Имотният пазар в България: Без регулации, нереални сделки и фалшиви обяви

В България няма закон, който да контролира пазара на недвижими имоти. Изисквания спрямо брокерите също липсват. Много от сделките се сключват в сивия сектор, а фалшивите обяви по сайтовете не спират да растат. Въпреки всичко това и въпреки че тези проблеми се знаят и от бранша, и от представителите на властта, промени в посока изсветляване на пазара не се правят.

Този бизнес се движи в сивия сектор, каза за Economic.bg Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

По думите ѝ процесът е двустранен и има проблем и от страна на брокерите, и от страна на купувачите.

Самите купувачи нямат културата да си платят за брокерската услуга. Брокерите пък не издават фактури. От една страна, сделките се правят на една цена, пък се изповядват на други. От друга, когато се плащат комисионни, брокерите казват, че за да се издаде фактура, трябва да се начисли ДДС и така хората се отказват от издаването на този документ. Процесът е двустранен“, обяснява Стойчева.

Минимално качество на услугата

Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), смята, че потребителите трябва да бъдат защитени поне с минимално качество на услугата. По думите му брокерите трябва да имат лиценз, както и да има изисквания за тази професия.

Ние сме единственият пазар в Европа, който изобщо не е регулиран“, казва още той.

На фона на това в последните си дни като част от 47-ото Народно събрание депутати от „Има такъв народ“ внесоха законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти. Агенциите могат да имат сайтове в интернет за предоставяне на посреднически услуги при сделки с имоти, пише в проектозакона. В тези сайтове ще може да се публикуват само обяви за имоти, за които съответната агенция има писмен договор със собственика и има право да посредничи за сключване на съответната сделка.

Предлага се при публикуване на обяви за имоти да бъде забранено използването на снимки или схеми, които не са от съответния имот, или за които някой друг има авторско право. Забранено е представянето на невярна или подвеждаща информация за местоположението на имота с цел увеличаване на атрактивността му, както и представянето на невярна информация за статута на имота и неговото предназначение (ателие, избено помещение, таван, офис) или за офертната цена.

Всички агенции за недвижими имоти ще трябва да бъдат включени в специален регистър, предвиждат още промените. Със законопроекта следва да се въведат и професионални изисквания за агентите и брокерите на недвижими имоти.

С оглед на политическата ситуация в страната и предстоящите предсрочни избори на 2 октомври, най-вероятно този законопроект ще остане само намерение. Освен ако новото Народно събрание не реши да предприеме крачка в посока изсветляване на пазара на недвижими имоти, използвайки варианта на „Има такъв народ“.

Липса на доверие в брокерите

Доверието в брокерската професия в България липсва. Виновниците за това са онази група от хора, които са некоректни и се интересуват само от бързата печалба“, смята Страхил Иванов, собственик на „Явлена“.

„Съгласен съм с мнението на НСНИ, че пазарът в България е един от най-непрозрачните в Европа. Същевременно обаче пазарът е развит. Изчистването на некоректните практики ще повиши доверието в търговията с недвижими имоти“, казва още той.

Огромен ръст на разрешителните за строеж

Междувременно става ясно, че въпреки всички проблеми на пазара на недвижими имоти в България, високите нива на инфлация и нестабилната политическа ситуация, издадените разрешителни за строеж на нови жилища рязко се покачват. През второто тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в страната нарастват с 21.6% спрямо първото тримесечие. Броят на жилищата в тях расте с 45.5%, както и общата им застроена площ – с 44.5%. Националният статистически институт (НСИ) изнесе данни, според които местните администрации са издали разрешителни за строеж на 2 249 жилищни сгради с 13 810 жилища в тях.

При издадените разрешителни за строеж на административни сгради също се наблюдава ръст както на броя им – с 11.1%, така и при разгънатата им застроена площ – с 39.9%. Издадените разрешителни за строеж на други видове сгради са с 8.7% повече, а общата им застроена площ – с 21.8%.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив – 399, София (столица) – 338, София област – 243, Варна – 203 и Бургас – 153. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) – 5984, Варна – 2380, Пловдив – 1820, Бургас – 614 и Благоевград – 409.

Клиентите стават потърпевши

От липсата на регулации и неяснотата на пазара на недвижими имоти основният потърпевш е клиентът.

Липсата на регулация на този бизнес вреди на клиента. Не вреди на агенциите. Липсата на регулации даже помага на хората, които не искат да се съобразяват законово“, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“.

Според нея, ако се прави закон, той трябва да изхожда от нуждите на клиента.

В борбата с фалшивите обяви, смята тя, трябва да има договори. Освен това с помощта на изкуствения интелект да се „хващат“ крадените снимки и да има условие агенциите да имат право да рекламират само с авторски снимки.

Пазарът е изключително непрозрачен, откъдето и да го погледне“, казва още тя.

В България няма данни за пазарния дял на всяка една агенция, нито има начини за борба срещу фалшивите обяви, тъй като липсва регламент. За Гергана Тенекеджиева още по-големият проблем е, че има измами с наеми, при които физически лица биват ощетявани с големи суми пари.

Според представителите на пазара един от основните проблеми е липсата на изисквания към брокерите. Затова, за да има ефективна регулация, трябва да се тръгне оттам, но идва и въпросът кой ще отговаря за спазването на правилата.

Според Добромир Ганев от НСНИ всички в сектора, а и политиците, са на мнение, че трябва да се направи нещо в тази посока. Но за да се случи, трябва „по-стабилна политическа ситуация“.

Източник:Economic.bg

Сродни статии

02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
26-май-2023
26-май-2023 Строят се повече сгради с по-малко жилища

През първите три месеца на годината са въведени в експлоатация 1289 жилищни сгради с 4427 жилища в тях. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2022 г. сградите са с 18 повече, или с 1.4%, а жилищата в тях намаляват със 153, или с 3.3%. По данни на агенциите за недвижими имоти въпреки непрекъснатия ръст в цените на жилищата търсенето на такива в новопостроени или строящи се сгради продължава да надхвърля предлагането. Очаквано най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в най-големия град. По области с разрешение за обитаване най-много са сградите в: София (столица) […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: