Имотният сектор в Европа е изправен пред „въглероден балон“

Имотни групи в Европа рискуват голямо понижаване на стойността на активите си, ако не предприемат спешни мерки за намаляване на въглеродните емисии от сградите, които притежават, предупреждава научен институт, цитиран от Financial Times.

Собственици на имоти на Стария континент, инвеститори и оценители не вземат предвид разходите за преход към нетна нула, а това води да повсеместно надценяване на офиси, магазини и жилищни имоти, пише Urban Land Institute и определя ситуацията като „въглероден балон“.

Промяна в регулациите или икономическо сътресение може бързо да извади наяве неправилно определената цена на по-стари, не толкова зелени сгради и да доведе до „бърз спад на стойностите“, пише ULI.

Старите сгради и новото строителство са отговорни за около две пети от свързаните с енергията въглеродни емисии, сочат данни на Световния съвет за зелени сгради.

Има стъпки към декарбонизиране на недвижимите имоти, но те до голяма степен са движени от собственици на имоти с големи финансови възможности, които подобряват енергийната ефективност на наличностите си, за да привличат наематели, склонни да плащат бонус.

Големите инвеститори и собственици на имоти си поставят собствени цели за достигане до нетна нула в идните две десетилетия, но мнозинството имоти са относително незасегнати.

Усилията за декарбонизиране ще се сблъскат и с повишаването на лихвите и ускоряването на инфлацията, които забавят продажбите на офиси и изяждат сумите, които собствениците на имоти в Европа могат или искат да инвестират в привеждането на сградите към стандарта.

ULI публикува методология за оценка на разходите за декарбонизиране и на рисковете за собствениците на имоти и инвеститорите.

Групата се надява това да помогне за определянето на цена на прехода към нетна нула и за насърчаване на собствениците на имоти и на публичните органи да инвестират в преустройството на съществуващи сгради, за да предотвратят по-голям удар за стойностите в бъдеще.

Институтът съобщи, че настоящият дефектен подход към декарбонизацията в имотната индустрия „може да предизвика поляризиране на инвестиционните пазари и повишен риск от блокирани активи в части от градовете ни, които изискват повече, а не по-малко инвестиции“.

„Смятаме, че с въвеждането на указанията можем да предотвратим реално сътресение. Ако се създадат регулации, ще има сътресение, защото голяма част от пазара трябва да се приспособи за много кратко време“, коментира Лизет ван Дурн, главен изпълнителен директор на ULI за Европа. „Ако не предприемем действия за оценките на имотите, значителният принос на индустрията ни към климатичните промени ще продължи“, допълва тя.

Източник Investor.bg

Сродни статии

06-дек.-2022
06-дек.-2022 ПОКАНА от НСНИ – София на Коледно парти на 15.12.2022 от 20:00 ч.

Скъпи колеги, в навечерието на най-светлите празници НСНИ – София Ви кани на коледно парти в уютната атмосфера на ресторант PUER&SENSE в компанията на приятели, DJ, вкусна вечеря и забавни изненади. Заповядайте на 15 декември (четвъртък) 2022 г. от 20:00 ч., ресторант PURE&SENSE, бул. „Цар Освободител“ 16. Куверт 125 лв. Краен срок на заявка и заплащане 09 декември 2022 г. Запознайте се с предложенията за меню: МЕНЮ РУСТИК МЕНЮ МАГРЕ ПОСТНО МЕНЮ СОБА ПОСТНО МЕНЮ ТАЙ ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ

Научи повече
02-дек.-2022
02-дек.-2022 Затягането на колана през лихви и бюджетни разходи е в ход

БНБ обяви, че от 1 декември 2022 г. основният лихвен процент става 1.30 процента. Това увеличение е два пъти по.високо от досегашното ниво – 0.59 на сто. ОЛП се покачва за трети път тази година, след като от 2016-та насам той бе неизменно нула процента. От 1 октомври се покачи на 0,49%, а от началото на ноември – на 0.59 на сто. Основната лихва в България се определя на базата на осреднената месечна стойност на индекса ЛЕОНИЯ Πлюc, който е показател за реално сключени сделки с овърнайт депозити в български левове от всички банки у нас. От 2016-та ЛЕОНИЯ е с отрицателни стойности, а […]

Научи повече
01-дек.-2022
01-дек.-2022 Предпазливостта на инвеститорите подкопава вложенията в имоти в света

Несигурният път напред за икономиката, паричната политика и геополитиката влияят върху инвестициите в имоти. Преките инвестиции в недвижими имоти в света през третото тримесечие са достигнали 234 млрд. долара, което е спад с 24 на сто спрямо същия период на миналата година, показват данни на консултантската компания JLL. Спадът отбелязва първото тримесечие на годишни понижения на сделките с имоти в световен план от началото на пандемията с- COVID-19. „Много инвеститори остават предпазливи и отлагат вземането на решение“, коментира Шон Коглан, глобален ръководител на анализите на капиталовите пазари и стратегии в JLL. „На повечето пазари в света преоценката на сделките сега […]

Научи повече
24-ное.-2022
24-ное.-2022 Жилищните кредити в България надхвърлиха рекордните 16 млрд. лв.

Стойностният обем на жилищните кредити в банковата система на България надхвърли рекордните 16 млрд. лв. през октомври. Това показват данните на Българската народна банка, които идват на фона на сигналите за охлаждане на имотния пазар и очаквания за плавно повишаване на лихвените проценти. Статистиката сочи, че само за месец заемите за закупуване на жилище растат с традиционните за последната година около 1.5%, или малко над 200 млн. лв. Ръстът спрямо същия месец на предходната година остава около 18 – 20%. За тренда продължават да благоприятстват все още ниските лихвени проценти, както и високата инфлация, която кара хората да инвестират спестяванията […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: