Имотите ни най-евтини и има много собственици

Седем държави са пред нас по дял на хората със свой дом

Средният наем у нас е 310 евро, а в Унгария е 453 евро

1264 евро/кв. м в Румъния

България е страната от ЕС с най-ниска средна цена на квадратен метър жилищна площ и най-ниски наеми. Средната цена на квадратен метър у нас е 932 евро, а наемите са средно 310 евро, показва изследване на Compare the Market Australia. На второ място е Румъния със средна цена на квадратен метър от около 1264 евро, а на месечния наем – 349 евро.

България е на седмо място в ЕС по най-висок дял на хората, които живеят в собствени жилища, показва още изследването. Румъния е на първо място по този показател с 96,1%. Това е с над 45% повече отколкото са собствениците в Германия. Словакия е на второ място с дял от 92,3% на хората, които живеят в собствени жилища. Преди България са и Хърватия, Унгария, Литва и Полша. У нас 84,3% от хората живеят в собствени домове.

В Словакия средната цена на квадратен метър достига 2045 евро, а месечният наем – 550 евро. Жилищната собственост в страната е около 50% през 80-те години на миналия век, но след това се увеличава главоломно с процъфтяването на имотния пазар след падането на комунизма.

Хърватия и Унгария поделят третото място в проучването, като там 91,3% от населението живее в собствени жилища. Имотите в Унгария струват средно около 2250 евро на кв. метър, а месечният наем достига близо 453 евро. Имотите в Хърватия струват средно около 1649 евро на квадрат, а месечният наем е приблизително 414 евро.

Германия е страната с най-нисък процент на жилищна собственост. Там малко над половината от хората са собственици на жилищата си – 50,4%. За разлика от страните с най-висок процент на жилищната собственост, в Германия има високи такси за прехвърляне при покупки на имоти и няма данъчни отстъпки за лихвите по ипотечен кредит, което затруднява купувачите.

Австрия е на второ място по най-нисък дял на собствениците на жилище с едва 55,3%. Подобно на Германия в страната има силна култура за наемане вместо за купуване. Наемите в Австрия са и сравнително достъпни благодарение на големия брой социални жилища.

На трето място е Дания, където жилищната собственост достига 59,3%. Скандинавската страна има високи цени на имотите със средно 4900 евро на квадрат, което обяснява защо толкова малко хора в страната могат да купят собствен дом.

“Има връзка между цените на имотите, наемите и жилищната собственост. Като цяло страни с високи наеми имат по-ниска жилищна собственост, което може би означава, че в тези страни потенциалните купувачи на жилище се затрудняват да спестят за първоначална вноска, за да излязат от цикъла на наемите”, казва Хана Нортън, говорител на Compare the Market.

“Като цяло в страните с най-висока жилищна собственост, като Румъния, цените на имотите са много по-ниски на квадратен метър. А в страните с най-ниска жилищна собственост, като Германия, цените на имотите са много по-високи”, допълва тя. Фактът, че наемите са високи в страни, където жилищната собственост е ниска, показва, че излизането от цикъла на наемите може да е трудно, тъй като средните наеми на тези места поглъщат голям дял от бюджета на хората.

В страните с най-скъпи имоти в Европа хората е по-малко вероятно да притежават собствен дом. Люксембург, Франция, Германия и Австрия са сред най-скъпите страни за притежаване на жилища и също така имат най-нисък процент хора, живеещи в собствен имот. Норвегия е изключение от правилото.

Има различни варианти за плащане

Продават предимно завършени апартаменти

Купувачите знаят какво искат

Редица строителни предприемачи предпочитат да продават готови апартаменти, а не “на зелено”, казаха брокери.

Основната причината за това е поскъпването на строителните материали. Освен това е много по-изгодно да продадат жилище с Акт 15, защото то е на по-висока цена от тази на апартамент в строеж. Някoи инвecтитopи в мoмeнтa пpeдлaгaт двa вapиaнтa зa пpoдaжбa нa жилищa – нa пo-виcoкa цeнa, нo c пo-ниcкa пъpвoнaчaлнa внocкa, или нa пo-ниcкa цeнa, нo c пo-виcoкa пъpвoнaчaлнa внocкa oт oкoлo 50%.

Купувачите са много добре ориентирани на пазара и знаят точно какво искат. Част от тях търсят дом за семейството си, а други искат да инвестират парите си като защита от високата инфлация. Купувачите се осведомяват от интернет за наличните оферти на пазара и правят огледи само на жилища, които вече са привлекли вниманието им. Така бързо се стига до сделка. Според брокери цените на имотите ще продължат да нарастват, но точно с колко ще бъде покачването през настоящата и следващата година е трудно да се прогнозира.

Сродни статии

21-фев.-2024
21-фев.-2024 Сделките с имоти в София нараснаха с 44%

Над 27% повече продажби в шестте най-големи града Общо за страната увеличението през четвъртото тримесечие е с 15 на сто Чепеларе е №1 със 64% повишение Сделките с имоти в София нараснаха с близо 44% в периода от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, показват данни на Агенцията по вписванията. През четвъртото тримесечие на миналата година в столицата са регистрирани 10 075 сделки с имоти, при 7001 продажби през третото тримесечие. По принцип четвъртото тримесечие на годината е най-добро за пазара на имоти и миналата година не прави изключение. Регистрираните покупки на къщи и апартаменти от октомври до декември в […]

Научи повече
19-фев.-2024
19-фев.-2024 Как да разпознаем коректния брокер на недвижими имоти?

Инж. Галина Максимова е експерт с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. От 1992 г. е собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Софконсулт” ЕООД. Тя разказва за етиката на професията на брокера на недвижими имоти и как потребителите могат да следят за спазването ú. – Г-жо Максимова, в края на миналата година бяхте преизбрана за пореден мандат като председател на Комисията по професионална етика (КПЕ) към НСНИ. Кои са най-фрапиращите порочни практики на брокери на недвижими имоти, които достигат до Вас и има ли тенденция до КПЕ да достигат повече жалби и сигнали за некоректно поведение от страна на брокери […]

Научи повече
14-фев.-2024
14-фев.-2024 Как се променя жилищният пазар у нас и има ли тенденция за застой?

Жилищният пазар в България е в основата на икономическата дейност и социалното развитие на страната. През последните години се наблюдават значителни промени в този сектор, включително иновации в строителството, промени в динамиката на търсенето и предлагането, както и въздействието на глобалната пандемия. Темата за покупка на недвижимо имущество, както и цените на имотите е много актуална за обществото. Икономическия отчет на строителния сектор за деветте месеца на миналата година, изготвен от Камарата на строителите в България и публикуван на интернет страницата на браншовата организация, показва че жилищносто строителство и това на офис площи все още заема значителна част от строителната […]

Научи повече
09-фев.-2024
09-фев.-2024 Отчитаме значителен ръст в строителството

За периода януари-септември 2023 г. сектор „Строителство“ е произвел продукция на стойност 13 015 млн. лв., сочат данните на Икономическия отчет на строителния сектор, изготвен от Камарата на строителите в България. Сградно строителство, което включва жилищно и нежилищно строителство, формира произведена продукция за деветмесечието на 2023 г. в размер на 7 542 млн. лв., или с дял от 57,9 на сто от общо произведената продукция в сектора за разглеждания период. Произведената продукция в сградното строителство се увеличава с 24,8 на сто в сравнение с деветмесечието на 2022 г. по предварителни данни на НСИ. В инженерната инфраструктура произведената продукция за деветмесечието […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: