Имотите ни най-евтини и има много собственици

Седем държави са пред нас по дял на хората със свой дом

Средният наем у нас е 310 евро, а в Унгария е 453 евро

1264 евро/кв. м в Румъния

България е страната от ЕС с най-ниска средна цена на квадратен метър жилищна площ и най-ниски наеми. Средната цена на квадратен метър у нас е 932 евро, а наемите са средно 310 евро, показва изследване на Compare the Market Australia. На второ място е Румъния със средна цена на квадратен метър от около 1264 евро, а на месечния наем – 349 евро.

България е на седмо място в ЕС по най-висок дял на хората, които живеят в собствени жилища, показва още изследването. Румъния е на първо място по този показател с 96,1%. Това е с над 45% повече отколкото са собствениците в Германия. Словакия е на второ място с дял от 92,3% на хората, които живеят в собствени жилища. Преди България са и Хърватия, Унгария, Литва и Полша. У нас 84,3% от хората живеят в собствени домове.

В Словакия средната цена на квадратен метър достига 2045 евро, а месечният наем – 550 евро. Жилищната собственост в страната е около 50% през 80-те години на миналия век, но след това се увеличава главоломно с процъфтяването на имотния пазар след падането на комунизма.

Хърватия и Унгария поделят третото място в проучването, като там 91,3% от населението живее в собствени жилища. Имотите в Унгария струват средно около 2250 евро на кв. метър, а месечният наем достига близо 453 евро. Имотите в Хърватия струват средно около 1649 евро на квадрат, а месечният наем е приблизително 414 евро.

Германия е страната с най-нисък процент на жилищна собственост. Там малко над половината от хората са собственици на жилищата си – 50,4%. За разлика от страните с най-висок процент на жилищната собственост, в Германия има високи такси за прехвърляне при покупки на имоти и няма данъчни отстъпки за лихвите по ипотечен кредит, което затруднява купувачите.

Австрия е на второ място по най-нисък дял на собствениците на жилище с едва 55,3%. Подобно на Германия в страната има силна култура за наемане вместо за купуване. Наемите в Австрия са и сравнително достъпни благодарение на големия брой социални жилища.

На трето място е Дания, където жилищната собственост достига 59,3%. Скандинавската страна има високи цени на имотите със средно 4900 евро на квадрат, което обяснява защо толкова малко хора в страната могат да купят собствен дом.

“Има връзка между цените на имотите, наемите и жилищната собственост. Като цяло страни с високи наеми имат по-ниска жилищна собственост, което може би означава, че в тези страни потенциалните купувачи на жилище се затрудняват да спестят за първоначална вноска, за да излязат от цикъла на наемите”, казва Хана Нортън, говорител на Compare the Market.

“Като цяло в страните с най-висока жилищна собственост, като Румъния, цените на имотите са много по-ниски на квадратен метър. А в страните с най-ниска жилищна собственост, като Германия, цените на имотите са много по-високи”, допълва тя. Фактът, че наемите са високи в страни, където жилищната собственост е ниска, показва, че излизането от цикъла на наемите може да е трудно, тъй като средните наеми на тези места поглъщат голям дял от бюджета на хората.

В страните с най-скъпи имоти в Европа хората е по-малко вероятно да притежават собствен дом. Люксембург, Франция, Германия и Австрия са сред най-скъпите страни за притежаване на жилища и също така имат най-нисък процент хора, живеещи в собствен имот. Норвегия е изключение от правилото.

Има различни варианти за плащане

Продават предимно завършени апартаменти

Купувачите знаят какво искат

Редица строителни предприемачи предпочитат да продават готови апартаменти, а не “на зелено”, казаха брокери.

Основната причината за това е поскъпването на строителните материали. Освен това е много по-изгодно да продадат жилище с Акт 15, защото то е на по-висока цена от тази на апартамент в строеж. Някoи инвecтитopи в мoмeнтa пpeдлaгaт двa вapиaнтa зa пpoдaжбa нa жилищa – нa пo-виcoкa цeнa, нo c пo-ниcкa пъpвoнaчaлнa внocкa, или нa пo-ниcкa цeнa, нo c пo-виcoкa пъpвoнaчaлнa внocкa oт oкoлo 50%.

Купувачите са много добре ориентирани на пазара и знаят точно какво искат. Част от тях търсят дом за семейството си, а други искат да инвестират парите си като защита от високата инфлация. Купувачите се осведомяват от интернет за наличните оферти на пазара и правят огледи само на жилища, които вече са привлекли вниманието им. Така бързо се стига до сделка. Според брокери цените на имотите ще продължат да нарастват, но точно с колко ще бъде покачването през настоящата и следващата година е трудно да се прогнозира.

Сродни статии

07-юни-2024
07-юни-2024 Брокери на недвижими имоти обсъдиха регулирането на бранша

Кръгла маса „Необходимо законодателство за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти“, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), с подкрепата на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), се проведе на 6 юни 2024 г. в БТПП. Събитието събра представители на НСНИ, БТПП, Камарата на независимите оценители, Камарата на архитектите, Националната асоциация на строителните предприемачи, Нотариалната камара, Асоциацията на кредитните посредници в България, Асоциацията на дружествата за управление на етажната собственост, Националния съюз на юристконсултите, агенции за недвижими имоти и медии. Присъстващите се обединиха около идеята за необходима регулация на бранша на посредническите услуги при сделки с […]

Научи повече
05-юни-2024
05-юни-2024 Атанас Аргиров отново е начело на РС Варна

Управителният съвет на Регионална структура – Варна на Национално сдружение Недвижими имоти беше преизбран за нов мандат с абсолютно мнозинство от присъстващите на проведеното на 30 май 2024 г. Регионално събрание в морската столица. Председателският пост на варненската структура беше поверен за още две години на г-н Атанас Аргиров. В следващия мандат продължават и останалите четирима членове на управителния орган – г-н Мирослав Спасов, г-жа Десислава Крисова, г-жа Юлия Хвърчилкова и г-жа Мирела Симеонова. С абсолютно мнозинство се запази и състава на Комисията по професионална етика към Регионална структура – Варна. В нея отново влизат г-жа Яна Радева, г-жа Красимира […]

Научи повече
31-май-2024
31-май-2024 ПРОФЕСИЯ КРЕДИТЕН КОНСУЛТАНТ

Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД. Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо […]

Научи повече
30-май-2024
30-май-2024 Членове на НСНИ бяха отличени на Националния конкурс Real Estate Awards

На 28 май за девети пореден път се проведе националният конкурс Real Estate Awards, който е продължение на проекта „Годишни награди на Imoti.net“. Тази година събитието даде още по-силна заявка да фокусира вниманието на обществото върху сектора на недвижими имоти, насърчаването на добрите практики и прозрачността в бранша. Снежана Стойчева, управител на портала за недвижими имоти imoti.net сподели, че конкурса има за цел да покаже уважение към компаниите и професионалистите в сектора на недвижими имоти, които работят коректно. В приветствието си към гостите г-жа Стойчева каза, че бизнесът с недвижими имоти е изключително важен в обществения ни живот и за […]

Научи повече
Стратегически партньори на НСНИ: