Имотите ни най-евтини и има много собственици

Седем държави са пред нас по дял на хората със свой дом

Средният наем у нас е 310 евро, а в Унгария е 453 евро

1264 евро/кв. м в Румъния

България е страната от ЕС с най-ниска средна цена на квадратен метър жилищна площ и най-ниски наеми. Средната цена на квадратен метър у нас е 932 евро, а наемите са средно 310 евро, показва изследване на Compare the Market Australia. На второ място е Румъния със средна цена на квадратен метър от около 1264 евро, а на месечния наем – 349 евро.

България е на седмо място в ЕС по най-висок дял на хората, които живеят в собствени жилища, показва още изследването. Румъния е на първо място по този показател с 96,1%. Това е с над 45% повече отколкото са собствениците в Германия. Словакия е на второ място с дял от 92,3% на хората, които живеят в собствени жилища. Преди България са и Хърватия, Унгария, Литва и Полша. У нас 84,3% от хората живеят в собствени домове.

В Словакия средната цена на квадратен метър достига 2045 евро, а месечният наем – 550 евро. Жилищната собственост в страната е около 50% през 80-те години на миналия век, но след това се увеличава главоломно с процъфтяването на имотния пазар след падането на комунизма.

Хърватия и Унгария поделят третото място в проучването, като там 91,3% от населението живее в собствени жилища. Имотите в Унгария струват средно около 2250 евро на кв. метър, а месечният наем достига близо 453 евро. Имотите в Хърватия струват средно около 1649 евро на квадрат, а месечният наем е приблизително 414 евро.

Германия е страната с най-нисък процент на жилищна собственост. Там малко над половината от хората са собственици на жилищата си – 50,4%. За разлика от страните с най-висок процент на жилищната собственост, в Германия има високи такси за прехвърляне при покупки на имоти и няма данъчни отстъпки за лихвите по ипотечен кредит, което затруднява купувачите.

Австрия е на второ място по най-нисък дял на собствениците на жилище с едва 55,3%. Подобно на Германия в страната има силна култура за наемане вместо за купуване. Наемите в Австрия са и сравнително достъпни благодарение на големия брой социални жилища.

На трето място е Дания, където жилищната собственост достига 59,3%. Скандинавската страна има високи цени на имотите със средно 4900 евро на квадрат, което обяснява защо толкова малко хора в страната могат да купят собствен дом.

“Има връзка между цените на имотите, наемите и жилищната собственост. Като цяло страни с високи наеми имат по-ниска жилищна собственост, което може би означава, че в тези страни потенциалните купувачи на жилище се затрудняват да спестят за първоначална вноска, за да излязат от цикъла на наемите”, казва Хана Нортън, говорител на Compare the Market.

“Като цяло в страните с най-висока жилищна собственост, като Румъния, цените на имотите са много по-ниски на квадратен метър. А в страните с най-ниска жилищна собственост, като Германия, цените на имотите са много по-високи”, допълва тя. Фактът, че наемите са високи в страни, където жилищната собственост е ниска, показва, че излизането от цикъла на наемите може да е трудно, тъй като средните наеми на тези места поглъщат голям дял от бюджета на хората.

В страните с най-скъпи имоти в Европа хората е по-малко вероятно да притежават собствен дом. Люксембург, Франция, Германия и Австрия са сред най-скъпите страни за притежаване на жилища и също така имат най-нисък процент хора, живеещи в собствен имот. Норвегия е изключение от правилото.

Има различни варианти за плащане

Продават предимно завършени апартаменти

Купувачите знаят какво искат

Редица строителни предприемачи предпочитат да продават готови апартаменти, а не “на зелено”, казаха брокери.

Основната причината за това е поскъпването на строителните материали. Освен това е много по-изгодно да продадат жилище с Акт 15, защото то е на по-висока цена от тази на апартамент в строеж. Някoи инвecтитopи в мoмeнтa пpeдлaгaт двa вapиaнтa зa пpoдaжбa нa жилищa – нa пo-виcoкa цeнa, нo c пo-ниcкa пъpвoнaчaлнa внocкa, или нa пo-ниcкa цeнa, нo c пo-виcoкa пъpвoнaчaлнa внocкa oт oкoлo 50%.

Купувачите са много добре ориентирани на пазара и знаят точно какво искат. Част от тях търсят дом за семейството си, а други искат да инвестират парите си като защита от високата инфлация. Купувачите се осведомяват от интернет за наличните оферти на пазара и правят огледи само на жилища, които вече са привлекли вниманието им. Така бързо се стига до сделка. Според брокери цените на имотите ще продължат да нарастват, но точно с колко ще бъде покачването през настоящата и следващата година е трудно да се прогнозира.

Сродни статии

06-дек.-2022
06-дек.-2022 ПОКАНА от НСНИ – София на Коледно парти на 15.12.2022 от 20:00 ч.

Скъпи колеги, в навечерието на най-светлите празници НСНИ – София Ви кани на коледно парти в уютната атмосфера на ресторант PUER&SENSE в компанията на приятели, DJ, вкусна вечеря и забавни изненади. Заповядайте на 15 декември (четвъртък) 2022 г. от 20:00 ч., ресторант PURE&SENSE, бул. „Цар Освободител“ 16. Куверт 125 лв. Краен срок на заявка и заплащане 09 декември 2022 г. Запознайте се с предложенията за меню: МЕНЮ РУСТИК МЕНЮ МАГРЕ ПОСТНО МЕНЮ СОБА ПОСТНО МЕНЮ ТАЙ ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ

Научи повече
02-дек.-2022
02-дек.-2022 Затягането на колана през лихви и бюджетни разходи е в ход

БНБ обяви, че от 1 декември 2022 г. основният лихвен процент става 1.30 процента. Това увеличение е два пъти по.високо от досегашното ниво – 0.59 на сто. ОЛП се покачва за трети път тази година, след като от 2016-та насам той бе неизменно нула процента. От 1 октомври се покачи на 0,49%, а от началото на ноември – на 0.59 на сто. Основната лихва в България се определя на базата на осреднената месечна стойност на индекса ЛЕОНИЯ Πлюc, който е показател за реално сключени сделки с овърнайт депозити в български левове от всички банки у нас. От 2016-та ЛЕОНИЯ е с отрицателни стойности, а […]

Научи повече
01-дек.-2022
01-дек.-2022 Предпазливостта на инвеститорите подкопава вложенията в имоти в света

Несигурният път напред за икономиката, паричната политика и геополитиката влияят върху инвестициите в имоти. Преките инвестиции в недвижими имоти в света през третото тримесечие са достигнали 234 млрд. долара, което е спад с 24 на сто спрямо същия период на миналата година, показват данни на консултантската компания JLL. Спадът отбелязва първото тримесечие на годишни понижения на сделките с имоти в световен план от началото на пандемията с- COVID-19. „Много инвеститори остават предпазливи и отлагат вземането на решение“, коментира Шон Коглан, глобален ръководител на анализите на капиталовите пазари и стратегии в JLL. „На повечето пазари в света преоценката на сделките сега […]

Научи повече
24-ное.-2022
24-ное.-2022 Жилищните кредити в България надхвърлиха рекордните 16 млрд. лв.

Стойностният обем на жилищните кредити в банковата система на България надхвърли рекордните 16 млрд. лв. през октомври. Това показват данните на Българската народна банка, които идват на фона на сигналите за охлаждане на имотния пазар и очаквания за плавно повишаване на лихвените проценти. Статистиката сочи, че само за месец заемите за закупуване на жилище растат с традиционните за последната година около 1.5%, или малко над 200 млн. лв. Ръстът спрямо същия месец на предходната година остава около 18 – 20%. За тренда продължават да благоприятстват все още ниските лихвени проценти, както и високата инфлация, която кара хората да инвестират спестяванията […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: