Комисионите за брокери в САЩ ще намалеят след заведени дела от продавачи

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR) е постигнала споразумение по поредица от дела, заведени от продавачи на жилища, които твърдят, че асоциацията е участвала в заговор за повишаване на комисионите на брокерите, предава Financial Times. Споразумението ще промени начина, по който се продават жилища отвъд Океана.

Ако сделката бъде одобрена от федерален съд, политически влиятелната асоциация ще плати обезщетение от 418 млн. долара на продавачи на жилища и ще приеме промени в правилата си, които вероятно ще намалят комисионите, които са донесли по-голямата част от приходите на 1,6-те милиона членове.

Системата фактически принуждаваше продавачите да наемат брокери на недвижими имоти, за да предлагат домовете им на купувачи и те да бъдат обявявани в имотни портали, които са централни бази данни с имоти, а това според ищците е нарушение на антитръстовите закони. NAR отрича да е вършила нередности.

Но от юли услугите за обяви вече няма да разкриват комисиони, отваряйки вратата за купувачи и продавачи да наемат брокери за ограничен брой услуги или пропускането им изцяло. Освен това NAR ще започне да задължава брокерите да искат от клиентите си да подписват договори за представителство, в които посочват комисионите и услугите си.

Икономисти считат, че промените може да намалят 100-те милиарда долара, които американците плащат всяка година под формата на комисиони на брокери, с 30%. Новата структура на комисионата може да засегне и общо цените на жилищата, тъй като разходът обикновено е включен в цената на имота.

Индустрията на агенциите за недвижими имоти е в криза от месеци, тъй като по-високите лихви по жилищните заеми намалиха значително обема от сделки, а колективни дела застрашиха комисионите. Продавачи на жилища в Мисури спечелиха първото голямо дело срещу NAR и редица големи агенции за недвижими имоти миналия октомври, като получиха обезщетение за близо 1,8 млрд. долара. Обявеното споразумение ще освободи NAR от тази присъда.

След споразумението HomeServices на Berkshire Hathaway остана единствената голяма агенция за недвижими имоти, която все още не е постигнала сделка по спора.

Подразделението на Berkshire, което вече беше осъдено да плати обезщетение по съдебно дело в Мисури, беше включено в национално колективно дело по-рано тази година.

Адвокати на собственици на жилища твърдят, че фиксирането на цени е струвало на клиентите, работещи за HomeServices, близо 4,2 млрд. долара само през 2023 г.

Адвокати съсредоточиха усилията си през последно време около HomeServices отчасти защото компанията-майка  Berkshire Hathaway има далеч по-дълбоки джобове от останалите ѝ конкуренти. Компанията, управлявана от Уорън Бъфет, е оценявана на близо 875 млрд. долара, като в сумата влизат рекордните кешови наличности от 167,6 млрд. долара.

Източник Investor.bg

Сродни статии

16-юли-2024
16-юли-2024 Летният бал “Брокери и приятели” на НСНИ във Варна събра близо 200 гости

Традиционният летен бал “Брокери и приятели” събра близо 200 гости в елегантния ресторант “Градина” на Комплекс “Морско казино” в град Варна. За перфектната организация и настроението на гостите се погрижиха представителите на Регионална структура Варна на Национално сдружение Недвижими имоти. Всички те бяха посрещнати на входа от домакините. Красиви тоалети и усмивки се запечатаха за спомен на елегантно украсена и брандирана фото стена. Специални благодарности на нашите партньори: Музика и сценично озвучаване от Alex DJs Event solutions, музиката на изпълнителката NELS/Neli Gergova, Бутикови вина deVina и кулинарните изкушения на МАНДЖЕРА. Миговете от бала бяха уловени от фотографа Ангел Жечев. Национално […]

Научи повече
08-юли-2024
08-юли-2024 Роля и употреба на протоколите за оглед и договорите

На 4 юли 2024 г. в централния офис на НСНИ се проведе дискусия между представители на бранша на тема „Протоколите за оглед и договорите за сътрудничество“. В дискусията се включи  адв. д-р Бисерка Маринова, която обърна внимание, че правенето на огледи е само една малка част от задълженията на брокера. Осъществяването на оглед само по себе си не означава, че трябва да има плащане на комисиона (според съдебната практика). Как агенциите за недвижими имоти и брокерите да защитават правата на клиентите? Как да защитят себе си от нелоялни клиенти? Къде се срещат доверие, професионализъм и етика? Правно становище Адв. Маринова […]

Научи повече
25-юни-2024
25-юни-2024 Отворена среща дискусия „ЕТИКАТА- МОСТЪТ МЕЖДУ НАС“ се състоя в гр. Варна

На 20 юни 2024 г. във Варна се проведе поредната отворена среща дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.     Събитието е част от кампанията на Комисията по професионална етика към НСНИ и набира все по-голяма популярност сред професионалистите в бранша. На събитието присъстваха повече от 100 участници, членове на регионалната структура на НСНИ във Варна, както и много професионалисти от града и страната. Основни теми бяха етиката между професионалните брокери, етиката в маркетинга и рекламата, добавена стойност на посредника и др. Обсъдиха се начините, по които работата между посредниците водят до най – добър резултат […]

Научи повече
24-юни-2024
24-юни-2024 Александър Бочев: Пазарът на недвижими имоти е спокоен

– Г-н Бочев, какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента? – Много често ми задават въпроса – добър ли е пазарът. И винаги отговарям с контравъпрос – за кого да е добър? Много често се случва, че понякога пазарът е добър за продавачите, друг път за купувачите. Ако разглеждаме пазара от гледна точка на цените и движението им нагоре или надолу, за мен добрият пазар е този, който може да бъде лесно прогнозируем. През 2019 г. всички прогнози бяха разбити на пух и прах – вместо да тръгне надолу, пазарът се изстреля нагоре със светкавични темпове. В […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: