Имотите ни най-евтини и има много собственици

Седем държави са пред нас по дял на хората със свой дом

Средният наем у нас е 310 евро, а в Унгария е 453 евро

1264 евро/кв. м в Румъния

България е страната от ЕС с най-ниска средна цена на квадратен метър жилищна площ и най-ниски наеми. Средната цена на квадратен метър у нас е 932 евро, а наемите са средно 310 евро, показва изследване на Compare the Market Australia. На второ място е Румъния със средна цена на квадратен метър от около 1264 евро, а на месечния наем – 349 евро.

България е на седмо място в ЕС по най-висок дял на хората, които живеят в собствени жилища, показва още изследването. Румъния е на първо място по този показател с 96,1%. Това е с над 45% повече отколкото са собствениците в Германия. Словакия е на второ място с дял от 92,3% на хората, които живеят в собствени жилища. Преди България са и Хърватия, Унгария, Литва и Полша. У нас 84,3% от хората живеят в собствени домове.

В Словакия средната цена на квадратен метър достига 2045 евро, а месечният наем – 550 евро. Жилищната собственост в страната е около 50% през 80-те години на миналия век, но след това се увеличава главоломно с процъфтяването на имотния пазар след падането на комунизма.

Хърватия и Унгария поделят третото място в проучването, като там 91,3% от населението живее в собствени жилища. Имотите в Унгария струват средно около 2250 евро на кв. метър, а месечният наем достига близо 453 евро. Имотите в Хърватия струват средно около 1649 евро на квадрат, а месечният наем е приблизително 414 евро.

Германия е страната с най-нисък процент на жилищна собственост. Там малко над половината от хората са собственици на жилищата си – 50,4%. За разлика от страните с най-висок процент на жилищната собственост, в Германия има високи такси за прехвърляне при покупки на имоти и няма данъчни отстъпки за лихвите по ипотечен кредит, което затруднява купувачите.

Австрия е на второ място по най-нисък дял на собствениците на жилище с едва 55,3%. Подобно на Германия в страната има силна култура за наемане вместо за купуване. Наемите в Австрия са и сравнително достъпни благодарение на големия брой социални жилища.

На трето място е Дания, където жилищната собственост достига 59,3%. Скандинавската страна има високи цени на имотите със средно 4900 евро на квадрат, което обяснява защо толкова малко хора в страната могат да купят собствен дом.

“Има връзка между цените на имотите, наемите и жилищната собственост. Като цяло страни с високи наеми имат по-ниска жилищна собственост, което може би означава, че в тези страни потенциалните купувачи на жилище се затрудняват да спестят за първоначална вноска, за да излязат от цикъла на наемите”, казва Хана Нортън, говорител на Compare the Market.

“Като цяло в страните с най-висока жилищна собственост, като Румъния, цените на имотите са много по-ниски на квадратен метър. А в страните с най-ниска жилищна собственост, като Германия, цените на имотите са много по-високи”, допълва тя. Фактът, че наемите са високи в страни, където жилищната собственост е ниска, показва, че излизането от цикъла на наемите може да е трудно, тъй като средните наеми на тези места поглъщат голям дял от бюджета на хората.

В страните с най-скъпи имоти в Европа хората е по-малко вероятно да притежават собствен дом. Люксембург, Франция, Германия и Австрия са сред най-скъпите страни за притежаване на жилища и също така имат най-нисък процент хора, живеещи в собствен имот. Норвегия е изключение от правилото.

Има различни варианти за плащане

Продават предимно завършени апартаменти

Купувачите знаят какво искат

Редица строителни предприемачи предпочитат да продават готови апартаменти, а не “на зелено”, казаха брокери.

Основната причината за това е поскъпването на строителните материали. Освен това е много по-изгодно да продадат жилище с Акт 15, защото то е на по-висока цена от тази на апартамент в строеж. Някoи инвecтитopи в мoмeнтa пpeдлaгaт двa вapиaнтa зa пpoдaжбa нa жилищa – нa пo-виcoкa цeнa, нo c пo-ниcкa пъpвoнaчaлнa внocкa, или нa пo-ниcкa цeнa, нo c пo-виcoкa пъpвoнaчaлнa внocкa oт oкoлo 50%.

Купувачите са много добре ориентирани на пазара и знаят точно какво искат. Част от тях търсят дом за семейството си, а други искат да инвестират парите си като защита от високата инфлация. Купувачите се осведомяват от интернет за наличните оферти на пазара и правят огледи само на жилища, които вече са привлекли вниманието им. Така бързо се стига до сделка. Според брокери цените на имотите ще продължат да нарастват, но точно с колко ще бъде покачването през настоящата и следващата година е трудно да се прогнозира.

Сродни статии

06-юни-2023
06-юни-2023 Жилищата в София поскъпнаха с до 43%

Промяната на цените през последната година е в много широки граници В столичния квартал „Слатина“ повишението е с 23 на сто, а в „Дружба 1“ е с над 30% Поскъпването на жилищата в София през последните 12 месеца е в много широки граници, показват данни на сайт за недвижими имоти. Най-голямо е повишението на цените в квартал „Павлово“ – с близо 43 на сто. В момента средната цена на двустайните жилища в този квартал е 2010 евро на кв. метър. През същия месец на миналата година средната цена е била 1407 евро на квадрат. Оказва се, че само в рамките […]

Научи повече
02-юни-2023
02-юни-2023 Строителството в България тече с пълна сила за разлика от ЕС

Само в девет държави от Европейския съюз са се увеличили разрешителните за строеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Сред тях е и България, става ясно от данни на Евростат. Отчетеното увеличение в България е с 12%, което е и едно от най-големите. Останалите страни, в които европейската статистика отчита ръст в разрешителните за строеж (по отношение на полезната застроена площ) са Малта (+29%), Испания (+28%), Хърватия (+21%), Словения (+17%) ), Италия (+8%), Унгария (+7%), Португалия (+3%) и Франция (+2%). Като цяло през изминалата 2022 г. разрешителните за строеж са намалели с почти 5% в ЕС до 386.7 […]

Научи повече
01-юни-2023
01-юни-2023 НСНИ поздрави проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на ИУ-Варна

Национално сдужение Недвижими имоти изпрати Поздравителен адрес до проф. д-р Евгени Станимиров по случай преизбирането му за ректор на Икономически университет – Варна, дългогодишен асоцииран академичен член на Сдружението. НСНИ високо оценява партньорството с едно от най-авторитетните учебни заведения в страната, чиито образователни програми са сред най-иновативните в сферата на икономиката. ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Научи повече
31-май-2023
31-май-2023 Строежът на жилища във Варна нарасна с 24%

Според данни на националната статистика Започна изграждането на 6597 апартаменти и къщи в страната Правят 1272 кооперации и еднофамилни сгради Строителството на нови жилища се увеличава в редица области на страната. Това се дължи на нарастващото търсене на апартаменти и къщи в много големи и по-малки населени места. А строителните предприемачи с изгражданите от тях сгради се опитват да удовлетворят желанията на клиентите. През първото тримесечие на годината в област Варна е започнало строителството на 934 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 24% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. За същия период на миналата […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: