Имотният пазар в България: Без регулации, нереални сделки и фалшиви обяви

В България няма закон, който да контролира пазара на недвижими имоти. Изисквания спрямо брокерите също липсват. Много от сделките се сключват в сивия сектор, а фалшивите обяви по сайтовете не спират да растат. Въпреки всичко това и въпреки че тези проблеми се знаят и от бранша, и от представителите на властта, промени в посока изсветляване на пазара не се правят.

Този бизнес се движи в сивия сектор, каза за Economic.bg Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

По думите ѝ процесът е двустранен и има проблем и от страна на брокерите, и от страна на купувачите.

Самите купувачи нямат културата да си платят за брокерската услуга. Брокерите пък не издават фактури. От една страна, сделките се правят на една цена, пък се изповядват на други. От друга, когато се плащат комисионни, брокерите казват, че за да се издаде фактура, трябва да се начисли ДДС и така хората се отказват от издаването на този документ. Процесът е двустранен“, обяснява Стойчева.

Минимално качество на услугата

Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), смята, че потребителите трябва да бъдат защитени поне с минимално качество на услугата. По думите му брокерите трябва да имат лиценз, както и да има изисквания за тази професия.

Ние сме единственият пазар в Европа, който изобщо не е регулиран“, казва още той.

На фона на това в последните си дни като част от 47-ото Народно събрание депутати от „Има такъв народ“ внесоха законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти. Агенциите могат да имат сайтове в интернет за предоставяне на посреднически услуги при сделки с имоти, пише в проектозакона. В тези сайтове ще може да се публикуват само обяви за имоти, за които съответната агенция има писмен договор със собственика и има право да посредничи за сключване на съответната сделка.

Предлага се при публикуване на обяви за имоти да бъде забранено използването на снимки или схеми, които не са от съответния имот, или за които някой друг има авторско право. Забранено е представянето на невярна или подвеждаща информация за местоположението на имота с цел увеличаване на атрактивността му, както и представянето на невярна информация за статута на имота и неговото предназначение (ателие, избено помещение, таван, офис) или за офертната цена.

Всички агенции за недвижими имоти ще трябва да бъдат включени в специален регистър, предвиждат още промените. Със законопроекта следва да се въведат и професионални изисквания за агентите и брокерите на недвижими имоти.

С оглед на политическата ситуация в страната и предстоящите предсрочни избори на 2 октомври, най-вероятно този законопроект ще остане само намерение. Освен ако новото Народно събрание не реши да предприеме крачка в посока изсветляване на пазара на недвижими имоти, използвайки варианта на „Има такъв народ“.

Липса на доверие в брокерите

Доверието в брокерската професия в България липсва. Виновниците за това са онази група от хора, които са некоректни и се интересуват само от бързата печалба“, смята Страхил Иванов, собственик на „Явлена“.

„Съгласен съм с мнението на НСНИ, че пазарът в България е един от най-непрозрачните в Европа. Същевременно обаче пазарът е развит. Изчистването на некоректните практики ще повиши доверието в търговията с недвижими имоти“, казва още той.

Огромен ръст на разрешителните за строеж

Междувременно става ясно, че въпреки всички проблеми на пазара на недвижими имоти в България, високите нива на инфлация и нестабилната политическа ситуация, издадените разрешителни за строеж на нови жилища рязко се покачват. През второто тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в страната нарастват с 21.6% спрямо първото тримесечие. Броят на жилищата в тях расте с 45.5%, както и общата им застроена площ – с 44.5%. Националният статистически институт (НСИ) изнесе данни, според които местните администрации са издали разрешителни за строеж на 2 249 жилищни сгради с 13 810 жилища в тях.

При издадените разрешителни за строеж на административни сгради също се наблюдава ръст както на броя им – с 11.1%, така и при разгънатата им застроена площ – с 39.9%. Издадените разрешителни за строеж на други видове сгради са с 8.7% повече, а общата им застроена площ – с 21.8%.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив – 399, София (столица) – 338, София област – 243, Варна – 203 и Бургас – 153. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 5984, Варна – 2380, Пловдив – 1820, Бургас – 614 и Благоевград – 409.

Клиентите стават потърпевши

От липсата на регулации и неяснотата на пазара на недвижими имоти основният потърпевш е клиентът.

Липсата на регулация на този бизнес вреди на клиента. Не вреди на агенциите. Липсата на регулации даже помага на хората, които не искат да се съобразяват законово“, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“.

Според нея, ако се прави закон, той трябва да изхожда от нуждите на клиента.

В борбата с фалшивите обяви, смята тя, трябва да има договори. Освен това с помощта на изкуствения интелект да се „хващат“ крадените снимки и да има условие агенциите да имат право да рекламират само с авторски снимки.

Пазарът е изключително непрозрачен, откъдето и да го погледне“, казва още тя.

В България няма данни за пазарния дял на всяка една агенция, нито има начини за борба срещу фалшивите обяви, тъй като липсва регламент. За Гергана Тенекеджиева още по-големият проблем е, че има измами с наеми, при които физически лица биват ощетявани с големи суми пари.

Според представителите на пазара един от основните проблеми е липсата на изисквания към брокерите. Затова, за да има ефективна регулация, трябва да се тръгне оттам, но идва и въпросът кой ще отговаря за спазването на правилата.

Според Добромир Ганев от НСНИ всички в сектора, а и политиците, са на мнение, че трябва да се направи нещо в тази посока. Но за да се случи, трябва „по-стабилна политическа ситуация“.

Източник:Economic.bg

Сродни статии

05-апр.-2024
05-апр.-2024 “Futures Thinking – възможни реалности” ще се проведе на 23 април

Събитието е организирано от списание Enterprise и Българска стопанска камара. НСНИ е дългогодишен партньор на списание Enterprise. За всички членове на НСНИ е договорена отстъпка от 20 процента при ОНЛАЙН ЗАЯВКА ЗА БИЛЕТ СТАНДАРТНА РЕГИСТРАЦИЯ. ПРОМОКОД ЗА ОТСТЪПКА NSNI20 Подробна информация и онлайн регистрация за събитието ТУК

Научи повече
05-апр.-2024
05-апр.-2024 За 13 години жилищата в България са поскъпнали с близо 80%

България е на второ място в Европейския съюз по годишен ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. В края на миналата година жилищата в страната ни са поскъпнали с 10,1% на годишна база. Преди България е само Полша с ръст от 13 на сто, а на трето място е Хърватия с годишно покачване от 9,5%. На обратния полюс са Люксембург и Германия, където цените на жилищата са отбелязали годишен спад от съответно 14,4% и 7,1%. На трето място е Финландия с понижение от 4,4 на сто. От страните, за които […]

Научи повече
04-апр.-2024
04-апр.-2024 Софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на Регионална структура София

 На 3 април, в деня в който София отбелязва 145 години от обявяването на нашия град за столица, се проведе учредително събрание на което софийските агенции, членове на НСНИ възстановиха дейността на регионална структура София. На събитието присъстваха новоприети компании, както и дългогодишни членове на Сдружението. След проведено гласуване беше избран седем членен управителен съвет на РС София с Председател Даниела Грозева от ВЕДА КОРЕКТ, член на управителния съвет на НСНИ. За членове на УС  на РС София бяха избрани: Динко Тодоров от „КОНСУЛТ 23“ Росен Костадинов от „ГОЛДЪН КИЙ ГРУП“ Надя Антова от „НАДИЛЕНА РИЪЛ ЕСТЕЙТ“ Венета Христова от […]

Научи повече
29-мар.-2024
29-мар.-2024 ДЕСЕТ НОВИ КОМПАНИИ СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ НСНИ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАРТ

През месец март голямото семейство на НСНИ  нарасна с още десет компании. Посрещаме с Добре дошли! ПОДКРЕПА ИМОТИ ЕООД гр. Пловдив КОЛИЗЕУМ ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Пловдив АГЕНЦИЯ МЕЧТА ООД гр. Пловдив РЕДЖИНА ЕСТЕЙТ ЕООД гр. Хисаря КРИОС ООД гр. Пловдив МАКСМЕТАЛ 2012 ЕООД  гр. Пловдив ЕМПАЙЪР ЕСТЕЙТ ООД гр. Пловдив АВАНГАРД РИЪЛ ЕСТЕЙТ.БГ ЕООД гр. Пловдив ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ ПРО ЕООД гр. София АБ ИМОТИ КОНСУЛТ ЕООД гр. София Уважаеми колеги, пожелаваме Ви успех и Ви очакваме на всички събития организирани от НСНИ!

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: