Как да предпазим парите си от инфлацията?

Интервю на Стойне Василев по време на осмата Национална конференция на НСНИ пред журналист на Economy.bg

Стойне Василев, Председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти, бе един от участниците в първия дискусионен панел по време на годишната конференция на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ). Дискусията бе под надслов „Нарастване на напрежението“.

Economy.bg попита г-н Василев как бихме могли да предпазим парите си от галопиращата инфлация и с какво трябва да внимават потребителите.

Има ли начин да спасим парите си от галопиращата инфлация?
Всеки намира различен начин да си спаси парите от високата инфлация. Инфлацията според мен това, което гледам и което следя, може би ще остане висока следващите 1 – 2 – 3 години. Тоест ние трябва да се научим да живеем в такава по-висока инфлация. Как ще спасим парите си? На първо място, ако получаваме заплата или независимо дали имаме бизнес, да реагираме по някакъв начин, тоест нашата заплата да се увеличи. Ако сегашният работодател не е съгласен или има някакви възражения, да сменим работодателя, все още пазарът на труда е много развит и безработицата е ниска.
Това е първото нещо. На второ място е да си оптимизираме разходите, защото много хора, които са изтеглили ипотечни кредити, и то с немалки вноски, ще бъдат засегнати от тази инфлация. Другото нещо, което ни очаква, е увеличение на лихвите по кредитите. И накрая стигаме до спестяването. Как да спасим, ако е възможно, донякъде нашите спестявания. Най-лошата инвестиция или това дори не е инвестиция, е те да стоят в банка. Извън аварийния фонд, някакви оборотни пари, които ни трябват за следващите месеци или просто за черни дни, е добре да помислим как можем да ги защитим.
Имотите поне засега предлагат тази възможност, защото те нарастват и там можем да печелим по два начина – и от наемите, и от увеличението на цената. Но трябва да сме много внимателни, защото не можем да говорим за целия пазар, че расте. Има отделни имоти и това е първата част. Втората част, когато купим имота и той е вече наш, независимо дали е с ипотечен кредит, или не, какво ще го правим. Ще го давам под наем.
Много лесно звучи, но това са много дейности и много разходи и накрая сметката може да не ни излезе. Ако питаме брокери и икономисти в момента, доходността от наеми е исторически, в България говорим, една от най-ниските, между 2,5 – 3%. Инфлацията е близо 19%. Това е в пъти по-малко. Т.е. ще си върнем цената на имота през наеми за един много дълъг период от време 25 – 30 години.
Това трябва да го вземем предвид. Ако очакваме да растат цените толкова бързо, колкото и досега, може би ще ги разочаровам хората, това най-вероятно няма да се случи. Така че е добре и там да си направим сметката. За съжаление, другите активи не играят такава роля да запазят парите ни от галопиращата инфлация. Златото също имаше доста спад от пиковете, които се получиха тази година. На фондовите пазари акции, облигации също така не са добра инвестиция.

Как се отразяват увеличаващите се в глобален план лихви на българския потребител?
Засега ние все още го виждаме само по медиите и в телевизора. Някой говори, че се увеличават лихвите, в Щатите вече по новите ипотеки 30-годишните фиксирани лихви са над 7%. Американците не са виждали това от много, много, много години назад и това мисля, действа като шок, което се отразява и на пазара на имоти. В Европа Европейската централна банка е доста по-плаха в това отношение. Причината е, че много от държавите в Европейския съюз имат много високи дългове и ако се увеличи много ударно тази основна лихва, те ще изпадат в неплатежоспособност или ще имат проблеми. Как се отразява в България? Ние сме все още далеч от тази ситуация, в която има ударно увеличение на лихвите, но това започва да се случва.
Първо се случва за фирмените кредити, които са пряко обвързани с, да кажем, индикатори като Юрибор. Хората, които са изтеглили жилищни кредити в евро, те са много малка част, което мен специално ме радва, тъй като добре е да се теглят в левове, в местната валута, те веднага го усетиха, тъй като Юрибор се увеличи и техните лихви се увеличават. Другият фактор, който ще забави малко този процес, всъщност е, че лихвите се актуализират на шест месеца или на една година.
Т.е. всеки да си погледне договора за кредит и да види на какъв период се актуализират. Неминуемо ще се стигне до по-високи лихви, най-малкото защото ресурсът, тоест цената на парите, се увеличава във времето. Няма да е много бързо, тъй като в България банките са достатъчно ликвидни и има над 100 млрд. депозити, които са на фирми и на физически лица и те ще омекотят доста удара. Нещо, което според мен ще се случи – не толкова увеличението на лихвите ще откаже хората да теглят кредити, а по-скоро ограничения на кредитирането. Тоест банките може да дават и лихвите да не са толкова високи. На вноски няма да се отрази чак толкова много, но това ще засегне новите кредитополучатели, които ще се гледат много по-строго. Банките ще оценяват много по-внимателно риска и част от тях няма да имат достъп до кредитиране, което ще засегне пазара най-вече на имоти в близките 2 – 3 години.

С какво трябва да внимаваме като потребители?
Докато сме на темата за кредитите – да не се подписваме и да не изхождаме от някакви много лесни разсъждения: „Сега лихвата е 2 или 3 %, пък инфлацията е 10 пъти или 5 пъти по-висока. Дайте да теглим кредити!“, а точно да си направим тази сметка, защото лихвата в момента е ниска. Но ако вземем 30-годишен или 25-годишен, или 20-годишен кредит, лихвата може да се промени много.
Най-черногледите прогнози са над 10% – 15%. Защо? Защото централните банки в Щатите и в Европа са решени до край да вдигат лихвата, докато инфлацията не се успокои. Така че в един лош вариант може да стигнем 10 – 12 – 13%. Това са много черни прогнози, но все пак може да се случи. И когато си гледаме доходите, все пак вноската по кредитите да не ни е повече от 15 – 20%. Това е нещо, което реално ние може да направим и не зависи толкова от пазара. Тоест да сме много по-предпазливи.
Да разберем това, което искаме да си купим с кредита, дали наистина ни трябва. Това са неща, които всеки от нас може да направи. И нещо ключово, когато става въпрос за пазара на имоти – той не е еднакъв. Да гледат конкретно в този район, в този блок, в тази квадратура, в този тип строителство е нещо, което определя цената, а не пазарът в София. Има имоти, които и в момента падат.
Има имоти, които се качват много. Да не се разчита на обществените настроения и медии, които казват, че пазарът се вдига или лихвите се вдигат или падат. Това е моят апел – да се обърнем малко към личните финанси и да си ги разгледаме много внимателно, а не да хващаме някакви тези от въздуха и да казваме: „Ето това се случва“, защото реално това не се случва.

Сродни статии

27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Годишна конференция за строителство и инвестиции 2023 – палитра от (не)очаквани сценарии

След успешната конференция през 2022 г., списание „Мениджър“ подготвя второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции. Събитието ще се проведе на 03.10 в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Силен старт ще бъде направен с Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. В презентацията си той ще сподели какво да очакваме от икономиката през 2024 г. и какви (не)очаквани сценарии ще се развият за бизнес средата. В четири дискусионни панела ще бъдат обсъдени теми от ключово значение за строителния сектор в България. Модератор на събитието ще е Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара […]

Научи повече
27-сеп.-2023
27-сеп.-2023 Стойността на недвижимите имоти в света е близо четири пъти по-висока от глобалния БВП

Стойността на недвижимите имоти в света – жилищни и бизнес имоти и земеделска земя, е достигнала 379,7 трлн. долара през 2022 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Така те запазват позицията си на най-значимия актив убежище за богатството в света. През 2022 г. недвижимите имоти са били по-ценни, отколкото глобалните акции (98,9 трлн. долара) и дългови ценни книжа (129,8 трлн. долара) взети заедно, и са се равнявали на почти четири пъти повече от световния брутен вътрешен продукт (100,6 трлн. долара), съобщава Savills. За сравнение, стойността на всичкото добито злато в историята достига 12,2 трлн. долара, само 3 на сто […]

Научи повече
26-сеп.-2023
26-сеп.-2023 Варна е първенец по поскъпване на жилищните имоти

Въпреки тенденцията още от края на миналата година с намаляването на броя на сделките, цените на жилищните имоти в България продължават да се повишават. По последни данни за второто тримесечие на 2023 година, жилищните имоти във Варна са поскъпнали с над 20%. По-голямо е поскъпването при новите жилища. По този показател морската столица изпреварва останалите големи градове в страната. Най-малък е ръстът на цените в Русе и Стара Загора. Защо обаче жилищните имоти поскъпват при спад на сделките средно с около 10-12%? Според Председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, това се дължи на няколко фактора. От една страна са инфлационните процеси, които […]

Научи повече
25-сеп.-2023
25-сеп.-2023 Можем да очакваме нова тенденция на имотния пазар в България през 2024 г.

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените, най-малко поради нениската инфлация. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна – покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза Добромир Ганев, […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: