Какво ни очаква на пазара на имоти до края на годината

Без значителни промени на пазара на недвижими имоти у нас, през третото тримесечие на годината се наблюдава лек спад на цените на жилищата. Това показва анализът на агенция за недвижими имоти Arco Real Estate.

От компанията отчитат, че у купувачите на недвижими имоти се забелязва повече разум, като те не бързат да влизат в сделка, взимайки емоционални решения. Отчетите показват, че често се стига до намаляване на началната продажна цена на имота, а продавачите са склонни на компромиси.

В София, например, се забелязва спад на сключените сделки, сравнено с предходното тримесечие – 7001 срещу 8615. Спадове се забелязват още в Пловдив и Варна, но за сметка на това има ръст в Бургас – 1931 сделки срещу 1736 за предходните три месеца.

Общият брой сключени сделки на територията на страната за третото тримесечие е 54 277, което е съвсем по-малко от второто – 54 371. Налице е спад в сравнение със същия период от годината през 2022, когато сключените сделки са били 62 459 на брой.

Какво ни очаква на пазара на недвижими имоти до края на годината?

Според експертите, до края на настоящата година няма да има значителни промени в пазара на недвижими имоти. Очаква се да няма осезаем ръст на цените на имотите.

На този етап средните цени на жилищата в София задържат нивата си от предходното тримесечие, като в зависимост от район и моментно състояние, те варират между 1600 и 1800 евро на кв.м за двустаен апартамент, и 1500 – 1700 евро на кв.м за тристаен. В идеалния център на София цените на имотите запазват нива от около 2500 евро на кв.м, а в по-широкия център – около 1800 евро на кв.м.

Къде се търсят най-често недвижими имоти в столицата?

Данните  показват, че най-предпочитани от страна на купувачите остават южните райони на София, както и централната част на града. Най-често търсещите жилище се стремят към удобства като лесен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, наличие на търговски вериги в близост, училища и детски градини.

През третото тримесечие на годината се забелязва спад на търсенето на къщи, както и офис помещения и търговски площи.

Какви имоти се предлагат най-много на пазара през последното тримесечие?

Двустайните и тристайни апартаменти в незавършена фаза, на етап груб строеж, са най-предлаганите, сравнено с предишните три месеца от годината. За София най-актуални остават квартали като “Витоша”, “Малинова долина” и “Овча купел”, като основна причина за това е активното строителство на нови сгради в тези райони.

В зависимост от параметри като завършеност на имота, местоположение и възможност за паркомясто или гараж, цените на тези жилища стартират от 1300 евро на кв.м и достигат до 2000 евро на кв.м.

Какво се случва в Пловдив?

Пловдив остава един от най-активните градове по отношение на пазара на недвижими имоти, но и там не се забелязват съществени промени през третото тримесечие на годината. Има дори лек спад на търсенето, но не и на цените на имотите.

За разлика от столицата, цените в Пловдив продължават да варират между 800 и 1200 евро на кв.м, а най-предпочитаните райони за закупуване на ново жилище са “Тракия”, район Централен и район Западен. Не се забелязва висок интерес в търсенето на търговски площи и офиси, както и на парцели.

Умерено търсене на ваканционни имоти

Подобно на жилищата, няма съществени промени и по отношение на търсенето на ваканционни имоти през третото тримесечие на 2023 година. То остава умерено, а интересът от страна на купувачите може да се определи като слаб.

В добрите комплекси цените продължават да варират около 1000 евро на кв.м, но се намират и имоти на по-ниски цени, като това зависи както от местоположението на имота, така и от самото му качество. Съвсем очаквано, най-предпочитани са ваканционните имоти, намиращи се на локация в близост до морето.

И през третото тримесечие най-атрактивни остават ваканционните имоти тип Студио и двустаен апартамент, а най-активно е предлагането на територията на Слънчев бряг.

 

Източник: Pariteni.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Брокери излизат в защита на закон, който да регулира бранша

На 4 декември под заглавието „Битка за контрола върху 20 хил. брокери на имоти“ „Труд news” публикува петиция на „Национално сдружение брокери на имоти“, с която от браншовата организация искат да бъде отхвърлен законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, който е внесен в парламента на 10 ноември 2023 г. от група народни представители. С тази петиция от организацията се противопоставят на създаването, както те посочват, на „Камара на брокерите, на която държавата да отстъпи изключителни права (монопол) по издаване на удостоверения за правоспособност на брокерите в България“. Сега представяме позицията на „Национално сдружение Недвижими имоти“, браншова организация, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: