Имотният пазар в България е един от петте най-непрозрачни в Европа

Пазарът на недвижими имоти в България е определен като полупрозрачен в индекс на консултантската компания JLL за 2022 г.

Страната ни заема 41-о място сред 94 страни в индекса с оценка от 2,89 пункта по петобалната система. Колкото е по-ниска оценката, толкова по-прозрачен е пазарът на имоти, и обратното – при по-висока оценка пазарът е по-непрозрачен.

По-непрозрачни от българския пазар в Европа са само тези в Хърватия, Словения и Сърбия, които са поставени съответно на 43-о, 50-о и 53-о място. Малта също е по-назад в класацията от страната ни, поставена на 62-о място. Все пак България подобрява класирането си с една позиция, след като през 2020 г. заемаше 42-о място.

Държавите се оценяват от гледна точка на инвестиционна ефективност, пазарни фундаменти, процес на трансакции, устойчивост.

В групата на полупрозрачните имотни пазари попадат още Израел, Индия, Гърция, Турция, Индонезия, Мексико, Филипините, Бразилия, ОАЕ, Чили, Перу, Кения, Саудитска Арабия, Мавриций, Виетнам, Ботсвана, Макао и Аржентина.

На ръба на прозрачните имотни пазари са Румъния, Тайланд и Малайзия, а други страни от Централна и Източна Европа – Унгария, Чехия и Полша, също попадат в тази категория.

Великобритания е най-прозрачният имотен пазар в света с оценка от 1,25 пункта. В топ десет попадат още САЩ, Франция, Австралия, Канада, Нидерландия, Ирландия, Швеция, Германия и Нова Зеландия.

На обратния полюс е Етиопия, която е най-непрозрачният имотен пазар в света с оценка от 4,60 пункта. В негативната десетка попадат още Гватемала, Ирак, Доминиканската република, Танзания, Хондурас, Сенегал, Алжир, Кот Д’Ивоар и Иран.

Усилията в някои страни да направят имотните си пазари по-прозрачни в последните години набират инерция. Но в много други прозрачността буксува или е в отстъпление, пише консултантската компания.

Границата между двете групи страни е все по-ярка – развитите икономики, които вече имаха високо ниво на прозрачност, продължават да постигат напредък, а по-непрозрачни пазари изостават още повече.

Например, европейските страни отчитат най-голямото средно подобрение на прозрачността на имотния пазар в последните две години. Други англоговорещи страни като САЩ и Канада също постигат значим напредък.

Дубай и Абу Даби отбелязват най-голямо подобрение спрямо последния път, в който е публикуван индексът през 2020 г., като са се възползвали от фокуса на правителствата върху повишаването на прозрачността на пазара.

Но много пазари в части от Африка и Централна Америка отчитат ограничена промяна и изостават още повече от най-високите стандарти, поставени във водещите страни. Затова в глобален план средната промяна на прозрачността спрямо 2020 г. е една от най-бавните в 20-годишната история на индекса.

„Високопрозрачните пазари продължават да напредват благодарение на възприемането на технологии, климатични действия, диверсификация на капиталовите пазари и регулаторни промени“, коментира Джеръми Кели, директор на анализите на глобалните градове в JLL.

„В същото време повечето други пазари продължават да тъпчат на едно място или дори отстъпват от позициите си, а в някои случаи, за съжаление, изчезват от радара“, допълва той.

Кели отбелязва, че разликата между високопрозрачните и непрозрачните пазари нараства, така че намаляването на пропастта за насърчаване на инвестиции ще става все по-трудно.

На какво се дължат различията?

Прозрачността на имотния пазар е основна част от процъфтяването на градовете с продуктивна, конкурентна бизнес среда. Прозрачността показва отчетност и качество на управлението, както и отворени, активни частни пазари, което на свой ред привлича инвеститори, развитие и растеж.

Страни, които възприемат устойчиви практики, използването на технологии и правят данните публично достояние, са лидери в прозрачността. Но наличието на технологии и ангажимент към устойчивото развитие варира значително между отделните пазари.

„Устойчивостта е най-големият двигател на подобряването на прозрачността сред пазарите, като повишеното възприемане на задължителна енергийна ефективност и стандарти за въглеродните емисии, както и зеленото сертифициране на сгради поставят някои страни много преди други“, казва Кели.

„Повишеното възприемане на технологии и дигитализация също подкрепя прозрачността в много страни, тъй като повече от всякога спомага за наличието на подробни данни. Резултатът е по-задълбочено разбиране как оперират сградите и пазарите и позволява по-точно планиране и прогнозиране, а това повишава доверието на инвеститорите“, допълва той.

Япония, например, попада за първи път през 2022 г. в групата на високопрозрачните пазари благодарение на нови инициативи около устойчивото развитие и отчетността, както и подобряването на наличните данни.

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: