Как да предпазим парите си от инфлацията?

Интервю на Стойне Василев по време на осмата Национална конференция на НСНИ пред журналист на Economy.bg

Стойне Василев, Председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти, бе един от участниците в първия дискусионен панел по време на годишната конференция на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ). Дискусията бе под надслов „Нарастване на напрежението“.

Economy.bg попита г-н Василев как бихме могли да предпазим парите си от галопиращата инфлация и с какво трябва да внимават потребителите.

Има ли начин да спасим парите си от галопиращата инфлация?
Всеки намира различен начин да си спаси парите от високата инфлация. Инфлацията според мен това, което гледам и което следя, може би ще остане висока следващите 1 – 2 – 3 години. Тоест ние трябва да се научим да живеем в такава по-висока инфлация. Как ще спасим парите си? На първо място, ако получаваме заплата или независимо дали имаме бизнес, да реагираме по някакъв начин, тоест нашата заплата да се увеличи. Ако сегашният работодател не е съгласен или има някакви възражения, да сменим работодателя, все още пазарът на труда е много развит и безработицата е ниска.
Това е първото нещо. На второ място е да си оптимизираме разходите, защото много хора, които са изтеглили ипотечни кредити, и то с немалки вноски, ще бъдат засегнати от тази инфлация. Другото нещо, което ни очаква, е увеличение на лихвите по кредитите. И накрая стигаме до спестяването. Как да спасим, ако е възможно, донякъде нашите спестявания. Най-лошата инвестиция или това дори не е инвестиция, е те да стоят в банка. Извън аварийния фонд, някакви оборотни пари, които ни трябват за следващите месеци или просто за черни дни, е добре да помислим как можем да ги защитим.
Имотите поне засега предлагат тази възможност, защото те нарастват и там можем да печелим по два начина – и от наемите, и от увеличението на цената. Но трябва да сме много внимателни, защото не можем да говорим за целия пазар, че расте. Има отделни имоти и това е първата част. Втората част, когато купим имота и той е вече наш, независимо дали е с ипотечен кредит, или не, какво ще го правим. Ще го давам под наем.
Много лесно звучи, но това са много дейности и много разходи и накрая сметката може да не ни излезе. Ако питаме брокери и икономисти в момента, доходността от наеми е исторически, в България говорим, една от най-ниските, между 2,5 – 3%. Инфлацията е близо 19%. Това е в пъти по-малко. Т.е. ще си върнем цената на имота през наеми за един много дълъг период от време 25 – 30 години.
Това трябва да го вземем предвид. Ако очакваме да растат цените толкова бързо, колкото и досега, може би ще ги разочаровам хората, това най-вероятно няма да се случи. Така че е добре и там да си направим сметката. За съжаление, другите активи не играят такава роля да запазят парите ни от галопиращата инфлация. Златото също имаше доста спад от пиковете, които се получиха тази година. На фондовите пазари акции, облигации също така не са добра инвестиция.

Как се отразяват увеличаващите се в глобален план лихви на българския потребител?
Засега ние все още го виждаме само по медиите и в телевизора. Някой говори, че се увеличават лихвите, в Щатите вече по новите ипотеки 30-годишните фиксирани лихви са над 7%. Американците не са виждали това от много, много, много години назад и това мисля, действа като шок, което се отразява и на пазара на имоти. В Европа Европейската централна банка е доста по-плаха в това отношение. Причината е, че много от държавите в Европейския съюз имат много високи дългове и ако се увеличи много ударно тази основна лихва, те ще изпадат в неплатежоспособност или ще имат проблеми. Как се отразява в България? Ние сме все още далеч от тази ситуация, в която има ударно увеличение на лихвите, но това започва да се случва.
Първо се случва за фирмените кредити, които са пряко обвързани с, да кажем, индикатори като Юрибор. Хората, които са изтеглили жилищни кредити в евро, те са много малка част, което мен специално ме радва, тъй като добре е да се теглят в левове, в местната валута, те веднага го усетиха, тъй като Юрибор се увеличи и техните лихви се увеличават. Другият фактор, който ще забави малко този процес, всъщност е, че лихвите се актуализират на шест месеца или на една година.
Т.е. всеки да си погледне договора за кредит и да види на какъв период се актуализират. Неминуемо ще се стигне до по-високи лихви, най-малкото защото ресурсът, тоест цената на парите, се увеличава във времето. Няма да е много бързо, тъй като в България банките са достатъчно ликвидни и има над 100 млрд. депозити, които са на фирми и на физически лица и те ще омекотят доста удара. Нещо, което според мен ще се случи – не толкова увеличението на лихвите ще откаже хората да теглят кредити, а по-скоро ограничения на кредитирането. Тоест банките може да дават и лихвите да не са толкова високи. На вноски няма да се отрази чак толкова много, но това ще засегне новите кредитополучатели, които ще се гледат много по-строго. Банките ще оценяват много по-внимателно риска и част от тях няма да имат достъп до кредитиране, което ще засегне пазара най-вече на имоти в близките 2 – 3 години.

С какво трябва да внимаваме като потребители?
Докато сме на темата за кредитите – да не се подписваме и да не изхождаме от някакви много лесни разсъждения: „Сега лихвата е 2 или 3 %, пък инфлацията е 10 пъти или 5 пъти по-висока. Дайте да теглим кредити!“, а точно да си направим тази сметка, защото лихвата в момента е ниска. Но ако вземем 30-годишен или 25-годишен, или 20-годишен кредит, лихвата може да се промени много.
Най-черногледите прогнози са над 10% – 15%. Защо? Защото централните банки в Щатите и в Европа са решени до край да вдигат лихвата, докато инфлацията не се успокои. Така че в един лош вариант може да стигнем 10 – 12 – 13%. Това са много черни прогнози, но все пак може да се случи. И когато си гледаме доходите, все пак вноската по кредитите да не ни е повече от 15 – 20%. Това е нещо, което реално ние може да направим и не зависи толкова от пазара. Тоест да сме много по-предпазливи.
Да разберем това, което искаме да си купим с кредита, дали наистина ни трябва. Това са неща, които всеки от нас може да направи. И нещо ключово, когато става въпрос за пазара на имоти – той не е еднакъв. Да гледат конкретно в този район, в този блок, в тази квадратура, в този тип строителство е нещо, което определя цената, а не пазарът в София. Има имоти, които и в момента падат.
Има имоти, които се качват много. Да не се разчита на обществените настроения и медии, които казват, че пазарът се вдига или лихвите се вдигат или падат. Това е моят апел – да се обърнем малко към личните финанси и да си ги разгледаме много внимателно, а не да хващаме някакви тези от въздуха и да казваме: „Ето това се случва“, защото реално това не се случва.

Сродни статии

21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
14-фев.-2024
14-фев.-2024 Как се променя жилищният пазар у нас и има ли тенденция за застой?

Жилищният пазар в България е в основата на икономическата дейност и социалното развитие на страната. През последните години се наблюдават значителни промени в този сектор, включително иновации в строителството, промени в динамиката на търсенето и предлагането, както и въздействието на глобалната пандемия. Темата за покупка на недвижимо имущество, както и цените на имотите е много актуална за обществото. Икономическия отчет на строителния сектор за деветте месеца на миналата година, изготвен от Камарата на строителите в България и публикуван на интернет страницата на браншовата организация, показва че жилищносто строителство и това на офис площи все още заема значителна част от строителната […]

Научи повече
09-фев.-2024
09-фев.-2024 Отчитаме значителен ръст в строителството

За периода януари-септември 2023 г. сектор „Строителство“ е произвел продукция на стойност 13 015 млн. лв., сочат данните на Икономическия отчет на строителния сектор, изготвен от Камарата на строителите в България. Сградно строителство, което включва жилищно и нежилищно строителство, формира произведена продукция за деветмесечието на 2023 г. в размер на 7 542 млн. лв., или с дял от 57,9 на сто от общо произведената продукция в сектора за разглеждания период. Произведената продукция в сградното строителство се увеличава с 24,8 на сто в сравнение с деветмесечието на 2022 г. по предварителни данни на НСИ. В инженерната инфраструктура произведената продукция за деветмесечието […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: