Имотният сектор в Европа е изправен пред „въглероден балон“

Имотни групи в Европа рискуват голямо понижаване на стойността на активите си, ако не предприемат спешни мерки за намаляване на въглеродните емисии от сградите, които притежават, предупреждава научен институт, цитиран от Financial Times.

Собственици на имоти на Стария континент, инвеститори и оценители не вземат предвид разходите за преход към нетна нула, а това води да повсеместно надценяване на офиси, магазини и жилищни имоти, пише Urban Land Institute и определя ситуацията като „въглероден балон“.

Промяна в регулациите или икономическо сътресение може бързо да извади наяве неправилно определената цена на по-стари, не толкова зелени сгради и да доведе до „бърз спад на стойностите“, пише ULI.

Старите сгради и новото строителство са отговорни за около две пети от свързаните с енергията въглеродни емисии, сочат данни на Световния съвет за зелени сгради.

Има стъпки към декарбонизиране на недвижимите имоти, но те до голяма степен са движени от собственици на имоти с големи финансови възможности, които подобряват енергийната ефективност на наличностите си, за да привличат наематели, склонни да плащат бонус.

Големите инвеститори и собственици на имоти си поставят собствени цели за достигане до нетна нула в идните две десетилетия, но мнозинството имоти са относително незасегнати.

Усилията за декарбонизиране ще се сблъскат и с повишаването на лихвите и ускоряването на инфлацията, които забавят продажбите на офиси и изяждат сумите, които собствениците на имоти в Европа могат или искат да инвестират в привеждането на сградите към стандарта.

ULI публикува методология за оценка на разходите за декарбонизиране и на рисковете за собствениците на имоти и инвеститорите.

Групата се надява това да помогне за определянето на цена на прехода към нетна нула и за насърчаване на собствениците на имоти и на публичните органи да инвестират в преустройството на съществуващи сгради, за да предотвратят по-голям удар за стойностите в бъдеще.

Институтът съобщи, че настоящият дефектен подход към декарбонизацията в имотната индустрия „може да предизвика поляризиране на инвестиционните пазари и повишен риск от блокирани активи в части от градовете ни, които изискват повече, а не по-малко инвестиции“.

„Смятаме, че с въвеждането на указанията можем да предотвратим реално сътресение. Ако се създадат регулации, ще има сътресение, защото голяма част от пазара трябва да се приспособи за много кратко време“, коментира Лизет ван Дурн, главен изпълнителен директор на ULI за Европа. „Ако не предприемем действия за оценките на имотите, значителният принос на индустрията ни към климатичните промени ще продължи“, допълва тя.

Източник Investor.bg

Сродни статии

06-юни-2023
06-юни-2023 Жилищата в София поскъпнаха с до 43%

Промяната на цените през последната година е в много широки граници В столичния квартал „Слатина“ повишението е с 23 на сто, а в „Дружба 1“ е с над 30% Поскъпването на жилищата в София през последните 12 месеца е в много широки граници, показват данни на сайт за недвижими имоти. Най-голямо е повишението на цените в квартал „Павлово“ – с близо 43 на сто. В момента средната цена на двустайните жилища в този квартал е 2010 евро на кв. метър. През същия месец на миналата година средната цена е била 1407 евро на квадрат. Оказва се, че само в рамките […]

Научи повече
02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: