Имотният пазар в България: Без регулации, нереални сделки и фалшиви обяви

В България няма закон, който да контролира пазара на недвижими имоти. Изисквания спрямо брокерите също липсват. Много от сделките се сключват в сивия сектор, а фалшивите обяви по сайтовете не спират да растат. Въпреки всичко това и въпреки че тези проблеми се знаят и от бранша, и от представителите на властта, промени в посока изсветляване на пазара не се правят.

Този бизнес се движи в сивия сектор, каза за Economic.bg Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

По думите ѝ процесът е двустранен и има проблем и от страна на брокерите, и от страна на купувачите.

Самите купувачи нямат културата да си платят за брокерската услуга. Брокерите пък не издават фактури. От една страна, сделките се правят на една цена, пък се изповядват на други. От друга, когато се плащат комисионни, брокерите казват, че за да се издаде фактура, трябва да се начисли ДДС и така хората се отказват от издаването на този документ. Процесът е двустранен“, обяснява Стойчева.

Минимално качество на услугата

Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), смята, че потребителите трябва да бъдат защитени поне с минимално качество на услугата. По думите му брокерите трябва да имат лиценз, както и да има изисквания за тази професия.

Ние сме единственият пазар в Европа, който изобщо не е регулиран“, казва още той.

На фона на това в последните си дни като част от 47-ото Народно събрание депутати от „Има такъв народ“ внесоха законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти. Агенциите могат да имат сайтове в интернет за предоставяне на посреднически услуги при сделки с имоти, пише в проектозакона. В тези сайтове ще може да се публикуват само обяви за имоти, за които съответната агенция има писмен договор със собственика и има право да посредничи за сключване на съответната сделка.

Предлага се при публикуване на обяви за имоти да бъде забранено използването на снимки или схеми, които не са от съответния имот, или за които някой друг има авторско право. Забранено е представянето на невярна или подвеждаща информация за местоположението на имота с цел увеличаване на атрактивността му, както и представянето на невярна информация за статута на имота и неговото предназначение (ателие, избено помещение, таван, офис) или за офертната цена.

Всички агенции за недвижими имоти ще трябва да бъдат включени в специален регистър, предвиждат още промените. Със законопроекта следва да се въведат и професионални изисквания за агентите и брокерите на недвижими имоти.

С оглед на политическата ситуация в страната и предстоящите предсрочни избори на 2 октомври, най-вероятно този законопроект ще остане само намерение. Освен ако новото Народно събрание не реши да предприеме крачка в посока изсветляване на пазара на недвижими имоти, използвайки варианта на „Има такъв народ“.

Липса на доверие в брокерите

Доверието в брокерската професия в България липсва. Виновниците за това са онази група от хора, които са некоректни и се интересуват само от бързата печалба“, смята Страхил Иванов, собственик на „Явлена“.

„Съгласен съм с мнението на НСНИ, че пазарът в България е един от най-непрозрачните в Европа. Същевременно обаче пазарът е развит. Изчистването на некоректните практики ще повиши доверието в търговията с недвижими имоти“, казва още той.

Огромен ръст на разрешителните за строеж

Междувременно става ясно, че въпреки всички проблеми на пазара на недвижими имоти в България, високите нива на инфлация и нестабилната политическа ситуация, издадените разрешителни за строеж на нови жилища рязко се покачват. През второто тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в страната нарастват с 21.6% спрямо първото тримесечие. Броят на жилищата в тях расте с 45.5%, както и общата им застроена площ – с 44.5%. Националният статистически институт (НСИ) изнесе данни, според които местните администрации са издали разрешителни за строеж на 2 249 жилищни сгради с 13 810 жилища в тях.

При издадените разрешителни за строеж на административни сгради също се наблюдава ръст както на броя им – с 11.1%, така и при разгънатата им застроена площ – с 39.9%. Издадените разрешителни за строеж на други видове сгради са с 8.7% повече, а общата им застроена площ – с 21.8%.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив – 399, София (столица) – 338, София област – 243, Варна – 203 и Бургас – 153. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 5984, Варна – 2380, Пловдив – 1820, Бургас – 614 и Благоевград – 409.

Клиентите стават потърпевши

От липсата на регулации и неяснотата на пазара на недвижими имоти основният потърпевш е клиентът.

Липсата на регулация на този бизнес вреди на клиента. Не вреди на агенциите. Липсата на регулации даже помага на хората, които не искат да се съобразяват законово“, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“.

Според нея, ако се прави закон, той трябва да изхожда от нуждите на клиента.

В борбата с фалшивите обяви, смята тя, трябва да има договори. Освен това с помощта на изкуствения интелект да се „хващат“ крадените снимки и да има условие агенциите да имат право да рекламират само с авторски снимки.

Пазарът е изключително непрозрачен, откъдето и да го погледне“, казва още тя.

В България няма данни за пазарния дял на всяка една агенция, нито има начини за борба срещу фалшивите обяви, тъй като липсва регламент. За Гергана Тенекеджиева още по-големият проблем е, че има измами с наеми, при които физически лица биват ощетявани с големи суми пари.

Според представителите на пазара един от основните проблеми е липсата на изисквания към брокерите. Затова, за да има ефективна регулация, трябва да се тръгне оттам, но идва и въпросът кой ще отговаря за спазването на правилата.

Според Добромир Ганев от НСНИ всички в сектора, а и политиците, са на мнение, че трябва да се направи нещо в тази посока. Но за да се случи, трябва „по-стабилна политическа ситуация“.

Източник:Economic.bg

Сродни статии

20-сеп.-2023
20-сеп.-2023 Най-голямо е търсенето на тухлени жилища в София

Най-голямо е търсенето на тухлени жилища, а средната им цена в София достигна 1926 евро на квадрат, показват данни на компания за недвижими имоти. Цените на жилищата освен от района, в който се намират, зависят и от типа строителство. На второ място по цени след тухлените жилища са апартаментите в сгради, построени по технологията едроплощен кофраж (ЕПК). В София средната цена на тези апартаменти доближава 1900 евро за кв. м. Цените на панелките са около 1534 евро на квадрат. В тези данни влизат всички реализирани сделки, а не само новото строителство. В рамките на една година ръстът на цените на […]

Научи повече
19-сеп.-2023
19-сеп.-2023 Строят сгради само за наематели

Строителството на сгради само за наематели е нова тенденция за пазара в България, разказаха брокери на имоти. Подобна практика съществува в редица страни, като например във Великобритания. Най-често по света собствениците на сгради, в които жилищата се отдават под наем, са институционални инвеститори. Такива сгради, или отделни секции от входове в по-големи комплекси, вече има и в България. Българинът иска да има собствен дом и да инвестира парите си в имоти. Затова търсенето на жилища е голямо и повечето строителни предприемачи продават построените от тях имоти. Но някои запазват част от построените жилища с цел да ги отдават под наем. […]

Научи повече
18-сеп.-2023
18-сеп.-2023 Българите в чужбина инвестират в имоти в Родината

Българите в чужбина обръщат пазара на недвижими имоти в Родината. Напоследък те масово купуват имущество в България за бъдещи нужди. „Купуват си жилища у нас от доста дълги години. Пазарът в България се движи на талази. Независимо от скока на цените, парцелите в България не престават да бъдат едни от най-евтините в Европа. На българите това им е родината и това е естествен развой – да влагат в собствената си страна. Ясно е, че парите, които са изкарали навън, имат друга стойност у нас и за тях това е по-допустимо“, каза преди време заместник-председателят на Национално съдружие „Недвижими парцели“ Ирена […]

Научи повече
11-сеп.-2023
11-сеп.-2023 Жилищaтa в Pyмъния ca cpeд нaй-дocтъпнитe в Eвpoпa: ĸъдe ca нaй-cĸъпитe?

Pyмъния ce нapeждa нa тpeтo мяcтo в eвpoпeйcĸитe cтpaни c нaй-eвтини жилищa, cлeд Бocнa и Xepцeгoвинa и Гъpция. Toвa cтaвa яcнo oт Dеlоіttе Рrореrtу Іndех 2023. Cpeднaтa цeнa нa жилищe в ceвepнaтa ни cъceдĸa e 1417 eвpo/ĸв.м зa нoвo cтpoитeлcтвo, cпpямo 1266 eвpo/ĸв.м пpeз 2021 гoдинa. Πpoyчвaнeтo нa Dеlоіttе e пpoвeдeнo в 27 дъpжaви въз ocнoвa нa дaнни oт гoлeмитe гpaдoвe. Kъдe ca нaй-cĸъпитe и нaй-нeдocтъпни жилищa в Eвpoпa? Ha дpyгия ĸpaй нa ĸлacaциятa ce нaмиpa Aвcтpия, ĸoятo e нaй-cĸъпaтa eвpoпeйcĸa дъpжaвa c 4925 eвpo/ĸв.м пpeз 2022 гoдинa. Cледвa Гepмaния (4800 eвpo/ĸв.м), Фpaнция (4639 eвpo/ĸв.м) и Hopвeгия (4204 eвpo/ĸв.м). Πoвeчeтo […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: