Имотният сектор в Европа е изправен пред „въглероден балон“

Имотни групи в Европа рискуват голямо понижаване на стойността на активите си, ако не предприемат спешни мерки за намаляване на въглеродните емисии от сградите, които притежават, предупреждава научен институт, цитиран от Financial Times.

Собственици на имоти на Стария континент, инвеститори и оценители не вземат предвид разходите за преход към нетна нула, а това води да повсеместно надценяване на офиси, магазини и жилищни имоти, пише Urban Land Institute и определя ситуацията като „въглероден балон“.

Промяна в регулациите или икономическо сътресение може бързо да извади наяве неправилно определената цена на по-стари, не толкова зелени сгради и да доведе до „бърз спад на стойностите“, пише ULI.

Старите сгради и новото строителство са отговорни за около две пети от свързаните с енергията въглеродни емисии, сочат данни на Световния съвет за зелени сгради.

Има стъпки към декарбонизиране на недвижимите имоти, но те до голяма степен са движени от собственици на имоти с големи финансови възможности, които подобряват енергийната ефективност на наличностите си, за да привличат наематели, склонни да плащат бонус.

Големите инвеститори и собственици на имоти си поставят собствени цели за достигане до нетна нула в идните две десетилетия, но мнозинството имоти са относително незасегнати.

Усилията за декарбонизиране ще се сблъскат и с повишаването на лихвите и ускоряването на инфлацията, които забавят продажбите на офиси и изяждат сумите, които собствениците на имоти в Европа могат или искат да инвестират в привеждането на сградите към стандарта.

ULI публикува методология за оценка на разходите за декарбонизиране и на рисковете за собствениците на имоти и инвеститорите.

Групата се надява това да помогне за определянето на цена на прехода към нетна нула и за насърчаване на собствениците на имоти и на публичните органи да инвестират в преустройството на съществуващи сгради, за да предотвратят по-голям удар за стойностите в бъдеще.

Институтът съобщи, че настоящият дефектен подход към декарбонизацията в имотната индустрия „може да предизвика поляризиране на инвестиционните пазари и повишен риск от блокирани активи в части от градовете ни, които изискват повече, а не по-малко инвестиции“.

„Смятаме, че с въвеждането на указанията можем да предотвратим реално сътресение. Ако се създадат регулации, ще има сътресение, защото голяма част от пазара трябва да се приспособи за много кратко време“, коментира Лизет ван Дурн, главен изпълнителен директор на ULI за Европа. „Ако не предприемем действия за оценките на имотите, значителният принос на индустрията ни към климатичните промени ще продължи“, допълва тя.

Източник Investor.bg

Сродни статии

11-дек.-2023
11-дек.-2023 Галина Максимова: Обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара

Галина Максимова – дългогодишен брокер недвижими имоти, носител на Специалната награда на Imoti.net за професионализъм и колегиалност. Преди месец тя бе избрана отново за председател на Комисията по професионална етика към НСНИ. – Какви цели си поставя Комисията през новия й мандат? – Ще продължи да утвърждава етичните правила, възприети от сдружението чрез Етичния професионален кодекс и да популяризира етиката в бизнеса като същевременно обръщаме все по-голямо внимание на борбата с порочните практики на пазара. Подобна лоша практика, с която новия състав на Комисията ще се бори е обявяването на оферти само за частни лица от агенциите за недвижими имоти. […]

Научи повече
11-дек.-2023
11-дек.-2023 Александър Бочев: Не смятам, че ще има съществен спад или повишение на цените на имотите

Нуждата от регулация в бранша с недвижими имоти е крещяща. Има редица практики, които не съответстват с добрите такива. Има възможност агенциите на недвижими имоти, които представляват собственици да обявяват имотите от частни лица. С такава обява те взимат двойна комисионна – и от купувача и от продавача. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на УС на Национално сдружение недвижими имоти Александър Бочев. По думите му има и много други подобни практики. 95% от агенциите в ЕС и България са малки и средни предприятия, уточни той. Големите агенции са 4-5. Никъде в законопроекта, който е входиран в […]

Научи повече
08-дек.-2023
08-дек.-2023 Πpoyчвaнe: Цeнитe нa жилищaтa в cвeтa щe ce пoĸaчвaт и пpeз cлeдвaщитe двe гoдини

Цeнитe нa имoтитe в cвeтoвeн мaщaб нa гoлeмитe жилищни пaзapи щe ce пoĸaчaт пpeз cлeдвaщитe двe гoдини. Toвa щe ce дължи нa гoлямoтo тъpceнe и нa oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe, ce ĸaзвa в пpoyчвaнe нa Rеutеrѕ. Цeнитe нa жилищaтa нe oтгoвopиxa нa oчaĸвaниятa нa aнaлизaтopитe, ĸoитo пpoгнoзиpaxa двyцифpeн cпaд в нaчaлoтo нa гoдинaтa. в гoлямa чacт oт пaзapитe цeнитe нa имoтитe щe пpиĸлючaт гoдинaтa c pъcт. Πoĸaчвaнeтo нa цeнитe щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщaтa гoдинa, ĸaĸтo и в 2025 г., нo пo-виcoĸитe лиxвeни пpoцeнти пo ипoтeчнитe ĸpeдити и липcaтa нa пpeдлaгaнe нa жилищa нa дocтъпни цeни щe oгpaничaт тoвa пoĸaчвaнe. „Цeнитe нe […]

Научи повече
07-дек.-2023
07-дек.-2023 Съболезнователен адрес

Скъпи колеги и приятели, С огромна тъга споделяме тъжната новина, че на 6.12.2023 г ни напусна г-н Владимир Лафчиев. Владимир Лафчиев бе уважаван от всички  нас колега и приятел, отдаден на мисията за създаване на професионален и регламентиран бизнес с недвижими имоти. Владо бе в основата на обединението на всички регионални гилдии в лоното на НСНИ. За всички нас той бе безусловен лидер и човек с голям професионален опит, дългогодишен, активен член на УС на НСНИ и Председател на РС Пловдив. Ще запомним Владо като дългогодишен и пламенен радетел на идеите за налагане и спазване на професионалните стандарти на брокерите на недвижими имоти! […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: