от Пловдив. Започват да пълнят хотелите. А след 2007 г. си купуват и жилища, после ги дават под наем, а и започват да строят хотели. Това разказва Валентин Методиев, който се занимава с настаняване, поддръжка на апартаменти и брокерски услуги за сънародници.

В Керамоти сега има десетина български хотела, като цяло новопостроени. Такива са Sunset (11 сгради), Sole, Oliva и др. Най-често това са апарт хотели с по 15 – 20 апартамента, тъй като високото строителство не е разрешено – преди е можело да се вдигат до три етажа с кота корниз 9.5 м, сега тя е свалена на 7.5 м. Персоналът в българските хотели е основно български и твърдят, че обслужването е на ниво.

„Тук има всякакви хора, от висше до нисше общество. Идват и забравят кой кой е. Почиват си. Тихо е. Плажът е 14 км и няма кой да ви хвърли пясък върху хавлията даже“, обяснява събеседникът, чийто номер е записан в множество български телефони като Вальо Керамоти.

По негова оценка българските собственици в Керамоти сега са между 150 и 250 души. Селището, от което тръгва фериботът за Тасос, е с около хиляда постоянни жители, но лятото набъбва до 6-7 хил. Има две таверни с български собственици, едната от които „Тропикана“, и български супермаркет.

„Търсенето на апартаменти е голямо, но няма достатъчно построени. А и повече парцели няма да има – ще си остане туристическо селище. Цените на апартаментите тръгват от 70 – 80 хил. евро нагоре, спрямо това къде са и накъде гледат. Като това са цени за напълно обзаведени жилища“, казва той.

Българите в Тасос са пръснати навсякъде

„Българските собственици на имоти на Тасос са поне 250 и са пръснати навсякъде по острова. Предпочитани са имотите до морето, но поради голямото им поскъпване мнозина започват да купуват в планината на по-ниски цени. Традиционните каменни къщи например вървят по около 80 хил. евро. Докато за апартамент или мезонет на добра локация и в добър вид се искат по 130 – 150 хил. евро. А новите вили и самостоятелни къщи са над 200 хил. евро“, казва Нина Циклаури, отговорник за чуждестранните клиенти на Тасос, в Кавала и Керамоти в Re/Max Choice – най-голямата агенция за имоти в Северна Гърция. Допреди три години е било по-евтино, но после цените тръгват нагоре.

Има хора, които купуват на Тасос за живеене, но около 60% по нейна оценка казват, че искат освен за себе си и за инвестиция. Сезонът на острова е дълъг, пълно е с туристи. Чуждестранните са предимно българи и дори повече румънци, за които им е близо през Маказа. Сред собствениците на имоти освен гърци и българи има холандци, германци, англичани. Румънците все още не купуват, но по обща оценка това е въпрос на време.

В Лименас, Лименария и Принос има компактни гръцки общности и там най-трудно се намират имоти, обяснява Нина Циклаури. Разказва за хора, които с бюджет 100 – 110 хил. евро търсели апартамент в централния град на острова – Лименас, защото предпочитали градска среда. Не открили и се наложило да се преориентират към Кавала. По-голямо предлагане има в околните села – Скала Сотирос, Скала Калирахис, Скала Рахониу. Силно е застроен районът на Golden Beach, където и най-много собствености се отдават под наем.

Като цяло на Тасос предлагането е голямо, а и в последните три-четири години много се строи, казва брокерката. Не й е известно да има български строителни предприемачи с основен бизнес на острова. По-скоро хора, които строят по поръчка на други българи, наглеждат строителните работници и материалите.

„Малко започваме да се тревожим от развитието, защото островът бурно се застроява с хотелска база и хубавите плажове се изпълват с чадъри и шезлонги. Но все пак плажната ивица е наистина много голяма и има място за всеки“, казва българка, чието семейство има две къщи за гости, купени преди пет години. Обяснява, че около тях всичко е фамилен бизнес, макар на острова да има и петзвездни хотели, но те са отделна категория. Местните ги приели много добре и вече са „част от фамилията“. Казва също, че този малък бизнес си е свързан с много работа – посрещаш, изпращаш, обгрижваш, обслужваш, за да се върнат хората отново, а и общуването е много важно.

Такъв е основният тип български хотелиери на Тасос.

По информация от брокери класическите български хотели – с рецепция и звезди, на острова са четири, включително и Thassos Grand Resort – един от двата петзвездни на Тасос. Иначе хотелите с нает персонал са около 150 – 200, построени са преди време, когато това е било по-лесно, и са основно гръцки. Отскоро се е появил и румънски апарт хотел с басейн.

Апартаменти и стари къщи в Кавала

В Кавала българските сделки са най-вече за апартаменти и за къщи в стария град – квартал „Панагия“. Това е изборът на хората, които търсят градска среда. А и предвид, че много са поскъпнали имотите в Палио – вилната зона на Кавала, а и в Неа Перамос, и благодарение на многото покупки на българи мнозина предпочитат да вземат нещо на разумни цени в Кавала (от 75 – 80 хил. евро и нагоре за среден апартамент), където има планина, плаж и градски живот, казва Нина Циклаури.

Според нея над 500 българи имат имоти в града и в последните години почти всичко е изкупено. През август например в техния клон на агенцията е имало 10 български сделки – 4 за Кавала, 4 за Керамоти и 2 за Тасос.

В Кавала български хотели няма – всички хотели са гръцки, казва тя. Спомня си случай за български инвеститор с бюджет от 1 млн. евро, който искал да купи хотел в града, който се продавал заради дългове, но не му приели офертата и го купил грък. Търсят се хотели до морето, но те са скъпи.

Неа Перамос и високият пазар

Първият българин купи къща в Неа Перамос през 2009 г., казва Васил Богданов, съсобственик в агенцията за недвижими имоти Open House, чийто клиент е бил той. „Сега българите са много. Има от чужбина, от цяла България и дори от Бургас“, добавя съдружникът му Йоргос Цаликис.

На имотния пазар се твърди, че 70 – 80% от собствениците в Перамос са българи. Много гърци са имали втори и трети ваканционен имот там. По време на кризата обаче те масово продават и много българи купуват.

„Големият бум на сделките беше тази година и българите далеч не бяха основните купувачи. Гърците от Германия изкупиха къщите в района. Купуваха и много американски и канадски гърци. И търсенето вдигна цените“, казва Христина Андонова, собственик на агенцията за недвижими имоти VIP Real Estate.

Сега търсенето в Перамос е повече от предлагането. Новото строителство е от порядъка на 2000 – 2300 евро/кв.м, а старото – в диапазона 1300 – 1800 евро/кв.м в зависимост от гледката и от други фактори. Съществено уточнение е, че гръцкият маниер е новото строителство да се продава завършено, с баните, кухните, термопомпите, а понякога и с електроуредите, както казва Богданов. Друга особеност, на която обръща внимание Христина Андонова, е, че в Гърция се продава реална жилищна площ – ако е 50 кв.м, това се обявява като квадратура и върху това се плащат данъци, дори терасата да е 100 кв. м.

Парцелите в Перамос са скъпи, но и районът е предпочитан, обясняват от Open House. Плажът Амолофи попада в топ 7 на най-добрите европейски плажове – 3 км фин пясък, плитко море, кристална вода и повече от дузина плажни барове. Храната е вкусна и на добри цени. Вторият основен поминък е лозарството. Има канализация и кадастър, минерални извори и археология, изброява достойнствата Богданов.

„През 2008 г. тук много се купуваше, банките даваха много пари на заем и квадратният метър достигаше 2000 евро. После падна до 1000 евро. Преди година-две цените се вдигнаха до нивата от 2008 г. и продължиха нагоре“, казва Христина Андонова. Тя е в Гърция от 1994 г. и през 2008 г. прави агенция. Офисът й е бил в Кавала, Неа Ираклица, а сега е на крайбрежната улица на Неа Перамос, така че има поглед върху региона.

В Неа Перамос и Неа Ираклица вече има общо четири български хотела. Български инвеститор започва петзвезден хотел до плажа Амолофи. Твърди се, че българинът, собственик на Almyra Beach Bar, вече строи и хотел в съседство с бара.

„Българското“ Офринио

Рекламите описват Паралия Офринио (плажът Офринио, известен още като Тузла) като нова и растяща туристическа и инвестиционна дестинация на Гърция. Селището е най-близкото от София на крайбрежието на Кавала, а пясъчният плаж е дълъг 17 км. Според някои експертни оценки българите – собственици на имоти в Офринио, сега са между две и четири хиляди души.

„Сградите тук никнат като гъбки и се изкупуват още на зелено. Вече има хора с втори и трети имот, който отдават под наем пак на българи. Има цели български квартали и български кооперации, а и хората, които имат интерес от закупуване на имоти, много се увеличават“, казва Николета Николова, собственик на българския магазин „Егео“ в Офринио.

Постоянните жители на Паралия Офринио са 1100 души, но през лятото стигат до 10 хиляди. От туристите 95% са българи и с всяка година стават все повече. Освен това има македонци, сърби, германци, украинци, казва тя.

Николета е родом от Оряхово, по образование е петролен инженер от Техническия университет на Кавала и от 15 години е в Гърция. Магазинът съществува от 12 години, но със съпруга й го поемат преди година от предишната собственичка – също българка. До „Егео“ има българска пицария „Фратели“, после друг български магазин. В градчето е известно за две български таверни – рибната „Атлантиди“ и „Кокорас“, която от две години не работи. Иначе в почти всяка от таверните в района работи поне по един българин.

И амбициозните инвеститори

„Българите започнаха да купуват особено активно тук от 2019 г., като ние имаме около 150 такива продажби годишно (450 за три години – бел. ред.), казва Костантина Димитрова, съсобственик на Re/Max Choice. Агенцията, която е франчайз на Re/Max Greece, има шест офиса в района на Кавала. В нея Димитрова партнира с Никос Куртидис, когото определя като лидер при недвижимите имоти в Паралия Офринио Тузла. Строително-инвестиционната Kourtidis, чийто вицепрезидент е тя, развива също така туризъм и управление на ваканционни имоти. Дъщерната компания за пропърти мениджмънт обещава на купувачите 6% гарантирана доходност върху цената на имота.

Дотук групата има продадени над 2000 жилища и отбелязва приноса си за това в рамките на две десетилетия постоянните жители в района да нараснат 10 пъти. През тази година Kourtidis строи 545 нови жилища едновременно. Върху 175 дка до морето в Паралия Офринио развива и втория по големина туристически проект в Гърция, в който ще има два луксозни хотела, вилно селище и тематичен парк.

„В града много се строи, но все малки сгради. Триетажните, които виждате, са заварено положение. Коефициентът на застрояване беше променен – от 0.8 на 0.6 и сега се правят само двуетажни с по около шест апартамента. Цените за новото строителство се движат между 1500 и 2000 евро/кв.м. Данъкът върху имотите е 2.50 евро/кв.м, а месечните разноски – около 70 евро“, обяснява Константина Димитрова. В това време в офиса на Re/Max Choice в Офринио има няколко български клиенти – две семейства и човек в пенсионна възраст, който разучава проект на сграда.

В Офринио има още няколко агенции, които продават на българи. Втората голяма например е Maria Real Estate, която е свързана с друг голям строителен предприемач в района – Fylaktos Minas.

„Българите купуват активно от пет години, но сега е пикът и на цените, и на сделките. Влагат пари от работа, от спестявания, от продажби на други имоти. Основната идея е да си ги дават под наем за доходност, като тук тя е около 6-7% годишно. Имот с цена примерно 70 хил. евро може да носи 4200 – 4900 евро бруто годишно“, казва Мариана Борикова, брокер в Maria Real Estate. Самата тя има хотелче, което отдава над 80% на българи и заетостта му през сезона е 95%.

Цената на нов имот е около 1700 евро/кв.м, а на стар – 1500 евро. Къщи на първа линия рядко излизат и една такава е 450 хил. евро. В пика на цените сме, казва тя.

Опашки от чакащи за Аспровалта

В Аспровалта новото строителство е доста по-ограничено. В офиса на агенция Siagos Андреана Атанасова обяснява, че могат да предложат основно къщи във вилната зона на селцето. Иначе вече имали списък с приятели, които чакат да излезе добра оферта в района. „За 50 хил. евро можете да намерите нещо в Офринио, но за тук ви трябват поне 70 – 80 хил. евро“, обяснява тя. На сайта на агенцията къща във вилната зона се предлага за 210 хил. евро. Тя е 120 кв.м и включва гостна, кухня, 4 спални, 2 тоалетни, 2 бани и 1 хол. В съседното Неа Врасна има оферта за 6.5 дка на стойност 200 000 евро. Вероятно е въпрос на време да си намерят инвеститори.

Източник Capital.bg

 

Сродни статии

23-май-2024
23-май-2024 Мариана Стаменова: Етичният брокер винаги поставя интереса на клиента на първо място

Мариана Стаменова e строителен инженер и юрист. От 1993 г. работи като специалист в сферата на недвижимите имоти. Управител на „Бокар недвижими имоти”. Притежава Certified International Property specialist. Дългогодишен член на НСНИ, членувала е в International Real Estate Federation от 2003 до 2010 г. От 2007 г., с кратко прекъсване, е член на Комисията по професионална етика към Националното сдружение „Недвижими имоти“. За периода 2011-2014 г. е неин председател. Професионалист с активна гражданска позиция и качества на медиатор. Развива кариерата си в София. – Инж. Стаменова, защо е важна етиката в маркетинга на недвижими имоти? – Етиката е от съществено […]

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 БЮЛЕТИН НА CEPI

БЮЛЕТИН НА CEPI ТУК

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 Πлoвдив изпpeвapи Coфия пo cтpoeж нa нoви жилищa и тaзи гoдинa

И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo нoвoпocтpoeни и въвeдeни в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ) зa пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa. Бpoят нa въвeдeнитe в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди пpeз тoзи пepиoд e 1 026, a нoвoпocтpoeнитe жилищa в тяx ca 3 475. Oт въвeдeнитe в eĸcплoaтaция нoвoпocтpoeни жилищни cгpaди пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2024 cъc cтoмaнoбeтoннa ĸoнcтpyĸция ca 78.5%, c тyxлeнa – 16.0%, c дpyгa – 4.3%, и c пaнeлнa – 1.2%. Haй-гoлям e oтнocитeлният дял нa нoвoпocтpoeнитe ĸъщи (79.1%), cлeдвaни oт жилищнитe ĸooпepaции (12.9%). И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo […]

Научи повече
13-май-2024
13-май-2024 Открита среща дискусия организирана от КПЕ към НСНИ се състоя в гр. Пловдив

На 9 май 2024 г. в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.  Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“. Срещата се състоя в конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив”, проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”. На събитието присъстваха представители на регионалната структура на НСНИ в  Пловдив, представители на други регионални структури, професионалисти от бранша от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: