Имотният сектор в Европа е изправен пред „въглероден балон“

Имотни групи в Европа рискуват голямо понижаване на стойността на активите си, ако не предприемат спешни мерки за намаляване на въглеродните емисии от сградите, които притежават, предупреждава научен институт, цитиран от Financial Times.

Собственици на имоти на Стария континент, инвеститори и оценители не вземат предвид разходите за преход към нетна нула, а това води да повсеместно надценяване на офиси, магазини и жилищни имоти, пише Urban Land Institute и определя ситуацията като „въглероден балон“.

Промяна в регулациите или икономическо сътресение може бързо да извади наяве неправилно определената цена на по-стари, не толкова зелени сгради и да доведе до „бърз спад на стойностите“, пише ULI.

Старите сгради и новото строителство са отговорни за около две пети от свързаните с енергията въглеродни емисии, сочат данни на Световния съвет за зелени сгради.

Има стъпки към декарбонизиране на недвижимите имоти, но те до голяма степен са движени от собственици на имоти с големи финансови възможности, които подобряват енергийната ефективност на наличностите си, за да привличат наематели, склонни да плащат бонус.

Големите инвеститори и собственици на имоти си поставят собствени цели за достигане до нетна нула в идните две десетилетия, но мнозинството имоти са относително незасегнати.

Усилията за декарбонизиране ще се сблъскат и с повишаването на лихвите и ускоряването на инфлацията, които забавят продажбите на офиси и изяждат сумите, които собствениците на имоти в Европа могат или искат да инвестират в привеждането на сградите към стандарта.

ULI публикува методология за оценка на разходите за декарбонизиране и на рисковете за собствениците на имоти и инвеститорите.

Групата се надява това да помогне за определянето на цена на прехода към нетна нула и за насърчаване на собствениците на имоти и на публичните органи да инвестират в преустройството на съществуващи сгради, за да предотвратят по-голям удар за стойностите в бъдеще.

Институтът съобщи, че настоящият дефектен подход към декарбонизацията в имотната индустрия „може да предизвика поляризиране на инвестиционните пазари и повишен риск от блокирани активи в части от градовете ни, които изискват повече, а не по-малко инвестиции“.

„Смятаме, че с въвеждането на указанията можем да предотвратим реално сътресение. Ако се създадат регулации, ще има сътресение, защото голяма част от пазара трябва да се приспособи за много кратко време“, коментира Лизет ван Дурн, главен изпълнителен директор на ULI за Европа. „Ако не предприемем действия за оценките на имотите, значителният принос на индустрията ни към климатичните промени ще продължи“, допълва тя.

Източник Investor.bg

Сродни статии

23-май-2024
23-май-2024 Мариана Стаменова: Етичният брокер винаги поставя интереса на клиента на първо място

Мариана Стаменова e строителен инженер и юрист. От 1993 г. работи като специалист в сферата на недвижимите имоти. Управител на „Бокар недвижими имоти”. Притежава Certified International Property specialist. Дългогодишен член на НСНИ, членувала е в International Real Estate Federation от 2003 до 2010 г. От 2007 г., с кратко прекъсване, е член на Комисията по професионална етика към Националното сдружение „Недвижими имоти“. За периода 2011-2014 г. е неин председател. Професионалист с активна гражданска позиция и качества на медиатор. Развива кариерата си в София. – Инж. Стаменова, защо е важна етиката в маркетинга на недвижими имоти? – Етиката е от съществено […]

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 БЮЛЕТИН НА CEPI

БЮЛЕТИН НА CEPI ТУК

Научи повече
15-май-2024
15-май-2024 Πлoвдив изпpeвapи Coфия пo cтpoeж нa нoви жилищa и тaзи гoдинa

И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo нoвoпocтpoeни и въвeдeни в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ) зa пъpвoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa. Бpoят нa въвeдeнитe в eĸcплoaтaция жилищни cгpaди пpeз тoзи пepиoд e 1 026, a нoвoпocтpoeнитe жилищa в тяx ca 3 475. Oт въвeдeнитe в eĸcплoaтaция нoвoпocтpoeни жилищни cгpaди пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2024 cъc cтoмaнoбeтoннa ĸoнcтpyĸция ca 78.5%, c тyxлeнa – 16.0%, c дpyгa – 4.3%, и c пaнeлнa – 1.2%. Haй-гoлям e oтнocитeлният дял нa нoвoпocтpoeнитe ĸъщи (79.1%), cлeдвaни oт жилищнитe ĸooпepaции (12.9%). И пpeз 2024 гoдинa Πлoвдив изпpeвapвa Coфия пo […]

Научи повече
13-май-2024
13-май-2024 Открита среща дискусия организирана от КПЕ към НСНИ се състоя в гр. Пловдив

На 9 май 2024 г. в град Пловдив се проведе поредната открита дискусия „Етиката мостът между нас“ под надслов „РАБОТИМ СЪВМЕСТНО – УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО”.  Събитието е по инициатива на Комисията по професионална етика към НСНИ и е част от кампанията на НСНИ, с цел популяризиране на етичните стандарти, правила и практики, и подобряване имиджа на професията „брокер на недвижими имоти“. Срещата се състоя в конферентната зала на новата офис сграда  „Офис Парк Пловдив”, проект на строителна компания „Галакси Инвестмънт груп”. На събитието присъстваха представители на регионалната структура на НСНИ в  Пловдив, представители на други регионални структури, професионалисти от бранша от […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: