Какво ни очаква на пазара на имоти до края на годината

Без значителни промени на пазара на недвижими имоти у нас, през третото тримесечие на годината се наблюдава лек спад на цените на жилищата. Това показва анализът на агенция за недвижими имоти Arco Real Estate.

От компанията отчитат, че у купувачите на недвижими имоти се забелязва повече разум, като те не бързат да влизат в сделка, взимайки емоционални решения. Отчетите показват, че често се стига до намаляване на началната продажна цена на имота, а продавачите са склонни на компромиси.

В София, например, се забелязва спад на сключените сделки, сравнено с предходното тримесечие – 7001 срещу 8615. Спадове се забелязват още в Пловдив и Варна, но за сметка на това има ръст в Бургас – 1931 сделки срещу 1736 за предходните три месеца.

Общият брой сключени сделки на територията на страната за третото тримесечие е 54 277, което е съвсем по-малко от второто – 54 371. Налице е спад в сравнение със същия период от годината през 2022, когато сключените сделки са били 62 459 на брой.

Какво ни очаква на пазара на недвижими имоти до края на годината?

Според експертите, до края на настоящата година няма да има значителни промени в пазара на недвижими имоти. Очаква се да няма осезаем ръст на цените на имотите.

На този етап средните цени на жилищата в София задържат нивата си от предходното тримесечие, като в зависимост от район и моментно състояние, те варират между 1600 и 1800 евро на кв.м за двустаен апартамент, и 1500 – 1700 евро на кв.м за тристаен. В идеалния център на София цените на имотите запазват нива от около 2500 евро на кв.м, а в по-широкия център – около 1800 евро на кв.м.

Къде се търсят най-често недвижими имоти в столицата?

Данните  показват, че най-предпочитани от страна на купувачите остават южните райони на София, както и централната част на града. Най-често търсещите жилище се стремят към удобства като лесен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, наличие на търговски вериги в близост, училища и детски градини.

През третото тримесечие на годината се забелязва спад на търсенето на къщи, както и офис помещения и търговски площи.

Какви имоти се предлагат най-много на пазара през последното тримесечие?

Двустайните и тристайни апартаменти в незавършена фаза, на етап груб строеж, са най-предлаганите, сравнено с предишните три месеца от годината. За София най-актуални остават квартали като “Витоша”, “Малинова долина” и “Овча купел”, като основна причина за това е активното строителство на нови сгради в тези райони.

В зависимост от параметри като завършеност на имота, местоположение и възможност за паркомясто или гараж, цените на тези жилища стартират от 1300 евро на кв.м и достигат до 2000 евро на кв.м.

Какво се случва в Пловдив?

Пловдив остава един от най-активните градове по отношение на пазара на недвижими имоти, но и там не се забелязват съществени промени през третото тримесечие на годината. Има дори лек спад на търсенето, но не и на цените на имотите.

За разлика от столицата, цените в Пловдив продължават да варират между 800 и 1200 евро на кв.м, а най-предпочитаните райони за закупуване на ново жилище са “Тракия”, район Централен и район Западен. Не се забелязва висок интерес в търсенето на търговски площи и офиси, както и на парцели.

Умерено търсене на ваканционни имоти

Подобно на жилищата, няма съществени промени и по отношение на търсенето на ваканционни имоти през третото тримесечие на 2023 година. То остава умерено, а интересът от страна на купувачите може да се определи като слаб.

В добрите комплекси цените продължават да варират около 1000 евро на кв.м, но се намират и имоти на по-ниски цени, като това зависи както от местоположението на имота, така и от самото му качество. Съвсем очаквано, най-предпочитани са ваканционните имоти, намиращи се на локация в близост до морето.

И през третото тримесечие най-атрактивни остават ваканционните имоти тип Студио и двустаен апартамент, а най-активно е предлагането на територията на Слънчев бряг.

 

Източник: Pariteni.bg

Сродни статии

05-апр.-2024
05-апр.-2024 “Futures Thinking – възможни реалности” ще се проведе на 23 април

Събитието е организирано от списание Enterprise и Българска стопанска камара. НСНИ е дългогодишен партньор на списание Enterprise. За всички членове на НСНИ е договорена отстъпка от 20 процента при ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА БИЛЕТ СТАНДАРТНА РЕГИСТРАЦИЯ. ПРОМОКОД ЗА ОТСТЪПКА NSNI20 Подробна информация и онлайн регистрация за събитието ТУК

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 За 13 години жилищата в България са поскъпнали с близо 80%

България е на второ място в Европейския съюз по годишен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В края на миналата година жилищата в страната ни са поскъпнали с 10,1% на годишна база. Преди България е само Полша с ръст от 13 на сто, а на трето място е Хърватия с годишно покачване от 9,5%. На обратния полюс са Люксембург и Германия, където цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 14,4% и 7,1%. На трето място е Финландия с понижение от 4,4 на сто. От страните, за които […]

Научи повече
04-апр.-2024
04-апр.-2024 Софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на Регионална структура София

 На 3 април, в деня в който София отбелязва 145 години от обявяването на нашия град за столица, се проведе учредително събрание на което софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на регионална структура София. На събитието присъстваха новоприети компании, както и дългогодишни членове на Сдружението. След проведено гласуване беше избран седем членен управителен съвет на РС София с Председател Даниела Грозева от ВЕДА КОРЕКТ, член на управителния съвет на НСНИ. За членове на УС  на РС София бяха избрани: Динко Тодоров от „КОНСУЛТ 23“ Росен Костадинов от „ГОЛДЪН КИЙ ГРУП“ Надя Антова от „НАДИЛЕНА РИЪЛ ЕСТЕЙТ“ Венета Христова от […]

Научи повече
29-мар.-2024
29-мар.-2024 ДЕСЕТ НОВИ КОМПАНИИ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ НСНИ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ

През месец март голямото семейство на НСНИ  нарасна с още десет компании. Посрещаме с Добре дошли! ПОДКРЕПА ИМОТИ ЕООД гр. Пловдив КОЛИЗЕУМ ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Пловдив АГЕНЦИЯ МЕЧТА ООД гр. Пловдив РЕДЖИНА ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Хисаря КРИОС ООД гр. Пловдив МАКСМЕТАЛ 2012 ЕООД  гр. Пловдив ЕМПАЙЪР ЕСТЕЙТ ООД гр. Пловдив АВАНГАРД РИЪЛ ЕСТЕЙТ.БГ ЕООД гр. Пловдив ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ ПРО ЕООД гр. София АБ ИМОТИ КОНСУЛТ ЕООД гр. София Уважаеми колеги, пожелаваме Ви успех и Ви очакваме на всички събития организирани от НСНИ!

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: