Имотният пазар в България: Без регулации, нереални сделки и фалшиви обяви

В България няма закон, който да контролира пазара на недвижими имоти. Изисквания спрямо брокерите също липсват. Много от сделките се сключват в сивия сектор, а фалшивите обяви по сайтовете не спират да растат. Въпреки всичко това и въпреки че тези проблеми се знаят и от бранша, и от представителите на властта, промени в посока изсветляване на пазара не се правят.

Този бизнес се движи в сивия сектор, каза за Economic.bg Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

По думите ѝ процесът е двустранен и има проблем и от страна на брокерите, и от страна на купувачите.

Самите купувачи нямат културата да си платят за брокерската услуга. Брокерите пък не издават фактури. От една страна, сделките се правят на една цена, пък се изповядват на други. От друга, когато се плащат комисионни, брокерите казват, че за да се издаде фактура, трябва да се начисли ДДС и така хората се отказват от издаването на този документ. Процесът е двустранен“, обяснява Стойчева.

Минимално качество на услугата

Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), смята, че потребителите трябва да бъдат защитени поне с минимално качество на услугата. По думите му брокерите трябва да имат лиценз, както и да има изисквания за тази професия.

Ние сме единственият пазар в Европа, който изобщо не е регулиран“, казва още той.

На фона на това в последните си дни като част от 47-ото Народно събрание депутати от „Има такъв народ“ внесоха законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти. Агенциите могат да имат сайтове в интернет за предоставяне на посреднически услуги при сделки с имоти, пише в проектозакона. В тези сайтове ще може да се публикуват само обяви за имоти, за които съответната агенция има писмен договор със собственика и има право да посредничи за сключване на съответната сделка.

Предлага се при публикуване на обяви за имоти да бъде забранено използването на снимки или схеми, които не са от съответния имот, или за които някой друг има авторско право. Забранено е представянето на невярна или подвеждаща информация за местоположението на имота с цел увеличаване на атрактивността му, както и представянето на невярна информация за статута на имота и неговото предназначение (ателие, избено помещение, таван, офис) или за офертната цена.

Всички агенции за недвижими имоти ще трябва да бъдат включени в специален регистър, предвиждат още промените. Със законопроекта следва да се въведат и професионални изисквания за агентите и брокерите на недвижими имоти.

С оглед на политическата ситуация в страната и предстоящите предсрочни избори на 2 октомври, най-вероятно този законопроект ще остане само намерение. Освен ако новото Народно събрание не реши да предприеме крачка в посока изсветляване на пазара на недвижими имоти, използвайки варианта на „Има такъв народ“.

Липса на доверие в брокерите

Доверието в брокерската професия в България липсва. Виновниците за това са онази група от хора, които са некоректни и се интересуват само от бързата печалба“, смята Страхил Иванов, собственик на „Явлена“.

„Съгласен съм с мнението на НСНИ, че пазарът в България е един от най-непрозрачните в Европа. Същевременно обаче пазарът е развит. Изчистването на некоректните практики ще повиши доверието в търговията с недвижими имоти“, казва още той.

Огромен ръст на разрешителните за строеж

Междувременно става ясно, че въпреки всички проблеми на пазара на недвижими имоти в България, високите нива на инфлация и нестабилната политическа ситуация, издадените разрешителни за строеж на нови жилища рязко се покачват. През второто тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в страната нарастват с 21.6% спрямо първото тримесечие. Броят на жилищата в тях расте с 45.5%, както и общата им застроена площ – с 44.5%. Националният статистически институт (НСИ) изнесе данни, според които местните администрации са издали разрешителни за строеж на 2 249 жилищни сгради с 13 810 жилища в тях.

При издадените разрешителни за строеж на административни сгради също се наблюдава ръст както на броя им – с 11.1%, така и при разгънатата им застроена площ – с 39.9%. Издадените разрешителни за строеж на други видове сгради са с 8.7% повече, а общата им застроена площ – с 21.8%.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив – 399, София (столица) – 338, София област – 243, Варна – 203 и Бургас – 153. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 5984, Варна – 2380, Пловдив – 1820, Бургас – 614 и Благоевград – 409.

Клиентите стават потърпевши

От липсата на регулации и неяснотата на пазара на недвижими имоти основният потърпевш е клиентът.

Липсата на регулация на този бизнес вреди на клиента. Не вреди на агенциите. Липсата на регулации даже помага на хората, които не искат да се съобразяват законово“, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“.

Според нея, ако се прави закон, той трябва да изхожда от нуждите на клиента.

В борбата с фалшивите обяви, смята тя, трябва да има договори. Освен това с помощта на изкуствения интелект да се „хващат“ крадените снимки и да има условие агенциите да имат право да рекламират само с авторски снимки.

Пазарът е изключително непрозрачен, откъдето и да го погледне“, казва още тя.

В България няма данни за пазарния дял на всяка една агенция, нито има начини за борба срещу фалшивите обяви, тъй като липсва регламент. За Гергана Тенекеджиева още по-големият проблем е, че има измами с наеми, при които физически лица биват ощетявани с големи суми пари.

Според представителите на пазара един от основните проблеми е липсата на изисквания към брокерите. Затова, за да има ефективна регулация, трябва да се тръгне оттам, но идва и въпросът кой ще отговаря за спазването на правилата.

Според Добромир Ганев от НСНИ всички в сектора, а и политиците, са на мнение, че трябва да се направи нещо в тази посока. Но за да се случи, трябва „по-стабилна политическа ситуация“.

Източник:Economic.bg

Сродни статии

06-окт.-2022
06-окт.-2022 Ограничават рекламата на жилища в етап на строеж в Дубай

Агенцията за регулиране на пазара на недвижими имоти в Дубай (RERA) информира, че всички реклами за имоти в строеж трябва да съдържат името на компанията, официалния номер на специално разрешение, издадено от нея, както и номера на ескроу сметката и името на инвеститора на проекта. Мерките целят да увеличат прозрачността и конкуренцията на местния пазар на недвижими имоти, както и чуждестранните инвестиции. Индексът на цените на жилищните имоти в Mo’asher показа, че през юли 2022 г. емирството е регистрирало 8897 транзакции за продажба на стойност над 6 млрд. USD, което е най-големият обем на транзакциите за този месец през предходните […]

Научи повече
27-сеп.-2022
27-сеп.-2022 За първи път в България – Zsolt Szerencses „Zola“ – водещ лектор на NAR и Keller Williams Realty

За първи път по покана на Национално сдружение Недвижими имоти в България ще гостува Zsolt Szerencses „Zola“ – един от водещите лектори на Американската асоциация на реалторите NAR, лектор на годината за 2021 г. и член на Съвета на директорите на NAR за 2022 г., лектор и консултант на екипи за една от най-големите световни компании за недвижими имоти Keller Williams Realty. Зола пристига в България специално за празника на професионалние брокери и агенти на недвижими имоти и VIII-матa национална конференция INSPIRE TO HIGHER. На 28.10.2022 г. като част от Конференцията той ще проведе 4-часово обучение на тема „NEGOTIATION/ВОДЕНЕ НА […]

Научи повече
27-сеп.-2022
27-сеп.-2022 Кандидатстването за саниране на многофамилни жилища стартира от ноември

В началото на ноември стартира програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в страната. Над 1,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени в санирането на сгради с минимум 4 самостоятелни жилища и повече от един собственик във всички 265 общини на страната, а процедурите ще се управляват от общинските администрации. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Шишков информира, че до края на седмицата за обществено обсъждане ще бъде публикуван пакетът документи по програмата, включително заложените критерии […]

Научи повече
26-сеп.-2022
26-сеп.-2022 Най-нажежените жилищни пазари в света са изправени пред болезнен обрат

Растящите лихви по ипотечните кредити в света притискат еднакво както купувачите на жилища, така и собствениците на имоти, пише Bloomberg. От Сидни до Стокхолм и Сиатъл купувачите се оттеглят от пазара в момент, когато централните банки повишават лихвите с най-бързия темп от десетилетия, тласкайки цените на жилищата към спад. В същото време милиони хора, които са взели евтини кредити, за да купят жилище по време на пандемичния бум, са изправени пред по-високи вноски с коригирането на лихвите по заемите. Бързото охлаждане на недвижимите имоти, които са водещ източник на богатство за домакинствата, заплашва да влоши забавянето на световната икономика. Макар […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: