Комисионите за брокери в САЩ ще намалеят след заведени дела от продавачи

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR) е постигнала споразумение по поредица от дела, заведени от продавачи на жилища, които твърдят, че асоциацията е участвала в заговор за повишаване на комисионите на брокерите, предава Financial Times. Споразумението ще промени начина, по който се продават жилища отвъд Океана.

Ако сделката бъде одобрена от федерален съд, политически влиятелната асоциация ще плати обезщетение от 418 млн. долара на продавачи на жилища и ще приеме промени в правилата си, които вероятно ще намалят комисионите, които са донесли по-голямата част от приходите на 1,6-те милиона членове.

Системата фактически принуждаваше продавачите да наемат брокери на недвижими имоти, за да предлагат домовете им на купувачи и те да бъдат обявявани в имотни портали, които са централни бази данни с имоти, а това според ищците е нарушение на антитръстовите закони. NAR отрича да е вършила нередности.

Но от юли услугите за обяви вече няма да разкриват комисиони, отваряйки вратата за купувачи и продавачи да наемат брокери за ограничен брой услуги или пропускането им изцяло. Освен това NAR ще започне да задължава брокерите да искат от клиентите си да подписват договори за представителство, в които посочват комисионите и услугите си.

Икономисти считат, че промените може да намалят 100-те милиарда долара, които американците плащат всяка година под формата на комисиони на брокери, с 30%. Новата структура на комисионата може да засегне и общо цените на жилищата, тъй като разходът обикновено е включен в цената на имота.

Индустрията на агенциите за недвижими имоти е в криза от месеци, тъй като по-високите лихви по жилищните заеми намалиха значително обема от сделки, а колективни дела застрашиха комисионите. Продавачи на жилища в Мисури спечелиха първото голямо дело срещу NAR и редица големи агенции за недвижими имоти миналия октомври, като получиха обезщетение за близо 1,8 млрд. долара. Обявеното споразумение ще освободи NAR от тази присъда.

След споразумението HomeServices на Berkshire Hathaway остана единствената голяма агенция за недвижими имоти, която все още не е постигнала сделка по спора.

Подразделението на Berkshire, което вече беше осъдено да плати обезщетение по съдебно дело в Мисури, беше включено в национално колективно дело по-рано тази година.

Адвокати на собственици на жилища твърдят, че фиксирането на цени е струвало на клиентите, работещи за HomeServices, близо 4,2 млрд. долара само през 2023 г.

Адвокати съсредоточиха усилията си през последно време около HomeServices отчасти защото компанията-майка  Berkshire Hathaway има далеч по-дълбоки джобове от останалите ѝ конкуренти. Компанията, управлявана от Уорън Бъфет, е оценявана на близо 875 млрд. долара, като в сумата влизат рекордните кешови наличности от 167,6 млрд. долара.

Източник Investor.bg

Сродни статии

16-апр.-2024
16-апр.-2024 Как се промениха цените на жилищата в най-големите български градове

Двустайните жилища продължават да са сред най-предпочитаните имоти за покупка. Миграцията от по-малките към по-големите градове на страната продължава и поради това най-развити остават столицата и трите най-големи български града Пловдив, Варна и Бургас. Средно с по 100 EUR е поскъпнал квадратният метър на двустайните жилища в посочените градове. София В края на март 2023 г. средната офертна цена за София е била 1330 EUR. Към днешна дата стойността на квадратен метър вече е 1420 EUR/кв.м, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти. Поскъпването от 6% за изминалите 12 месеца е доказателство, че не е налице имотен балон, коментират […]

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 “Futures Thinking – възможни реалности” ще се проведе на 23 април

Събитието е организирано от списание Enterprise и Българска стопанска камара. НСНИ е дългогодишен партньор на списание Enterprise. За всички членове на НСНИ е договорена отстъпка от 20 процента при ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА БИЛЕТ СТАНДАРТНА РЕГИСТРАЦИЯ. ПРОМОКОД ЗА ОТСТЪПКА NSNI20 Подробна информация и онлайн регистрация за събитието ТУК

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 За 13 години жилищата в България са поскъпнали с близо 80%

България е на второ място в Европейския съюз по годишен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В края на миналата година жилищата в страната ни са поскъпнали с 10,1% на годишна база. Преди България е само Полша с ръст от 13 на сто, а на трето място е Хърватия с годишно покачване от 9,5%. На обратния полюс са Люксембург и Германия, където цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 14,4% и 7,1%. На трето място е Финландия с понижение от 4,4 на сто. От страните, за които […]

Научи повече
04-апр.-2024
04-апр.-2024 Софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на Регионална структура София

 На 3 април, в деня в който София отбелязва 145 години от обявяването на нашия град за столица, се проведе учредително събрание на което софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на регионална структура София. На събитието присъстваха новоприети компании, както и дългогодишни членове на Сдружението. След проведено гласуване беше избран седем членен управителен съвет на РС София с Председател Даниела Грозева от ВЕДА КОРЕКТ, член на управителния съвет на НСНИ. За членове на УС  на РС София бяха избрани: Динко Тодоров от „КОНСУЛТ 23“ Росен Костадинов от „ГОЛДЪН КИЙ ГРУП“ Надя Антова от „НАДИЛЕНА РИЪЛ ЕСТЕЙТ“ Венета Христова от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: